5x lekkere koekjes bakken

Van jongs af aan vond ik het al leuk om zelf koekjes te bakken. Het was leuk om te doen omdat mijn moeder dan het beslag maakte en mijn zus en ik met vormpjes aan de slag konden. Ondertussen lekker snoepen van het deeg en daarna voor de oven zitten in de hoop dat ze dan sneller gaar zouden zijn. Het huis gaat er ook altijd zo lekker van ruiken. Zelfgebakken koekjes zijn vaak veel lekkerder en het is leuk om te doen. In deze blog deel ik een aantal heerlijke recepten waarmee je zelf de lekkerste koekjes kunt maken. Heb je een goede tip? Deel die dan ook met ons.

Ik heb heel wat recepten van koekjes die ik zelf regelmatig maak, maar het is ook leuk om weer wat nieuwe dingen uit te proberen. Ik heb al een hele tijd niet meer echt de tijd genomen om zelf koekjes te bakken, zonde eigenlijk.. want ik vind het wel leuk en gezellig.

1. Cranberry koekjes met witte chocolade
Op kantoor zijn wij gek op de koekjes van de Albert Heijn met cranberry’s en witte chocolade. Kopen is natuurlijk een stuk makkelijker dan zelf maken, maar het is wel erg lekker om zelfgemaakte cranberry koekjes te eten met stukjes witte chocolade. Hieronder deel ik een lekker recept.

Wat heb je nodig?
• 125 g witte basterdsuiker
• 125 g zachte roomboter
• 225 g bloem
• 1 tl bakpoeder
• 1 ei
• snufje zout
• 1 tl vanille extract
• 40 g cranberry’s
• 60 gr witte chocolade (in stukjes)

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Klop ondertussen de boter, de suiker en het vanille extract tot een luchtig mengsel. Doe dan het eitje erbij en met het nog even door elkaar. Zeef het bloem, bakpoeder en zout erdoorheen en meng het door het deeg. Schep dan de stukjes witte chocolade en de cranberry’s door het beslag. Maak balletjes van het deeg en druk ze plat op de bakplaat. Bak ze in ongeveer 10-15 minuten gaar.

Bron

2. Homemade Oreo koekjes
Oreo koekjes vinden veel mensen erg lekker en kun je kopen bij verschillende supermarkten. Inmiddels hebben ze vanuit Amerika wel hun plekje veroverd in ons land. Maar je kunt ze ook zelf bakken.

Wat heb je nodig?
Voor ca. 20 koekjes

Voor het deeg:
• 160 g bloem
• 200 g kristalsuiker
• 45 g cacaopoeder
• 235 g boter
• 1 ei
• 1 tl zuiveringszout
• ¼ tl bakpoeder
• ¼ tl zout

Voor de vulling:
• 60 g boter
• 60 g margarine
• 225 g poedersuiker
• 2 tl vanille-extract

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 185 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de bloem, cacao, het zuiveringszout, de bakpoeder, het zout en de suiker in een mengkom. Doe de boter en het ei erbij en mix het goed door elkaar. Doe wat bloem op een werkblad en rol het deeg uit. Zorg ervoor dat het een plak van ongeveer een halve centimeter dik is. Pak een ronde steker of een glas en steek er rondjes uit, leg ze op de bakplaat en bak ze ongeveer 10 minuten. Laat ze dan afkoelen op het rooster. Ondertussen kun je de vulling gaan maken. Klop de boter en margarine in een mengkom en voeg dan de vanille extract toe. Voeg de poedersuiker er geleidelijk aan toe en klop het ongeveer 3 minuten tot het luchtig is. Smeer dan een beetje van de vulling op een koekje en leg er daarna een ander koekje op.

Bron

3. Chocolate chip cookies met walnoten
Vanille koekjes met stukjes chocolade zijn toch wel klassiekers en ze zijn super makkelijk om zelf te maken. Dit heerlijke recept is van Rudolph van Veen van 24 Kitchen en die sommige mensen wel kennen van Life&Cooking. Het is heel makkelijk en ze zijn binnen no time klaar. Er zit overigens ook niet alleen chocolade in, maar ook stukjes walnoot.

Wat heb je nodig?
• 160 g bloem
• 115 g zachte boter
• 180 g witte basterdsuiker
• 1 ei
• 180 g pure chocolade
• 90 g walnoten

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de bloem in een kom en doe hier ook de boter, het ei en de suiker bij. Mix het door elkaar of kneed het, dat gaat wellicht makkelijker. Hak de noten en chocolade in stukjes en meng ze door het deeg. Vervolgens kun je bolletjes maken van het deeg en ze op het bakpapier leggen. Maak ze plat met ongeveer een dikte van 0,5-1 cm. Bak de koekjes in ongeveer 13-15 minuten gaar.

Bron

4. Kokos bolletjes
Ik ben gek op kokos koekjes en laat het nou super makkelijk zijn om kokosmakronen of kokosbolletjes te maken. Het staat leuk voor bij de thee, bijvoorbeeld als je visite krijgt, maar het is ook gewoon erg lekker. Je hebt er ook niet zoveel voor nodig.

Wat heb je nodig?
• 250 g geraspte kokos
• 250 g witte suiker
• 4 eiwitten

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Daarna ga je de eieren splitsen. Je kunt hiervoor het beste twee bakjes en een kom pakken. In de twee bakjes splits je de eieren. Dit doe je door het eigeel over te scheppen. Doe in het ene bakje het eigeel en boven het andere bakje ga je splitsen. Als een ei succesvol gescheiden is (het eigeel is nog heel), dan kun je het eiwit in de kom doen. Wanneer je alle eieren in het zelfde bakje splitst en het eiwit niet overschept in de kom, heb je kans dat het laatste ei mislukt waardoor er eigeel bij het eiwit komt. Je kunt dan alles weggooien en dat is zonde. Klop vervolgens de eiwitten stijf op de hoogste stand. Voeg erna de suiker toe en mix het op de laagste stand totdat het goed gemengd is. Schep dan de geraspte kokos door het ei/suiker mengsel en meng het goed door elkaar. Pak daarna twee lepels en vorm mooie bolletjes op de bakplaat. Je kunt ze zo groot maken als je wilt. Zet vervolgens de bakplaat in de oven en bak ze ongeveer 20 minuten lichtbruin. De baktijd is afhankelijk van de maat van de bolletjes. Ga dus af en toe even kijken. Laat ze daarna goed afkoelen.

Bron

5. Dadel noten koekjes
De dadelballetjes vind ik heel erg lekker en ze zijn heel makkelijk te maken als je een keukenmachine hebt. Met dit recept kun je een soort dadel notenballetjes maken met kokos en cacao. Het zijn koekjes, maar ook een soort bonbons.

Wat heb je nodig?
Hoeveelheden naar keuze

• een handje dadels (zonder pit)
• hazelnoten, walnoten en/of amandelen
• rozijnen
• vanillepoeder of extract
• kokos, cacao en sesamzaadjes

Hoe maak je het?
Hak de noten fijn in een keukenmachine en voeg dan de dadels toe. Doe er een beetje kokos doorheen en wat rozijnen. Mix het door elkaar en voeg dan een klein beetje vanille poeder toe. Maak dan kleine balletjes en haal ze door de cacaopoeder, kokos of sesamzaadjes. Klaar!

Bron

Wat voor soort koekjes vind jij het lekkerste?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

13 reacties op “5x lekkere koekjes bakken”

  1. Ik ben echt gek op stroopwafels :3

  2. Hmm zien er allemaal heerlijk uit! Helaas zit er bij elk van de bovenstaande recepten ingrediënten in die ik niet mag.

    Ik ben echt gek op spelt honingwafels!

  3. Die balletjes zijn mijn favoriet!

  4. Bij de cranberrykoekjes wel belangrijk om of verse cranberries te gebruiken, of de gedroogde cranberries eerst even te laten weken in warm water. Anders verbranden ze tijdens het bakken eerder namelijk.

  5. wat is zuiveringszout? 😊

  6. @Veraxx
    Zuiveringszout is baking soda 😉

    Lekkere recepten! Mijn favoriete koekjes zijn homemade cookies, maakt niet uit wat voor soort, van bananenchocoladekoekkes tot havermoutkoekjes, alles wat je zelf maakt, smaakt altijd beter😊

  7. Ik hou echt heel erg van een beetje chewy havermout-honingkoekjes. Die maakt me moeder wel eens en dat is echt gewoon zooooo lekker 🙂

  8. Cranberry havermout koekjes vind ik heerlijk, maar chocolate chip cookies en jodekoeken vind ik ook erg lekker

  9. citroenkoekjes met witte chocolade

  10. ik ga ze van het weekend gelijk proberen:)

  11. Ik ga zo die eerste cranberry koekjes maken 🙂 Ben benieuwd!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *