Alcohol en een eetstoornis

Jaarlijks worden er zo’n 500 jongeren opgenomen in het ziekenhuis omdat zij bewusteloos zijn geraakt na te veel alcohol te hebben gedronken. Gemiddeld ligt een jongere drie uur in coma voordat hij weer bijkomt. Dit zijn alleen nog maar geregistreerde gevallen, in de praktijk ligt het getal waarschijnlijk nog een stuk hoger.

Jongeren blijken met gemak 10 tot 15 glazen sterke drank achter elkaar naar binnen te werken. Echter zijn maar weinig jongeren zich er bewust van wat dit precies met je lichaam doet en wanneer je een eetstoornis hebt, vereist dit nog meer oplettendheid.

Werking en effecten
Als alcohol in de maag komt wordt 20 procent daarvan opgenomen in het bloed. De overige 80 procent gaat naar je dunne darm waar het vervolgens ook in je bloed opgenomen wordt. Dit bloed stroomt vervolgens naar je lever waar de alcohol afgebroken moet worden. De lever breekt van het overgebleven alcohol zo’n 95 procent zelf af. De rest verlaat je lichaam vanzelf door onder andere zweten, ademen en plassen. ###

Gemiddeld heeft de lever een uur tot anderhalf uur nodig om een glas alcohol af te breken. Als je op een avond dus 10 glazen drinkt, is de kans groot dat je de volgende morgen nog steeds onder invloed bent en alcohol in je bloed hebt. De afbraak van alcohol kun je niet versnellen. Sommige mensen denken dat het werkt om bijvoorbeeld veel koffie te drinken of te gaan sporten, maar dit heeft geen enkele invloed.

Bij sommige mensen met een eetstoornis is de lever al kwetsbaar door weinig vocht of andere oorzaken die te maken hebben met de slechte voeding. De algemene voorzorgsmaatregelen, zoals niet te veel drinken zijn dan niet altijd voldoende. Denk dus aan je lichaam en vergeet je lichamelijk toestand niet.

Als je op een lege maag drinkt, ben je gemiddeld al binnen tien minuten onder invloed, het bloed met alcohol bereikt de hersenen al binnen ongeveer 10 minuten. Als je gegeten hebt, duurt dit iets langer. In de hersenen zitten allerlei zenuwen die door middel van signalen hun werk doen. Om dit te kunnen doen zijn bepaalde stoffen nodig, zoals gaba en glutamaat. Alcohol beïnvloedt de werking van deze stoffen op een negatieve manier, je hersenen worden als het waren verdoofd, terwijl deze nog tot je 24ste in ontwikkeling zijn. Het risico hiervan is dat je karakter verandert en je je blijvend anders gaat gedragen. Ook heeft alcohol invloed op je hormoonhuishouding, je hormonen raken uit balans en dit kan ervoor zorgen dat je bot- en spierontwikkeling wordt geremd.

Een eetstoornis zorgt er vaak voor dat je maag erg gevoelig is. Ook je darmen zijn wellicht overgevoelig geworden. Alcohol is iets wat een maag niet gemakkelijk kan verdragen. Zorg daarom dat je voldoende eet voor je gaat drinken, maar pas toch op.

Wanneer je maag en darmen kwetsbaar zijn vanwege een eetstoornis kan de alcohol niet altijd even goed terecht komen en zorgen voor misselijkheid, kramp of zelfs braken en diarree.

Het drinken bijvoorbeeld 5 glazen alcohol, heeft op ieder mens een ander effect.
Het alcoholpromillage hangt onder andere af van:

– Lichaamsgewicht. Alcohol wordt verdeeld over het totale vocht in het lichaam. Iemand met een hoger gewerkt zal dus minder merken dan 5 glazen dan iemand met een laag gewicht.
– Geslacht. Vrouwen zijn sneller onder invloed omdat het lichaam van een vrouw minder vocht bevat dan dat van een man.
– Voeding. Voedsel in de maag zorgt ervoor dat de alcohol langzamer in het bloed wordt opgenomen. Als je dus goed gegeten hebt voor het drinken, zul je minder snel onder invloed zijn.
– Fysieke gesteldheid. Een gezond lichaam kan beter tegen alcohol dan een ziek lichaam, of een lichaam met een verminderde weerstand.
– Medicijngebruik. Sommige medicijnen kunnen er door bijwerkingen voor zorgen dat je sneller onder invloed bent.

Consequent te veel drinken verhoogt het risico op bepaalde vormen van kanker (mond, keelholte, strottenhoofd, slokdarm, lever, dikke darm, borst), levercirrose (chronische leverziekte) en Korsakov (onherstelbare beschadiging van de hersenen).

Waarom zoveel drinken?
Er zijn allerlei redenen waarom jongeren (en ook volwassen) (te) veel drinken. Uit onderzoek blijkt dat onder andere omgevingsfactoren een grote rol spelen. Ook het voorbeeld dat je van je ouders hebt gekregen, speelt een belangrijke rol. Kinderen van ouders die regelmatig te veel drinken blijken op latere leeftijd een grotere kans te hebben op het ontwikkelen van een alcoholverslaving.

Verder blijkt dat sommige tieners denken dat het stoer is om veel te drinken. Op youtube zijn tientallen filmpjes te vinden van jongeren die achter elkaar liters bier drinken, aangemoedigd door hun ‘’vrienden” en vervolgens bewusteloos raken. De druk om ergens bij te horen is blijkbaar zo hoog, dat jongeren nauwelijks stil staan bij de gevolgen ervan.

Daarnaast zijn er nog jongeren die veel drinken om problemen te vergeten. Dit zal voor enkele van jullie herkenbaar zijn. Als je je rot en somber voelt, kan het verleidelijk worden om te gaan drinken. Soms kun je hierdoor wat beter ontspannen en lijken alle problemen wat minder zwaar. Je kunt bewust veel gaan drinken zodat je nergens meer aan hoeft te denken, helaas komen je problemen altijd weer keihard terug, vaak de volgende morgen alweer. Als je niet helemaal lekker in je vel zit, maakt alcoholgebruik je dat pas de volgende dag nog even extra kenbaar! Uiteindelijk werkt veel drinken dus alleen maar averechts.

Wanneer je onzeker bent, gebruik je alcohol misschien wel om wat losser te komen. Het kan na verloop van tijd eng worden om jezelf te zijn op feestjes, zonder alcohol. Verslavingsgevoeligheid zie je niet altijd aankomen en komt vaak pas om de hoek kijken als je op emotioneel vlak even niet zo sterk staat. Breng jezelf niet in die positie door er voor te zorgen dat je alcohol niet gebruikt, maar nuttigt.
Van een glaasje alcohol kun je prima genieten en een beetje losser worden is niet perse fout, maar vraag je zelf af en toe eens af waarom je na drie glaasjes niet gewoon lekker stopt.

Alcohol en eetstoornis

Zoals je al hebt kunnen lezen heeft alcohol een grotere invloed op mensen die ziek zijn, een slechte weerstand hebben, of een eetstoornis hebben of ondergewicht. Alcohol is voor mensen met een eetstoornis nog slechter en heeft grotere gevolgen. Niet alleen met ondergewicht, maar ook met een normaal gewicht en overgewicht kan je lichaam extra ‘’last” hebben van alcohol. Door bijvoorbeeld een onregelmatig eetpatroon, tekort aan voedingsstoffen, braken, laxeren, extreem sporten is je lichaam uit balans en kost het extra veel moeite om de alcohol af te breken. Dit heeft weer een negatief effect op je lichaam.

Natuurlijk is het niet erg om tijdens een avondje stappen in het weekend een keer wat te drinken. Een glaasje te veel kan ook nog weleens gebeuren, misschien niet eens bewust. Je raakt natuurlijk niet meteen in coma na een avond teveel drinken, maar besef wel wat de gevolgen zijn als je dit regelmatig doet, zeker als je eetstoornis hebt en nog zo jong bent, je kunt je lichaam voor de rest van je leven beschadigen.

Door: Sandra

Hoe ga jij om met alcohol?

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

29 reacties op “Alcohol en een eetstoornis”

  1. Ik drink, mede door mn ES, geen alcohol. Scheelt heel wat genante momenten, maar je wordt wel gelijk als ‘ongzellig’ bestempeld. Helaas

  2. ik drink ook niet door mijn es
    het is ook bewezen dat alcohol schadelijker is dan heroine!

  3. Ik heb ook altijd dat mensen het ongezellig vinden als ik niet drink :s
    Ze zeggen “dat hoort erbij”

  4. ik ben een paar keer flink de fout in gegaan met alcohol, omdat ik alles wou vergeten. dat het niet goed was voor mijn lichaam kon me echt geen reet schelen, omdat ik mijn lichaam toch kapot wou maken. vaak ging het ook zo ver dat ik expres extreem veel ging drinken, zodat ik het automatisch weer uit zou kotsen.
    ja. ik ben/was officieel eetgestoord.

  5. ik heb een hele tijd niet gedronken vanwege mn es, alleen heeel af en toe neem ik dan toch wat..

  6. Ik mocht vanwege mijn medicatie en braken een jaar niet drinken. Ik had er toen ook gene behoefte aan. Nu ik dat allemaal niet meer heb (helaas nog wel ondergewicht) drink ik wel. Dit verschilt per week: de ene keer is het slechts 1 glas wijn, de andere keer tik ik 4 pils weg. Dit hangt echt van de situatie op (ik zit bij een studentenvereniging). Soms kies ik er ook heel bewust voor om niet te drinken. Het ergste vind ik nog de kater achteraf…

  7. Door mijn es drink ik ook heel weinig alcohol
    Soms 1/5e glaasje wijn bij het eten..

  8. ik heb eigenlijk totaal geen behoefte aan alcohol drinken, ik vind het gewoon smerig en bovendien heeft mijn lichaam het niet nodig. het is gewoon zonde om je lichaam ermee kapot te maken. ik heb wel eens gezien hoe mijn broer erbij lag als hij teveel had gedronken… dat sprak me nou niet echt aan. en dat het “ongezellig” zou zijn vind ik bullshit, want ik kan prima een leuke avond hebben zonder alcohol. 🙂

  9. Ondanks mijn eetstoornis is alcohol het enige wat ik mezelf nooit ontzegd heb.
    De laatste tijd is het wel wat minder, maar eerder “redde” ik het inderdaad niet in sociale situaties zoals feestjes, met alcohol op was alles gewoon net iets makkelijker.
    Slecht!! Gelukkig kan ik nu wel zonder.

  10. Ik heb me 3 jaar lang kapot gedronken, dronk op een gegeven moment 2 flessen vodka per dag… Mijn es had ik toen al 8 jaar. Ik heb er inderdaad echt heel erg veel lichamelijke klachten van gekregen. Het heeft me ongeveer een jaar gekost om weer te herstellen van dat alcoholgebruik. Echt aan alles merk je dat het pure gif is als je het misbruikt. Na verschillende opnames heb ik nu ongeveer al 2 jaar geen druppel meer aangeraakt!:D

  11. Als ik dronk, had ik nadien altijd spijt, want ben er vrij gevoelig voor.

    Op een gegeven moment ben ik er maar helemaal mee gestopt, ook omdat ik lief voor mijn lichaam wil zijn, en dat bevalt me prima.

  12. Sinds mijn ES steeds erger werd ben ik ook minder gaan drinken, puur om de kcal. Ik ging vroeger regelmatig uit, en dan dronken wel ook wel ja. Ik ben van mezelf niet zo uitbundig en heel rustig en verlegen, eerder op de achtergrond. Ik vond het dan soms super fijn om na een paar glaasjes ineens veel losser dan anders te zijn. Ja feesten kon ik dan wel en verlegen was ik dan niet meer. Ja dat was soms wel fijn, maar stomdronken ging me veel te ver. Heb al een aantal jaren niet meer gedronken, een paar maand geleden 2 glaasjes op een avond maar door mijn alge gewicht en lage hartslag/bloeddruk zou ik het sowieso niet zo snel meer doen.
    ZOals met de meeste dingen is alcohol prima, maar met mate.

  13. Alcohol en (ernstig) ondergewicht is inderdaad heel gevaarlijk! Ik ben zelf flauwgevallen en een tijdje buiten bewustzijn geweest doordat ik alcohol had gedronken met (enrstig) ondergewicht, dus pas op!

  14. Ik vind het wel schokkend dat jongeren er blijkbaar zo weinig van weten. Terwijl bij hen de hersenen juist nog in ontwikkeling zijn & die ontwikkeling beschadigd/geremd wordt door alcoholgebruik. Maar misschien ben ik te oud geworden om dat nog te begrijpen. Hoewel ik zelf alcohol kreeg ingegoten met de paplepel ipv fatsoenlijke pap, schrik ik er toch iedere keer weer van hoe jongeren tegenwoordig met drank om gaan – zelfs terwijl ik zelf dus geen heilige was wat dit betreft & een behoorlijk alcoholverleden heb…
    Maar alcohol & ondergewicht: dat gaat echt niet samen & heeft mij ook al in wat genante (& gevaarlijke) situaties gebracht waar ik liever niet meer aan terug denk… ik kan het iedereen afraden!!

    Goed om hieraan aandacht te besteden Proud!

  15. sinds ik (opnieuw) in behandeling ben en keihard werk aan mijn es ben ik veel meer bezig op sociaal gebied en daardoor ga ik dus ook vaker uit. helaas is mijn lichaam nog niet sterk genoeg en ben ik emotioneel nog niet stabiel dus heb ik wel is teveel gedronken (onbewust op dat moment, maar achteraf misschien toch een beetje bewust) met als gevolg dat ik 2x bewusteloos ben geweest. ik kon niet meer lopen en heb alles ondergekotst en grote delen weet ik ook niet meer, ik kon niet eens meer praten. dat was zo eng! na die eerste keer zwoor ik mezelf nooit meer ‘meer dan normaal’ (3 of 4 glaasjes) te drinken en helaas is het dus toch opnieuw gebeurd. ik hoop dat het niet nog is gaat gebeuren want de volgende dag realiseerde ik me hoe fucked up ik eigenlijk nog ben, dat ik nog steeds het extreme blijf opzoeken om bepaalde gevoelens niet te hoeven voelen of om me ‘levend’ te kunnen voelen. ook merk ik dat ik sinds die keren veel gevoeliger ben voor alcohol, ik ben ineens veel sneller aangeschoten en daar baal ik best wel van want dat wil ik niet. ik wil gewoon een wijntje kunnen drinken omdat het lekker is.

    anyway, goed dat jullie dit hebben neergezet, jongeren zijn zich er te vaak niet van bewust wat de gevolgen zijn.

  16. Volgens mij ben je als jea een eetstoornis hebt erg gevoelig voor andere verslavingen, zoals oa. alcoholverslaving.
    Of heb ik het mis?

  17. Ik werd vanochtend wakker met mijn dinner van gisteravond naast me op bed, dus ik kijk de volgende keer iets minder diep in het glaasje! ;$ hihi x L

  18. ik drink elke weekend eigelijk wel..met me vriendinnen en anders alleen. even lekker nergens aan hoeven denken!

  19. Ik wil niet preuts doen, maar er zit een typfout..

    Het alcoholpromillage hangt onder andere af van:

    – Lichaamsgewicht. Alcohol wordt verdeeld over het totale vocht in het lichaam. Iemand met een hoger gewerkt zal dus minder merken dan 5 glazen dan iemand met een laag gewicht.

    Iemand met een hoger gewerkt? Iemand met een hoger gewicht 😉

  20. ik had eergisteren, een feest met klasgenoten, mocht ook niet drinken, vanwege mijn medicatie heb nu een gezond gewicht maar was deze week afgevallen, en die dag gewoon vanalles gegeten en veel gedronken, door mijn medicate en door de verandering van al dit eten ging het echt niet goed, was in een enorme huilbu gevallen en ook ng eens flauwgevallen, dus drinken is echt echt niet goed, maar probleem is idd dat je soms word gezien als ongezellig persoon als je het niet doet, het is zwak dat je het dan toch doet om “erbij” te horen, maar het is gwn soms de realiteit dat je voelt dat je niet anders kan, …
    Dus, gewoon soms eens iets drinken, maar zeker met mate!

  21. Ik kom uit een andere hoek vandaan, ben de grootste gedeelte van mijn volwassen leven alcoholafhankelijk/-verslaafd geweest. Sinds een paar jaar ben ik daar min of meer vanaf, leef veel gezonder en voel me een stuk prettiger, maar sinds enige tijd merk ik dat ik steeds obsessiever bezig ben met eten, afvallen en alles wat daar mee samenhangt.

    Van wat ik begrepen heb hebben verslavingen en eetproblemen/-stoornissen dezelfde achtergronden, ik ben zelf nog op zoek naar waar in mijn leven dit dwangmatig gedrag vandaan komt, het kost me veel tijd en energie.

  22. ik drink inderdaad om dingen te vergeten omdat ik ook al een aantal jaren aan am doe dan heb ik sneller de neiging om te gaan drinken dan andere foute dingen te doen, iedereen zegt ook altijd daar hebben we draaikolk amanda weer hoor, omdat ik best veel drink, dat wil ik echt verminderen want je hebt er niks aan en je zet vaak jezelf alleen maar voor schut en dan ook nog is bij je vrienden

    liefs

  23. Tijdens mijn eetbuien grijp ik calorierijk eten en drinken. Als ik een mindere dag gehad heb is dit dan vaak alcohol, geen bier of wijn maar sterke drank zoals whisky en likeur. Ik heb dit eigenlijk nog nooit tegen iemand durven vertellen omdat ik me er over schaam ik ben 15 en ik doe dit sinds mijn 14.

  24. Ik ben 22 jaar en ik heb intussen al 7 jaar een ES, dit varieert van dagen vasten (cracker pd) tot heel de dag me eigen lam eten en 10-15x pd overgeven. Alleen als ik alcohol drink heb ik de hele dag geen eten nodig, ik walg van eten als ik heb gedronken.
    Dit is de reden waarom ik iedere dag drink, dan vraag ik me af of ik nou echt de enige ben die dit doet? de kcal van het drinken interesseren me niet, maar zodra ik eten in me mond moet stoppen lukt het niet, of zorg ik dat ik het kwijt raak.
    Zodra ik alleen maar drink, geen honger heb dan val ik af!

    Hoe is dit mogelijk vraag ik me soms af en als ik aan de kcal denk, maakt het me niets uit omdat ik weet dat als ik niet eet die dag en wel drinken de weegschaal morgen weer lager aangeeft.

    Kent iemand anders deze gevoelens ook?

  25. Ik drink gewoon. Wel minder door es, maar af en toe een avondje flink doorzakken hoort er gewoon bij vind ik. Niks mis mee.

  26. Hoi ik wil graag iets kwijt, waar ik me erg voor schaam!!! Ik heb van mijn 11 de al een eetstoornis ontwikkeld eigenlijk al jonger maar toen was het nog niet zichtbaar. Ben nu twee jaar op een gezond gewicht maar daardoor weet ik niet hoe ik mijn spanningen kan ontladen!!!! Heb voor voor mezelf een soort knop gemaakt dat als ik in de avond een drankje mag dan dat ik dan mag eten en vaak valt de wijn niet goed omdat ik de hele dag bijna niets heb gegeten!!! Mijn vriend en ik hebben hier zo’n hekel aan gekregen en wil dit zo graag anders doen maar weet niet waar of hoe ik moet beginnen!!!! Het is nog mijn laatste hou vast aan mijn eetstoornis ik ben er zo klaar mee en het maakt zo veel stuk in mijn relatie!!!! Misschien dat iemand een tip of idee heeft om dit laatste vreselijke eet. Gestoorde handeling te veranderen!! Heel veel liefs sorry ik moest het echt kwijt!!!

  27. Ik heb ook een eetstoornis maar drink wel. Ik wil altijd alles vergeten.

    Van alcohol word je niet dik, zolang je het meetelt in je calorieen en je eten van te voren uitkotst

    Gezond is het niet. Ik zou het ook afraden .

  28. Ik had dat ook.Ik ben nu 48 en at weer niet. Doodziek.vitamine tekort. B1. Kalium tekort. Natrium tekort. Ontwikkelde dus bijna Korakov. In combinatie met alcohol ging ik ook calorieen tellen. Tot ik niet meer kon lopen. Infuus met Thiamine, 12 dagen lang diarree, doodmoe . Ik heb mijzelf moeten dwingen weercteceten. Dokter wilde niet meer helpen… trouwens: als je leverschade hebt krijg je evengoed vochtophoping. Dus slanker worden van alcohol? Nee.
    Drink door, zoals ik deed voor 6 maanden, niet eten en kijk eensxwat je darmen doen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *