Als je depressief bent is dat heel zwaar. De wereld om je heen ziet er somber uit, je hebt weinig puf om dingen te doen en je hebt de neiging om je terug te trekken uit ieder sociaal contact. De mensen die van je houden willen je graag helpen, maar kunnen door onwetendheid nog weleens de verkeerde dingen zeggen of dingen. Dit kan leiden tot onbegrip, frustratie en meer afstand tot elkaar. Het kan daarom helpen om je van een aantal zaken bewust te zijn als je bevriend bent met iemand met een depressie. Op die manier zal je wellicht meer begrip hebben voor de situatie én zal je de ander beter kunnen steunen.
In deze blog beschrijf ik daarom 10 zaken die goed zijn om te weten over depressiviteit. Zijn er andere zaken die je van groot belang vindt voor omstanders om te weten, laat dit dan in de reacties achter. Hiermee help je anderen weer ♥
1. Het is iets in de hersenen, niet in het karakter
Wat belangrijk is om goed te onthouden als je dichtbij iemand staat met een depressie, is dat depressiviteit iets in in de hersenen (hippocampus) en niet in het karakter van de betreffende persoon. Dit gedeelte van de hersenen kan ook kleiner worden (wat bij depressies het geval is) als iemand langere periode onder hevige emotionele stress heeft gestaan. Iemand als persoon, zijn/haar karakter is dus niet veranderd, maar het is iets in de hersenen waar die persoon niets aan kan doen.
2. De motivatie is beschadigd
Wanneer er sprake is van depressiviteit is, is het gevoel ‘motivatie’ beschadigd. Dit komt door de neurotransmitters dopamine and norepinephrine. Heb je veel van deze neurotransmitters dan zal je ‘s morgens weinig moeite hebben met opstaan en de dag energiek starten. Bij depressiviteit is de hoeveelheid van deze neurotransmitters echter laag, waardoor iemand weinig motivatie voelt om uit bed te gaan of iets van zijn of haar dag te maken. Dit is dus niet het gevolg van luiheid, maar van een verstoorde neurotransmitter huishouding.
3. Hoe erger de depressie, hoe minder iemand waarde hecht aan zaken.
Ooit schreef Barrie Davenport dat een depressie aanvoelt als een stuk smakeloze tofu. Persoonlijk vind ik dat een hele mooie verwoording, want zo voelt het ook echt. Hoe depressiever je je voelt, hoe minder waarde je hecht aan alle zaken om je heen. Dat doet iemand met een depressie niet met opzet, iemand voelt gewoonweg steeds minder. Hoe meer de omgeving zich zorgen gaat maken om de betreffende persoon, hoe minder deze persoon zich zorgen gaat maken om de wereld om hem heen. Dit kan, als je niet begrijp dat de ander hier weinig aan kan doen, veel frustraties en onbegrip opleveren.
4. Een gevoel van gebrokenheid
Mensen die lijden aan een depressie ervaren vaak het gevoel van gebrokenheid en uitzichtloosheid. Het is goed om dit te erkennen, maar tegelijkertijd tegen te spreken. Iemand met een depressie is niet meer of minder gebroken dan iemand met een andere ernstige ziekte. Het is niet iets dat niet genezen kan worden. Het kan een enorme uitdaging zijn en vreselijk zwaar, maar je kunt van een depressie genezen.
5. Niemand tot last zijn
Mensen met een depressie zijn niet uit op aandacht. Het laatste wat ze willen is een last zijn voor de mensen die van ze houden. Ze voelen zich al heel slecht over zichzelf en iemand anders tot last zijn zal dit enkel verergeren. Laat dus altijd merken dat je er graag voor iemand bent en dat hij of zij jou niet tot last is.
6. Heel veel verdriet als uitingsvorm
Het kan zijn dat de depressie zich niet uit als gevoelloosheid, maar juist als intens verdriet. Dit kan het gevolg zijn van allerlei nare dingen die zijn gebeurd in het verleden en die met de depressie omhoog komen.
7. Het kan lijken op boosheid of angst
Naast dat een depressie zich kan uiten in heel veel verdriet, kan het zich ook uiten in extreme boosheid of extreme angst. Boosheid zal je niet snel associëren met een depressie en daarom is het belangrijk je hier hel bewust van te zijn. Bij angststoornissen spelen vaak ook depressieve klachten waardoor beide stoornissen elkaar kunnen overlappen.
8. Het duurt een aantal weken voordat AD werkt
Als iemand start met antidepressiva is het belangrijk om je te beseffen dat het flink wat weken kan duren voordat er resultaat is te merken. Geef dit dus voldoende tijd en ga niet na een week al vragen of de betreffende persoon zich al beter voelt. Dit gaat niet zo snel en de persoon kan dit ervaren als opnieuw zijn of haar omgeving moeten teleurstellen. Ga uit van minstens 6 weken voordat er verandering echt merkbaar is. Houd ook rekening met een verergering van de klachten gedurende de eerste twee weken.
9. Extreem gevoelig voor kritiek
Wat verder goed is om te weten is dat mensen die lijden aan een depressie zeer gevoelig kunnen zijn voor kritiek. Ze voelen zich al slecht over zichzelf en zijn hierdoor extra alert op wat de omgeving over hen denkt.
10. Gevoelens van eenzaamheid
Tenslotte ervaren mensen met een depressie vaak een intens gevoel van eenzaamheid. Ondanks dat ze zichzelf isoleren van hun omgeving, voelen ze zich erg eenzaam. Ze zouden wel meer contact willen, maar dat lukt gewoonweg niet door de depressieve gevoelens. Het is daarom heel belangrijk om duidelijk te blijven maken dat iemand welkom is, dat je er voor iemand wilt zijn en dat iemand een belangrijk onderdeel uitmaakt van je leven. Ook een eenvoudig telefoontje (al zal de telefoon misschien niet worden opgenomen) of mailtje op regelmatige basis kan dit gevoel van eenzaamheid tijdelijk doorbreken. Neemt iemand de telefoon nagenoeg nooit op, probeer het dan eens met Whats app berichten of mailtjes. Neem de ander niet kwalijk dat die de telefoon niet opneemt, dat zal de depressieve en schuldige gevoelens enkel intensiveren.
Bron: Lifehack.org
Geef een reactie