5x lekkere paprika recepten

Paprika is een groentesoort met een hele uitgesproken smaak. Ik vind het heel lekker, maar vroeger vond ik het ook vooral heel overheersend in gerechten. Inmiddels heb ik heel wat gerechten gegeten waarin paprika een heerlijke toevoeging geeft. Ik heb een aantal heerlijke recepten verzameld waar paprika in verwerkt is en wat het een extra lekkere smaak geeft. Het varieert van een smoothie tot gerechten die je ‘s avonds kan eten maar ook lekker zijn voor bij de borrel. Het zijn recepten die in de zomer ook erg lekker zijn en waarvan je er veel ook koud kan eten en kan meenemen naar een dagje strand of een picknick.

1. Smoothie met paprika, banaan en gember
Misschien een combinatie waar je zelf niet zo snel voor zou kiezen, maar het is een heerlijke mix van groente en fruit in een sapje en ook nog eens heel gezond. Het is zeker de moeite waard om deze smoothie eens te proberen. Wat ijsklontjes er in en je hebt een heerlijk zomers sapje.

Wat heb je nodig?
– 2 bananen
– 1 rode paprika
– 0,5 tl verse gember
– 200 ml water
– 150 ml kokosmelk

Hoe maak je het?
Pel de banaan en snijd deze in stukjes. Was de paprika, verwijder de zaadjes en het steeltje en doe dit ook in de blender. Mix het goed door elkaar en voeg dan de verse gember, het water en de kokosmelk toe. Mix het op de hoogste stand totdat het een gladde smoothie is.

Bron

2. Gevulde Italiaanse paprika
Omdat de paprika een rijke smaak heeft, is het ook heel goed te gebruiken als hoofdingrediënt voor een maaltijd. Zo kun je bijvoorbeeld heel lekkere gevulde paprika’s maken. Hieronder een lekker Italiaans receptje. Je kunt natuurlijk de hoeveelheden aanpassen naar wens. Lekker als onderdeel van het avondeten of om mee te nemen naar bijvoorbeeld een picknick of om bij een BBQ te eten.

Wat heb je nodig?
– 4 paprika’s
– 1 bol mozzarella
– 350 gram rundergehakt
– 200 gram champignons
– 1 uitje en 1 teentje knoflook
– 25 gram pijnboompitten
– 1,5 el pesto
– verse basilicum
– oregano
– zout en peper

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in. Snipper het uitje en snijd de knoflook fijn en bak dit in de koekenpan. Voeg dan de gehakt toe en de laatste 2-3 minuten de champignons en wat basilicum. Doe daarna de pesto erbij en meng het door elkaar. Snijd de paprika’s door midden en verwijder de zaadjes. Vul ze vervolgens met het gehaktmengsel en verdeel de stukjes mozzarella er overheen. Doe er wat zout, peper en oregano overheen. Leg de gevulde paprika’s in de ovenschaal en bak ze ongeveer een half uurtje in de oven. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder boter of olie en strooi die samen met de verse basilicum over de paprika’s als ze uit de oven komen.

Bron

3. Paprikasoep met tijm
Hoewel ik vroeger niet zo’n liefhebber was van soep, kan ik het nu juist heel erg waarderen. Zeker gebonden soepen vind ik erg lekker op het moment. Deze paprikasoep met tijm is ook heerlijk en je kunt het zowel warm als koud eten. In de zomer is de koude variant een aanrader en kun je het ook makkelijk in een potje of bakje meenemen als je ergens naartoe gaat.

Wat heb je nodig?
– 4 rode paprika’s
– 1 el olijfolie
– 1 grote ui
– 2 teentjes knoflook
– blaadjes van 4 takjes tijm
– 1 blokje groentebouillon
– 1 Spaanse peper
– olijfolie
– halve tl karwijzaad

Hoe maak je het?
Snijd de ui en knoflook in kleine stukjes. Was de paprika’s en haal de zaadjes eruit. Snijd het vervolgens in stukken. Verwarm wat olie in een soeppan en bak de ui hier eventjes in. Voeg daarna de tijm, knoflook en het karwijzaad toe en daarna de paprika. Doe de deksel op de pan en laat het even 10 minuten op een zacht vuurtje staan. Doe de groentebouillon erbij en wat water zodat alles net onder water staat. Breng de soep aan de kook en laat het daarna op laag vuur ongeveer 15 minuten koken. Neem de pan daarna van het vuur en pureer het glad. Als het te dik is, kun je er wat water bij doen. Proef even en breng het eventueel nog op smaak met zout en peper. Doe het daarna in kommen, doe er wat olijfolie overheen en geroosterd karwijzaad.

Bron

4. Paprika tapenade
In de zomer eet ik veel vaker op terrasjes maar vind ik lekker borrelen in de tuin met lekkere hapjes ook erg leuk. Je kunt natuurlijk chips eten bij de borrel, nootjes of lekkere stokbroodjes met tapenade. Je kunt heerlijke tapenades vinden bij de supermarkt maar ook makkelijk zelf maken. En dat is misschien nog wel veel lekkerder. Hieronder een receptje van paprika tapenade met rode peper.

Wat heb je nodig?
– 3 rode paprika’s
– een halve rode peper
– 3 tomaten
– 5 teentjes knoflook
– 2 el koriander
– 50 gram amandelen
– 4-6 el olijfolie

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een dichte bakplaat met bakpapier. Verwijder de zaadjes uit de paprika’s en snijd deze en de tomaten in stukjes. Rooster de paprika’s ongeveer 35 minuten in de oven, de knoflook en tomaten 15 en de amandelen 8 minuten. Verwijder daarna de velletjes en de zaadjes van de tomaat en hak de ingrediënten allemaal heel fijn. Dit kan zowel met de hand als met de keukenmachine. Meng het vervolgens met de olie en breng het op smaak met fijngehakte koriander, rode peper en wat zout. Serveer het met een lekker stokbroodje.

Bron

5. Kip of garnalen met paprika en cashewnoten
Kip in de wok met paprika is ook heerlijk en je kan het bijvoorbeeld eten met rijst, aardappels en noodles. Je kunt het ook koud eten bij een salade. Doe er dan wat veldsla bij en maak een lekkere dressing en je hebt een heerlijke zomerse salade. Je kunt de kip in dit gerecht ook vervangen door garnalen.

Wat heb je nodig?
– 1 rode paprika
– 200 gram kipfilet
– een halve courgette
– 100 gram champignons
– 50 gram boontjes
– een halve Spaanse peper
– 100 gram cashewnoten
– 2 teentjes knoflook
– 1 uitje
– 2 el olijfolie
– peterselie
– kipkruiden
– zout en peper
– 2 el Griekse yoghurt

Hoe maak je het?
Snijd de kipfilet in stukjes en kruid het licht met wat kipkruiden. Snijd de ui en knoflook in stukjes en doe hetzelfde met de boontjes, champignons, paprika en courgette. Snijd de Spaanse peper door midden, verwijder de pitjes en snijd de helft in stukjes. Bak de kipfilet in de wok op hoog vuur in olijfolie met de Spaanse peper, ui en knoflook. Voeg daarna de groente toe en als laatste de cashewnoten. Je kunt er (afhankelijk van waarmee je het eet, misschien is het niet bij alles lekker) wat Griekse yoghurt overheen doen bij het serveren met wat verse peterselie.

Bron

Hoe eet jij paprika het liefste en welk recept zou jij graag willen proberen?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

6 reacties op “5x lekkere paprika recepten”

  1. De paprika soep klinkt goed.

  2. paprikasoep eten we wel eens en dat is errug lekker

  3. Ik vul ze ook met gehakt en saus en kaas en dan in de oven en dan rijst erbij, gebruik het door wokgerechten, door pasta sauce, door salade haha ben dol op paprika!

  4. Die tapenade lijkt me wel lekker.
    Het lijkt volgens mij wel op de pastasaus die ik wel eens maak met geroosterde paprika.
    Leuke ideeen !

  5. Jummie! die soep lijkt me erg lekker en die smoothie lijkt me gek zeg haha!

  6. Die smootie ga ik eens proberen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *