Hoe overleef ik het pashokje?

”Het is zover. Ik ben aangekomen in het pashokje en hang mijn zorgvuldig geselecteerde kledingstukken op aan het wat onhandige haakje naast het bordje waarop staat ‘5′. Vijf kledingstukken te gaan. Ik haal diep adem om mezelf vervolgens in de spiegel en de tl-verlichting aan te kijken. Ik zie mijn ongelukkige gezicht en veel te dikke lichaam. Wat staat die jas eigenlijk raar en die broek zit ook helemaal niet mooi. En nu moet ik ook nog uit de kleren.”

Winkelen met een eetstoornis is een hele opgave. Misschien winkel je daarom liever online. Toch hoort het passen van de kleding bij het shoppen. En als je eenmaal leuke nieuwe kledingstukken hebt gescoord, ben je vast weer blij met je aankopen en voel je je een klein beetje mooier. Toch is het winkelen zelf en het passen van de kleding vaak een hele strijd. In ieder geval, dat was het toen ik nog een eetstoornis had. Ik vond winkelen helemaal niet meer leuk en had erg veel last van mijn eetstoornis in de paskamer. Daarom heb ik een aantal tips voor in het kleedhokje voor je op een rij gezet.

♥ Bedenk een positieve slogan
Een mantra, slagzin of slogan kan je ervan weerhouden om in een negatieve gedachte weg te zakken. Het kan je aanmoedigen en helpen positief te blijven. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben goed zoals ik ben’ of ‘Ik hoef er niet uit te zien zoals anderen, het gaat erom dat ik me goed voel in het kledingstuk’. Herhaal deze zinnen tijdens je pashokjes-bezoek regelmatig. Het klinkt heel kunstmatig, maar toch kan het je ervan weerhouden de negatieve kant op te gaan. Het helpt je gedachtes om de juiste kant op te gaan, namelijk richting je innerlijke schoonheid en niet je uiterlijk.

♥ Dit mag niet
Als je een spiegel ziet en een eetstoornis hebt, ben je misschien snel geneigd om jezelf af te gaan kraken. Spreek met jezelf af dat je daar geen ruimte aan geeft in het pashokje. Ten eerste is een pashokje niet ontworpen om jou een momentje met je eigen zelfhaat-gedachtes te geven en ten tweede helpt het je niet om een fijne middag te hebben en succesvolle aankopen te doen. Ga niet in jezelf knijpen en zeg geen lelijke dingen tegen jezelf. Merk je dat je dit toch even denkt, probeer je aandacht dan te verleggen of je af te keren van de spiegel. Je kunt ook naar beneden kijken en voelen hoe de kleding zit. Je draagt de kleding ten slotte zelf ook het grootste deel zonder dat er een spiegel in de buurt is.

♥ Een slimme meid is voorbereid
Als je gaat winkelen, is het handig om te weten wat je ‘nodig’ hebt of wat er op jouw verlanglijstje staat. Zo ga je gericht shoppen en hoef je veel minder te twijfelen. Natuurlijk kun je dan alsnog iets kopen wat je gewoon heel leuk vindt. Maar wanneer je niet weet wat je leuk vindt, kun je in ieder geval op je lijstje kijken. Dit lijstje kun je ook samenstellen door eerst in je eigen kledingkast te kijken, op zoek te gaan naar jouw stijl of via Pinterest een moodboard te maken en van daaruit een verlanglijstje op te stellen. Dit geeft wat richting aan het shoppen en kan je helpen minder onzeker te zijn over je aankopen en of je die wel verdient of nodig hebt.

♥ Negeer maatlabels
De labels aan kledingstukken zeggen tegenwoordig nog maar weinig. Ik heb zelf dan ook XS tot en met L in mijn kast hangen, terwijl ik vooral maat M draag. Winkels verschillen erg in kledingmaat. En zelfs binnen één winkel kunnen de maten erg verschillen per kledingstuk. Het is goed om niet te veel naar het maatlabel te kijken, maar vooral aan de hanger in te schatten of het kledingstuk groot genoeg is. Maak het hebben van een bepaalde kledingmaat niet te groot, zo belangrijk is het niet. Zit je er toch heel erg mee, dan kun je dat label er altijd uit knippen. De kledingmaat die je hebt, zegt niets over hoe leuk, mooi of bijzonder jij bent.

♥ Regel een shopmaatje
Los van het feit dat samen winkelen veel gezelliger is, kan het ook goed zijn tegen negatieve gedachtes. Als je een goede vriendin meeneemt en haar op de hoogte stelt van jouw shop-struggles, verdwaal je misschien wat minder snel in je zelfkritische gedachtes. Je kunt haar aan de mouw trekken als je haar nodig hebt en je kunt samen praten over een heleboel andere dingen dan enkel uiterlijk. Zij kan jou misschien ook helpen de negatieve gedachtes een beetje tegen te spreken.

♥ Verleg de focus
De grote stress factor in het pakhokje is jouw negatieve zelfbeeld. Probeer de focus daarom te verleggen van lichaam en uiterlijk, naar gevoel en innerlijk. Zit iets eigenlijk wel lekker? Voel jij je er fijn in? Is dat niet veel belangrijker dan of het leuk staat of niet en of het in de mode is? Ik denk van wel. Probeer de kleding dus vooral ook uit te zoeken op wat bij jou past en waar jij je echt goed in voelt. Pas dan ga je het ook vaak dragen. Daarnaast ben je daardoor ook minder geneigd jezelf af te kraken voor de spiegel in het pashokje.

♥ Het lelijke pashokje
Ik ben regelmatig van mezelf geschrokken wanneer ik een pashokje binnenstapte. ”Zag ik er de hele dag al zo uit? Wat erg!” Toch kwam dit vaak door het ontzettend lelijke licht, de foute spiegel of de gedachtes die ik zelf had. Relativeer daarom je spiegelbeeld een beetje. Er zijn een heleboel dingen van invloed op hoe jij eruit ziet in die spiegel. Geef jezelf niet meteen de schuld, als je vindt dat je er niet zo goed uitziet. Het kan ook aan het lelijke pashokje zelf liggen. Die zijn namelijk heel vaak helemaal niet zo goed belicht of onhandig ingericht.

♥ In je geheel
Als je voor de spiegel staat, ben je al snel geneigd om in te zoomen op alles wat je niet mooi vindt. Het kan daarom goed zijn om af te spreken met jezelf dat je enkel naar de kleding kijkt of naar het geheel van je lichaam in de kleding. Ga niet helemaal inzoomen op je wallen, je buik of benen. Die broek bestaat uit meer dan enkel het heup-gedeelte!

Hoe ga jij hiermee om?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

8 reacties op “Hoe overleef ik het pashokje?”

  1. Ik pas altijd thuis en als het niet past breng ik het terug (inderdaad naar aanleiding van het afschuwelijke licht). Behalve bij Monki, die hebben geniale paskamers met sterrenhemel.

  2. Fijne tips, erg herkenbaar die stress met winkelen!

  3. Hoi Nouska,
    Dat blauwe jurkje met de witte print, vanwaar heb je dan ?

  4. Dat zo een mooie dame ooit een eetstoornis heeft gehad?
    Maar gelukkig weer helemaal okki šŸ˜€

  5. wat zie je er toch mooi uit! šŸ˜šŸ˜

  6. Ik kijk niet in de spiegel ,maar ga bij mijzelf na of ik mij goed voel als ik kleren in de winkel pas .Soms kijk ik wel ,maar ik focus dan echt op de pasvorm van de kledingstukken en niet op mijzelf.
    Het liefst pas ik de spullen toch thuis.
    Ook herkenbaar: niet weten of ik het nodig heb, meestal vind ik van niet. Ik vind ook allerlei redenen om iets niet te kopen.
    Online shoppen vind ik net zo moeilijk ,ik kan nooit een beslissing nemen en tenslotte geef ik het op of koop ik iets wat heel goedkoop is.

  7. Spiegels wat zijn het lastige dingen, ondertussen kan ik me gezicht bekijken en echt het oke vinden en soms zelfs mooišŸ˜Š nooit gedacht dat dat mogelijk was. Mijn hele lijf is een ander verhaal, dat vind ik nog altijd veel en lastig en lelijk eigenlijk, maar ook dmv therapie kom ik stapje voor stapje in het oke gedeelte. Maar het pashokje blijft lastig, spiegels aan meerdere kanten slecht ligt en een laag zelfbeeld zijn niet de beste combi. Alleen ga ik dan ook niet maar met een vriendin wel als t dan lastig wordt kan ik t uitspreken wat echt helpt.

  8. Dat ze je nakijken als je te mager bent De kleding staat je niet meer. Dan bekijk je je met verkeerde ogen als je denkt dat er nog meer van af moet. .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *