Ons lichaam doet veel vanuit zichzelf en functioneert over het algemeen ook gewoon zonder dat we ons daar echt bewust van zijn. Best bijzonder dat wij daardoor tot zo veel in staat zijn en het enige wat wij hoeven doen is goed voor ons lichaam zorgen. Als je langer gaat nadenken over bepaalde lichamelijke processen, is het soms best onverklaarbaar en weten we ook lang niet altijd waarom bepaalde dingen gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan blozen of dat we de hik hebben. Meestal hebben we daar alleen maar last van toch? In deze blog schrijf ik over gekke dingen en acties van ons lichaam.
Blozen
Misschien herken je het wel, van die momenten waarop je je eigenlijk heel ongemakkelijk voelt en waar je het bloed naar je hoofd voelt stijgen. Je weet dat het dit het moment is dat je hoofd steeds roder aanloopt en je hebt het gevoel dat je er niks aan kunt doen. Op zulke momenten, die voor het rode hoofd moment al ongemakkelijk kunnen aanvoelen, worden hierdoor nog ongemakkelijker. Je hebt waarschijnlijk het gevoel dat iedereen naar je kijkt en dat je heel onzeker lijkt. Blozen komt doordat je lichaam een soort van adrenalinestoot krijgt. Je hartslag verhoogt en je bloedvaten gaan wat uitzetten. Wetenschappers zien het als een soort verontschuldiging die niet uitgesproken wordt, maar die je uitstraalt.
De hik hebben
Bij het ademen werken onze longen samen met ons diafragma, een spier die helpt om lucht in de longen te trekken en erna te ontspannen zodat de lucht weer naar buiten kan. Bij bijvoorbeeld te snel eten of drinken kan de diafragma van slag raken waardoor er lucht in de keel kan blijven zitten. Dit schijnt de hik te veroorzaken. Het is een gekke eigenschap van ons lichaam en heel vervelend, maar gelukkig gaat het meestal weer vanzelf over. Eerder schreef ik ook een blog met tips om van de hik af te komen.
Gapen
Gapen is een reflex die ontstaat in de hersenstam. Het begint meestal met een gevoel achter in de mond en uiteindelijk is het onvermijdelijk om controle te krijgen over je spieren. Ze spannen zich aan, de mond gaat open en je longen zuigen lucht naar binnen. Dit gaat soms ook samen met het sluiten van de ogen en je uitrekken. Ook kun je hier traanogen van krijgen omdat de gezichtsspieren op de traanbuisjes drukken. Je hartslag gaat omhoog, de bloeddruk stijgt en kleine bloedvaten vernauwen. Zelf leg ik bij gapen altijd de link met moe zijn, maar de precieze oorzaak van gapen is niet bekend. Er zijn een aantal theorieën hierover die bijvoorbeeld zeggen dat mensen gapen om het zuurstofgehalte in het bloed verhogen en het koolstofdioxidegehalte te verlagen. Het zou een gevolg zijn van een hoog koolstofdioxidegehalte in de lucht. Dit reflex gaat dan bij meerdere mensen werken en dit verklaart dan ook waarom mensen zeggen dat het aanstekelijk is. Ook wordt gezegd dat gapen een manier is om de hersenen koel te houden. Een andere theorie zegt dat we gapen als voorbereiding op inspanning. Je zou alleen gapen als je nog wakker moet blijven. De theorie wordt ondersteund door het gegeven dat het de hartslag verhoogt, je bloeddruk stijgt en dat je je spieren aanspant.
Kippenvel krijgen
Het hebben van kippenvel kent iedereen wel. We krijgen het bijvoorbeeld als we het koud hebben of als we ergens bang voor zijn. Ook bij het horen van mooie muziek of een verhaal dat ons aangrijpt, kunnen we kippenvel krijgen. Er worden verschillende dingen gezegd over waarom wij kippenvel hebben. Zo zou onze lichaamsbeharing ons warm houden en was dit erg nuttig toen de mensen heel lang geleden veel meer lichaamsbeharing hadden, maar kippenvel zou ook een manier geweest zijn om anderen te intimideren. Dit kun je vergelijken met wanneer bij dieren de haren recht overeind gaan staan wanneer zij in een gevaarlijke situatie zitten. Kippenvel zorgde er voor dat mensen er groter uit gingen zien. Inmiddels geldt deze reden niet meer, aangezien wij veel minder harig zijn dan heel lang geleden.
Rillen
Rillen lijkt ook zo’n onnodige lichaamsfunctie maar eigenlijk is het heel functioneel en heel belangrijk. Door te rillen genereer je warmte en kan je die ook beter bewaren. Het zet een proces in je lichaam in gang dat de functie van je interne organen intact houdt, ondanks je lichaamstemperatuur.
Met een schok wakker schrikken
Dit kopje laat jou waarschijnlijk direct denken aan een situatie die je zelf ook kent. Ik denk in ieder geval dat heel veel mensen dit herkennen en dat het ook echt een lichamelijke reactie is waarvan je denkt: “waar is dit voor nodig?” Het gaat om de momenten dat je bijna in slaap valt en dat je plots met een schok weer wakker schrikt. Het zijn bij mij ook weleens momenten dat ik slaap en ineens het gevoel heb dat ik val. Het heet Hypnagoge en er is een theorie die stelt dat je hersenen denken dat je aan het vallen bent, wat een schok reactie tot gevolg heeft. Een andere theorie zegt dat dit een normaal onderdeel is van het ontspanningsproces dat meestal voorkomt wanneer je gestrest of bang bent.
Tranen in je ogen krijgen
Wanneer we verdrietig zijn, zijn we soms geneigd om te vechten tegen de tranen. We willen niet dat anderen ons zo zien, we willen niet dat ons hoofd rood aanloopt, etc. Eigenlijk lijken die tranen helemaal niet nuttig en alleen maar lastig. En waarom ga je eigenlijk huilen als je tegen de wind in fietst of wanneer je een ui snijdt? Huilen is best ingewikkeld en er zijn ook verschillende soorten tranen voor verschillende situaties. Zo zijn er de emotionele tranen. De tranen die we kennen wanneer je verdrietig bent, blij of juist bang. Waarom we huilen is eigenlijk niet echt bekend, maar het zou wel een kalmerend effect hebben. Daarnaast hebben we basale tranen, die onze ogen vochtig houden en beschermen tegen bacteriën en stoffen van buitenaf. Ook hebben we reflextranen. Ook deze tranen beschermen ons bijvoorbeeld als we een ui snijden tegen bepaalde stoffen als zuur en gas.
Kwijlen
Kwijlen of veel speeksel produceren kan verschillende redenen hebben. Het zorgt er namelijk voor dat we onze mond gehydrateerd houden. Wanneer we aan iets lekkers te eten denken, trek hebben of bijna gaan eten dan komt onze speekselproductie ook op gang om ons voor te bereiden op een maaltijd.
Boeren en scheten laten
Een misschien wat gênant dingetje van ons lichaam maar wat eigenlijk heel makkelijk uit te leggen is. Boeren en scheten laten. Dit heeft te maken met gassen die ons lichaam uit willen. Je gaat boeren wanneer je teveel lucht inslikt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je kauwgom kauwt, een drankje met prik drinkt of te snel eet. Scheten laten gebeurt wanneer je voedsel niet volledig verteerd en dit in de dikke darm terecht komt. Bacteriën in de darm gaan dan hun werk doen en produceren gassen die zo de weg naar buiten vinden.
Al met al kunnen we op deze manier ons lichaam en de eigenaardigheden ervan beter leren begrijpen. Dit laat voor mij ook weer zien dat ons lichaam functioneert zonder dat we ons daar echt bewust me bezig houden en dat er dus ook dingen gebeuren waarvan wij niet weten hoe en waarom. Extra reden om extra goed voor onszelf te zorgen.
Wat vind jij een gekke eigenschap van ons lichaam?
Geef een reactie