Bij brood beleg voor tijdens het ontbijt of de lunch denken we al snel aan beleg als vleeswaren, kaas, hagelslag, jam, pindakaas of ander beleg waar de meeste Nederlanders mee ontbijten. Veel minder snel wordt gedacht aan bepaalde salades voor op brood terwijl dit wel heel lekker kan zijn. Ik eet zelf regelmatig krab salade op brood en ik bestel ook bij een restaurant weleens een broodje met eiersalade of tonijn. Het is lekker als afwisseling en voor de verandering kun je dit brood beleg ook zelf maken. Vaak is dit ook heel makkelijk. In deze blog deel ik een aantal lekkere tips en receptjes.
Een aantal van de onderstaande tips zijn tips van de salades die ik zelf graag maak en heel lekker vind. Er zitten ook recepten bij die ik van anderen geleerd heb of die mij gewoon heel lekker lijken. Ik ben ook benieuwd naar jullie favoriete salades (en receptjes). Heb je die? Ik lees het graag terug in de comments.
♥ Eiersalade met kerrie en bieslook
Een super simpele salade maar die wel heel erg lekker is, is eiersalade. Ik vind het alleen een stuk lekkerder wanneer je het zelf maakt, dan dat je het in de winkel koopt. Het is zo makkelijk en ook goedkoop. Mijn excuses voor de mensen die het niet fijn vinden om te koken zonder de exacte hoeveelheden te geven. Bij salades vind ik dat heel lastig omdat het een kwestie is van de hoeveelheid die je kiest en hoe je de salade samenstelling zelf wil. Je hebt hier eieren voor nodig (hoeveelheid naar keuze maar ik maak het meestal met 4-5 eieren), mayonaise, een beetje yoghurt, piccalilly, een lepeltje zout, peper, kerriepoeder en bieslook.
Kook de eieren totdat ze hard zijn en laat ze even afkoelen. Pel ze vervolgens en snijd ze in kleine stukjes. Doe het dan in een kom. Vervolgens doe ik er een paar lepels mayonaise bij en een klein beetje yoghurt (je kunt de verhouding zelf bepalen maar roer het geheel af en toe even door elkaar zodat je er niet te veel in doet). Doe er een thee lepel piccalilly doorheen, wat zout, peper en kerriepoeder. Snijd de bieslook fijn en doe dit bij de eiersalade. Meng het goed door elkaar en proef tussendoor even. Breng het verder op smaak met zout, peper en kerriepoeder.
♥ Tonijnsalade met ei en augurk
Tonijnsalade is iets wat je in veel eetcafés en restaurants wel op een broodje kunt bestellen voor de lunch. Het is iets wat ik zelf ook weleens maak en niet alleen als lunchgerecht maar ook als smeerseltje voor crackers op bijvoorbeeld een verjaardag of borrel. Je kunt het natuurlijk zo simpel of ingewikkeld maken als je zelf wilt, maar dit is mijn favoriete manier. Ik gebruik altijd tonijn uit een blikje in olijfolie of zonnebloemolie. Ik heb het ook weleens geprobeerd met de tonijn in water en maar dat vond ik een stuk minder lekker.
Wanneer je tonijnsalade voor één persoon wil maken, kun je gewoon één blikje gebruiken, maar als je er meerdere keren van wilt eten kun je beter wat meer gebruiken. Maak een blikje open en laat de olie eruit lekken. De tonijn doe je vervolgens in een kommetje en prak het met een vork een beetje fijner. Meng dit met een paar lepels mayonaise. De hoeveelheid kun je zelf bepalen, het is afhankelijk van de structuur die je lekker vindt. Kook een eitje en snijd die vervolgens in kleine stukjes. Doe hetzelfde met wat augurken en meng dit door de tonijn. Breng het op smaak met peper en zout.
♥ Antilliaanse kip salade
Toen ik ruim 8 jaar samen was met mijn vorige vriend, heb ik veel geleerd over de Antilliaanse keuken en heb ik veel lekkere gerechten leren maken. Een van deze gerechten is de kip salade die heel lekker is voor op brood of voor op een cracker. Het kost wel wat werk, maar het is echt de moeite waard als je een keertje iets langer in de keuken wil staan. Je brengt eerst water aan de kook met een beetje olie. Je snijd een paprika, een paar tomaten en uien en die doe je bij het water. Snijd vervolgens een kipfilet (of meerderen) in stukken en doe deze in de pan met water. Laat het op staan totdat de kip gaar is. De smaak van de groenten trekt in de kip. Als de kip gaar is, haal je het uit het water en laat je het een beetje afkoelen.
Trek vervolgens de kip uit elkaar. Je gaat het eigenlijk pluizen waardoor er kleine stukjes ontstaan. Doe dit in een kom. Doe er vervolgens een heel klein beetje maggi bij en wat complete seasoning kruiden (die kun je kopen bij veel Turkse supermarkten maar ook bij sommige gewone supermarktketens). Doe er een beetje mayonaise bij en meng het goed door elkaar. Proef tussendoor even en breng het nog verder op smaak. Bewaar het in de koelkast.
♥ Gerookte zalmsalade met dille en citroen
Een salade die wat kostbaarder is maar ook heel erg lekker, is de salade met gerookte zalm. Ik krijg er al direct trek in als ik er aan denk. Deze salade maak je met gerookte zalm. Dat is soms alleen best prijzig, maar als je er van houdt is het zeker de moeite waard om het een keertje te maken. Snijd de gerookte zalm in kleine stukjes en doe dit in een schaaltje. Meng in een ander schaaltje wat citroensap, dille en creme fraîche door elkaar. Meng dit vervolgens met de gerookte zalm en breng het op smaak met zout en peper.
♥ Griekse kip salade
Bij de slager in de stad in Delft kun je heerlijke belegde broodjes kopen. Ook een broodje met Griekse kip salade die ik erg lekker vind. Ik zocht een receptje op en kwam op een recept die misschien wel het proberen waard is. Er zit wel feta in, iets wat ik zelf niet eet maar wat veel mensen wel heel lekker vinden en wat veel voorkomt in Griekse gerechten. Hierbij wel een recept met hoeveelheden. Je hebt het volgende nodig: 2 gerookte kipfilets, een halve komkommer, wat spekjes, 1 blok feta, verse peterselie en bieslook, een teentje knoflook, 3 el kwark en 2 el mayonaise.
Snijd de komkommer in kleine stukjes en doe dit in een kommetje. Snijd ook wat verse bieslook, peterselie en de knoflook en doe dit erbij. Bak de spekjes totdat ze knapperig zijn en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier. Snijd de gerookte kip in stukjes en kruimel de feta ook boven de kom. Je kunt al deze ingrediënten bij elkaar doen en roer het goed door elkaar. Snijd wat ijsbergsla fijn en doe dit ook in het bakje. Tot slot kun je de kwark en mayonaise erbij doen en meng het geheel goed. Breng het op smaak met wat zout en peper en je bent klaar.
Ik ben gek op dit soort salades voor op brood of crackers en ik vind het ook leuk om weer nieuwe dingen uit te proberen als het gaat om koken en lekker eten. Ik combineer salades vaak op brood met bijvoorbeeld wat ijsbergsla, rucola en/of cherry tomaatjes. Ik ben benieuwd wat voor salades jij graag op brood eet en wat jouw tips zijn.
Wat voor salades vind jij / lijken jou lekker?
Geef een reactie