Eetstoornis, vruchtbaarheid en voortplanting

Volgens een recent Fins onderzoek hebben vrouwen met een eetstoornis minder kans om kinderen te krijgen en meer kans op een miskraam dan andere gezonde vrouwen van hun leeftijd. Het verschil tussen deze twee groepen is het meest duidelijk te zien bij de vrouwen die lijden aan anorexia. In deze groep was het aantal zwangerschappen minder dan de helft van het aantal van de controlegroep.

De kans op een abortus is meer dan verdubbeld bij mensen die lijden aan boulimia. Bovendien is de kans op een miskraam meer dan verdriedubbeld bij mensen die lijden aan een eetbuienstoornis. Bij vrouwen die in behandeling zijn geweest voor hun eetbuienstoornis leidt alsnog bijna de helft van de zwangerschappen tot een miskraam.

bron foto

Vroege herkenning en effectieve hulpverlening is belangrijk bij de preventie van voortplantings-problemen’, aldus onderzoeker Milla Linna van de Universiteit van Helsinki.

Bij het Finse onderzoek werd gekeken naar de gegevens van mensen met een eetstoornis die zijn behandeld in het Universiteits ziekenhuis van Helsinki in de periode 1995 tot 2010. Meer dan 11.000 vrouwen deden mee aan dit onderzoek, waarvan 2257 mensen zijn met een eetstoornis en 9.028 mensen voor de controlegroep.

‘Dit onderzoek laat niet de oorzaak zien van de problemen rondom de zwangerschap bij de mensen met een eetstoornis. Maar als we kijken naar eerder onderzoek dat is het waarschijnlijk dat een deel van de problemen kan worden toegeschreven aan de eetstoornis. Ondergewicht en overgewicht staan beiden bekend als risicofactor voor onvruchtbaarheid en miskramen. Mensen met een eetstoornis hebben daarnaast eerder last van een onregelmatige menstruatie of het volledig uitblijven hiervan, wat mede kan leiden tot meer ongewenste zwangerschappen’, denkt onderzoeker Milla Linna.

Al eerder werd in Engeland onderzoek gedaan onder 11.000 moeders. Hierbuit bleek ook dat vrouwen met een eetstoornisgeschiedenis minder makkelijk zwanger worden dan vrouwen zonder eetstoornisgeschiedenis. De kans dat deze vrouwen een vruchtbaarheidsbehandeling nodig hebben is twee maal zo groot als bij “normale vrouwen”.

bron foto

“Het feit dat het me maar niet lukt om zwanger te worden, kan ik niet accepteren. Het maakt me machteloos, hopeloos dat ik hier geen controle over heb. Ik, die over alles de controle wil hebben, heeft dit niet in de hand. Het maakt me niet alleen hopeloos, het geeft me ook een vreselijk schuldgevoel. Een schuldgevoel omdat ik als de dood bent dat ik dit te danken heb aan mijzelf. Ik heb mijn lichaam jarenlang verwaarloosd, ben er destructief mee omgegaan, omdat het me allemaal niets kon schelen. Omdat ik niet dacht aan de toekomst, niet dacht aan ooit een kindje krijgen. Omdat ik me niet besefte wat voor….Lees verder in Onvruchtbaar door mijn eetstoornis

Bron: medicalnewstoday.com

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

22 reacties op “Eetstoornis, vruchtbaarheid en voortplanting”

  1. Hoe kan boulimia invloed hebben op abortus? Dat is toch een keuze dat je zelf maakt?

  2. Brrr…maakt me al lange tijd zo bang en gefrustreerd!

  3. Er is een relatie tussen boulimia en een abortus, waarschijnlijk door bepaalde persoonseigenschappen.

  4. Hier ben ik dus zo bang voor, dat ik nooit een kind zou kunnen krijgen.

  5. Ik heb al 11 jaar een eetstoornis en in de laatste 5 jaar 2 gezonden jongens gekregen.
    Bij beiden binnen een half jaar zwanger.
    Dus het kán wel, ondanks het slechte (niet)eten.
    Maar ik besef me maar al te goed dat ik heel veel geluk heb gehad, had het nooit verwacht 🙂

  6. lekker dan
    dag kinderen

  7. Na 11 jaar zeer ernstige anorexia te hebben gehad is het al een wonder dat ik het ‘allemaal heb overleefd’ zegt mijn omgeving. Ik ben nu een paar jaar verder. Een paar jaar van heel hard vechten. (En het terugkrijgen van mijn menstruatie!)
    En niet voor niets:
    Ik ben nu bijna 12 weken zwanger (binnen/in 1 maand!), alles gaat super met het kindje. Ik ben trots op mezelf en mijn lijf. Ik heb hier zo hard voor gevochten. Ondanks dat ook mij werd verteld dat het waarschijnlijk niet meer mogelijk was. Ik kan het soms nog niet geloven..
    Geef niet op, alles is mogelijk.

  8. Ik wil geen kinderen, dus voor mij maakt het niet uit.

  9. Ik denk dat ze lichamelijke abortus bedoelen. Dat je lichaam het kindje afstoot.

  10. @D misschien moet je het laatste verhaal eens lezen onderaan de blog, dat begint ook bij iemand die eerst geen kinderen wilde…….

  11. Het willen krijgen van kinderen was voor mij de grootste motivatie om die klote eetstoornis de kop in te drukken, naast dat ik niet wilde dat eten en dun zijn mijn leven bepaalde. Maar ook een ‘eetstoornis vrije moeder kunnen zijn’ vond ik heel belangrijk. Je belast je kind zwaar als je een moeder bent met een eetstoornis. Punt 1 omdat je kostbare tijd om te genieten van en met je kindje, erdoor wordt opgeslokt en punt 2. De kans is zo groot dat je kindje ook een eetstoornis ontwikkeld met een ouder die ook een eetstoornis heeft (zoals bij mij is gebeurd)
    Nu kan ik zeggen dat alles is gelukt een prachtige dochter van bijna 1. Totaal genezen.. Van mijn eetstoornis. Een leven waarin ik nooit hoef te lijnen of mijn lichaam wel verbergen. Ik ben zelfs trots op mijn lichaam.
    Ik hoop echt dat vrouwen met een ES deze eerst overwinnen alvorens ze aan kinderen beginnen. En een leuk vooruitzicht als moeder. Uiterlijk en eten is zo relatief als je een kindje hebt dan is hij/zij en hun geluk het belangrijkst!

  12. @ Faiblesse : Ze kunnen ook spontane abortus bedoelen. Dat is een vorm van een miskraam.

  13. @l @Faiblesse inderdaad, abortus betekend niet meer dan vroeggeboorte. Het kan behalve in de zin van ‘abortus plegen’ ook gewoon gebruikt worden voor een spontane vroeggeboorte.

  14. Is ook bekend waardoor vrouwen met een eetstoornisgeschiedenis (en dus geen actuele eetstoornis meer) minder makkelijk zwanger worden?

  15. @themirror

    nee dan gaat het om een miskraam. Die dingen staan hier apart genoemd. Meer abortus omdat waarschijnlijk slordiger met ‘veilig vrijen’ om wordt gegaan en doordat de menstruatie erg onregelmatig is. Daarnaast heeft het wellicht iets te maken met de verhoogde impulsiviteit van vrouwen met boulimia.

  16. Wauw, het hakt er wel in..

  17. mijn vruchtbaarheid moet nog onderzocht worden, maar dan moet ik 10 dagen hormonen slikken en dat durf ik niet… Ik weet dus nog niet hoe het er bij mij voor staat. Maar eigenlijk denk ik dat ik ook geen kinderwens heb…

  18. Ik heb een miskraam gehad omdat ik ondergewicht had.. Alleen wist ik niet dat ik zwanger was.. Maar het is allemaal wel begrijpelijk. Het beste voor de baby is immers een gezonde moeder.

  19. Bij eetbuienstoornis is de kans op miskraam hoger dan ik had verwacht, zou het dan veelal aan het overgewicht liggen wat veel mensen met eetbuienstoornis hebben, of zou het komen door de perioden van heel veel eten en de gevolgen daarvan op je lichaam ed. Daar ben ik eigenlijk wel benieuwd naar.

  20. @ xx

    Je zegt dat mensen met boulimia vaker abortus plegen omdat ze waarschijnlijk slordiger met ‘veilig vrijen’ omgaan en dat mensen met boulimia impulsief zijn. Waar haal je dat idee vandaan? Je stopt mensen met boulimia nu wel erg in een hokje, want het hoeft helemaal niet zo te zijn! Denk alsjeblieft een beetje na voordat je dit soort conclusies trekt want elk mens is weer anders.

    Verder een goed artikel dat je aan het denken zet over de manier waarop je met je lichaam omgaat en wat voor gevolgen dat kan hebben voor de toekomst. Helaas is voor jezelf zorgen soms makkelijker gezegd dan gedaan..

  21. denk dat vrouwen met boulimia vaker abortus plegen omdat ze hun pil uitkotsen waardoor hij niet meer veilig is.

  22. OW SHIT
    ik ga extra oppassen dat ik niet nog een terugval krijg
    want ik wil later wel een kindje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *