Omdat je het even niet voelt vandaag en een slechte nacht achter de rug hebt. Omdat je twijfelt of een moeilijke periode doormaakt. Of juist omdat je stappen zet en dat vol wilt houden. Omdat je wilt herstellen, hoe je je ook voelt vandaag. Elke dag is het opnieuw kiezen voor herstel. Elke dag, zelfs tijdens elk eetmoment, rustmoment of uitdaging, is het bewust kiezen voor je eigen gezondheid. Dat gaat verder dan dit moment, dat gaat over je toekomst, maar toch komt het aan op die kleine en dagelijkse momenten. Om je bij die momenten vandaag een handje te helpen, kun je deze gedachten in je achterhoofd houden.
1. Je doel is groter dan dit moment
Soms kan een bepaalde uitdaging veel groter voelen dan het werkelijk is, als je het in perspectief plaatst. Het is een dagelijks moment, een uitdaging of obstakel, maar in het grote geheel valt het soms zelfs in het niet. De angst is groot, dat wel, maar vaak heeft die angst niet zo veel te maken dat croissantje. Of die ijscoupe.
Bron: jdubs
De angst voor het eten kan jouw keuze op dit moment bepalen, terwijl de angst niet eens over het eten zelf gaat. Maar die keuze heeft wel degelijk effect heeft op je toekomst en hoe je in die toekomst nog steeds geen croissantjes durft te eten. Het moment is ogenschijnlijk klein en verwaarloosbaar, maar jouw doel is dat allerminst. En daar kom je door het zetten van kleine – en ogenschijnlijk verwaarloosbare – stapjes. Kruimel voor kruimel.
Als je het croissantje eens recht naast je doel zou zetten? Croissant vs eetstoornisherstel. Croissant vs vrijer leven, op reis kunnen, op stap kunnen met vriendinnen, geen dagelijkse zorgen om je lichaam of gewicht. Waar kies jij dan voor vandaag?
2. Potentieel succes vs. potentieel falen
Misschien zijn er inderdaad wel honderd manieren waarop je kunt falen vandaag. Soms lijkt het wel alsof we getraind zijn zo te denken, te denken vanuit angst. Maar het is nog niet gebeurd, je hebt nog niet gefaald. Als al die mogelijkheden nog open liggen, zijn er ook nog net zo veel manieren waarop het wél goed kan gaan vandaag. Er zijn misschien ook wel honderd dingen die kunnen gaan lukken! Wat zijn jouw mogelijkheden tot succes vandaag? En wat doet het met je als je daarop focust?
3. Angst is een slechte raadgever
In het kader van de eerder genoemde focus op angst, want die leidt vaak toch tot minder gezonde of helpende keuzes. Angst is ook vandaag een slechte raadgever. Hij zal misschien best wel eens langskomen en je een veilige route proberen op te sturen, maar vandaag mag je je ook best afvragen waar dat je tot nu toe gebracht heeft?
Angst is een focus op wat je niet wilt, terwijl je je ook kunt focussen op wat je wél wilt. Als je je focust op je doel, wordt de weg ernaartoe ook gelijk een stuk duidelijker. En dat maakt het zetten van de juiste stappen ook wat makkelijker. Dus wat is er nu, vandaag, nodig om niet de angst maar je doel leidend te laten zijn? Wat wil je wél?
4. Focus niet op het resultaat, maar op je acties
Natuurlijk heb je een doel waar je naartoe werkt. Jij weet hoe dat er voor jou uitziet, of misschien weet je het ongeveer en dat is soms al goed genoeg. Maar wat ik merkte is dat een doel ook best abstract kan zijn en dat maakt het een beetje ver weg, onhaalbaar zelfs. Die focus op je resultaat is goed, maar je komt er ook niet zomaar door er maar heel hard aan te denken. Los daarvan heeft visualiseren wel degelijk een positief effect om je hersenen het juiste seintje te geven. Welke acties zijn vandaag – en alle komende dagen – nodig om dat resultaat te bereiken? Probeer concreet te maken welke acties bijdragen aan jouw herstel, dat maakt het uitvoeren en afspraken hierover maken makkelijker.
5. De aanhouder wint
Het is een cliché en het maakt de weg zeker niet makkelijker of minder hobbelig, maar het is wel echt zo dat de aanhouder wint. Dus is het moeilijk vandaag of zie je ergens tegenop? Weet dat je dat mag voelen, maar dat als je doorzet je daar uiteindelijk echt de vruchten van plukt. Geen dag is weggegooid, geen enkele inspanning gaat verloren, elke stap maakt uit. Zelfs elke misstap maakt uit. Elke dag dat je je best doet, brengt je dichter bij je doel, ook al lijkt de afstand geen centimeter korter geworden. De aanhouder wint. En jij bent de aanhouder.
6. Je mag het moeilijk hebben
Soms is volhouden al makkelijker als je kunt accepteren dat je het ook gewoon moeilijk mag hebben. Volhouden en doorzetten, betekent niet dat dat altijd sterk voelt of dat je alle motivatie door je lichaam voelt stromen. Het is soms rauw, hard en vooral hard werken, zonder dat je je krachtig voelt. Je mag het moeilijk hebben en je mag er vandaag doorheen zitten, zonder dat dat meteen vraagt om (destructieve) acties. Je mag het voelen en even laten zoals het is, zonder dat je een stap terug hoeft te doen. Dat hoeft namelijk niet hand in hand te gaan. Dan is stabiel blijven het allersterkste wat je kunt doen. Ook dat is volhouden, ook dat is vechten voor herstel.
7. Visualiseer hoe je dag kán zijn
Tot slot iets wat ik eerder al even benoemde, het visualiseren. Het voelde voor mij altijd wat dromerig en gek, alsof dat iets ging oplossen?! Maar andersom deed ik het eigenlijk al regelmatig. Ik zag mijn dag vaak al mislukken voordat dat gebeurde. Ik zag mezelf in angst, ik zag de eetbuien al voor me, dus die dingen werden vaak ook mijn realiteit. Ik speelde de film voor mezelf af, ik vertelde het verhaal aan mezelf wat ik niet wilde. Dat verhaal kan zo sterk worden dat je het onbedoeld gaat beleven.
Andersom werkt dat ook en kan dat net zo’n krachtig effect hebben. Visualiseer vandaag eens hoe jij zou willen dat je dag is. Hoe wil je je voelen? Hoe ziet je eetpatroon eruit en welke keuzes zie je jezelf maken? En wat heeft dat weer voor effect op je stemming? Zie het voor je, speel die film voor jezelf af en kijk wat het met je doet. Er is geen wondermiddel of gouden formule, maar je kunt het vandaag misschien makkelijker volhouden als je jezelf vertelt hoe het óók kan zijn. Als je jezelf werkelijk andere keuzes ziet maken in je hoofd, is het in de praktijk minder onhaalbaar dan je dacht.
Hoe hou jij het vol vandaag?
Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2021
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie