10 miljoen mannen met een eetstoornis

Deze week is het in de Verenigde Staten de National Eating Disorders Awareness Week. Deze week wordt ieder jaar georganiseerd om meer bewustwording te creëren rondom eetstoornissen. Over de hele wereld lijden er natuurlijk ontzettend veel mensen aan een eetstoornis, in de VS zijn dit er maar liefst dertig miljoen. Eetstoornissen zijn de nummer één doodsoorzaak op het gebied van psychische stoornissen en daarom is het ook zo belangrijk om hier aandacht voor te vragen.

Het belang van het creëren van bewustwording blijkt wel uit de volgende cijfers. De Association laat namelijk weten dat tegen de tijd dat een meisje zes jaar is, haar zelfbeeld al negatief beïnvloed kan zijn door haar gewicht. Tussen de zes en twaalf jaar kunnen meisjes zich zorgen maken over eventueel aankomen in gewicht en die zorg nemen sommige mensen de rest van hun leven mee. Het aantal jonge vrouwen tussen de 15 en 19 jaar met anorexia nervosa is sinds 1930 ontzettend toegenomen. Het aantal vrouwen tussen de 10 en 39 met boulimia is zelfs verdriedubbeld sinds 1988 en 1993.

Bron

Helaas wordt bij eetstoornissen toch altijd nog gedacht dat het alleen meisjes treft. Naar schatting lijden er echter alleen al in de Verenigde Staten zo’n tien miljoen mannen aan een eetstoornis zoals anorexia, boulimia of binge eating disorder. Toch is 87 procent van de mensen die in behandeling is voor een eetstoornis, vrouw. Gemiddeld zoekt namelijk maar tien tot vijftien procent van de mannen met een eetstoornis hulp.

Onderzoekers vermoeden dat een groot aantal mannen geen hulp zoekt of uiteindelijk wegblijft bij behandelingen omdat veel screenings en behandelingen voor eetstoornissen op een bepaalde wijze geformuleerd en afgestemd zijn voor vrouwen. Eetstoornissen gaan in veel gevallen samen met andere psychische klachten zoals een depressie of angststoornis. Volgens de National Association of Anorexia Nervosa and Associated Disorders heeft bijna vijftig procent van de mensen met een eetstoornis ook een depressie.

Ook in Nederland zijn er natuurlijk jongens en mannen die aan een eetstoornis lijden. De precieze aantallen zijn niet bekend omdat lang niet alle jongens en mannen met een eetstoornis hulp zoeken. Geschat wordt dat zo’n tien procent van alle mensen met anorexia en zo’n tien procent van alle mensen met boulimia mannelijk is. Ook herkennen mannen bij zichzelf niet altijd dat zij een eetstoornis hebben. Een eetstoornis lijkt vaak een typisch ”vrouwending” wat niet hoort bij de zogenaamde stoere man. 

Hierdoor rust er ook een groter taboe op het hebben van een eetstoornis dan bij vrouwen. Mannen schamen zich veelal nog meer en zullen het zoeken van hulp langer uitstellen. Tot slot kan een eetstoornis zich ook nog in andere vormen uiten. Denk bijvoorbeeld aan overmatig sporten en het kweken van een zogenaamde sixpack. Dit kan door mannen lange tijd verborgen gehouden worden en zowel door de omgeving als hulpverlening niet herkend worden als probleem. 

Bron

Ken jij een jongen of man met een eetstoornis?

Bron

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

15 reacties op “10 miljoen mannen met een eetstoornis”

  1. Ja ik ken er een.

  2. tenminste, niet persoonlijk, maar via via weet ik iemand

  3. Goede blog, ik hoop dat eetstoornissen bij mannen steeds minder een taboe zullen worden. Als ik een jongen zou zijn met een eetstoornis zou ik ook veel minder snel hulp zoeken denk ik. Ik ken zelf wel een jongen met een eetstoornis maar heb er nooit met hem over gepraat.

  4. Het erge is ook dat mannen niet overal “welkom” zijn voor therapie. Zo konden mannen niet opgenomen worden in de kliniek waar ik heb gezeten. Ik heb begrepen dat dit gelukkig niet overal het geval is. Ik wil alle mannen i.i.g. veel sterkte wensen!

  5. jha ik ken iemand met een eetstoornis en is een jongen (ik was niet super vrienden met hem maar ik kende hem tenminste wel ) het gaat geloof k nu wel beter (tenminste ik zag hem een jaar geleden en toen ging het geloof ik wel ok) maar doordat me vriend het heeft gehad durf ik nu niet egt te zegen tegen me vrienden dat ik nu ook anorexia heb. dat ze denken dat ik hem heb nageaapt ofzooo (terwel dat helemaal niet zo is hoor!! ) maarjha ik vind wel dat jongens gwn ook therapie horen te krijgen en dat ze daar niet lastig over moeten doen het is geen vrouwen ziekte (jah komt vaker voor bij vrouwen ) maar dat betekent niks hoor

  6. Goed dat hier aandacht aan besteed wordt!

    Als ik een jongen was geweest, zou ik denk ik ook geen hulp zoeken… Ook al is dat een foute gedachtengang. Jongens kunnen evenzeer aan een ernstige eetstoornis lijden.

    Iedereen, welke leeftijd en welk geslacht dan ook, verdient de juiste hulp…. !

  7. Ja ik ken een jongen met een eetstoornis. Ik gun hem alle hulp en gelukkig krijgt hij die ook, als jongen is het denk ik veel moeilijker om een es te hebben, omdat het toch wel wordt gezien als een meisjes ziekte

  8. ja, er zat je jongen bij me bij de dagbehandeling vorig jaar.
    dat was wel gek, ik wist dat ze er waren, maar zo dichtbij had ik het nog niet gehad.

  9. Zou fijn zijn als hier meer aandacht voor zou komen. Ook op media zoals deze

  10. Mijn zoon heeft een eetstoornis. Hij wordt via het ziekenhuis goed begeleid.

  11. Ik heb tijdens mijn opname ook een jongen met anorexia in de groep gehad. Hij vond het best moeilijk dat hij met alleen maar meisjes in de groep zat, omdat dingen voor hem toch net anders werkten dan voor de meiden. Al waren er natuurlijk ook veel overeenkomsten.

  12. Goed dat hier aandacht aan word besteed!

  13. Ik heb ook met een jongen in een kliniek gezeten,eerst waren er zelfs 2 jongens maar die ene was al ver met zijn behandeling en ging dus al snel met ontslag. Voor hem was het volgens mij best lastig om toen de enige jongen te zijn,de eetlijsten waren ook erg gericht op vrouwen met een eetstoornis en uiteindelijk is er wel voor hem wat aangepast omdat dit echt nodig was.

  14. Ik ken er meerdere. Helaas ben ik ook de enige bij sommigen van hen die het ziet en weet. Misschien omdat het mannen zijn, maar daar waar mijn omgeving bij mij al alarmlijnen ging bellen bij een perongeluk geknoeide kruimel, wordt bij deze mannen gezegd: ach, zo is hij nou eenmaal. Perfectionistisch en heel secuur met koken. Dat vindt hij leuk. Hij kan gewoon niet aankomen: tsja slagroom vindt hij niet lekker, korstjes van het brood lust hij gewoon niet etc. Etc. En die mannen zitten zelf ook zo ver in hun eetstoornis dat ze het ontkennen… heel triest. Hoop maar niet dat het ooit fout afloopt en ik degene ben die moet zeggen: I told you so… een meisje met een es overtuigen dat ze hulp nodig heeft is moeilijk, maar een man met een es, nog veel moeilijker. Ik hoop er meer aandacht voor komt.

  15. Ik ben er een 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *