Kieskeurig of eetgestoord?

Mensen die voedsel met een bepaalde smaak, structuur of kleur niet willen eten, komen in alle vormen en maten. We hebben allemaal wel iets wat we niet lusten. Ik vind vanaf kinds af aan witlof vies, omdat ik de structuur lastig vind om op te kauwen. Maar er zijn ook mensen bij wie dit soort voorkeuren zo sterk aanwezig zijn, dat het hun leven drastisch beinvloedt. Dan wordt kieskeurigheid een psychische stoornis.

Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder – oftewel ARFID – is een eetstoornis waarbij voedsel met een bepaalde smaak, structuur of kleur wordt vermeden, vanuit een niet-rationele angst. Iemand met ARFID vermijdt bijvoorbeeld groen voedsel of zacht eten. Dat maakt uit eten gaan moeilijk of onmogelijk maken, maar ook reizen wordt lastig. Mensen met ARFID hebben over het algemeen geen angst om dik te worden of verlangen om heel dun te zijn. Maar dat maakt de belasting voor het sociale en professionele leven niet minder groot. ###

De stoornis  is nog niet officieel erkend door de DSM, maar is wel aangedragen voor de nieuwste update van de psychiatrische handleiding (de DSM-V). Deze komt uit in 2013. In de huidige DSM zijn 357 psychiatrische stoornissen opgenomen: de handeleiding bevat uit 886 pagina’s. Nieuwe stoornissen kunnen niet zomaar worden opgenomen, maar moeten onderbouwd kunnen worden door onderzoek en praktijkervaringen.

Een voorwaarde van de stoornis is dat de voedingsvoorkeuren een duidelijk effect hebben op het gewicht en vitaminetekort van de patient. Veel patienten met deze stoornis krijgen nu nog de diagnose NAO: niet anders omschreven. Dat is niet alleen frustrerend voor patienten, maar staat ook een specifieke behandeling gericht op ARFID in de weg.

Maar er zijn ook critici, die voorzichtig zijn met het erkennen van nog een nieuwe stoornis. Zij willen meer onderzoek en bewijs. Binge Eating Disorder (BED) is bijvoorbeeld nog niet eens een zelfstandige stoornis in de huidige DSM. De voorzichtigheid van sommige deskundigen ligt in de discussie ‘waar ligt de grens tussen apart/anders en psychiatrische ziekte’.

 

Is ARFID een eetstoornis of zijn het gewoon kieskeurige mensen?

Bron: http://news.nationalpost.com/
Foto 1: http://www.flickr.com/photos/usdagov/

Karianne

Geschreven door Karianne

Reacties

10 reacties op “Kieskeurig of eetgestoord?”

  1. ik vind het wel een eetstoornis, kieskeurig kun je zijn maar dan zou je het misschien toch wel weer gaan proberen.

  2. Ik denk dat we aan het doorslaan zijn wat betreft ‘alles wat enigszins afwijkend is’ een naam te geven.

  3. wat mij betreft is het geen eetstoornis, er ontbreken immers kenmerken zoals angst om aan te komen enzo, maar wel een stoornis… het belemmert mensen in hun sociale leven, het beperkt hun mogelijkheden, het maakt dat hun leven meer en meer rond dat ‘enigzins afwijkende’ gaat draaien.

    1. mijn dochter heeft echt angst. angst om te stikken. ze heeft de diagnose arfid

  4. Ik eet ook bepaalde dingen niet wegens de structuur. Ik krijg het dan gewoon niet weg, maar het is niet zo dat het mijn hele leven beheerst. Volgens deskundige heeft dit met mijn autisme te maken.

  5. Hm… moeilijk. Ik denk niet dat het onder het kopje ‘eetstoornis’ geschaard kan worden. Het kan wel een excuus van iemand die een ES heeft worden, zo van: ‘worst eet ik niet want ik lust het niet’.
    het is ook makkelijk voor jezelf om te zeggen dat je iets niet lust, want dan verlang je er ook niet naar.

  6. Als je er zelf geen last van ondervind… dan niet… anders wel lijkt me

  7. ik lust echt supper veel niet.
    vooral met avond eten ben ik vreselijk lastig.
    soms moeten we koken op school voor verzorging en dan daarna mogen we het opeten.
    maar ik lust niks 😛
    op school vind ik het niet erg want daar is het eng om te eten.

  8. het is een eetstoornis. het beinvloedt je hele hebben en houden. je mijdt sociale contacten. je schaamt je voor je eetgedrag. je kan neit uit eten. kerstdiner is een drama. alleen je bent niet bang dik te worden over t algemeen. je WALGT gewoon van dat voedsel. het idee alleen al doet je kokken. hoe kunnen mensen dat eten? die smaak. die textuur. die kleur. die geur…

    ik heb t in combinatie met AN/BN. oftewel een dubbele eetstoornis. wat erg lastig is in behandeling voor AN/BN. want je kan bepaalde dingen gewoon neit eten. hoe graag je ook wilt. je gaat gewoon over je nek. alsof t vergif is. maar met langzame aanpak gaat t prima.
    eerst stukje een. dan stukje ander.
    inmiddels at ik na 14 jaar kieskeurigheid bijna alles. veel nog met moeite. maar t ging wel. en nu val ik terug. hup weg paprika. weg ui. weg tomaat. weg champignon. weg sauzen. weg dit weg dat. je schrapt langzaam steeds meer. alleen op een andere manier als bij AN. je let niet op kcal maar op structuur bijv. en ik doe beide. waardoor mn AN/BN ook crasht.

    xxx

  9. Ik heb hier zelf in ernstige mate last van. Ik beschouw het niet als een eetstoornis maar zoek het zelf meer in de phobie hoek. Dat het niet opgelost kan worden door tegen iemand te zeggen dat ze maar gewoon meer moeten eten mag hopelijk duidelijk zijn. Ik ben zelf 41 jaar en zou dolgraag iets meer kunnen eten. Maar als je lijf in een “fight or flight” modus terecht komt dan is dat niet zomaar opgelost. Ja dit is een enorm probleem waar best wat serieuzer naar gekeken mag worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *