Jaarlijks worden er zo’n 500 jongeren opgenomen in het ziekenhuis omdat zij bewusteloos zijn geraakt na te veel alcohol te hebben gedronken. Gemiddeld ligt een jongere drie uur in coma voordat hij weer bijkomt. Dit zijn alleen nog maar geregistreerde gevallen, in de praktijk ligt het getal waarschijnlijk nog een stuk hoger.
Jongeren blijken met gemak 10 tot 15 glazen sterke drank achter elkaar naar binnen te werken. Echter zijn maar weinig jongeren zich er bewust van wat dit precies met je lichaam doet en wanneer je een eetstoornis hebt, vereist dit nog meer oplettendheid.
Werking en effecten
Als alcohol in de maag komt wordt 20 procent daarvan opgenomen in het bloed. De overige 80 procent gaat naar je dunne darm waar het vervolgens ook in je bloed opgenomen wordt. Dit bloed stroomt vervolgens naar je lever waar de alcohol afgebroken moet worden. De lever breekt van het overgebleven alcohol zo’n 95 procent zelf af. De rest verlaat je lichaam vanzelf door onder andere zweten, ademen en plassen. ###
Gemiddeld heeft de lever een uur tot anderhalf uur nodig om een glas alcohol af te breken. Als je op een avond dus 10 glazen drinkt, is de kans groot dat je de volgende morgen nog steeds onder invloed bent en alcohol in je bloed hebt. De afbraak van alcohol kun je niet versnellen. Sommige mensen denken dat het werkt om bijvoorbeeld veel koffie te drinken of te gaan sporten, maar dit heeft geen enkele invloed.
Bij sommige mensen met een eetstoornis is de lever al kwetsbaar door weinig vocht of andere oorzaken die te maken hebben met de slechte voeding. De algemene voorzorgsmaatregelen, zoals niet te veel drinken zijn dan niet altijd voldoende. Denk dus aan je lichaam en vergeet je lichamelijk toestand niet.
Als je op een lege maag drinkt, ben je gemiddeld al binnen tien minuten onder invloed, het bloed met alcohol bereikt de hersenen al binnen ongeveer 10 minuten. Als je gegeten hebt, duurt dit iets langer. In de hersenen zitten allerlei zenuwen die door middel van signalen hun werk doen. Om dit te kunnen doen zijn bepaalde stoffen nodig, zoals gaba en glutamaat. Alcohol beïnvloedt de werking van deze stoffen op een negatieve manier, je hersenen worden als het waren verdoofd, terwijl deze nog tot je 24ste in ontwikkeling zijn. Het risico hiervan is dat je karakter verandert en je je blijvend anders gaat gedragen. Ook heeft alcohol invloed op je hormoonhuishouding, je hormonen raken uit balans en dit kan ervoor zorgen dat je bot- en spierontwikkeling wordt geremd.
Een eetstoornis zorgt er vaak voor dat je maag erg gevoelig is. Ook je darmen zijn wellicht overgevoelig geworden. Alcohol is iets wat een maag niet gemakkelijk kan verdragen. Zorg daarom dat je voldoende eet voor je gaat drinken, maar pas toch op.
Wanneer je maag en darmen kwetsbaar zijn vanwege een eetstoornis kan de alcohol niet altijd even goed terecht komen en zorgen voor misselijkheid, kramp of zelfs braken en diarree.
Het drinken bijvoorbeeld 5 glazen alcohol, heeft op ieder mens een ander effect.
Het alcoholpromillage hangt onder andere af van:
– Lichaamsgewicht. Alcohol wordt verdeeld over het totale vocht in het lichaam. Iemand met een hoger gewerkt zal dus minder merken dan 5 glazen dan iemand met een laag gewicht.
– Geslacht. Vrouwen zijn sneller onder invloed omdat het lichaam van een vrouw minder vocht bevat dan dat van een man.
– Voeding. Voedsel in de maag zorgt ervoor dat de alcohol langzamer in het bloed wordt opgenomen. Als je dus goed gegeten hebt voor het drinken, zul je minder snel onder invloed zijn.
– Fysieke gesteldheid. Een gezond lichaam kan beter tegen alcohol dan een ziek lichaam, of een lichaam met een verminderde weerstand.
– Medicijngebruik. Sommige medicijnen kunnen er door bijwerkingen voor zorgen dat je sneller onder invloed bent.
Consequent te veel drinken verhoogt het risico op bepaalde vormen van kanker (mond, keelholte, strottenhoofd, slokdarm, lever, dikke darm, borst), levercirrose (chronische leverziekte) en Korsakov (onherstelbare beschadiging van de hersenen).
Waarom zoveel drinken?
Er zijn allerlei redenen waarom jongeren (en ook volwassen) (te) veel drinken. Uit onderzoek blijkt dat onder andere omgevingsfactoren een grote rol spelen. Ook het voorbeeld dat je van je ouders hebt gekregen, speelt een belangrijke rol. Kinderen van ouders die regelmatig te veel drinken blijken op latere leeftijd een grotere kans te hebben op het ontwikkelen van een alcoholverslaving.
Verder blijkt dat sommige tieners denken dat het stoer is om veel te drinken. Op youtube zijn tientallen filmpjes te vinden van jongeren die achter elkaar liters bier drinken, aangemoedigd door hun ‘’vrienden” en vervolgens bewusteloos raken. De druk om ergens bij te horen is blijkbaar zo hoog, dat jongeren nauwelijks stil staan bij de gevolgen ervan.
Daarnaast zijn er nog jongeren die veel drinken om problemen te vergeten. Dit zal voor enkele van jullie herkenbaar zijn. Als je je rot en somber voelt, kan het verleidelijk worden om te gaan drinken. Soms kun je hierdoor wat beter ontspannen en lijken alle problemen wat minder zwaar. Je kunt bewust veel gaan drinken zodat je nergens meer aan hoeft te denken, helaas komen je problemen altijd weer keihard terug, vaak de volgende morgen alweer. Als je niet helemaal lekker in je vel zit, maakt alcoholgebruik je dat pas de volgende dag nog even extra kenbaar! Uiteindelijk werkt veel drinken dus alleen maar averechts.
Wanneer je onzeker bent, gebruik je alcohol misschien wel om wat losser te komen. Het kan na verloop van tijd eng worden om jezelf te zijn op feestjes, zonder alcohol. Verslavingsgevoeligheid zie je niet altijd aankomen en komt vaak pas om de hoek kijken als je op emotioneel vlak even niet zo sterk staat. Breng jezelf niet in die positie door er voor te zorgen dat je alcohol niet gebruikt, maar nuttigt.
Van een glaasje alcohol kun je prima genieten en een beetje losser worden is niet perse fout, maar vraag je zelf af en toe eens af waarom je na drie glaasjes niet gewoon lekker stopt.
Alcohol en eetstoornis
Zoals je al hebt kunnen lezen heeft alcohol een grotere invloed op mensen die ziek zijn, een slechte weerstand hebben, of een eetstoornis hebben of ondergewicht. Alcohol is voor mensen met een eetstoornis nog slechter en heeft grotere gevolgen. Niet alleen met ondergewicht, maar ook met een normaal gewicht en overgewicht kan je lichaam extra ‘’last” hebben van alcohol. Door bijvoorbeeld een onregelmatig eetpatroon, tekort aan voedingsstoffen, braken, laxeren, extreem sporten is je lichaam uit balans en kost het extra veel moeite om de alcohol af te breken. Dit heeft weer een negatief effect op je lichaam.
Natuurlijk is het niet erg om tijdens een avondje stappen in het weekend een keer wat te drinken. Een glaasje te veel kan ook nog weleens gebeuren, misschien niet eens bewust. Je raakt natuurlijk niet meteen in coma na een avond teveel drinken, maar besef wel wat de gevolgen zijn als je dit regelmatig doet, zeker als je eetstoornis hebt en nog zo jong bent, je kunt je lichaam voor de rest van je leven beschadigen.
Door: Sandra
Hoe ga jij om met alcohol?
Geef een reactie