Wanneer je een eetstoornis hebt zijn er verschillende redenen om kleding kopen niet prettig te vinden. Misschien wil je niet opvallen, je lichaam niet laten zien of vind je het lastig dat je gewicht is veranderd of nog moet veranderen. Het wel of niet accepteren van je lichaam, er mogen zijn en het kopen van kleding gaan hand in hand. Daarom schrijf ik in deze blog een aantal tips over het kopen van kleding.
Tijdens mijn eetstoornis droeg ik het liefst onopvallende kleding en grote, wijde slobbertruien. Als ik maar niet opviel en als mijn lichaam maar helemaal niet opviel. Het kon me echt niet schelen dat ik in m’n moeder haar oude leggings liep en dst mijn truien mij tot een vormloos figuur maakte. Ik vond het belangrijker dat ik mijn kleding niet kon voelen zitten. Wanneer er ook maar iets ergens een klein beetje knelde of strak zat voelde ik me meteen al vies, lelijk en dik.
Hoe meer ik herstelde hoe meer behoefte ik had om ook leukere kleding te gaan dragen, maar zelfs toen vond ik het nog een hele uitdaging. Ik staarde me blind op bepaalde kledingmaten en wilde niks hoger dan een bepaald getal aantrekken. Hierdoor kocht ik soms kleding die me niet goed paste en waar ik me dus ook niet goed in voelde. Ook vond ik het lastig kleding te kopen die erg opviel. Wanneer iemand een, goed bedoelde, opmerking over mijn kleding maakte had ik meteen het gevoel dat iedereen naar me keek en dat ze me ‘overdreven’ zouden vinden.
Het heeft nog best een tijdje geduurd voordat ik me hier overheen durfde te zetten en echt met leuke kleding bezig durfde te zijn. Nu vind ik het juist onwijs leuk en heb ik echt mijn eigen stijl ontwikkeld. In deze blog geef ik wat tips over hoe ik het heb aangepakt om weer leuke kleding te gaan shoppen. Door het op deze manier aan te pakken heeft het shoppen en kleding passen me uiteindelijk zelfs geholpen met het accepteren en waarderen van mijn lichaam. Ik hoop dat jullie er ook iets aan zullen hebben.
♥ Ga eerst eens door je kledingkast heen
Dit is eigenlijk iets wat wel vaker goed is om gewoon te doen. Elk half jaar ga ik door mijn kledingkast heen om te kijken wat ik wil bewaren en waar ik afstand van wil doen. Zijn sommige dingen veel te groot of te klein geworden? Hou ik vast aan maten die ik toch nooit meer ga passen? Ligt er kleding tussen die ik toch nooit draag? Tijd voor een grote schoonmaak! Oude kleding die nog goed is zou je kunnen doneren of verkopen. Dit kan onwijs bevrijdend voelen. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, zeggen ze weleens. Nou, zo voelt dat ook voor je kledingkast kan ik je vertellen. Wanneer je het kaf van het koren hebt gescheiden is er meer ruimte en motivatie om nieuwe kleding te kopen. In je kast en in je hoofd.
♥ Bedenk wat je nodig hebt
Mijn kast kan echt een bende zijn. Ik gooi kleding er zonder te kijken terug in of hang dingen aan het eerste de beste vrije hangertje wat ik kan vinden. Wanneer ik mijn kast heb opgeruimd maak ik altijd stapels van verschillende basis kledingstukken of ik hang ze netjes op volgorde. Op deze manier krijg ik een helder overzicht van wat ik precies nodig heb, wat ik nog zou willen hebben, waar ik nog iets leuks kan toevoegen of wat leuke accessoires zouden kunnen zijn. Lees ook: Moet ik kleinere kleding kopen?
♥ Bedenk waar en wanneer
Als je al een tijdje niet bent wezen shoppen kan een drukke winkelstraat erg overweldigend zijn. Ik weet nog goed dat ik echt onwijs overprikkeld kon raken van de vele winkels met grote, felle reclameborden en de vele mensen op zoek naar het beste koopje. Ik wist echt niet meer waar ik moest beginnen. Het hielp mij dan heel erg om van tevoren al te bedenken waar ik heen zou gaan. Ik raadpleegde mijn vriendinnen en maakte een plan. Ook koos ik bewust om niet op de drukste dag te gaan, maar een rustiger moment in de week te kiezen.
♥ Neem (eet)pauzes
Geloof het of niet, maar shoppen vergt best wel wat energie. Al helemaal wanneer het een grote uitdaging voor je is en je een hoop spanning ervaart. Het is daarom goed, nee, belangrijk zelfs, om af en toe een pauze te nemen. Rust even uit op een bankje in de zon of ga ergens een broodje of een kopje koffie nuttigen. Shoppen op een lege maag of met onvoldoende energie kan juist voor extra frustratie zorgen. Ook je hersenen hebben energie nodig om zo’n (mid)dag te doorstaan!
♥ Kleding die goed voelt
Naast dat ik het fijn vind dat mijn kleding er leuk uit ziet, vind ik het net zo belangrijk dat het allemaal goed voelt. Niks is zo vervelend als kleding die niet lekker zit. Zeker niet wanneer je nog bezig bent met het leren accepteren van je lichaam. Ik weet nog dat ik een keer een jasje had gekocht met een stof die helemaal niet bleek te ademen. Daardoor zweette ik veel meer dan normaal en voelde ik me helemaal vies en plakkerig. Dit gevoel associeerde ik dan met dik zijn. Heel zonde, want het jasje was leuk, maar ik kon me er gewoon niet goed in voelen. Let daarom, wanneer je iets koopt, goed op of iets wel comfortabel is, goed ademd en lekker zit. Lees ook: Kleding die je dunner maakt.
♥ Laat de maat los
Wanneer ik voor kleding ging shoppen had ik altijd een bepaalde maat in mijn hoofd waar ik niet van mocht afwijken. Soms paste een maat groter mij beter, maar ik kon het dan toch niet laten die kleinere maat te kopen, want die maat heb ik toch altijd al gedragen? Een grotere maat zou betekenen dat ik aan was gekomen, dus dat kon echt niet. Hierdoor liep ik vaak rond in kleding die mij eigenlijk niet goed paste. Logisch dat je je dan dik gaat voelen. Ik ben blij dat ik heb leren accepteren dat ik soms gewoon een groter maatje moet kopen. Dit, terwijl ik soms ook ineens een maatje kleiner moet kopen dan ik had gedacht. Maten kunnen soms onwijs verschillen per winkel of merk, maar het allerbelangrijkste is toch dat kleding lekker zit en mooi staat. Je bent meer dan een nummertje!
♥ Wat vandaag niet lukt, kan altijd nog morgen
Ik kon me oprecht rot voelen als ik tijdens een dagje shoppen niet kon slagen. Ik had dan het idee dat dat aan mij lag en dat niks mij mooi stond, omdat ik zelf lelijk was. Ik zou nooit leuke kleding kunnen kopen. Veel mensen die last hebben van een eetstoornis, hebben ook vaak last van zwart-wit denken. Het is alles of niets. Slagen of mislukken. Dit is een verkeerde en niet helpende gedachte. Ik heb ook nog altijd wel eens een dag dat ik geen leuke kleding weet te vinden, maar ligt dat dan meteen aan mij? Wie weet vind ik morgen wel iets leuks. Wanneer het allemaal te veel wordt kan je altijd nog een terug komen op een later moment. Het is niet nu of nooit, het is proberen, leren, vallen, opstaan en dan komt het wel, stukje bij beetje.
Heb jij nog tips?
Geef een reactie