Vroeger was ik nooit zo gek op soep maar naarmate ik ouder werd, ben ik het steeds meer gaan waarderen. Ik maak nu ook regelmatig soep van geroosterde paprika en tomaat uit de oven, pompoensoep en pinda soep. Je kunt eigenlijk van heel veel groente soep maken op allerlei manieren. Vroeger at ik vaker heldere soep maar tegenwoordig mix ik het vaak met de staafmixer. Wat crème fraîche en koriander er doorheen en klaar! Soepen zijn vaak rijk aan vitamines en dit is zeker het geval bij de groene soepen. In deze blog deel ik een aantal recepten van groene soep. Het klinkt misschien een beetje raar en het ziet er niet heel aantrekkelijk uit, maar ze kunnen verrassend lekker zijn.
1. Spinazie soep
Bij spinazie denk ik vooral aan gekookte spinazie en dit vond ik nooit echt lekker. Inmiddels wordt het ook veel door salades gedaan en koud vind ik het dan wel een stuk lekkerder. Ook doe ik het wel eens door een smoothie. Spinazie is ontzettend gezond en je kan er ook heel makkelijk soep van maken.
Wat heb je nodig?
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 2 el boter
– 1 el bloem
– 800 gram spinazie
– 500 ml bouillon
– 500 ml melk
– room
– nootmuskaat
– geraspte kaas
– stokbrood
– zout en peper
Hoe maak je het?
Verhit de boter en fruit de fijngesneden ui en knoflook in een pan. Roer daarna de bloem erdoorheen en voeg daarna de spinazie zout en peper toe. Roer het door totdat de spinazie slinkt. Voeg dan de bouillon en melk toe en laat het ongeveer 20 minuten koken. Pureer dan de soep met de staafmixer. Snijd het stokbrood in stukjes en bestrooi ze met kaas. Grill ze even in de oven. Serveer de soep met wat room en nootmuskaat.
2. Komkommer soep met rauwe ham
Komkommer eet ik eigenlijk altijd in salades, gewoon als rauwkost of zure komkommer bij Surinaamse gerechten. Ik hou van komkommer. De gedachte aan deze groente warm eten maakt me alleen wel wat minder blij. Het lijkt me niet zo lekker, maar het schijnt dus zo te zijn dat je er heerlijke soep mee kunt maken. Hieronder een receptje. Als iemand al weleens komkommersoep heeft gegeten; laat me weten hoe het is.. ik ben benieuwd!
Wat heb je nodig?
– 2 komkommers
– 1 bouillonblokje
– 2 sjalotjes
– 1 teentje knoflook.
– 20 gr roomboter
– 1 bekertje crème fraîche (125 ml)
– 4 takjes koriander
– 4 plakken rauwe ham
– zout en peper
Hoe maak je het?
Was de komkommers en maak ze droog met keukenpapier. Snijd er ongeveer 12 dunne plakjes vanaf en schil de rest van de komkommer en de tweede komkommer. Snijd het in de lengte door en haal de zaadjes eruit. Snijd ze dan in blokjes. Snipper de sjalotjes en snijd de knoflook en bak ze eventjes met de boter in de pan. Bak de komkommerblokjes kort mee. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en schenk er een halve liter water in. Breng het aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes op het vuur staan. Snijd de ham in reepjes en scheur/snijd de koriander in stukjes. Pureer de soep met de staafmixer. Roer dan de crème fraîche er doorheen en breng het op smaak met zout en peper. Schep de soep op en garneer met de plakjes komkommer, hamreepjes en koriander.
3. Pesto erwtensoep
In de wintermaanden is erwtensoep een favoriet van veel mensen maar je kunt het prima ook op andere momenten in het jaar eten. Op de website van Culy vond ik het recept voor pesto erwtensoep. Ik hoor vaker van deze combinatie dus het zal wel erg lekker zijn… het is ook nog eens super simpel om te maken!
Wat heb je nodig?
– 375 gr erwten
– 750 ml water
– 60 ml verse pesto
– 2 lente uitjes
– halve tl limoensap
– 1 tl zout
– een aantal el pijnboompitten
Hoe maak je het?
Kook het water in een grote soeppan en doe hier de erwten, lente ui, de limoensap en het zout bij. Laat het ongeveer 7 minuten koken. Doe dan het geheel in een blender en mix het door elkaar. Roer de pesto er doorheen en breng het op smaak met zout en peper. Bak wat pijnboompitten en gebruik dit als garnering.
4. Broccoli soep met kaas croutons
Een lekker recept van broccoli soep is natuurlijk onmisbaar als het gaat om groene soepen. Ik eet het niet heel vaak, maar vind het wel erg lekker. Hieronder een receptje voor broccolisoep. Gezond en niet duur om te maken.
Wat heb je nodig?
– 2 stronken broccoli
– 1 sjalotje
– 1 teentje knoflook
– 1 rode peper
– 1,5 liter groente bouillon
– 4 el crème fraîche
– scheutje olijfolie
– 4 sneetjes wit brood
– 50 gram oude kaas
– 50 ml olijfolie
Hoe maak je het?
Snijd de broccoli in stukjes. Pel de sjalotjes en de knoflook en snijd ze in kleine stukjes. Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd deze ook in kleine stukjes. Als je de soep niet te pittig wil maken, kun je ook een half pepertje gebruiken. Verwarm wat olijfolie in een soeppan en fruit het uitje, de knoflook en peper. Voeg dan de broccoli toe. Doe dan de bouillon erbij en kook het ongeveer 10 minuten op hoog vuur. Haal daarna de soep van het vuur en pureer het met de staafmixer. Verdeel de soep over de borden en serveer met wat crème fraîche en kaas croutons.
Hoe maak je de kaas croutons?
Om de kaascroutons te maken verwarm je de oven voor op 180 graden. Snijd de korstjes van het brood en snijd het brood in stukjes. Meng het brood met de olie en verdeel het over een bakplaat (met bakpapier). Rasp de kaas er overheen en bak ze ongeveer 10 minuten goud bruin. Laat ze op keuken papier afkoelen.
5. Groene aspergesoep met ei
Asperges vind ik erg lekker. Bijvoorbeeld de witte asperges op de traditionele manier met ei en ham, maar ook de groene asperges op de grill of door de pasta. Er wordt tegenwoordig ook regelmatig asperge soep gemaakt. Hieronder deel ik een receptje van aspergesoep met ei.
Wat heb je nodig?
– 500 gram groene asperges
– 150 gram tuinerwten
– 2 bouillon blokjes
– 1 liter water
– 4 eieren
– 25 gram bieslook
– 200 ml room
– 2 el olijfolie
Hoe maak je het?
Snijd de onderkant van de asperges af en gooi dit weg. Snijd de asperges in kleine stukjes en houd de kopjes apart. Doe het water in de soeppan en breng het aan de kook met de asperge stukjes, ¾ van de tuinerwten en de bouillon blokjes. Kook de asperges in 5 minuten beetgaar. Snijd de bieslook fijn en klop de eieren los met 4 el room, bieslook, peper en zout. Verwarm wat olie in de koekenpan en bak van het eimengsel een omelet.
Pureer de soep met een staafmixer en voeg de rest van de room toe. Roer de aspergepunten en de rest van de erwten erdoor. Laat de soep volledig warm worden en snijd de omelet in reepjes. Schep de soep in kommen en garneer het met de omelet. Lekker om te eten met stokbrood.
Wat voor groene soep vind jij lekker / lijkt jou lekker?
Geef een reactie