Pindakaas is iets wat veel mensen graag eten op brood maar het wordt ook steeds populairder in andere gerechten en met name in taarten, koekjes en andere lekkere zoete dingen. Ik ken het als ingrediënt van pindasaus en pindasoep en jaren geleden in New York heb ik voor het eerst kennis gemaakt met Reeses. De bekende Amerikaanse chocola met pindakaas. In Nederland wordt het inmiddels dus ook in veel meer gerechten verwerkt en al klinkt het misschien een beetje gek, het is heerlijk! Ik deze blog deel ik een aantal lekkere receptjes met jullie.
Ik heb al heel wat verschillende pindakaas uitgeprobeerd maar ik moet toch zeggen dat ik echt terug blijf komen bij de pindakaas van Calvé. Voor mij de enige echte lekkere. Wel was ik laatst op een markt in Dordrecht en daar hadden ze bij de notenkraam ook verse pindakaas staan waarin geen extra olie of suiker is toegevoegd. Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd dus ik denk dat ik het wel een keer ga kopen.
1. Dadelballetjes met havermout en pindakaas
Ik ben gek op dadelballetjes als tussendoortje en het is ook nog eens heel makkelijk te maken. Ze zijn ook heerlijk als je ze maakt met pindakaas. Hieronder het recept.
Wat heb je nodig?
– 100 gram havervlokken
– 150 gram dadels (ontpit)
– 2 eetlepels pindakaas
– 40 gram ongezouten pinda’s
– 50 ml water
Hoe maak je het?
Doe de ontpitte dadels, pinda’s, pindakaas en havermout en het water in de keukenmachine en mix het totdat het goed door elkaar gemengd is. Het moet plakken maar het moet ook niet te vochtig zijn. Als dit wel het geval is, kan je wat extra havervlokken toevoegen. Maak vervolgens balletjes van het mengsel en bewaar ze in de koelkast. Perfect geschikt als een lekker tussendoortje.
2. Super simpele pindakaaskoekjes
Voor de echte pindakaas liefhebbers is dit een geweldig recept. De pindakaas is namelijk nogal aanwezig dus je moet er wel echt van houden. Super simpel, lekker en je hebt maar drie ingrediënten nodig.
Wat heb je nodig?
– 250 gram pindakaas
– 200 gram suiker
– 1 groot ei
Hoe maak je het?
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de pindakaas met de suiker in een kom en voeg vervolgens het ei toe. Mix het tot een geheel en maak vervolgens bolletjes van het beslag en druk ze plat met een vork op de bakplaat. Bak de koekjes in 12 minuten gaar in de oven en laat ze afkoelen.
3. Pindakaas – bananen pannenkoeken
Pannenkoeken met banaan en havermout zijn heel erg lekker maar ik wist niet dat pindakaas ook een goede toevoeging is. Sowieso is pindakaas heel lekker in combinatie met banaan. Probeer het eens uit.
Wat heb je nodig?
– 1 rijpe banaan
– 2 el pindakaas
– 250 gram havervlokken
– 225 ml plantaardige melk
– 1 ei
– bakboter of kokosolie
Hoe maak je het?
Doe de havervlokken in de keukenmachine en maal het totdat het een soort meel wordt. Doe de melk en banaan erbij totdat er een soort dik papje ontstaat. Doe de notenboter erbij en het ei en mix het nog even. Doe een beetje boter of kokosolie in een koekenpan en bak hier de pannenkoeken in aan beide kanten. Eet ze met banaan en poedersuiker of honing.
4. Pindakaas chocolade mousse
Ik ben gek op chocolade mousse en op pindakaas dus waarom deze twee niet combineren? Op deze manier maak je zelf heerlijke chocolademousse met een verrassend smaakje.
Wat heb je nodig?
– 195 gram pindakaas
– 275 gram pure chocolade
– 2 grote eieren
– 2 el vanille extract
– 360 ml volle melk
– snufje zout
Hoe maak je het?
Hak de chocolade in stukken en meng het samen met de eieren, vanille en het zout in de blender. Mix het totdat de chocolade helemaal fijn is. Verwarm de melk in een pannetje en giet dit vervolgens over het chocolademengsel. Voeg de pindakaas toe en mix het geheel door elkaar totdat het ei gaar is en de chocolade en pindakaas gesmolten zijn. Het is klaar als er een glad en glanzend mengsel is ontstaan. Verdeel het over bakjes en laat het voor ongeveer 30 minuten in de koelkast staan.
5. Bananen pindakaas taart
Via 24 kitchen vond ik het recept van een bananen pindakaastaart. Sowieso vind ik heel veel recepten van Rudolph van Veen erg lekker en deze taart zag er ook heerlijk uit. Het is een taart die rijk van smaak is en zeker de moeite waard om een keer te proberen als je eens wat anders wil en van banaan en pindakaas houdt.
Wat heb je nodig?
Voor de bodem:
– 100 gram bruine basterdsuiker
– 130 gram witte basterdsuiker
– 200 gram bloem
– 1 vanillestokje
– 7 gram bakpoeder
– 2 eieren
– 180 ml zonnebloemolie
– 3 bananen
– een mespuntje kaneel
– een mespuntje nootmuskaat
– snufje zout
Voor de pindakaascrème:
– 200 gram pindakaas
– 200 gram boter
– 200 gram poedersuiker
– 50 gram pure chocolade
Voor de karamelsaus:
– 100 ml slagroom
– 150 gram suiker
– 75 gram boter
Garnering:
– hagelslag of vlokken
– geroosterde pinda’s
Hoe maak je het?
Begin met het maken van de cake. Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de suiker, het bakpoeder, de bloem, het kaneel, nootmuskaat en zout met elkaar. Halveer het vanillestokje en haal het merg eruit en meng dit door de rest van de ingrediënten. Prak 1,5 banaan en snijd de andere 1,5 banaan in stukjes. Voeg de eieren, olie en de geprakte banaan door het beslag en meng het goed door elkaar. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het beslag hier overheen. Verdeel de stukjes banaan over het beslag. Bak het ongeveer 12 minuten in de oven en haal de cake uit de oven. Verder het bakpapier en steek er met bijvoorbeeld een taart ring 4 rondjes uit van gelijke grootte.
Vervolgens ga je de pindakaascrème maken. Smelt de chocolade au bain marie. Meng ondertussen de boter en de poedersuiker tot een luchtig mengsel en voeg dan de pindakaas en gesmolten chocolade toe. Meng het goed door elkaar. Daarna maak je de karamelsaus. Dit doe je door de suiker te karamelliseren in een pannetje. Voeg dan de room toe en breng het aan de kook totdat de karamel is opgelost. Haal dan de pan van het vuur en roer de boter erdoorheen. Daarna kun je de karamelsaus laten afkoelen.
Tot slot ga je de taart afmaken. Alle onderdelen zijn nu gedaan. Bestrijk een plak cake met de pindakaascrème en leg er daarna weer een plak cake op. Dit herhaal je totdat alle lagen gebruikt zijn. Besmeer de bovenkant en zijkanten van de taart met de pindakaascreme en zet de taart in de koelkast. Na een paar uur kun je de zijkanten van de taart rollen door de hagelslag en spuit de resterende pindakaascrème op de bovenkant van de taart. Garneer het met pinda’s, hagelslag en karamelsaus.
Wat lijkt jou lekker om te maken met pindakaas?
Geef een reactie