Iedereen heeft wel eens van een nervous breakdown gehoord. Toch is een nervous breakdown geen klinische term en kan het ook niet gezien worden als een ziekte. Dit betekent echter niet dat het geen serieus probleem kan zijn. Een nervous breakdown is een situatie waarin iemand niet meer normaal kan functioneren door een veel te hoog stressgehalte. Er zijn een aantal symptomen die je kunnen helpen bij het herkennen of je te maken hebt met een nervous breakdown. In deze blog zal ik zeven signalen noemen van een nervous breakdown en ook tips geven wat je eraan kan doen.
1. Psychische klachten
Wanneer je te maken hebt met een nervous breakdown kan het zijn dat je last krijgt van psychische klachten. Het kan zijn dat je een onvermogen ervaart om plezier te maken. Je voelt je leeg en lusteloos. Het kan ook zijn dat je last hebt van stemmingswisselingen en dat je sneller geïrriteerd, boos of juist ontzettend verdrietig bent.
2. Slaapproblemen
Een verandering in ons slaappatroon kan een waarschuwing zijn dat je te maken hebt met een nervous breakdown. Je kan ervaren dat slapen een ontsnapping wordt van de stress en zorgen. Ook kan het zijn dat je juist veel moeite hebt om in slaap te komen of dat je meerdere malen per nacht wakker wordt. Je hersenen maken in de nacht overuren waardoor het slapen maar niet wil lukken.
3. Vermoeidheid
Extreme vermoeidheid kan ook een signaal zijn dat je te maken hebt met veel te veel stress. Situaties die je eerst nog goed kon handelen, worden steeds moeilijker om mee om te gaan. Je voelt je voortdurend uitgeput, omdat al je energie wordt gebruikt voor het omgaan met de stress die je ervaart. Het kan zijn dat je hierdoor geen plezier meer haalt uit de dingen die je voorheen wel leuk vond.
4. Verandering eetlust
Een te hoog stressgehalte kan ervoor zorgen dat je eetlust verandert. Sommige mensen kunnen door de stress geen hap wegkrijgen. Anderen krijgen door het stresshormoon cortisol juist een enorm verlangen naar vet eten met een hoog suikergehalte. Daarbij kan het ook nog zijn dat je geen zin hebt om gezonde maaltijden te koken als je gestrest bent. Het is dan moeilijker om goed voor jezelf te zorgen.
5. Lichamelijke klachten
Een teveel aan stress kan zorgen voor lichamelijke klachten. Hierbij kan je denken aan hoofdpijn of buikpijn. Ook heeft stress invloed op je darmen en kan je last hebben van diarree of juist verstoppingen. Je lichaam gaat bij extreme stress in de overlevingsmodus waardoor de spijsvertering geen prioriteit heeft.
6. Cognitieve problemen
Te veel stress kan leiden tot concentratieproblemen. Wellicht heb je meer moeite om je aandacht ergens bij te houden of lukt het je bijvoorbeeld niet zo goed om even op school te focussen. Het kan ook zijn dat je voor je gevoel niet meer helder na kan denken. Verder zijn besluiteloosheid en geheugenverlies ook symptomen dat je gebukt gaat onder te veel stress.
7. Moeite met ademhalen
Het laatste signaal is dat je moeite kan hebben met ademhalen. Het kan zijn dat je je heel benauwd voelt of dat je ademhaling juist veel te snel is. Ik merk zelf dat ik in de tijden van veel stress me vooral ontzetten benauwd voel. Ik heb dan het gevoel te weinig lucht te krijgen waardoor ik telkens overdreven diep adem probeer te halen, maar dit lukt dan niet altijd. Ik wist eerst niet zo goed wat dit was, maar ik werd erop gewezen door een studiegenoot. Te veel stress kan dus invloed hebben op je ademhaling.
Ik denk dat ik zelf te maken had met een nervous breakdown toen ik mijn scriptie moest schrijven voor mijn afstuderen. Ik ervaarde toen zo extreem veel stress en maakte me overdreven veel zorgen. Ik sliep in die tijd heel slecht door al mijn gepieker. Ik had het gevoel de boel niet meer goed te kunnen overzien en niet meer helder na te kunnen denken. Ik had ontzettend last van huilbuien en voelde me benauwd.
Wat te doen?
Als je je herkent in bovenstaande en het gevoel hebt dat je inderdaad te maken hebt met een nervous breakdown, dan is het belangrijk om hier wat aan te doen.
♥ Praat erover
Het is belangrijk dat je praat over wat er aan de hand is. Het stil proberen te houden en niet willen praten over de stress zal het probleem alleen maar erger maken. Om het negatieve gedachtepatroon te doorbreken is het goed om jezelf minder af te zonderen en meer contact te zoeken. Maak tijd vrij om het er met iemand over te hebben. Door met iemand anders te praten over je problemen zal de last iets minder groot worden. Je staat er dan niet alleen voor.
♥ Eet gezonde voeding
Zoals eerder gezegd heeft stress invloed op de hoeveelheid cortisol in je lichaam. Je lichaam zal dan verlangen naar ongezond eten. Maar in plaats van je beter te voelen door het ongezonde eten, zal je je waarschijnlijk nog vermoeider en futlozer voelen. Het is daarom belangrijk om je lichaam te voorzien van voeding dat juist energie geeft. Probeer daarom wat meer groente en fruit te eten en vermijd cafeïne. Cafeïne kan juist de klachten versterken en je slaap ook nog eens verstoren.
♥ Beweeg
Bewegen kan echt ontzettend helpend zijn om van je stress af te komen. Met sporten komt het stofje endorfine vrij. Dit geeft je een goed gevoel. Bovendien wordt het stresshormoon cortisol sneller afgebroken waardoor de stress dus ook wat al afnemen.
♥ Leer hoe je kan ontspannen
Dit klinkt zo makkelijk, maar is zo moeilijk als je veel stress ervaart. Het is wel heel belangrijk dat je dit leert. Als ik veel stress heb, dan probeer ik tijd te maken zodat ik heel bewust even kan ontspannen. Ik neem dan een bad, koop een leuk boek of tijdschrift en ga lekker lezen in bad. Ga dus op zoek naar activiteiten die je helpen te ontspannen.
♥ Zoek zo nodig professionele hulp
Wees niet bang om professionele hulp te zoeken. Een nervous breakdown is niet iets om je voor te schamen. Een therapeut kan je helpen bij het verwerken van verschillende problemen en kan je gezondere manieren aanleren om hiermee om te gaan. Het hoeft natuurlijk niet per se een therapeut te zijn. Ik ben zelf naar een vertrouwenspersoon op school gestapt, omdat ik het gevoel had het zelf niet aan te kunnen.
Een nervous breakdown is niet iets wat eeuwig zal blijven bestaan. Blijf jezelf hier ook aan herinneren. Je gaat er weer bovenop komen!
Fotografie: Barbro Andersen
Geef een reactie