5x het stellen van grenzen

Om te voorkomen dat anderen over ons heenlopen en ons mogelijk triggeren, is het belangrijk dat we grenzen stellen. Toch vinden veel mensen het moeilijk om grenzen te stellen en aan te geven wat ze precies niet leuk vinden. Vaak spelen schuldgevoelens en schaamte hierbij een rol. We zijn bang voor wat andere mensen van ons zullen vinden als we voor onszelf opkomen. Toch is het belangrijk om dat wel te doen en al helemaal als je in een kwetsbare positie zit (herstel van een eetstoornis bijvoorbeeld). In deze blog zal ik vijf dingen met jullie delen die je moet weten over het stellen van grenzen.

1. Mensen zullen het vergeten

Het vervelende aan het aangeven van je grenzen, is dat je het waarschijnlijk vaker dan één keer zal moeten doen. Mensen zullen je namelijk gaan testen en proberen om alsnog over jouw grens heen te gaan. Ook zullen mensen het vergeten dus zullen ze het de volgende keer gewoon weer opnieuw aan je vragen.

Foto: Erik Mclean CC

Dit kan super frustrerend zijn. Wie weet vond je het onwijs moeilijk om je grens aan te moeten geven en voelde het als een enorme opluchting toen je dat had gedaan. Het kan dan moeilijk zijn om jouw grens nog een keer aan te moeten geven als mensen opnieuw iets aan je vragen. Uiteindelijk zal het wel makkelijker worden om je grenzen aan te geven naarmate je het vaker hebt gedaan.

2. Het hoeft niet dramatisch te zijn

We kunnen heel moeilijk doen over grenzen stellen, maar eigenlijk is het heel simpel. Je hoeft niet te wachten op een speciale tijd of plaats. Je kan je grenzen aangeven wanneer je maar wilt. Het is belangrijk dat je eerlijk bent naar jezelf. Soms is het moeilijk om de juiste woorden te vinden. Schrijf bijvoorbeeld op waarom mensen over jouw grenzen heengaan.

Voor jezelf opkomen is makkelijker als je het bij jezelf houdt. Als jij bijvoorbeeld aangeeft waarom iemand dus over jouw grens heengaat, dan kan de ander wel zeggen dat dat onzin is, maar dat neemt niet weg dat jij je nog steeds zo voelt. Probeer dus dicht bij jezelf te blijven als je je grenzen aangeeft.

3. Het gaat om jou

Dit klinkt misschien egoïstisch en is iets waar veel mensen moeite mee hebben, maar dat is het echt niet. De grenzen die je stelt, hebben niks te maken met de andere persoon, maar gaan echt alleen om jou. Bovendien leer je de ander juist hoe ze met jou om moeten gaan als jij je grenzen aangeeft en dat is natuurlijk alleen maar positief. Als mensen namelijk bijvoorbeeld weten wat jij je fijner voelt bij bepaalde dingen, dan zullen ze rekening met je houden. De meeste mensen hebben namelijk het beste met jou voor. Door grenzen aan te geven, leer je mensen hoe ze dat het beste vorm kunnen geven.

4. Bedenk alternatieven

Soms is het zelfs niet genoeg om in woorden aan te geven dat mensen over jouw grenzen gaan.  Bovendien geef je de ander dan veel te veel macht. Zoals bij punt 1 al is gezegd, kan het goed zijn dat je je grens meerdere malen aan moet geven en dat is niet altijd even makkelijk. Mensen zullen niet altijd luisteren en kunnen dus makkelijk over jouw grenzen heengaan.

Probeer daarom ook te bedenken wat je doet op het moment dat mensen toch over jouw grenzen heengaan. Maak als het ware een soort actieplan. Je kan bijvoorbeeld besluiten om uit de situatie te gaan als mensen over jouw grenzen heengaan door simpelweg weg te lopen. Als dat niet mogelijk is, dan zou je er ook voor kunnen kiezen om je te focussen op datgeen wat je aan het doen bent. Desnoods benoem je ook wat je gaat doen als de ander niet stopt. Het maakt niet uit wat het is, maar maak in ieder geval een plan om jezelf te beschermen.

Word niet boos, maar blijf kalm en rustig en aak er een soort oorzaak-gevolg situatie van. Je legt de keuze bij de ander door aan te geven wat je doet als diegene over jouw grenzen heen blijft gaan. Als die ander jouw grenzen niet respecteert, trek jij je terug uit de situatie. Zonder woede of oordelen.

5. Herhaal

Elke keer dat je je grenzen aangeeft, zal het makkelijker gaan. Bovendien laat je aan jezelf zien dat je de zelfzorg waard bent. Opkomen voor jezelf en grenzen stellen hoeven niet vol drama te zitten. Het wordt vaak gezien als een enorm ding, maar dat is het niet. Het zal dus makkelijker worden en er zal niks raars gebeuren als je dat doet. Mensen zullen je niet stommer vinden of teleurgesteld raken. En als zijn ze dat wel, dan is dat hun probleem en niet die van jou. Het is jouw leven en je moet daarom doen wat goed voor jou doet. Net als iedereen.

Kan jij goed jouw grenzen aangeven?

Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2019.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

4 reacties op “5x het stellen van grenzen”

  1. Dat vind ik lastig. Vaak pas als het al te laat is en te hoog is opgelopen. Durfde mezelf niet eens ziek te melden op ´t werk terwijl de tranen in m´n ogen stonden bij alleen al het woord werk. M´n begeleidster en/of jobcoach hebben dat gedaan.

  2. ik vind dit een goeie blog! ik vind het ook lastig en ik durf niet altijd voor mezelf op te komen

  3. Kunnen jullie voorbeelden geven van grenzen aangeven in situaties bijv psychiater de gemeente en uwv en bij mensen met borderline hoe en wat

    1. Ben het ermee eens dat situatievoorbeelden handig kunnen zijn in een volgende blog. Wil wel reageren dat ‘mensen met borderline’ niet over 1 kam te scheren zijn. Van alle mensen met borderline, incl mijzelf, die ik ken zijn er geen twee mensen die hetzelfde reageren op een aangegeven grens.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *