Met veel groenten soorten kun je verschillende dingen maken maar tomaten lenen zich al helemaal voor veel verschillende recepten. Op de markt kun je soms kilo’s tomaten kopen voor weinig geld. Ze zijn erg lekker, op verschillende manieren te bereiden en zijn meestal niet duur. Tomaten hebben over het algemeen geen ingewikkelde bereidingswijze. Je kunt ze heel makkelijk snijden om door een salade te doen maar de cherrytomaatjes worden ook veel als tussendoortje gegeten.
Ik gebruik tomaten in ontzettend veel gerechten. Ik maak pastasaus met tomaten, tomatensoep, tomaten behoren vaak ook tot de ingrediëntenlijst van andere soepsoorten die ik graag maak. Ik doe verse tomaat op pizza’s, in salades, in tajine gerechten, etc. Hieronder vind je een aantal lekkere receptjes met tomaten. Dus ga naar de markt of supermarkt en koop voordelig veel tomaten om lekkere dingen mee te maken.
1. Pan con tomate
Toen ik in Madrid was een aantal weken geleden, stond dit gerecht op de kaart bij een leuk zaakje waar we gingen ontbijten. Het leek me een rare combinatie maar het werd door veel mensen om ons heen – locals – besteld en het zag er wel heel lekker uit. We hebben het uiteindelijk ook besteld omdat we erg nieuwsgierig waren en het was heerlijk! Ik ga het thuis ook eens maken. Het wordt gegeten met geroosterd brood en je kunt het lekker bij het ontbijt, bij de lunch of als tussendoortje eten.
Wat heb je nodig?
– Brood (ongesneden) of stokbrood
– 6 rijpe tomaten
– 3 el olijfolie
– zeezout en peper
– 2 teentjes knoflook
Hoe maak je het?
Gebruik stokbrood of ongesneden brood zodat je er zelf dikkere plakken van kunt snijden. Er zijn overigens meerdere recepten van dit heerlijke gerecht, dus je kunt het op jouw manier maken. Je kunt namelijk ook gewoon met het tomaatje over het brood wrijven. Dit is een iets ingewikkeldere variant. Kook de tomaten eventjes in water met een beetje zout en haal ze er daarna uit. Doe ze in een kom met de olijfolie en een teentje knoflook, zout en peper. Pureer het met de staafmixer of in de blender. Rooster de broodjes even in de oven of in het broodrooster en smeer ze in met het andere teentje knoflook. Smeer hier wat van de tomatensaus overheen en doe er eventueel nog wat zout en peper overheen.
2. Geroosterde paprika- tomatensoep
Mijn vriend kwam dit recept een keertje tegen op pinterest en wilde het graag maken. De bereiding duurt best lang omdat de paprika en tomaat even in de oven moeten om te roosteren, maar het is zeker de moeite waard om eens te proberen. Het is inmiddels een van mijn favoriete soepen geworden.
Wat heb je nodig?
– 500 gram tomaten
– 2 rode paprika’s
– 1 liter tomatensap
– 2 takjes rozemarijn
– een halve rode peper
– 4 ansjovisfilets
– 4 teentjes knoflook
– 4 el olijfolie
– 2 bouillonblokjes
– 2 el bruine basterdsuiker
– zout en peper naar smaak
– evt wat water
– evt mascarpone
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwijder de zaadjes uit de rode peper en de paprika en snijd het in stukken. Snipper de ui en knoflook en snijd ansjovis fijn. Breek of snijd de takjes rozemarijn in tweeën. Doe alles in een ovenschaal en meng het goed. Besprenkel het met olijfolie en de basterdsuiker. Het het ongeveer 45 minuten in de oven en zorg er voor dat het niet aanbrand. Verwijder daarna de takjes rozemarijn en doe de groenten vervolgens in een soeppan en voeg de tomatensap en bouillonblokjes toe. Meng het vervolgens met de staafmixer tot een gladde soep. Je kunt eventueel nog wat water (en evt nog een bouillonblokje) toevoegen. Roer het goed door en verwarm het nog even en breng het eventueel op smaak met zout en peper. Je kunt het in de soepkom garneren met wat rozemarijn, mascarpone en olijfolie.
3. Bolognese saus
Wanneer ik naar de markt ga en de tomaten zijn in de aanbieding, neem ik het liefste zoveel mogelijk mee. Je kunt er namelijk heerlijke pastasaus van maken. Je kunt het ook maken met deels verse tomaten en deels tomaten in blik. Ook heel lekker! Spaghetti bolognese is een van de bekendste pastagerechten. Hieronder een lekker recept.
Wat heb je nodig?
– 300 gram gehakt
– 4 verse tomaten
– 1 blik tomaten
– wat water
– bouillonblokje
– 2 teentjes knoflook
– 1 grote ui
– 1 wortel
– rozemarijn
– oregano
– zout en peper
Hoe maak je het?
Ik maak deze pasta saus inmiddels op gevoel en elke keer smaakt hij weer lekker. Je kunt dus de kruiden naar smaak toevoegen. Snijd eerst de ui, knoflook en wortel fijn en bak dit samen met een verbrokkeld bouillonblokje even in een koekenpan. Kies voor een pan met een wat hogere rand zodat er genoeg ruimte is om de saus te maken. Voeg dan flink wat rozemarijn toe en bak dit even kort mee. Doe dan de gehakt erbij en bak het totdat het gaar is. Snijd de tomaten in blokjes en voeg ze samen met de tomaten in blik toe. Doe er wat water bij en laat het pruttelen. Proef na een paar minuten en breng het op smaak met oregano, rozemarijn, zout en peper.
4. Zongedroogde tomaatjes uit de oven
Zongedroogde tomaatjes zijn heerlijk door een salade maar bijvoorbeeld ook om een broodje mee te beleggen met bijvoorbeeld kipfilet en rucola of iets anders lekkers. Je kunt ze in de winkel kopen, maar ook zelf maken in de oven.
Wat heb je nodig?
– 1,5 kilo tomaten
– 1 el verse tijm
– olijfolie
– zeezout
Hoe maak je het?
Het is niet moeilijk om zongedroogde tomaatjes te maken alleen kost het wel wat tijd. Snijd om te beginnen de tomaten in 4, 6 of 8 partjes (afhankelijk van de grootte van de tomaat). Bekleed een dichte bakplaat met bakpapier en verdeel hier de tomaten overheen. Besprenkel ze met olijfolie. Strooi de tijm en het zeezout over de tomaten en doe ze in een voorverwarmde oven van 125 graden. Ze moeten ongeveer 2,5 uur in de oven maar hou het wel een beetje in de gaten. Schep daarna de tomaatjes die klaar zijn er af en plaats de anderen eventueel nog een half uurtje terug. Laat ze erna volledig afkoelen en doe ze in een weckpot. Schenk hier olijfolie bij totdat alle tomaatjes onder staan. Zo kun je ze voor langere tijd (een aantal weken) in de koelkast bewaren.
5. Pasta met verse tomatensaus, veldsla en pijnboompitten
Mijn vriend had dit gerecht een keer gemaakt en het is echt heerlijk. Je proeft dat de pastasaus heel vers is en dat de tomaten het hoofdingrediënt zijn. Het onderstaande recept is voor 2 personen. Verse pasta gebruiken is trouwens nog lekkerder.
Wat heb je nodig?
– 200-250 gram spaghetti
– 4 vleestomaten
– 1 middelgrote ui
– 2 teentjes knoflook
– handje veldsla
– verse basilicum
– 10 gram pijnboompitten
– 1,5 tl oregano
– olijfolie
– 1 el balsamicoazijn
– zout en peper
Hoe maak je het?
Snijd de ui en knoflook fijn en snijd ook de vleestomaten in stukken. Verhit in een koekenpan wat zeezout en rooster hier de pijnboompitten in totdat ze goudbruin zijn. Haal ze vervolgens uit de pan. Verhit de olijfolie in de pan en fruit de ui en knoflook. Voeg de vleestomaten, oregano, balsamicoazijn, 2 el water, zout en peper toe. Dek de pan af en laat het 15 minuten zachtjes koken. Voeg eventueel nog wat water toe. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Haal de tomaten van het vuur en pureer de tomaten fijn met de staafmixer of blender tot er een gladde saus ontstaat. Doe het daarna terug in de pak en voeg de spaghetti, basilicum en wat veldsla toe. Breng het op smaak met zout en peper en verdeel het over de borden. Doe er wat koude veldsla overheen en de pijnboompitjes.
Wat maak jij met tomaten?
Geef een reactie