Het afgelopen jaar heb ik drie keer een bloedonderzoek gehad, tweemaal op aanraden van een arts en eenmaal omdat ik dat zelf verstandig vond. Het is best belangrijk om af en toe bloedonderzoek te doen als je lijdt aan een eetstoornis. Bloedonderzoek is niet enkel nodig bij anorexia. Bloedonderzoek kan ook van groot belang zijn bij alle andere eetstoornissen, als je eenzijdig eet, te weinig eet of flink compenseert door middel van bijvoorbeeld veel bewegen, overgeven of laxeren. Bij alle drie de onderzoeken was mijn bloed prima in orde. Dat klinkt positief en dat is het ook, maar als je lijdt aan een eetstoornis kan dat ook best ingewikkeld aanvoelen. Als je bloedwaardes goed zijn, heb je dan wel een (ernstige) eetstoornis of valt het dan allemaal eigenlijk wel mee?
Misschien voelt het doen van bloedonderzoek overdreven, wil je geen aansteller zijn of denk je dat het bij jou allemaal wel meevalt. Jij hebt het wel onder controle. Jou overkomt niets ernstigs. Ja, ik herken die gevoelens en gedachtes. Een beetje naïef is dat natuurlijk wel. Het is belangrijk om hierin je verstand te volgen en niet de gedachtes en gevoelens die vanuit je eetstoornis komen. Je lichaam is je meest kostbare bezit, hoe cliché dat ook moge klinken, en daar moet je goed voor zorgen. Een eenvoudig bloedonderzoek kan je daarbij helpen. Wat heb je te verliezen? Niets, enkel wat van je tijd om naar de huisarts of het ziekenhuis te gaan.
Ik denk dat ik mijn goede bloedwaardes te danken heb aan een sterk lijf én aan het feit dat ik nog best redelijk en gevarieerd eet. Daarnaast heb ik er een tijd geleden voor gekozen om ook wat aanvullende vitamines te slikken om mijn lichaam zo wat extra te ondersteunen. Ik slik iedere ochtend na het ontbijt een multivitamine en extra vitamine D. Dit laatste om, zover dit kan, botontkalking tegen te gaan aangezien mijn hormonen zich in een diepe winterslaap begeven. Betekenen mijn goede bloedwaardes dan automatisch dat mijn lichaam gezond is? Nee, natuurlijk niet.
Nog los van het feit dat die bloedwaardes altijd maar en momentopname zijn, zegt het ook niet alles. Een lichaam met veel ondergewicht is per definitie niet gezond. Misschien zie je de gevolgen hiervan niet direct in je bloed, maar in andere dingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitblijven van de menstruatie, ernstige vermoeidheid, gewrichtspijn, oorsuizen en ga zo maar door. Ik heb, ondanks prima bloedwaardes, flink wat lichamelijke klachten. Het is belangrijk dat ik deze serieus neem en er alles aan doe om mijn lichaam zo snel mogelijk weer gezond te krijgen. Daar is uiteraard maar 1 methode voor: Goed eten, niet compenseren en beter voor mijn lichaam zorgen en zo snel mogelijk weer een gezond gewicht krijgen. Iets waar ik hard aan werk en me op moment enorm voor inzet.
Op Proud2Bme lees ik regelmatig dat mensen hun eetstoornis niet serieus durven te nemen, omdat hun bloedwaardes goed zijn. In al die jaren waarin ik vroeger een eetstoornis heb gehad, heb ik echter nog nooit slechte bloedwaardes gehad. Dat betekende echt niet dat mijn eetstoornis wel meeviel, zeer zeker niet. Mijn hele leven stond op zijn kop, ik kon niet meer studeren en van sociaal contact was nauwelijks sprake. Ik isoleerde mezelf volledig, was diep ongelukkig en rommelde flink aan met eten en destructief compensatoir gedrag. Twee jaar lang werd ik bovendien niet meer ongesteld. Het is werkelijk waar een wonder dat mijn lijf hier geen blijvende schade door heeft ondervonden. Iets waar ik enorm dankbaar voor mag zijn. Het is ergens ook te zot voor woorden dat ik mijn lichaam zo opnieuw op het spel zat. Het zegt tegelijkertijd voldoende over het feit dat niemand bewust kiest voor een eetstoornis.
We weten met zijn allen op Proud2Bme dat een eetstoornis niet gaat over eten en dat de ernst van een eetstoornis niet zit in het getal op de weegschaal. Dit geldt net zo goed voor bloedwaardes. Een eetstoornis zit in je hoofd, niet in je bloed. Neem dat wat er zich allemaal in je hoofd afspeelt serieus én neem jouw gezondheid serieus. Je hebt maar één lichaam en ookal interesseert het je nu geen bal, geloof me, er komt een moment waarop de gezondheid van jouw lichaam je wél interesseert. Je wilt niet overlijden aan een eetstoornis, je wilt geen blijvende schade aan je lijf.
Keep your head up, keep your ♥ strong
Geef een reactie