Ik hou erg van lekker koken en nog meer van lekker eten. Ik kan daar ontzettend van genieten. Iets wat vaak onmisbaar is voor mij bij gerechten is een lekkere saus. Ik eet frietjes nooit zonder mayonaise, een salade nooit zonder dressing en ook op belegde broodjes vind ik een sausje vaak heel lekker. Wanneer je een eetstoornis hebt, kan het echter zo zijn dat je sausjes liever vermijd. Het kan je bang maken omdat je niet weet wat er in zit of denkt dat het heel veel calorieën bevat. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn en het voegt vaak echt wat toe aan een maaltijd.
Sausjes maken veel gerechten een stuk lekkerder en het hoort er ook wel een beetje bij. Als je bijvoorbeeld in een restaurant een broodje besteld, krijg je er meestal ook een sausje bij omdat het anders vaak heel droog is.
Angst voor sausjes
Wanneer je een eetstoornis hebt kan het moeilijk zijn om sausjes te eten. Je laat het dan misschien liever weg omdat je je daar beter door voelt dan dat je dit sausje wel eet. Het is zonde. Want iets kan zo veel lekkerder en intenser van smaak zijn en daarnaast bestaan sausjes lang niet altijd uit meer calorieën dan dat je andere smaakversterkers zou gebruiken in een gerecht. Daarnaast kan het een uitdaging zijn om wel weer wat sausjes uit te proberen. Het zijn stapjes die je zet in het krijgen van een wat normaler eetpatroon.
Je kunt natuurlijk zelf beslissen wat voor sausje je eet en wanneer je dit zelf maakt, kun je er alles in doen wat jij lekker vindt. Zo kun je de uitdaging ook heel klein houden en op gegeven moment misschien wat groter maken. In deze blog deel ik een aantal favoriete sausjes van mij die ik weleens maak voor verschillende gerechten. Natuurlijk deel ik ook waar ik dit dan lekker bij vindt en ik ben ook benieuwd of jullie goede tips hebben.
Yoghurt saus met komijn, munt en koriander
Dit is een sausje wat ik bijvoorbeeld weleens maak voor pita broodjes met kip of gehakt. Het is een sausje waarbij je Griekse yoghurt, vers gesneden munt en koriander goed door elkaar mengt. Hier voeg je wat komijn poeder, zout, peper en eventueel paprikapoeder aan toe. Roer goed en klaar! Super makkelijk en heel erg lekker. Je kunt het ook gebruiken als saus voor bij frietjes of een lekkere salade.
Antilliaans ketchup sausje
Dit sausje is echt heerlijk en heb ik veel gemaakt toen ik Antilliaanse kip maakte. Je kunt het over de kip eten, over rijst maar het is ook heerlijk bij frietjes om in te dippen. Je kunt het maken in de pan waarin je ook kip hebt gebakken, maar je kunt er ook een nieuw pannetje voor gebruiken. Doe een klein beetje olijfolie in de pan en voeg hier ketchup aan toe (naar smaak). Doe hier vervolgens wat water bij zodat het wat dunner wordt. Roer het goed door elkaar. Doe er wat maggi bij en peper naar smaak. Ik doe er ook een Antilliaanse kruidenmix doorheen (complete seasoning), maar als je dit niet hebt, kun je ook wat knoflook en uienpoeder toevoegen. Doe er tot slot wat maizena bij en klaar! Warm is dit sausje het lekkerste.
Spicy tomatensausje
Frietjes eet ik het liefste met mayonaise maar met een pittig tomatensausje is dit ook erg lekker. Je kunt ook op deze manier je eigen salsa saus maken die je kunt eten bij chips. Je kunt het ook als sausje op een broodje eten. Kortom; dit sausje kun je met veel dingen goed combineren. Snijd wat uien en knoflook en doe dit in een pannetje. Snijd wat tomaten in stukken en voeg dit toe. Roer het goed door elkaar en toe er eventueel wat tomatenpuree bij. Voeg een klein beetje water toe, chili flakes, paprikapoeder en cayenne peper. Natuurlijk kun je ook andere kruiden naar smaak toevoegen.
Yoghurt – kwark sausje met curry, munt en knoflook
Dit sausje hoort bij een Afghaans gerecht waar ik dol op ben. Het is een ontzettend lekker vegetarisch gerecht met aubergines en je eet dit met brood. Dit sausje is hier onmisbaar bij. Je maakt het door drie eetlepels kwark te mengen met drie eetlepels yoghurt. Zo krijg je een stevige saus zonder dat de yoghurt smaak overheerst. Je doet hier wat knoflook in (1 a 2 tenen), wat versgesneden munt en curry poeder. Je kunt het nog op smaak brengen met zout en peper. Dit is een sausje die dus perfect past bij dit gerecht maar je kunt het ook eten bij gegrilde groenten, een sandwich of pasta salade.
Wasabi mayonaise
Ik heb laatst een heerlijke wrap gegeten met zalm en hier zit vaak roomkaas op. Dit lust ik niet, maar op deze wrap was wasabi mayonaise gebruikt. Heerlijk! Het geeft een Oosterse smaak aan de wrap en hier hou ik heel erg van. Het is ook super simpel om te maken. Doe wat mayonaise in een kommetje en doe hier wasabi naar smaak bij. Roer goed en voeg eventueel nog een lepeltje soja saus en sesam olie doorheen. Het is dus lekker op een wrap maar ook bij een sandwich.
Wat is jouw lievelingssausje?
Geef een reactie