Nog niet heel lang geleden zat ik in de Wajong. Dit is de wet voor jongeren met een beperking. Vanwege mijn reuma was het voor mij lastig om een geschikte baan te vinden. Ik leefde van een schamele uitkering en moest dus opzoek naar goedkope manieren om gevarieerd te blijven eten. Dit vond ik een hele uitdaging, zeker omdat ik in deze tijd ook last had van een eetstoornis. Toch is er een aantal recepten bijgebleven die ik nog steeds wel eens maak. Ik deel ze graag met jullie!
De recepten die ik hier deel zijn niet alleen hoofdgerechten. Ik vond het, zeker tijdens mijn eetstoornis, onzin om veel geld aan eten uit te geven. Deels omdat ik het niet verdiende, maar gek genoeg gaf ik dus wel veel geld uit aan eten. Ik koos voor dure producten waarvan ik dacht dat ze gezonder waren dan bijvoorbeeld b-producten. Op dit moment eet ik alles weer en lukt het mij gek genoeg wat beter om iets goedkoper te eten. Mijn grootste tip is vooral om ingrediënten te kopen die je later in de week kunt hergebruiken. Ik heb hier recepten gedeeld van meerdere weken dus in deze blog komt dat niet zo duidelijk naar voren.
Spaghetti met rauwe tomatensaus
Dit is echt mijn lievelingsrecept en het is ook nog eens heel simpel. Je hebt alleen wat pasta en tomaten nodig. Terwijl ik het water vast laat koken, was ik een aantal tomaten en snijd ik ze doormidden. Omdat de saus uit voornamelijk tomaten bestaat, heb je er echter wel een aantal van nodig. Meestal houd ik rekening met zo’n 6 tot 8 tomaten per persoon. De halve tomaten rasp ik, zodat je uiteindelijk alleen een lege schil overhoud. Deze gooi ik weg. Het vruchtvlees bij elkaar is best dun en nog een beetje smakeloos. Hier voeg ik een aantal lepels olijfolie, zout en peper aan toe. Eigenlijk is dit het al. Omdat het vrij dun en snel verteerbaar is, voeg ik er meestal nog een stuk mozzarella toe (iets minder low-budget) of ik gril een paar stukken courgette en aubergines.
Banaan met chocola uit de oven
Dit is een recept dat ik vooral van ken van gezellige avonden BBQ-en. Ik heb zelf een kleine BBQ op het balkon staan, maar een oven werkt ook prima! Ik verwarm de oven voor op 200 graden en snij ondertussen de banaan in de lengte. Hier stop ik stukken chocola in. Ik vind zelf melkchocolade met hazelnoten erin het lekkerst. Op de BBQ stop ik er vaak ook een paar stukjes marshmallows in. Daarna kunnen de bananen op de BBQ. Meestal zijn ze na 10 tot 15 minuten wel klaar. In de oven kan je ze het beste in aluminiumfolie wikkelen. Ook dan moet je ongeveer rekening houden met 10 tot 15 minuten.
Vlierbloesem limonade + vlierbloesem champagne
Dit klinkt heel fancy en dat is het ook! Vorige maand heb ik met een vriendin samen voor het eerst zelf vlierbloesemchampagne gemaakt. We hebben een uur lang buiten vlierbloesems geplukt en daarna alle takjes er goed afgeknipt. Ook hebben we limonade gemaakt, wat iets makkelijker is dan de champagne. Ik zal beide receptjes hieronder delen. Was voordat je begint de bloesems niet, want dan verlies je redelijk wat smaak.
Dit heb je nodig voor de champagne:
– 100 gr vlierbloesemschermen
– 2 (biologische) citroenen, in schijfjes gesneden
– 750 gram rietsuiker
– 4 liter water
– 1 dl milde witte wijnazijn of appelazijn
– schone, lege flessen (met kurk/schroefdop of beugeldop)
– trechter
Zodra je de takjes eraf hebt geknipt en de bloemen zelf overhoudt, leg je ze even op een aantal keukenpapiertjes gelegd. Mochten er beestjes tussen zitten, kruipen die er vanzelf uit.
Verwarm een deel van het water om de suiker op te lossen. Voeg het suikerwater bij de rest van het gewone water, samen met de rest van de ingrediënten. Laat 24 uur staan op een lauwwarme plaats. Zeef het mengsel en giet alles in schone flessen. Laat dit 2 weken ongekoeld staan, daarna kan het de koelkast in en gedronken worden. Met dat laatste moet je niet te lang wachten, de champagne is ongeveer een maand houdbaar.
Pas op bij het openmaken van de fles: door de gisting kan het een beetje explosief worden, schrik hier vooral niet van. Glazen flessen kunnen opeens knappen (is bij ons gelukkig niet gebeurd), plastic flessen gaan eerst bol staan waarna je een beetje lucht kan laten ontsnappen. Wat ook goed werkt is een kleine ballon over de mond van de fles trekken, deze blaast op van alle extra lucht. Na het rijpingsproces kun je gewoon de dop erop doen.
En dit heb je nodig voor de siroop:
– 1 kleine plastic zak met vers geplukte rijpe vlierbloesem
– 3 citroenen
– 1 tot 1.5 kilogram suiker
– 3 liter water
De vlierbloesems doe je in een pan met water, net zoveel totdat de bloemen ondergedompeld zijn. Dek de pan af en laat het geheel een dag of 2 trekken. Giet daarna alles door een zeef en doe het gezeefde water weer in een pan. Voeg de suiker en het sap van de citroenen toe (uiteindelijk hebben we ook een klein beetje gember rasp toegevoegd). Breng alles kort aan de kook totdat de suiker is opgelost (niet te lang koken, dan gaat de smaak verloren). En that’s it! De siroop verdun je uiteindelijk met water.
Bananenbrood
Een favoriete snack die ik elke week wel een keer maak. Tegenwoordig maak ik hem met amandelmeel, maar voorheen gebruikte ik normaal, goedkoper meel. Omdat amandelmeel best wel prijzig is, vul ik het aan met havervlokken. De meeste recepten gaan uit van 150 gram amandelmeel. Ik pak meestal 100 gram en de overige 50 gram haal ik uit de havervlokken. Verder gebruik ik 3 eieren, 3 rijpe bananen, een beetje bakpoeder en zout. Dit is de basis die ik altijd gebruik en is verder uit te breiden naar hoe duur en luxe je het wil hebben. Meestal voeg ik er nog wat nootjes, chiazaad en lijnzaad bij, maar dat is al wel weer een stuk prijziger. Als alternatief kan je wat geraspte kokos en chocola gebruiken. Deze combinatie vind ik zelf altijd heel lekker. Ik varieer veel. Meestal gebruik ik het bananenbrood als alternatief voor brood. Het is er vullend en meestal doe ik vier dagen met een bananenbrood (als ik het invries nog langer).
Gepofte zoete aardappel
Als laatste deel ik met jullie een recept wat ik heel recent heb gemaakt, namelijk gepofte zoete aardappel. Het voordeel hiervan is dat je een zak kunt kopen waar je de rest van de week (of de week erna) ook nog van kunt eten. Het geld dat je uitgeeft is dus niet alleen voor die avond. Verder heb je crème fraîche nodig en wat bieslook. Ik vond het voorheen vaak onzin om verse kruiden te kopen. Ze gaan snel kapot en daarbij voegde het voor mijn gevoel niet veel toe. Tegenwoordig weet ik het vaak wel zo te plannen dat ik op een ander moment in die week iets kook waar ik diezelfde kruiden bij kan gebruiken. Het kan namelijk echt een gerecht maken. Omdat alleen een aardappel een beetje karig is, gelukkig vult het heel goed, maak ik hiernaast nog een klein gerechtje. Dit keer koos ik weer een erwtenpuree. Dit kan gewoon met erwtjes uit de vriezer.
Ik ben helaas vergeten op het moment zelf een foto te maken (ik had te veel honger, haha), maar op bovenstaande foto krijg je wel een beetje een idee hoe het eruit zal gaan zien. Ik heb trouwens niet echt een vulling gemaakt, maar een tomatensalsa met knoflook is ook erg lekker in de aardappel. Ik heb er wel een limoensausje bij gemaakt en avocado bij geserveerd.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 4 middelgrote zoete aardappelen (je kan ook normale aardappelen gebruiken)
- 1 avocado
- 125 ml zure room
- koriander
- diepvrieserwtjes
Als eerst verwarm je de oven voor op 200 graden en maak je de aardappel schoon. Ik heb trouwens zelf gekozen voor redelijk grote aardappelen, zodat ze goed vullen. Hierna maak je met een mesje een inkeping in bovenste deel van de aardappels. Wrijf ze in met olijfolie en besprenkel ze met wat zout. Hierna heb ik ze een uur in de oven gehad in een ovenschaal. Ze moeten helemaal gaar en zacht zijn als ze uit de oven komen. Ondertussen meng je een sausje van de zure room, peper, zout en de limoenrasp. De ertwen heb ik ondertussen gaar laten koken, uit laten lekken en gepureerd met een staafmixer. Je kan een klein beetje zure room er nog door heen doen, maar alleen zout en peper vind ik zelf ook voldoende.
Wanneer de aardappelen klaar zijn, snijd je ze wat verder open en kunnen ze gevuld worden met plakjes avocado en de limoensaus.
Wat is jouw favoriete budget recept?
Bron: 1
Geef een reactie