Wanneer ik wat ga drinken met vrienden, nemen wij vaak ook iets lekkers erbij. Bijvoorbeeld een mandje stokbrood met kruidenboter en andere smeersels. Toen ik jonger was, miste ik de kruidenboter ook vaak als ik op vakantie was in het buitenland. Dit hadden ze in veel landen niet. Ik vind het heerlijk met een wijntje of iets anders lekkers te drinken. Ondanks dat ik geen olijven lust, vind ik olijventapenade vaak wel lekker. Laatst had ik ineens veel zin om zelf tapenades te gaan maken. Ik ging op zoek naar lekkere recepten en het is helemaal niet zo ingewikkeld. In deze blog deel ik een aantal lekkere recepten. Eerder schreef ik een blog over zelf pesto maken.
Ook zal ik het recept delen van mijn favoriete zelfgemaakte kruidenboter. Het is super makkelijk, maar heel lekker. Met deze receptjes kun je zelf een borrel organiseren of heb je een lekker voorgerechtje. Je kunt het ook gebruiken als een soort basis op een broodje voor de lunch en verder beleggen met bijvoorbeeld kipfilet, ham of kaas.
1. Homemade kruidenboter
Mijn moeder kocht bijna nooit kruidenboter in de winkel maar ze maakte dit vaak zelf. Sindsdien komt het ook niet zo vaak voor dat ik het in de winkel koop. Zelfgemaakte kruidenboter is namelijk veel lekkerder en ook nog eens super makkelijk. Je kunt het net als gewone boter en kruidenboter die je in de winkel koopt ook langere tijd bewaren in de koelkast.
Wat heb je nodig?
Hoeveelheden naar keuze
– roomboter
– verse knoflook
– verse bieslook
– verse peterselie (optioneel)
– zout en peper
Hoe maak je het?
Doe de boter in een bakje en laat het op kamertemperatuur komen. Pers de knoflook en snijd de peterselie en bieslook fijn. Doe dit bij de boter en voeg wat zout en peper toe. Meng dit alles bij elkaar en proef even. Breng het verder op smaak door meer van de ingrediënten toe te voegen.
2. Olijventapenade
Ondanks dat ik niet zo snel olijven zou eten als snack, vind ik het wel lekker als het bijvoorbeeld door de pasta zit en ook olijventapenade vind ik erg lekker. Eigenlijk eet ik dat alleen als ik ergens in een cafetje zit en een stokbroodje met smeersels heb besteld. Ik heb het nog nooit zelf gemaakt maar het is eigenlijk ontzettend makkelijk. Je kunt het ook als basis op een broodje voor de lunch smeren en het vervolgens beleggen met wat je wilt. Hieronder een lekker recept voor olijventapenade.
Wat heb je nodig?
– 100 gr zwarte olijven
– 100 gr groene olijven
– 40 gr gedroogde tomaatjes
– 40 gr parmezaanse kaas
– 15 gr kappertjes
– teentje knoflook
– 15 cl olijfolie
Hoe maak je het?
Doe de olijven en gedroogde tomaatjes in de keukenmachine. Doe er een teentje knoflook bij en de kappertjes. Meng alles goed en voeg als laatste de olijfolie en de parmezaanse kaas toe. Mix het goed door elkaar en breng het op smaak met zout en peper.
3. Tapenade van zongedroogde tomaat
Ik vind tomaten tapenade eigenlijk de lekkerste tapenade. Het smaakt een beetje zoet en ik vind dit wel heel lekker op een broodje. Ook een perfecte combinatie met kipfilet en sla voor de lunch. Hieronder een recept van hoe je dit heel simpel zelf kunt maken.
Wat heb je nodig?
– 200 gr zongedroogde tomaatjes
– 75 gr groene olijven
– 2 tenen knoflook
– 3 el olijfolie
– 1 el citroensap
Hoe maak je het?
Doe de groene olijven in een keukenmachine en mix ze fijn. Voeg vervolgens de zongedroogde tomaatjes toe, de citroensap, knoflook en olijfolie. Mix het allemaal door elkaar en dan is het klaar! Het hoeft geen glad mengsel te worden.
4. Ansjovis tapenade
Ik hou niet zo van ansjovis maar door verschillende gerechten kan het wel erg lekker zijn. Er zijn echter mensen die het wel heel graag eten. Tapenade van ansjovis heb ik nog nooit gegeten, ik denk dat het heel zout is. Maar iemand die ik ken maakt dit regelmatig zelf. Hieronder kun je het recept vinden.
Wat heb je nodig?
– 200 gr zwarte olijven
– 10 ansjovisfilets
– 1 el kappertjes
– 2 el mosterd
– 1 el citroensap
– 3 el olijfolie
– zwarte peper
Hoe maak je het?
Pureer de ansjovis, olijven en kappertjes in de keukenmachine. Roer vervolgens de rest van de ingrediënten er doorheen en breng het op smaak met wat peper.
5. Basilicum tapenade
Basilicum vind ik ontzettend lekker door de pasta of in andere gerechten. Het heeft een heel duidelijke smaak en kan heel veel eten goed op smaak brengen. Je moet er wel van houden, omdat het zo’n uitgesproken smaak heeft. Hieronder een heerlijk receptje om zelf basilicum tapenade te maken.
Wat heb je nodig?
– 15 gr basilicum
– 120 gr zwarte olijven
– olijfolie
– zout en peper
Hoe maak je het?
Meng de zwarte olijven en basilicum goed door elkaar in een keukenmachine en voeg wat olijfolie toe waardoor het een smeuïg mengsel wordt. Je kunt de hoeveelheid zelf bepalen. Breng het vervolgens op smaak met wat zout en peper.
Wat vind jij lekker op een stokbroodje?
Geef een reactie