7 tips voor een verse lunch

Ik weet nog goed hoe ik op de middelbare school met tegenzin mijn lunch at. Niet omdat ik geen honger had of niet wilde eten, maar omdat ik boterhammen die al de halve dag in mijn tas zaten gewoon niet lekker meer vond. Wanneer je werkt of naar school gaat, ben je in de meeste gevallen uren achter elkaar weg en dit betekent dat je je lunch meeneemt. ‘s Morgens vroeg staat het grootste deel van de jongeren en volwassenen hun boterhammen te smeren voor de lunchtijd. Hoe zorg je er nou voor dat de boterhammen nog lekker zijn als je ze ook daadwerkelijk moet gaan eten?

Oke, laat ik voorop stellen dat er heel veel mensen zijn die hier geen moeite mee hebben. Die zonder problemen hun lunch die ‘s morgens is klaargemaakt opeten. Het is niet dat ik hier verwend in ben en dat ik het daarom met moeite eet. Ik was vroeger gewoon een heel kieskeurige eter en ik proef dingen nogal sterk. Ik hou bijvoorbeeld niet van kaas en als er ergens kaas in zit die ik niet lekker vind (normale gesmolten kaas, mozzarella of parmezaanse kaas eet ik dan weer wel) dan proef ik dat direct.

Bron

Met mij zijn er nog heel veel andere mensen die minder genieten van hun lunch wanneer het al een tijdje in de tas zit te wachten totdat het lunch tijd is. Je kent het misschien wel… kaas die licht is gaan zweten, licht verkleurde ham, kleffe of juist droge boterhammen, etc. De weersomstandigheden zoals bijvoorbeeld hele hoge temperaturen in de zomer werken dan ook niet echt mee. Je krijgt er niks van en je kunt het prima eten, maar veel dingen kunnen lekkerder. Met de onderstaande tips kun je er voor zorgen dat jouw lunch op school of op werk net zo lekker is als de verse boterhammen thuis.

1. In de koelkast bewaren
Op werk bewaar ik mijn lunch eigenlijk altijd in de koelkast. Nou moet ik wel zeggen dat ik denk dat dit eerder een luxe is dan iets vanzelfsprekends wanneer je werkt of op school zit. Zeker bij dat laatste is dit vaak niet mogelijk. Als het wel kan: maak er gebruik van! Het is zonde om het dan niet te doen terwijl het vaak wel lekkerder blijft als je het wel in de koelkast bewaard. Stickertje erop met je naam en klaar!

2. Bevroren beleggen
Dit is wat iedereen eigenlijk wel kan doen om de lunch lekkerder te maken en het kost weinig extra tijd. Bewaar je brood in de vriezer en haal hier ‘s morgens de sneetjes uit die je mee wilt nemen. Beleg ze terwijl ze nog bevroren zijn met beleg en doe het in een broodtrommeltje, aluminium folie of een plastic zakje. Tegen de tijd dat het lunchtijd is, is je brood ontdooit en kun je ervan gaan genieten!

Bron

3. Beleg apart meenemen en later beleggen
Op weg naar mijn werk koop ik vaak een broodje maar ik neem ook weleens een brood mee en apart beleg zoals bijvoorbeeld een bakje krabsalade. Vaak hebben we ook wel een pot pindakaas of chocoladepasta op kantoor. Ik beleg het dan op het moment dat ik ga lunchen. Het is even wat meer organiseren, maar ik vind het wel lekkerder. Wanneer je werkt is dit meestal wel te organiseren maar het kan wat lastiger zijn wanneer je op school zit.

4. Sla, tomaat of komkommer op beleg
Omdat mijn zus en ik allebei niet zo hielden van boterhammen die lang in onze tas zaten en we nog niet wisten van het trucje om bevroren te beleggen, deed onze moeder op gegeven moment ook groente zoals sla of komkommer op ons brood. Bijvoorbeeld in combinatie met ham of salami. Je krijgt dat een soort broodje gezond en het proeft een stuk frisser en lekkerder (wat mij betreft :)). Let wel even op met tomaat, wanneer er veel vruchtvlees in zit, kan het handig zijn dit er uit te halen. Anders kan je brood erg nat worden.

Bron – Bron

5. Een glazen pot voor salade
Wil je eens iets anders mee voor de lunch dan brood? Dan kan dat ook! Je kunt bijvoorbeeld allerlei lekkere salades maken om mee te nemen. Een nadeel kan wel zijn dat sla waar al een dressing over heen zit, op den duur slap wordt en niet lekker meer smaakt. Dit kun je voorkomen door de saus in een apart bakje mee te nemen en er overheen te doen op het moment dat je gaat eten. Wat je ook kunt doen, is je salade verpakken in een glazen pot. Om er voor te zorgen dat het zo lang mogelijk lekker blijft, kun je het het beste op deze manier verpakken:

1. Je begint met de saus onderop. Je kunt het uiteindelijk allemaal door elkaar schudden en bij elkaar eten, maar hiermee voorkom je dus dat de sla zacht wordt.
2. Na de dressing doe je de harde groenten in de pot zoals ui, wortel, komkommer, radijsjes, kikkererwten etc.
3. Vervolgens komen andere groenten als cherry tomaatjes en eventueel pepers en paprika.
4. Je eindigt met bijvoorbeeld ijsbergsla en / of rucola. Daarbovenop kun je nog dingen doen als tofu, noten en avocado. Wil je avocado meenemen in een salade, doe er dan wat limoen of citroensap overheen. Avocado verkleurt namelijk heel snel en de smaak wordt er ook minder lekker door.

6. Neem pasta mee
Pasta is vaak ook erg lekker om koud te eten. Denk bijvoorbeeld aan pasta met een lekker vegetarisch sausje of met gerookte kip. Je kunt ook pasta salades maken die je ‘s avonds kan eten en waarvan je dan het restje mee kan nemen als lunch voor de volgende dag. Super handig en dit kan in de meeste gevallen prima even buiten de koelkast zijn.

7. Maak je eigen mini coolbox
Je eigen koelelementen maken klinkt misschien heel omslachtig en moeilijk, maar het is super simpel. Pak een schoon afwassponsje en maak deze een beetje nat. Leg het vervolgens een paar uur in de vriezer in een afgesloten zakje en je koelelement is klaar! Stop het in je broodtrommel of samen met je lunch in een grotere afgesloten zak. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd maar het schijnt echt te werken.

Hoe hou jij je lunch vers en wat eet jij graag tussen de middag?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

14 reacties op “7 tips voor een verse lunch”

  1. Ik eet neestal appels als lunch. Ik eet glutenvrij en houd niet van glutenvrij brood (heb heel veel verschillenden geprobeerd, eet nu zelfgebakken teff-brood, dat vind ik nog het lekkerst), helemaal niet als het al een ochtend in een zakje heeft gezeten. Dus eet ik iets anders – meestal appels, soms cherrytomaatjes.

  2. @Breadfish: Niet zo’n handige opmerking voor op een website waar veel jongens en meiden problemen hebben met eten.. Ik denk dat de meeste mensen wel snappen dat een volwaardige lunch niet kan bestaan uit enkel appels en tomaten.. Hoe dan ook, ik neem vaak dingen mee die wél redelijk lekker blijven na een tijdje in m’n tas: harde broodjes, een bakje yoghurt waar ik ter plekke dan nog muesli in kan gooien, of inderdaad een restje pasta of noodles! Oh, en altijd een broodtrommeltje gebruiken zodat je boterhammen niet compleet geplet worden, want daar heb ik écht een hekel aan!

  3. Breadfish. Begrijpelijk maar je lijf heeft toch echt eiwitten nodig.

  4. Ik vind mijn brood eigenlijk altijd nog wel lekker! Maar inderdaad, ‘s ochtends wat sneetjes uit de vriezer halen en dan beleggen en bevroren meenemen werkt goed. Dan blijft het lekker vers 🙂

  5. Ik heb nu een Lunchbots broodtrommel. Erg handig en mooi want hij is van rvs en hij heeft drie vakken. Van hetzelfde merk heb ik een thermobakje voor yoghurt of soep. Echt een aanrader.

  6. Ik ben vast gek, maar vindt juist het lekker als het een tijdje al besmeerd heeft gewacht in mijn trommeltje. Vooral vruchtenhagel, dat is dan een beetje met de boter samengesmolten.

    Kaas vind ik dan weer niet lekker als ik het hem meegenomen, omdat daar vaak zo’n vochtig laagje ofzo op komt. Dat koop ik liever vers of als ik inderdaad een ijskast heb.

    Trouwens die van bevroren meenemen is handig, nooit aan gedacht!

  7. Grappig, ik vind boterhammen die al uren in m’n tas zitten ook niet te eten, maar ik zou het nooit in de koelkast bewaren omdat ik het dan helemaal niet meer lekker vind.

    Gelukkig hoef ik bijna nooit m’n lunch mee te nemen. Ik eet graag soep tussen de middag. Of broodjes gezond of zo. Of iets met ei of vis.

  8. Als ik er honing op smeer vind ik het juist lekkerder als het er al een tijdje op zit. Dat trekt er zo lekker in. Het broodje wordt er wel een beetje plakkerig van, maar de smaak is heerlijk.

  9. Ik neem vaak de restjes mee van de afgelopen avond als lunch, of ik haal iets in de kantine (:

  10. Leuk blogje met een aantal hele handige tips, dankjewel!
    Als ik brood meeneem dan doe ik er vaak pindakaas/kruidenkaas/smeerworst(vega) op, dat blijft meestal wel lekker. Als mijn brood maar niet droog is vind ik het al gauw prima. Als ik thuis eet vind ik het lekker om dingen zoals hagelslag/schuddebuikjes te eten zodat het niet zacht wordt haha

  11. avond van te voren bevroren brood smeren met boter en pindakaas, daarna in de koelkast zetten en ‘s ochtends de tas in! als het middag is zijn ze ontdooit en nog lekker mals door de boter/pindakaas èn pindakaas is een van de weinige dingen die niet ranzig worden na langere tijd :’D

  12. Lekkere ideeën allemaal! Zal eens een pasta salade proberen 🙂

  13. meestal gewoon bevroren brood met wat zwarte peper. broodje tevredenheid.
    ik eet mijn beleg liever naast mn brood dan erop. slaatje ernaast. en af en toe wat cake, koekje, of iets anders lekkers.

  14. Ik had eens boterhammen van dagen oud in de tas maar het was wel lekker brood. Moeder kocht meestal bij de bakker en dat was vers altijd wel lekker en het bleef ook langer vers en was wel goed van smaak. Wit brood met kaas. Er was ook een kantine maar daar was veel ongezond eten en duur. Wij hadden in de buurt een bakker en die had wel lekker brood. Sommigen zijn kieskeurig en willen pindakaas van Calve en van die merken en brood van de bakker in plaats van de supermarkt. Laatste proefde ik grofvolkoren dat bij de Lidl was gekocht en dat viel nog wel mee alleen dat is wat goedkoper. Ik vind brood van de bakker toch wel lekkerder en ook al kost dat wat mee dat heb ik er wel voor over. Ook roggebrood is wel lekker en dan vooral Fries roggebrood. Ze hebben tegenwoordig zulk vreemd beleg zoals salami en garnalen en inktvis kreeft mossels olijven en van dat exotische radijs. Pizza met inktvis, het bestaat en dingen met Spaanse peper en heel pittig. De meesten namen een volle broodtrommel mee naar school met een stuk of zes boterhammen. Ik heb eens gehoord dat een buurjongen van mijn zus wel een brood per dag op kon en toen reed de SRV kar hier nog door de buurt. Sommigen doen dan al die broden in de diepvrieskist omdat er veel brood wordt gegeten en ook door andere gezinsleden. Op jongere leeftijd is men in de groei en heeft honger en lust wel wat. Ontbijt voordat men naar school toe gaat en wij kregen meestal alleen een beschuit met kaas en een kopje thee en dan zat ik voor de kachel dat op te eten. Je kon ook soep en chocolademelk uit de automaat bestellen in de kantine op school. .. .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *