Muffins hebben inmiddels een welverdiend plekje gevonden tussen de gebakjes en taartjes. Je kunt er eindeloos mee variëren als je een basisrecept hebt. Ik maak regelmatig muffins en probeer ook vaak nieuwe combinaties, maar er zijn enkele recepten waar ik zo dol op ben dat ik ze regelmatig maak. Waarom iets veranderen als het al perfect is, toch?
In deze blog deel ik graag mijn basisrecept voor muffins met jullie en daarbij acht variaties waar ik zelf dol op ben. Je kunt zelf eindeloos variëren tussen hartige en zoete ingrediënten. Ik ben zelf dol op zoete muffins dus kies ik het liefst voor zoete ingrediënten zoals fruit of chocolade. Ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen en hier leuke ideetjes op kunnen doen. Zoals je straks kunt zien kan je muffins met allerlei ingrediënten maken, dus ga zelf eens heerlijk bakken en creëer jouw eigen perfecte muffin.
Basisrecept Muffin
Benodigdheden voor 12 muffins:
- 50 gram gesmolten boter
- 250 gram bloem
- 2,5 theelepel bakpoeder
- snufje zout
- 60 gram suiker
- 2 losgeklopte eieren
- 150 mililiter melk
Zeef de bloem en bakpoeder in een grote kom. Voeg daar een snufje zout en de suiker aan toe en meng dit even. Voeg daar de eieren, melk en boter aan toe en meng dit tot een glad beslag. Vul de muffinvormpjes ongeveer tot tweederde van de vormpjes en bak het ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Controleer het met een prikker. Als het schoon is, zijn je muffins klaar!
♥ Bosbessen Muffins
Meng 125 gram bosbessen met een eetlepel suiker en een beetje citroensap en roer dit goed door elkaar. Laat dit vervolgens een kwartiertje staan zodat de sappen wat vrij komen en meng dit vervolgens door het beslag. Meng in een aparte kommetje twee eetlepels suiker met een snufje kaneel en strooi dit vervolgens op de muffins voor het bakken. Hierdoor krijg je een heerlijk krokantje op de muffins.
♥ Bananen Muffins
Vervang de suiker voor 100 gram witte basterdsuiker. Prak daarnaast ook twee bananen met een vork, maar bewaar 12 dunne plakjes voor het garneren. Doe daar een klein beetje citroensap bij tegen het verkleuren. Meng de geprakte bananen door het beslag en verdeel dit over de muffinhouders. Leg op elke muffin een plakje banaan en bestrooi het met wat geraspte kokos. Bak het af en geniet van de muffin!
♥ Appel-kaneel Muffins
Snijd een appel in kleine stukjes en meng dit met een eetlepel suiker en een snufje kaneel. Doe dit op eigen smaak. De één houdt meer van kaneel dan een ander. Meng dit door het beslag en bewaar wat voor boven op de muffins. Hierdoor worden ze toch gaar maar geven ze ook een lekkere bite.
♥ Chocolade-kersen Muffins
Zeef bij stap 1 van het basisrecept een eetlepel cacao bij het mengsel en roer dit goed door. Laat een half blikje kersen op siroop uitlekken en vang een beetje van het vocht op. Roer vervolgens de kersen door het beslag. Doe dit zachtjes zodat ze heel blijven. Bak de muffins volgens de aanwijzingen. Wanneer de muffins afgekoeld zijn kan je ze afmaken met een kersenglazuur. Meng wat poedersuiker met de opgevangen vocht van de kersen totdat het de juiste structuur heeft van een glazuur. Verdeel dit over de muffins.
♥ Trio-Chocolade Muffins
Zeef bij stap 1 van het basisrecept een eetlepel cacao bij het mengsel en roer dit goed door. Hak vervolgens een halve reep pure chocolade, een halve reep melk chocolade en een halve reep witte chocolade in grove stukken. Meng dit door het beslag en bak ze af. Geniet ervan terwijl ze nog lauwwarm zijn zodat je gesmolten stukjes chocolade zult tegenkomen.
♥ Oreo Muffins
Neem een paar Oreo’s naar keuze en hak deze fijn. Ik kies zelf het liefts voor de gewone Oreo en maak dit met een normaal beslag, maar het is ook erg lekker met een chocolade beslag. Hiervoor zeef je bij stap 1 van het basisrecept een eetlepel cacao door het mengsel. Voeg de stukjes Oreo toe aan het beslag en verdeel dit over de muffinhouders. Verkruimel nog een paar Oreo’s en verdeel dit over de muffins als topping.
♥ Zomer Muffin
Meng de rasp van een halve schoongeboende citroen door het beslag. Let erop dat je alleen het gele schil raspt en niet het witte meeraspt. Dit kan namelijk bitter zijn. Voeg ook de merg van een vanillestokje toe. Meng dit alles goed door elkaar en bak het af. Laat vervolgens goed afkoelen.
Klop vervolgens slagroom stijf met wederom de rasp van een halve schoongeboende citroen en een eetlepel poedersuiker. Versier elke muffin met een toefje slagroom en beleg het met rode vruchten, zoals aardbei, frambozen of aalbesjes.
♥ Speculaas Muffins
Zeef bij stap 1 van het basisrecept een theelepel speculaaskruiden bij het mengsel. Hak een handje amandelen grof en rooster dit even in een pan. Voeg dit toe aan het beslag en bewaar wat voor het garneren. Rond Sinterklaas is het ook een leuk en lekker om grof gehakte kruidnoten toe te voegen aan het beslag en garneer jouw muffins dan met wat kruidnoten in plaats van amandelen.
Wat is jouw favoriete muffin?
Geef een reactie