8 frustraties tijdens het koken

Ik sta regelmatig in de keuken om lekkere dingen te koken of te bakken en meestal vind ik dit ook heel leuk. Gelukkig maar, want dat eten moet nou eenmaal op tafel komen. Soms gaat dit alleen ook wel gepaard met de nodige frustraties en irritaties. Het gaat lang niet altijd goed en dit kan behoorlijk vervelend zijn. Zeker omdat het enerzijds gewoon leuk is en ook leuk hoort te zijn en aan de andere kant moet het ook gebeuren dus kom je er niet echt onderuit. Natuurlijk kun je het jezelf makkelijk maken door regelmatig eten te bestellen of magnetronmaaltijden te kopen, maar verse maaltijden vind ik toch veel lekkerder en het is vaak ook gezonder en goedkoper.

Natuurlijk moet je deze blog ook met een korreltje zout nemen hoor… in het leven gaan er altijd wel dingen op een andere manier dan dat je graag zou willen. Dat kunnen grotere dingen zijn maar ook dingen tijdens het doen van boodschappen, shoppen of het koken. Dit zijn vaak dingen die even vervelend en irritant of frustrerend zijn, maar niet het einde van de wereld en waar je achteraf vaak wel om kunt lachen. Misschien herken je er een aantal waar jij ook weleens last van hebt.

Bron

♦ Geen inspiratie
Dit is toch iets waar ik best regelmatig tegen aan loop. Ik vind het soms best lastig om altijd maar te weten wat ik wil eten en wat ik wil koken. Mijn vriend en ik willen wat meer in één keer boodschappen halen voor het grootste deel van de week, omdat het dan vaak wat goedkoper is maar ook veel tijd scheelt, maar dan moet je wel heel erg vooruit denken. Ik vind het dan best lastig om zondag bijvoorbeeld al te beslissen wat ik woensdag wil eten maar ook als ik het last-minute ga bedenken lukt het mij niet altijd om direct een idee te hebben.

♦ Ingrediënten omrekenen en inschatten
Bij sommige gerechten is het een kwestie van inschatten wat je nodig hebt. Dit is voor sommige mensen die bijvoorbeeld niet zoveel ervaring hebben met koken wel lastig omdat zij veel hebben aan de richtlijnen die een recept geeft. In dat geval kan iedereen koken en voor zelf inschatten is soms wat ervaring in de keuken nodig. Ik heb ook een aantal recepten die ik regelmatig maak waarbij het allemaal een beetje op de gok en op smaak gemaakt moet worden. Voor meiden met een eetstoornis kan het extra lastig zijn omdat je dan soms niet weet hoeveel ‘normaal’ is en omdat je je dan misschien sneller door je eetstoornis laat leiden. Een andere frustratie is soms dat wanneer je alleen voor jezelf kookt of voor een ander aantal dan waar het recept voor bedoeld is, je alle hoeveelheden moet omrekenen. Dit kan meestal prima, ondanks dat het een beetje een gedoe is, maar soms is het ook heel lastig.

♦ Een ingrediënt missen
Een van mijn grootste frustraties tijdens het koken is dat ik naar de supermarkt ben geweest om spullen te halen om een lekker gerecht te maken en dat wanneer ik aan het koken ben er achter kom dat ik een essentieel ingrediënt ben vergeten te kopen. Bij sommige ingrediënten kun je nog wel voor vervanging zoeken naar iets wat je in huis hebt, maar bij sommige dingen kan dat niet en kan je dus kiezen om of het hele gerecht niet te maken, of toch weer naar de supermarkt te gaan. Ik heb dit een aantal keer gehad en het was zo frustrerend, dat ik nu mijn lijstje meerdere keren controleer en voordat ik ga afrekenen bedenk of ik wel echt alles heb.

♦ Altijd teveel kopen of maken
Om het bovenstaande te voorkomen, koop ik ook weleens dingen die ik uiteindelijk nog in huis heb liggen omdat ik dan even niet meer weet of ik het nog had. Dan geef ik dus onnodig extra geld uit. Daarnaast kook ik eigenlijk altijd teveel. Ik kan prima inschatten hoe de ingrediënten op elkaar afgestemd moeten worden, maar de hoeveelheid in het totaal blijkt wat lastiger te zijn. Soep en pasta sauzen vries ik meestal wel in of bewaar ik in de koelkast, maar sommige dingen blijven niet lekker als je het bewaard en dat is toch best zonde.

Bron

♦ Als iets mislukt en je hebt geen idee waardoor
Ik denk dat iedereen weleens een gerecht heeft laten mislukken of aanbranden. Wanneer je weet waardoor dit komt, is het al een stuk minder frustrerend maar het gebeurt mij weleens en dat ik absoluut niet kan verklaren hoe het kan. Dit is bijvoorbeeld wanneer ik een recept volledig heb gevolgd of wanneer ik iets maak wat ik vaker maak en dat het normaal wel lukt en ik niks anders heb gedaan. Het is natuurlijk vervelend als een gerecht mislukt, zeker als je er lang voor in de keuken hebt gedaan, maar ik vind het in dit soort gevallen het meest frustrerend dat ik niet weet wat ik een volgende keer anders moet doen.
Nieuwe recepten vallen toch tegen…

Op Pinterest kom je de lekkerste en mooiste gerechten tegen en ook op andere sites of in kookboeken kun je gerechten tegen komen waardoor je direct trek krijgt. Het is leuk om nieuwe dingen uit te proberen en ik heb dan altijd wel direct bepaalde verwachtingen. Sommige combinaties klinken perfect en dan heb ik er vaak (ook met behulp van het plaatje) wel een beeld bij hoe het dan zou smaken. Het is dan ook extra irritant als blijkt dat het eigenlijk helemaal niet zo lekker is als je had verwacht.

♦ Ingevroren eten; hoelang blijft het goed?
Ik vries tegenwoordig best vaak eten in alleen als het er langer in ligt, weet je lang niet altijd of je het nog echt kunt eten. Beetje zonde als je het verwerkt in een gerecht en het vervolgens weg kunt gooien. In de vriezer blijven producten natuurlijk veel langer houdbaar… maar niet eeuwig! Om deze frustratie niet teveel ruimte te geven ben ik gaan opzoeken hoelang je dingen kunt bewaren in de vriezer.

Ik zal mijn bevindingen even met jullie delen. Vers beleg vries ik nooit in, maar het kan wel en je kunt dit dan ongeveer een maand bewaren in de vriezer. Voor gekookt of gebakken vlees staan twee maanden. Veel vis zoals haring, garnalen, forel en paling kun je ongeveer 4 maanden in de vriezer bewaren en rundvlees, kip, kabeljauw en schol kun je ongeveer 6 maanden in de vriezer bewaren. Voor varkensvlees en lamsvlees kun je beter 3 maanden aanhouden. Naast vlees en vis kun je groente en fruit ook prima invriezen. Dit kun je over het algemeen langer bewaren. Mango, prei en asperges kun je ongeveer 3 maanden goed houden in de vriezer.

Spitskool, knolselderij, perziken, pruimen en peren ongeveer 6 maanden en producten als wortels, tuinbonen, rode kool, aubergine, broccoli, bloemkool, appel, bosbessen, sinaasappels en frambozen kun je zo’n 10-12 maanden bewaren. Maaltijden die je al bereid hebt kun je vaak ook goed invriezen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld pasta gerechten, stamppot, soep, sauzen en vleesgerechten. Hierbij zou ik een maand aanhouden en het daarna weggooien. Als het eenmaal ontdooid is, is het verstandig om het direct te eten en niet nogmaals in te vriezen.

Bron

Handig om te weten toch? Om verwarring te voorkomen kun je het beste je producten invriezen in een plastic gripzakje en schrijf hier dan de datum op met een watervaste stift. Je kunt natuurlijk ook werken met plastic bakjes en etiketten. Invriezen is super handig als je bijvoorbeeld vaak grote porties kookt om tijd en geld te besparen zodat je nog een andere keer hetzelfde kunt eten en niet hoeft te koken. Handig voor als je het druk hebt of een keer geen zin hebt om te koken.

♦ Je krijgt het maar niet gaar..
Wat ik ook frustrerend vind, is wanneer ik aan het koken ben en het lukt maar niet om het gaar te krijgen. Dan kun je denken, langer op laten staan, maar dat werkt niet altijd. Ik heb bijvoorbeeld weleens een taart gebakken en het lukte maar niet om de taart gaar te krijgen. Achteraf gezien kwam dat denk ik omdat er fruit in zat wat voor heel veel vocht zorgde, maar het was gewoon aan de hand van een recept dus ik ga er vanuit dat het ook weleens goed gaat. Ik kon deze taart met geen mogelijkheid gaar krijgen, hoelang ik het ook in de oven liet zitten. Soms is het ook lastig om in te schatten wanneer iets nou echt goed is en kan je al snel net te laat zijn en is de cake of taart niet lekker omdat het helemaal uitgedroogd is.

♦ Over de datum of bedorven
Ik weet nog goed dat ik mij een keertje ontzettend had verheugd op de frambozen die nog in de koelkast lagen en die ik speciaal bewaard had voor dat moment. Eenmaal thuis bleek dat ze bijna allemaal bedekt waren met een groen velletje. Brrr… frambozen bederven relatief snel maar ik dacht niet dat dan het moment al zou zijn. Dat was heel frustrerend. Verder kun je veel nog wel eten als de T.H.T. datum is verstreken, alleen is het wel belangrijk dit even goed te controleren (ruiken en kijken). 

Oke, dit waren de frustraties maar er zijn natuurlijk veel meer dingen die wel gewoon goed gaan en meestal vind ik het heel leuk om te koken. Deze dingen horen er ook wel een beetje bij. Het kan niet altijd perfect verlopen en dat is met koken niet anders. Daarnaast heb ik in de jaren dat ik in de keuken sta heel veel geleerd en komt het veel minder vaak voor dat iets mislukt o.i.d. Meer ervaring = ook minder frustraties denk ik. Ik ben benieuwd of jullie de bovenstaande frustraties herkennen en wat jouw frustraties verder zijn..

Wat zijn jouw frustraties in de keuken?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

10 reacties op “8 frustraties tijdens het koken”

  1. Wanneer mijn vleesvervanger en groenten al klaar zijn maar de aardappelen nog niet gaar zijn. En ik dan moet wachten. En tegen dat de aardappelen gaar zijn is de rest koud :p

  2. ***

    heb hetzelfde maar dan laat ik me vleesvervanger in de pan op laag pitje maar tog zijn ze vaak verbrand geweest omdat ik telkens niet begreep waarom. Dus maak ze later klaar zodat ze gwn goed warm blijven

  3. Heb een hekel aan groente snijden.

  4. Waar ik vooral een hekel aan heb is als anderen koken. Mijn moeder doet bv altijd expres heel veel boter bij alles, echt overdreven veel. Dit doet ze denk ik omdat ze denkt dat ik dat nodig heb. Maar ik kan dat helemaal nog niet hendelen. Dus dan dep ik het af en dn word ze boos, iemand die mij kan helpen?

  5. Dat ik een gerecht van een recept wil maken, maar dat er elke keer ingrediënten in moeten waar ik intolerant voor ben : (
    Het koken en dan te zenuwachtig of te moe zijn om te kunnen eten als het klaar is.
    Gluten vrij brood bakken ! Het is elke keer een teleurstelling, zo compact en zwaar, en voor mij in ieder geval niet eetbaar.

  6. als ik kook eet ik er ondertussen al zo veel van
    dat ik als het helemaal klaar is bijna geen honger meer heb haha !

  7. Ik vond het altijd helemaal leuk om te koken en te bakken……tot ik zelf ook moest eten. Ben nu echt de gesneden en gewassen groenten en aardappels. Ik heb de afgelopen twee jaar geen ui gesneden…….pff

  8. Vooral de rommel na die tijd vind ik frustrerend …
    En dat er in een recept een heel klein beetje zit van iets wat ik niet in huis heb (en niet vaak gebruik)
    Maar goed, ik vind koken heel leuk, geniet ook van de receptjes die op de site langskomen en van de heerlijke gerechtjes die ik dan kan maken.
    En o ja, ik vind het heel frustrerend als iets mislukt …

  9. Schoonmaken na de tijd vind ik zooo irritant!

  10. Er gaat bij mij altijd zoveel tijd zitten in het snijden van groenten :O

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *