Het is alweer bijna Pasen en dit wordt door veel mensen gevierd met een paasontbijt. Soms heel uitgebreid en bij andere mensen gaat het meer om gezellig samen zijn. Vroeger mochten mijn zus en ik eerst altijd paaseitjes zoeken in de tuin om vervolgens van een heerlijk ontbijtje te genieten aan een mooi gedekte tafel. Wanneer je een eetstoornis hebt, kan dit de zoveelste feestdag zijn waar je tegenop ziet. Je kunt het gevoel hebben dat het weer allemaal om eten draait in plaats van dat de gezelligheid voorop staat..
Wanneer je het moeilijk vindt dat het paasontbijt een belangrijk onderdeel van deze dag is en er paaseitjes op tafel staan en de hele dag door gegeten worden, kan het goed zijn voor jezelf te bedenken hoe je hiermee om wil gaan. Het is een feestdag, ook jij mag paaseitjes en genieten van een lekker ontbijtje. Het zou zonde en onnodig zijn als je jezelf dit wil ontnemen. Het kan helpen om hierover te praten met iemand en samen afspraken te maken over wat je bijvoorbeeld eet en hoeveel. Dit kan wat zorgen en spanning wegnemen waardoor je er toch een beetje van kunt genieten.
Je kunt ook deze blog over het eten met pasen en deze blog over Pasen en een eetstoornis nog even lezen voor meer tips. Deze blog gaat over dingen die ook leuk en fijn kunnen zijn aan het eten met Pasen en hoe je er een lekker paasontbijtje van kunt maken. Het is misschien ook juist fijn om hier iets in bij te dragen, dan heb je ook wat meer invloed op wat er op tafel komt en kan ook fijn en goed zijn om op een positieve manier er mee bezig te zijn.
1. De tafel mooi dekken
Ik vind Pasen altijd heel gezellig. Het is niet een heel speciale dag voor mij en mijn familie, maar we doen vaak toch wel een leuk en gezellig paasontbijt. Bij ons is het meestal wel meer een brunch dan een ontbijt en ik eet eigenlijk helemaal niet zo heel veel meer dan anders. Ik geniet vooral van de lekkere dingen die anders zijn dan normaal en van de gezelligheid. Ik vind het altijd leuk als de tafel mooi gedekt is, dat is iets waar je op een makkelijke manier aandacht aan kan besteden. Koop leuke servetten, kies een mooi tafelkleed uit, dek de tafel met je mooiste servies en zet bijvoorbeeld een mooi paasboeket neer.
2. Eieren beschilderen
Wanneer je op een fijne manier met Pasen bezig wil zijn en misschien ook met het eten, kan het leuk zijn om bijvoorbeeld het huis een beetje te versieren met leuke paastakken met paaseitjes, etc. Je kunt natuurlijk ook wat knutselen en paaseieren schilderen. Dit deed ik vroeger vaak en het is leuk om te doen en het staat ook nog eens heel gezellig op de ontbijt tafel.
3. Eieren op verschillende manieren
Bij Pasen horen eieren. Veel mensen denken direct aan paaseieren van chocolade maar ook gewone eieren horen erbij. Je kunt voor een gekookt eitje kiezen maar je kunt natuurlijk eieren op heel veel manieren bereiden. Wanneer je het ontbijt verzorgd, is het misschien ook leuk om deze verschillende manieren op tafel te zien zoals gekookte eieren, scrambled eggs maar ook een verborgen ei. Die ken je misschien nog niet maar het is heel lekker. Je snijd een hardgekookt ei door de helft en je wikkelt er een plakje ham omheen (kan ook kaas zijn). Vervolgens wikkel je het in bladerdeeg en doe je het in de oven. Heel lekker en origineel
4. Sterrenkers
Voor mij hoort sterrenkers ook echt bij het paasontbijt. Vroeger toen ik nog op de vrije school zat, gingen we dit zelf planten in eierdopjes met watjes. Heel leuk om te zien hoe dat groeit. Je kunt het makkelijk zelf kweken maar het is ook gewoon te koop bij de supermarkt. Het wordt ook wel verkocht als tuinkers. Je kunt het gewoon over het beleg van je broodje strooien, maar ik vind het het lekkerste op een matze met suiker.
5. Verse sapjes
Bij het paasontbijt drink ik eigenlijk altijd thee en een vers sapje. Verse sinaasappelsap is voor veel mensen wel bekend, maar je kunt natuurlijk allerlei sapjes maken. Als je het groots wilt aanpakken, is het bijvoorbeeld leuk om sapjes te maken met drie kleuren. Bijvoorbeeld sinaasappelsap (geel), een sapje met aardbeien, sinaasappelsap, frambozen en bietjes (rood) en een sapje met appel, komkommer, bleekselderij en boerenkool (groen). Het staat gezellig op tafel, iedereen kan zelf kiezen wat hij/zij lekker vindt en het is natuurlijk ook heel gezond.
6. Zelf croissantjes maken
Croissantjes zijn voor veel mensen onmisbaar tijdens het paasontbijt en worden graag met boter en jam gegeten. Je kunt croissantjes natuurlijk gewoon kant en klaar kopen of afbakken, maar je kan ze ook zelf maken. Voor de meest simpele manier koop je bijvoorbeeld een blik van Daneroll of een ander merk en dan zijn ze heel snel klaar. Je kunt hierin ook variëren. Maak bijvoorbeeld een aantal naturel croissantjes maar maak er bijvoorbeeld ook een paar met kaas of chocolade.
7. Maak een lekkere fruit salade
Een paasontbijtje kan best machtig zijn met al dat brood en ei. Ik vind het altijd lekker om ook wat luchtigs te eten bij het ontbijt. Fruit doet het in dat soort gevallen bij veel mensen goed. Dit kun je gewoon maken met fruit naar keuze. Kies bijvoorbeeld voor wat je zelf lekker vindt of wat er in de aanbieding is.
8. Zelf paasstol maken
Je kunt paasstol natuurlijk heel makkelijk kopen en er zijn heel veel lekkere te vinden bij de bakker en supermarkten, maar als je zin hebt om te bakken kun je dat natuurlijk ook doen. Of je het nou lekker vindt of niet, een paasstol hoort toch wel echt bij het paasontbijt.
Wat heb je nodig?
Deeg:
– 250 gram patentbloem
– 25 gram kristalsuiker
– 25 gram roomboter
– 20 gram gist
– snufje zout
– 150 ml melk
– 1 el geraspte citroenschil
Vulling:
– 25 gram geroosterde hazelnoten
– 300 gram rozijnen (wellen in water)
– 50 gram gedroogde abrikozen
– 200 gram amandelspijs
Doe de ingrediënten van het deeg in een kom en kneed het goed tot een geheel. Doe de noten, rozijnen en abrikozen (in stukjes gesneden) er doorheen en kneed het goed door elkaar. Rol het op tot een bol en laat het vervolgens ongeveer 20 minuten rijzen. Maak de bol vervolgens plat en rol het dan op en laat het nog 30 minuten rijzen. Vorm ondertussen de amandelspijs tot een soort worst vorm. Rol dit daarna in het brood en leg het op de bakplaat onder een vochtige doek. Laat het dan nog zo’n 40 minuten liggen en bak het brood dan ongeveer 40-45 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden.
Ik hoop dat je een beetje kunt genieten van je paasontbijt en bedenk ook dat je jezelf best voor uitdagingen kan stellen en dat je best spannende dingen kan en mag eten, maar dat je echt niet alles hoeft te proeven of hoeft te eten. Ik eet ook niet altijd alles wat op tafel staat, dat hoeft ook helemaal niet. Kies gewoon voor wat jij lekker vindt en waar je trek in hebt.
Hoe vier jij Pasen en wat vind jij onmisbaar bij het paasontbijt?
Geef een reactie