Er bestaan helaas een hoop vooroordelen over introverte mensen. “Dat zijn toch van die grijze muizen? Die depressieve mensen, die altijd verlegen zijn en niks durven? Die saaie, stille, ongezellige mensen?” Introvert zijn heeft met dit alles weinig te maken. Wist je dat 30% van de westerse bevolking van nature introvert is?
We leven in een maatschappij waar veel van je wordt verwacht. Je moet vrolijk en outgoing zijn, goed met mensen om kunnen gaan, sociaal zijn, lekker veel feesten, jezelf ontplooien. Op je school en op het werk wordt er steeds meer gewerkt in grote groepen. Voor sommige mensen is dit allemaal niet zo vanzelfsprekend. Voor sommige mensen kan dit zelfs allemaal erg angstaanjagend overkomen.
In dit artikel wordt geprobeerd duidelijk te maken wat het inhoudt om introvert te zijn. Maar iedereen is anders, wat voor de één geldt hoeft voor een ander helemaal niet te gelden. Ook is het niet de bedoeling om introverte of extraverte mensen als beter of slechter te zien.
Maar wat is dat dan eigenlijk precies: introvert? Binnen de psychologie wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen introverte mensen en extraverte mensen. Extraverte mensen krijgen vaak energie van gezelschap maar dat wil niet zeggen dat introverte mensen geen behoefte hebben aan gezelschap. Vaak zijn zij alleen wat rustiger, weloverwogen en hebben ze meer behoefte aan wat tijd voor zichzelf.
Susan Cain is de Amerikaanse schrijfster van het boek ‘Stil: De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen’. Behalve schrijfster is zij ook een bekende spreekster. In dit filmpje legt ze uit hoe het is om introvert te zijn. Ze vertelt dat er niks mis is met introverte mensen, dat introverte mensen buitengewone talenten en vaardigheden in hun mars hebben, dat ze aangemoedigd moeten worden en dat we dankbaar voor hen moeten zijn.
Het is opmerkelijk dat onze hele maatschappij is ingericht op extraverte mensen. Het lijkt alsof ‘extravert’ normaal is en je hebt je hier als introvert persoon maar aan aan te passen. Zo zijn de introductiekampen in het eerste jaar van je opleiding bijvoorbeeld vaak verplicht, je gaat maar gewoon mee op kroegentocht of je dat nou wil of niet. Maar wat nou als je daar helemaal niks aan vindt, als je daar zelfs enorm tegenop ziet? Natuurlijk is het belangrijk om je klasgenoten (of collega’s) te leren kennen, en om sociaal te zijn. Maar sociaal zijn kan ook betekenen: eens een goed gesprek met iemand aanknopen, met zijn tweeën iets gaan doen in plaats van met een enorme groep mensen.
Introvert zijn betekent niet automatisch in jezelf gekeerd zijn. Het betekent niet dat je je moet afsluiten van alle sociale bezigheden ‘omdat je nu eenmaal zo bent’. Probeer soms ook eens tegen je eerste gevoel in te gaan en treed wat meer naar buiten. Ook al zal dit in eerste instantie niet iets zijn dat je graag doet, het is wel belangrijk. Je leeft immers niet alleen op deze wereld. Net zoals extraverte mensen zich weleens aan moeten passen aan de situatie en moeten weten wanneer zij zich rustig moeten houden, zal je als introvert persoon soms ook je grenzen moeten verleggen.
“Ik ben een erg introvert persoon. Hierdoor heb ik lange tijd moeite gehad om mijn plekje te vinden. Van een aankomend schoolreisje kon ik nachtenlang wakker liggen: naast wie ga ik dan zitten in de bus? Met wie moet ik praten? Waar moet ik het dan over hebben? Wat moet ik zeggen? Hoe moet ik me gedragen? Wat is ‘normaal’?
Ook op de middelbare school voelde ik me anders. Waar de meeste mensen aan het klieren waren in de les en de dronken stapverhalen van het weekend doornamen, was ik als een van de enige aan het opletten. Ik vond het leuk om te leren, om te lezen, om met school bezig te zijn. Ik dacht dat dit mij raar maakte, maar gelukkig weet ik nu wel beter.“
Het lijkt nu misschien alsof het alleen maar heel erg lastig is als je introvert bent. Dat is het niet. Het hebben van een introverte persoonlijkheid heeft ook een hoop voordelen. Zo zijn mensen die introvert zijn vaak zelfstandig en onafhankelijk, hebben zij een groot verantwoordelijkheidsgevoel, zijn ze stabiel en erg betrouwbaar.
Zoals al eerder gezegd is bijna een derde van de wereldbevolking introvert. Er zijn dus ook genoeg bekende mensen die introvert zijn. Denk maar eens aan Gwyneth Paltrow, Tom Hanks, Eleanor Roosevelt, Mahatma Gandhi, Charles Darwin en Steve Wozniak (medeoprichter van Apple). Helemaal niks mis mee, toch?
Helaas bestaan er over introverte mensen een hoop vooroordelen. Een aantal van deze zullen we hier bespreken:
Introverte mensen zijn verlegen. Omdat introverte mensen vaak stil zijn wordt dit vaak als verlegen bestempeld, maar er zit een verschil tussen verlegen zijn en introvert zijn. Je kan het natuurlijk ook beide zijn, maar als introvert persoon hoeft je nog niet meteen verlegen te zijn. Het verschil is dat verlegenheid voortkomt uit onzekerheid of schaamte. Op het moment dat je verlegen bent dan ben je jezelf niet. Introverte mensen zijn vaak stil en teruggetrokken maar dat komt alleen maar doordat zij zich daar het prettigst bij voelen, ze zijn op dat moment juist wel zichzelf.
Introverte mensen kunnen extravert worden, als ze hier maar hard genoeg hun best voor doen. Ook dit is niet waar. Introvert zijn of extravert zijn is iets dat in jouw persoonlijkheid zit. Je kan wel leren om hier anders mee om te gaan. Zo kan je jezelf ertoe zetten om meer deel te nemen aan sociale activiteiten, je kan bijvoorbeeld lid worden van een sportclub of een studentenvereniging. Maar extravert zal je daar niet van worden. Je kan het vergelijken met je seksuele geaardheid: je kan je er tegen verzetten, maar je bent nu eenmaal wie je bent. Dat verander je niet zomaar.
Introverte mensen weten niet hoe je plezier moet maken. Dit is natuurlijk onzin. Wat voor de één plezier is kan voor de ander verschrikkelijk zijn. Plezier is niet per definitie: je in een grote groep mensen bevinden en sensatie zoeken. Plezier kan ook bestaan uit een filmpje kijken, lekker wandelen in de natuur, creatief bezig zijn, schrijven, tekenen, noem het maar op.
Introverte mensen zijn het liefst altijd alleen. Gemiddeld genomen zal het zo zijn dat introverte mensen vaker de behoefte hebben om lekker even alleen te zijn. Maar dat wil niet zeggen dat ze altijd alleen willen zijn. Ook introverte personen zullen zich op den duur eenzaam gaan voelen als ze geen mensen spreken! Natuurlijk hebben mensen die introvert zijn ook behoefte aan contact met anderen, maar meestal op een andere manier. Vaak spreken zij liever één of twee mensen tegelijk, dan zich meteen in een grote groep te mengen.
Introverte mensen houden niet van praten. Deze conclusie is vaak snel getrokken doordat mensen die introvert zijn vaak ook wat stiller zijn onder de mensen. Maar dat betekent niet dat zij niet van praten houden. Mensen die introvert zijn praten vaak alleen als ze ook echt denken dat ze wat te zeggen hebben. De ‘small talk’ wordt dan vaak achterwege gelaten. Maar spreek een introvert persoon eens in een rustige situatie aan en praat over een onderwerp dat hem of haar interesseert, dan zal je snel op dit vooroordeel terugkomen.
Ken jij nog meer vooroordelen over introverte mensen?
Geef een reactie