“Iedere ochtend als ik wakker word ligt mijn hele kussen vol haren. Tijdens het douchen als ik mijn haar was is het helemaal extreem. Hele bossen verlaten mijn hoofd. Ik schrik daar best wel eens van, want je zou denken dat ik zo langzamerhand kaal wordt, zoveel haar verlies ik.
Mijn borstel is ook net een angorakat nadat hij door mijn haren heen is geweest. Ook als ik ergens heen ga en dan mijn jas uittrek op de plaats van bestemming… dan zit de hele achterkant van mijn jas vol haren. Echt, het ziet er niet uit! Vroeger had ik nog een redelijke bos met haar, wel dun haar, maar wel veel. Inmiddels heb ik nog maar een inimini dun sliertje staart over als ik het samen bind.
Ik heb een vriendin waarvan het haar rond haar scheiding allemaal is uitgevallen. Hierdoor is ze bovenop een beetje kaal. Dat vind ze echt vreselijk. Het komt doordat ze veel te weinig eet, al is ze helemaal niet graatmager. Ik hoop niet dat ik dat ook zo krijg, want dan durf ik niet meer over straat”
Een mens verliest dagelijks 40 tot 100 haren. Maar soms kan veel haaruitval een gevolg zijn van een eetstoornis. Het is dan niet meer normaal en kan zelfs als een probleem ervaren worden. Wat veroorzaakt haaruitval en hoe kan je dit voorkomen?
Haren groeien uit haarfollikels. De mens heeft gemiddeld 100.000 haarfollikels. Het aantal haarfollikels is afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan het genetisch bepaald zijn dat de één krullend haar heeft en de ander stijl haar. Degene met stijl haar heeft dan meer haarfollikels dan degene met krullend haar.
Haren groeien in 3 fasen:
- Groeifase: deze fase duurt ongeveer 3 jaar. Dit is de enige fase waarin het haar groeit.
-
Overgangsfase: in deze fase stopt het haar met groeien en begint het haar losser te raken in het haarzakje.
-
Rustfase: in deze fase valt het haar uit.
Wanneer het haar uitgevallen is, heeft het haarzakje een paar maanden rust voordat het weer een nieuwe haar aanmaakt.
Maar bij een eetstoornis komt het dus soms voor dat het haar voorlopig niet meer aangroeit terwijl er steeds meer haren blijven uitvallen. Hoe kan dat dan?
Er zijn verschillende factoren die mee kunnen spelen bij haaruitval. Eén van de bekendste redenen is natuurlijk:
Vitaminetekort
De haarfollikels hebben vitamine, zoals vitamine B of Zink nodig om nieuwe haren aan te maken. Maar omdat jouw lichaam deze vitamine niet of nauwelijks binnenkrijgt, moet jouw lichaam een keuze maken aan wie deze vitamines gegeven worden. Haren worden door jouw lichaam als minst belangrijke lichaamsdeel gezien. De weinige vitamines die jouw lichaam krijgt wordt dan besteed aan andere belangrijker lichaamsdelen, zoals hart, nieren en dergelijke. Hierdoor is er geen vitamine meer over om nieuw haar aan te maken of oude haren vast te houden. Hierdoor houdt de groeifase sneller op en vallen de haren sneller.
Daarnaast kan oestrogeentekort ook zorgen voor haaruitval. Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon dat ook invloed heeft op haargroei. Het zorgt ervoor dat de haren lang blijven groeien. Bij gebrek aan genoeg vetreserves/ geen goede vetverhouding in je lichaam zal de menstruatie uitblijven en zal er een soort van menopauze optreden. Dit betekent ook dat er minder oestrogeen wordt aangemaakt. Dit kan effect hebben op de haargroei en de aanmaak van nieuwe haren.
Maar stress kan ook een factor zijn. Stress om eten, school of werk… Wanneer iemand stress heeft wordt er adrenaline aangemaakt. Maar doordat de bloedcirculatie in de hoofdhuid zwak is, blijft de adrenaline langer in het bloed bij de hoofdhuid. Dit zorgt ervoor dat de talgklieren extra melkzuur aanmaken. Melkzuur kan de haarschubben beschadigen. Hierdoor gaan de schubben los zitten en worden jouw haren dus fijner en breekbaarder. Wanneer het melkzuur bij de haarwortel komt kan het de haarzakjes beschadigen. Hierdoor breekt het haar af en blijven de haarzakjes verstopt zodat het geen nieuw haar kan aanmaken.
Ook kan de hoofdhuid erg gaan jeuken door teveel melkzuur. Hierdoor plakt het haar ook heel erg en wordt de stofwisseling belemmerd. Dit blokkeert dan uiteindelijk de haargroei.
Acuut en diffuus
We spreken van een abnormale haaruitval wanneer er voor een langere periode meer dan 100 haren uitvallen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute diffuse haaruitval en diffuse haaruitval. Bij een acute diffuse haaruitval houdt de haaruitval niet langer aan dan 6 maanden. Dit komt vooral voor bij mensen die plotseling op een streng dieet gaan. Wanneer de haaruitval langer dan 6 maanden aanhoudt, wordt dit een diffuse haaruitval genoemd. Bij diffuse haaruitval wordt er gekeken naar onderliggende redenen zoals stress of gebrek aan bepaalde voedingsstoffen.
Maar naast haaruitval hebben mensen met een eetstoornis ook lanugohaar. Lanugohaar zijn fijne donshaartjes die baby’s hebben nadat ze geboren zijn. Lanugohaar probeert het lichaam warmer te houden wanneer er weinig vetreserves zijn. Vandaar dat mensen met een eetstoornis ook lanugoharen kunnen krijgen. Dit kan op verschillende lichaamsdelen, bijvoorbeeld armen en buik. Maar ook op het gezicht kan er lagunaharen groeien.
Het is geen verrassing wanneer er wordt gezegd dat je, om haaruitval te voorkomen, beter moet eten en dat je meer vitamines binnen moet krijgen. Deze vind je dan vooral terug in fruit, groente en vlees. Maar daarnaast zijn melk- en volkorenproducten ook erg belangrijk. Daarnaast kan je ook gebruik maken van vitamine B-pillen. Bij twijfel kan je beter de huisarts of apotheek raadplegen, zij helpen je wel met het vinden van de juiste extra vitaminen.
Maar daarnaast is juiste verzorging ook erg belangrijk. Zorg ervoor dat je weet welk haartype je hebt zodat je ook weet hoe jij jouw haren de beste verzorging kan geven:
- Normaal haar: heeft een gezonde glans en is makkelijk in model te brengen. Heeft geen speciale shampoo nodig.
- Vet haar: vettig en slap haar zonder volume. Shampoo die niet teveel schuimt. Schuimt wast dan de gezonde vetten weg zodat het nog vetter wordt. Föhn het ook niet te warm, want dit stimuleert de aanmaak van vetten.
- Droog haar: dof en droog haar dat makkelijk breekt en veel klitten heeft. Gebruik conditioner nadat je jouw haren hebt gewassen. Breng dit zachtjes aan zodat je het niet nog meer beschadigt.
Heb jij last van haaruitval?
Geef een reactie