Ik weet nog goed hoe ik op de middelbare school met tegenzin mijn lunch at. Niet omdat ik geen honger had of niet wilde eten, maar omdat ik boterhammen die al de halve dag in mijn tas zaten gewoon niet lekker meer vond. Wanneer je werkt of naar school gaat, ben je in de meeste gevallen uren achter elkaar weg en dit betekent dat je je lunch meeneemt. ‘s Morgens vroeg staat het grootste deel van de jongeren en volwassenen hun boterhammen te smeren voor de lunchtijd. Hoe zorg je er nou voor dat de boterhammen nog lekker zijn als je ze ook daadwerkelijk moet gaan eten?
Oke, laat ik voorop stellen dat er heel veel mensen zijn die hier geen moeite mee hebben. Die zonder problemen hun lunch die ‘s morgens is klaargemaakt opeten. Het is niet dat ik hier verwend in ben en dat ik het daarom met moeite eet. Ik was vroeger gewoon een heel kieskeurige eter en ik proef dingen nogal sterk. Ik hou bijvoorbeeld niet van kaas en als er ergens kaas in zit die ik niet lekker vind (normale gesmolten kaas, mozzarella of parmezaanse kaas eet ik dan weer wel) dan proef ik dat direct.
Met mij zijn er nog heel veel andere mensen die minder genieten van hun lunch wanneer het al een tijdje in de tas zit te wachten totdat het lunch tijd is. Je kent het misschien wel… kaas die licht is gaan zweten, licht verkleurde ham, kleffe of juist droge boterhammen, etc. De weersomstandigheden zoals bijvoorbeeld hele hoge temperaturen in de zomer werken dan ook niet echt mee. Je krijgt er niks van en je kunt het prima eten, maar veel dingen kunnen lekkerder. Met de onderstaande tips kun je er voor zorgen dat jouw lunch op school of op werk net zo lekker is als de verse boterhammen thuis.
1. In de koelkast bewaren
Op werk bewaar ik mijn lunch eigenlijk altijd in de koelkast. Nou moet ik wel zeggen dat ik denk dat dit eerder een luxe is dan iets vanzelfsprekends wanneer je werkt of op school zit. Zeker bij dat laatste is dit vaak niet mogelijk. Als het wel kan: maak er gebruik van! Het is zonde om het dan niet te doen terwijl het vaak wel lekkerder blijft als je het wel in de koelkast bewaard. Stickertje erop met je naam en klaar!
2. Bevroren beleggen
Dit is wat iedereen eigenlijk wel kan doen om de lunch lekkerder te maken en het kost weinig extra tijd. Bewaar je brood in de vriezer en haal hier ‘s morgens de sneetjes uit die je mee wilt nemen. Beleg ze terwijl ze nog bevroren zijn met beleg en doe het in een broodtrommeltje, aluminium folie of een plastic zakje. Tegen de tijd dat het lunchtijd is, is je brood ontdooit en kun je ervan gaan genieten!
3. Beleg apart meenemen en later beleggen
Op weg naar mijn werk koop ik vaak een broodje maar ik neem ook weleens een brood mee en apart beleg zoals bijvoorbeeld een bakje krabsalade. Vaak hebben we ook wel een pot pindakaas of chocoladepasta op kantoor. Ik beleg het dan op het moment dat ik ga lunchen. Het is even wat meer organiseren, maar ik vind het wel lekkerder. Wanneer je werkt is dit meestal wel te organiseren maar het kan wat lastiger zijn wanneer je op school zit.
4. Sla, tomaat of komkommer op beleg
Omdat mijn zus en ik allebei niet zo hielden van boterhammen die lang in onze tas zaten en we nog niet wisten van het trucje om bevroren te beleggen, deed onze moeder op gegeven moment ook groente zoals sla of komkommer op ons brood. Bijvoorbeeld in combinatie met ham of salami. Je krijgt dat een soort broodje gezond en het proeft een stuk frisser en lekkerder (wat mij betreft :)). Let wel even op met tomaat, wanneer er veel vruchtvlees in zit, kan het handig zijn dit er uit te halen. Anders kan je brood erg nat worden.
5. Een glazen pot voor salade
Wil je eens iets anders mee voor de lunch dan brood? Dan kan dat ook! Je kunt bijvoorbeeld allerlei lekkere salades maken om mee te nemen. Een nadeel kan wel zijn dat sla waar al een dressing over heen zit, op den duur slap wordt en niet lekker meer smaakt. Dit kun je voorkomen door de saus in een apart bakje mee te nemen en er overheen te doen op het moment dat je gaat eten. Wat je ook kunt doen, is je salade verpakken in een glazen pot. Om er voor te zorgen dat het zo lang mogelijk lekker blijft, kun je het het beste op deze manier verpakken:
1. Je begint met de saus onderop. Je kunt het uiteindelijk allemaal door elkaar schudden en bij elkaar eten, maar hiermee voorkom je dus dat de sla zacht wordt.
2. Na de dressing doe je de harde groenten in de pot zoals ui, wortel, komkommer, radijsjes, kikkererwten etc.
3. Vervolgens komen andere groenten als cherry tomaatjes en eventueel pepers en paprika.
4. Je eindigt met bijvoorbeeld ijsbergsla en / of rucola. Daarbovenop kun je nog dingen doen als tofu, noten en avocado. Wil je avocado meenemen in een salade, doe er dan wat limoen of citroensap overheen. Avocado verkleurt namelijk heel snel en de smaak wordt er ook minder lekker door.
6. Neem pasta mee
Pasta is vaak ook erg lekker om koud te eten. Denk bijvoorbeeld aan pasta met een lekker vegetarisch sausje of met gerookte kip. Je kunt ook pasta salades maken die je ‘s avonds kan eten en waarvan je dan het restje mee kan nemen als lunch voor de volgende dag. Super handig en dit kan in de meeste gevallen prima even buiten de koelkast zijn.
7. Maak je eigen mini coolbox
Je eigen koelelementen maken klinkt misschien heel omslachtig en moeilijk, maar het is super simpel. Pak een schoon afwassponsje en maak deze een beetje nat. Leg het vervolgens een paar uur in de vriezer in een afgesloten zakje en je koelelement is klaar! Stop het in je broodtrommel of samen met je lunch in een grotere afgesloten zak. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd maar het schijnt echt te werken.
Hoe hou jij je lunch vers en wat eet jij graag tussen de middag?
Geef een reactie