Het eten van groente wordt steeds populairder door al die gezondheidshypes, groentesapjes en vergeten groente die steeds meer aandacht krijgen. Ik ben zeker geen voorstander van alles zo gezond mogelijk moeten doen, alle hypes die extreem gezond eten promoten en niet meer snoepen. Ik denk dat het belangrijk is om hierin een balans te vinden en jezelf af en toe ook iets lekkers te gunnen wat misschien wat minder gezond is. Ook dat hoort namelijk bij een volwaardig, normaal en gezond eetpatroon. Toch denk ik dat veel mensen te weinig groente eten. Het wordt meestal alleen bij het avond eten gegeten terwijl je ook prima wat plakjes komkommer of sla op je boterham kan eten of als tussendoortje. De nieuwste trend op het gebied van groente is dat je het in je toetje kunt verwerken.
Dat klinkt misschien een beetje raar, groenten in je toetje omdat je misschien in eerste instantie denkt aan een zoet toetje als vla, yoghurt met vers fruit of misschien wel een ijsje. Er zijn echter genoeg lekkere dingen te maken met groente en dat is echt niet allemaal hartig. Ik vond het eerst ook een beetje raar klinken, maar het is de moeite waard om eens te proberen. Zo heb je een heerlijk zoet toetje wat soms net als een gebakje proeft en krijg je toch je vitamines binnen. Het zijn overigens misschien wel wat luxere toetjes die je niet elke week maakt, maar misschien wel voor een speciale gelegenheid.
1. Chocolademousse met avocado
Avocado heeft een vrij neutrale maar romige smaak en is de perfecte groentesoort om chocolademousse mee te maken. Ik maak het regelmatig en het is echt een van mijn favoriete toetjes.
Wat heb je nodig?
– 1 avocado
– 1 rijpe banaan
– 4 el rauwe cacao poeder
– 1 el (amandel of soja) melk
– een beetje honing
– klein beetje kaneel
Hoe maak je het?
Haal de schil van de avocado, verwijder de pit en doe het samen met de andere ingrediënten in de keukenmachine. Meng de ingrediënten goed door elkaar en laat het zo lang doormixen totdat het een egaal mengsel is geworden. Proef of het op smaak is en voeg eventueel nog wat honing toe. Schep het vervolgens in een bakje en zet het even in de koelkast. Je kunt het ook direct eten, maar wat mij betreft hoort chocolademousse koud te zijn. Ik vind het extra lekker om te eten met wat vers fruit erbij.
2. Zoete aardappel brownies
Zoete aardappel zorgt al voor een zoete smaak in de brownie waardoor je weinig suiker of honing nodig hebt. Daarnaast zit een zoete aardappel vol met allerlei goede vitamines die ons lichaam nodig heeft. Je kunt op een heel makkelijke manier een lekker toetje maken van deze groente, maar je kan het natuurlijk ook als tussendoortje eten.
Wat heb je nodig?
– 1 kleine zoete aardappel
– 1 ei
– 2 el rauwe cacao
– 50 gram meel
– 1 el honing
Hoe maak je het?
Schil de aardappel en een pan met water aan de kook. Kook de zoete aardappel ongeveer 10 – 15 minuten totdat hij zacht is. Laat de aardappel afkoelen en pureer het vervolgens met de andere ingrediënten tot een beslag. Je kunt naar smaak eventueel extra honing toevoegen. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een kleine bakvorm in. Schep het beslag in de bakvorm en bak de brownie ongeveer een half uur in de oven. Laat het daarna afkoelen en snijd het in blokjes.
3. IJsjes van een groene smoothie
De gewone smoothies en verse sapjes die voornamelijk gemaakt werden met verschillende soorten fruit, hebben plaats gemaakt voor de nog gezondere variant, namelijk die met groente. Ik vind de groentesapjes ook erg lekker en op die manier kun je toch de vitamines binnen krijgen die je nodig hebt, als je te weinig groente overdag eet. Het is zo makkelijk en ook nog eens heel lekker. Je kunt het bij een sapje houden, maar maak er ook eens een lekker toetje van in de vorm van een ijsje. Je hebt alleen maar ijsmalletjes nodig en alle ingrediënten die je ook zou gebruiken voor je smoothie. Ik vind het bijvoorbeeld lekker met spinazie, komkommer, bleekselderij en appel. Je maakt de smoothie zoals je gewend bent, giet het in het malletje en doe het een paar uur in de vriezer. Daarna heb je een heerlijk groente toetje.
4. Rabarbermoes met yoghurt
Rabarber wordt door veel mensen gezien als een fruitsoort, maar het behoort tot de groente. Rabarbermoes is echt heel lekker en een goede variatie op appelmoes. Je kunt het makkelijk zelf maken en als toetje vind ik het heel lekker om yoghurt met rabarbermoes te combineren.
Wat heb je nodig?
– 1 kg verse rabarber
– 100 gram suiker
– ½ zakje vanillesuiker
Hoe maak je het?
Was de rabarber goed schoon en snijd de onderste harde stukken er af en de resten van de bladeren aan de bovenkant. Snijd de stengels in stukken. Kook de rabarber in zo min mogelijk water om de kleur en vitamines te behouden. Kook de rabarber gaar in ongeveer 8-12 minuten en voeg dan de suiker en vanillesuiker toe en roer het goed door elkaar.
5. Tomaten basilicum sorbet
De combinatie van tomaat en basilicum vind ik heerlijk, maar vooral in een salade of op een pizza. Toch schijn je hier ook heerlijke toetjes mee te kunnen maken. Hieronder een receptje voor de tomaten basilicum sorbet.
Wat heb je nodig?
– 500 ml gezeefde tomaten (blikje) of verse tomaten
– 1 el gehakte basilicum
– 3 el citroensap
– 125 gram witte basterdsuiker
Hoe maak je het?
Verwarm 150 ml water met het sap van de citroen en de suiker. Je krijgt dan een soort suikersiroop. Laat dit vervolgens afkoelen. Schep dan de gezeefde tomaten en basilicum er doorheen en pureer het tot een glad mengsel. Schenk het mengsel in een diepvriesschaal en doe het 3-4 uur in de vriezer. Roer het mengsel elk uur even door. Daarna kun je er bolletjes van scheppen.
Het zijn wellicht combinaties die je nog niet zo vaak gegeten hebt en misschien zelfs nog nooit. Voor de een is het wat te ver gezocht en dan hou je het misschien liever bij vla, vers fruit of een ander lekker toetje en voor de ander is het een leuke afwisseling om eens te proberen. Laat ons in de comments weten welk toetje jou het lekkerste lijkt.
Welk groente toetje lijkt jou het lekkerste?
Geef een reactie