5x lekkere maaltijd salades

In de lente en zomer heb ik soms veel meer zin in een maaltijd salade dan in een warm hoofdgerecht. Meestal worden salades als bijgerecht gegeten maar bij mij is het dan vaak wel hetzelfde omdat het meeste werk gaat zitten in de bereiding van de rest van het eten en ik dan geen zin meer heb om een uitgebreide salade te maken. Maaltijdsalades worden steeds meer gegeten en een groot voordeel: je kunt er eindeloos mee varieren. Je kunt er eigenlijk alle ingrediënten voor gebruiken die jij lekker vindt en op die manier een beetje experimenteren met nieuwe lekkere salades.

Wanneer je er een voedzame en goed gevulde salade van maakt, is het een prima vervanger voor die warme maaltijd. Wissel het wel een beetje af met het avondeten dat je gewend bent, zo hou je de variatie er in. De maaltijdsalades zijn overigens ook geschikt voor de lunch. Eet er voor het diner een lekker stokbroodje bij met kruidenboter en andere lekkere smeersels zoals tapenades en hummus.

1. Maaltijdsalade met veldsla, gerookte kip en aardappel
Deze salade maakten mijn ouders vroeger al en was een lekkere afwisseling van warm eten dat wij gewend waren. Heerlijk voor in de zomer maar ook voor de rest van het jaar. De hoeveelheden kun je zelf bepalen en doe ik altijd een beetje op de gok

Wat heb je nodig?
– gerookte kip
– veldsla
– aardappels in de schil
– bacon of pancetta
– champignons
– oud brood
– zout en peper
– mosterd
– olijfolie
– knoflook
– stokbrood met kruidenboter

Hoe maak je het?
Het is eigenlijk heel simpel. Je kunt het beste eerst de aardappels, bacon en champignons bakken. Je kunt deze salade namelijk prima koud eten. Snijd vervolgens de korstjes van de oude boterhammen en snijd ze in stukjes. Bak ze vervolgens in olijfolie met knoflook. Dat zijn je croutons. Laat ze erna afkoelen. Snijd de gerookte kip in stukjes en doe dit alles samen met de veldsla in een schaal en meng het goed door elkaar. Maak de dressing door wat olijfolie met een te mengen. Voeg daar een theelepel mosterd aan toe en breng het op smaak met zout, peper en eventueel wat citroensap. Lekker om te eten met stokbrood met kruidenboter.

2. Maaltijdsalade met kip in oestersaus en avocado
Dit is een salade die ik voor het eerst at bij een vriendin. Bij het idee van oestersaus liep het water mij niet direct in de mond. Ik hou niet van oesters en dat was wel mijn directe associatie. Het is overigens een heerlijke salade die de moeite waard is om eens te maken. Je kunt het half warm eten maar ook af laten koelen.

Wat heb je nodig?
– kipfilet
– gemengde sla
– rucola
– tomaten
– avocado
– komkommer
– olijven
– ui
– knoflook
– oestersaus
– ketjap
– balsamico azijn
– sambal

Hoe maak je het?
Snijd de ingrediënten in kleine stukjes (hoeveelheden naar smaak) en fruit de ui even in een pan. Doe de kip erbij en breng het op smaak met zout, peper, oestersaus en ketjap. Doe hier ook een klein beetje sambal bij. Wanneer de kip gaar is, kun je de knoflook nog even meebakken. Doe alle ingrediënten van de salade bij elkaar en voeg een beetje balsamico azijn toe.

3. Caesar salad
Een van de meest bekende maaltijdsalades is de Caesar salad. Een heel lekkere salade die je op verschillende manieren kan maken, ondanks dat er wel ongeveer dezelfde ingrediënten in zitten. Hieronder deel ik mijn favoriete variant.

Wat heb je nodig?
– romaine sla
– kipfilet
– eieren
– paneermeel
– kipkruiden
– knoflook
– creme fraîche
– ansjovis filets
– parmezaanse kaas
– mayonaise
– kappertjes
– citroensap
– oud brood

Hoe maak je het?
De caesarsalad die ik maak is vooral heel lekker door het bijzondere sausje. Verder is het redelijk hetzelfde als de caesarsalads die ik al kende. Snijd de kip in platte stukken en kruid ze met kipkruiden, zout en peper. Kluts vervolgens een ei leg de kip hier even in en paneer het daarna met paneermeel. Bak ze vervolgens in de koekenpan in een laagje olie of boter. Kook ondertussen een aantal eieren. Snijd oud brood in stukjes en bak ze in olie met wat knoflook. Dit zijn je croutons. Maak vervolgens het sausje met creme fraîche, citroen sap, parmezaanse kaas, een beetje mayonaise, ansjovis en kappertjes. Dit kun je het beste in de keukenmachine doen. De verhoudingen kun je zelf een beetje bepalen en proef tussendoor even hoe het smaakt. Het is niet moeilijk en heel lekker. Leg alles in een schaal en je caesar salad is klaar! Ik eet hier altijd stokbrood bij met roomboter.

4. Pastasalade met tomaatjes, rucola en mozzarella
Pastasalade is ook heerlijk als avondeten en zeker in de zomer eet ik dit graag. Je kunt het ook perfect meenemen naar school of werk voor de lunch of om lekker ergens te gaan picknicken. Hieronder lees je wat je nodig hebt voor deze heerlijke vegetarische pastasalade.

Wat heb je nodig?
– pasta naar keuze
– cherry tomaatjes
– rucola
– buffel mozzarella
– citroen
– rode ui
– pijnboompitten
– balsamico azijn

Hoe maak je het?
Super simpel! Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat het afkoelen. Snijd de mozzarella en cherry tomaatjes in stukjes en doe dit bij de pasta als het afgekoeld is. Snijd de ui in halve ringen en doe dit en de rucola bij de rest van de salade. Bak de pijnboompitjes totdat ze een beetje bruin zijn met een beetje zout. Doe alles bij elkaar en doe er wat balsamico azijn overheen. Klaar! Deze salade is heel lekker in combinatie met stokbrood met tomaten tapenade.

5. Pasta salade met parmaham, courgette en perzik
Deze pasta salade heeft een heerlijk verfrissende smaak en is ook net even iets anders dan andere salades. Er wordt een combinatie gemaakt van pasta, vlees, groente en fruit. Een bijzondere lentesalade die het proberen waard is.

Wat heb je nodig?
– 300 gram penne (of andere pasta)
– 70 gram parmaham
– 2 courgettes
– 20 gram selderij
– 1 rode peper
– olijfolie
– 4 perziken
– 80 gram gemengde salade
– een handje baby spinazie

Hoe maak je het?
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel het vervolgens af met koud water. Snijd de courgette in dunne plakken en bestrijk het met wat olie. Bak het in de grillpan aan beide kanten. Rasp de schil van de citroen (alleen het gele, het witte is bitter) en pers een helft uit in een kommetje. Snijd de selderij fijn en de rode peper. Meng dit samen met 5 el olie tot een dressing en breng het op smaak met zout en peper. Doe de koude pasta in een schaal en schep hier de sla en spinazie doorheen. Scheur de parmaham in stukken en doe dit samen met de perzik en courgette door de salade en meng het door elkaar. Eet het met de dressing.

Bron

Wat voor maaltijd salade vind jij het lekkerste?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

5 reacties op “5x lekkere maaltijd salades”

  1. Couscoussalade :3
    Met zongedroogde tomaten, paprika, komkommer, feta en soms olijven.

  2. Zo lekker, ik hou van pasta salades!

  3. Oeh, dat klinkt lekker, Laura! Dankjewel. Ik ga deze opslaan en zeker eens maken.

  4. Of rijstsalade met tonijn uit blik, maïskorrels, paprika en ui. Olijven erdoor smaakt ook lekker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *