Inmiddels is het wel bekend dat vrouwen last kunnen hebben van allerlei lichamelijke klachten als zij ongesteld zijn of moeten worden. Buikpijn, rugpijn, emotionele buien… Veel vrouwen zullen dit wel herkennen. Wist je echter dat er nog meer met je lichaam gebeurt als het maandelijkse feestje daar weer is? In deze blog zal ik het met jullie delen.
1. Je stem verandert
Uit een recente studie is gebleken dat bij vrouwen die geen vorm van hormonale anticonceptie gebruiken de stem in deze periode wat lager is. Dit komt waarschijnlijk door de veranderingen in het geslachtshormoon. Volgens dit onderzoek kan het dus zijn dat bijvoorbeeld professionele zangeressen meer moeite hebben met het zingen van hoge noten.
2. Je mond of kaak kan pijn doen
Onderzoekers zeggen dat de hormonale veranderingen die zich in het lichaam voordoen in de loop van de cyclus kunnen leiden tot problemen als tandvleesontsteking of gevoelige tanden.
Die problemen kunnen zich zelfs uitstrekken tot je kaak. Het is een tijdelijke overgevoeligheid en is te vergelijken met wat weleens optreedt bij verkoudheid of griep. Probeer je mond regelmatig met lauwwarm water te spoelen of masseer je kaken zachtjes met je vingers.
3. Je pijntolerantie verandert
Deze tijd van de maand maakt jou vatbaarder voor pijn. Om die reden heb je meer last van de buikkrampen of van hoofdpijn. Migrainepatiënten geven ook aan dat ze merken dat ze vatbaarder zijn voor migraineaanvallen als zij ongesteld moeten worden.
4. Problemen met je stoelgang
Als je ongesteld bent, kan het er dus nogal rommelig aan toe gaan in je lichaam. Naast alle pijntjes die je hebt, kan het ook zo zijn dat je vaker naar de wc moet als het maandelijkse feestje weer daar is of dat je zelfs diarree hebt. Dit is echter volkomen normaal. Dit heeft allemaal te maken met de hormoonspiegeling die anders is.
Als je ongesteld bent, zijn de waardes van het hormoon prostaglandine in je bloed een stuk hoger. Dit hormoon zorgt ervoor dat glad spierweefsel samentrekt en tijdens je menstruatie is dit nodig om het baarmoederslijmvlies naar buiten te stoten. Dit hormoon heeft echter ook invloed op het gladde spierweefsel in je darmen. Je spijsverteringskanaal trekt zich in deze periode dan ook vaker samen waardoor je dus vaker moet poepen en wat winderiger kan zijn als je ongesteld bent.
5. Je bent wat onhandiger
Het kan zo zijn dat je tijdens je ongesteldheid wat onhandiger bent dan normaal. Onderzoekers weten niet precies waar dit aan zou kunnen liggen, maar hebben het vermoeden dat dit komt door verhoogde vermoeidheid (punt 6). Een andere hypothese is dat een hoge oestrogeenspiegel de nieren aantast en ervoor zorgt dat vocht wordt vastgehouden in ons lichaam en zelfs in onze hersenen. Dit kan ervoor zorgen dat het moeilijker wordt om je evenwicht te bewaren rondom de tijd van je menstruatie.
6. Je slaapt slechter
Slechter slapen tijdens de periode dat je ongesteld bent, kan ook verschillende oorzaken hebben. Weer komen hier de lichamelijke kwaaltjes bij kijken die ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap kan komen. Als ons oestrogeen verder zakt in de dagen voor onze menstruatie zorgt dat er ook vaak voor dat je hete, slapeloze nachten hebt. Een lage oestrogeenspiegel zorgt er namelijk voor dat je het heel warm krijgt als je slaapt. Dit is hetzelfde wat er gebeurt als je in de overgang komt.
Wist jij dit al?
Fotografie: Jenni & David Mulder
Geef een reactie