Merkkleding is over het algemeen erg populair en dit merkte ik zeker op de middelbare school. Soms ging het niet eens over of je droeg waar jij je goed in voelde en wat je mooi vond, maar of bepaalde schoenen van een bepaald merk waren en of dat wel duidelijk zichtbaar was. Mijn ouders waren nooit zo onder de indruk van merk kleding. Er is genoeg leuke kleding voor kinderen en jongeren zonder dat je er een geldboompje voor in de tuin hoeft te hebben. Maar ik had genoeg vriendinnetjes die hier wel mee opgegroeid werden…
Allereerst: ik heb niks tegen merkkleding. Ik begrijp sommige merken heel goed en naarmate ik ouder werd en kleedgeld kreeg, heb ik zelf ook weleens kleding van bepaalde merken gekocht. Ik had een vriendinnetje die alleen maar kleding had van bepaalde merken en ik zag dat steeds meer anderen daar ook waarde aan gingen hechten.
Ik hoor tegenwoordig ook nog weleens dat als je bijvoorbeeld geen Uggs hebt binnen een bepaalde groep, dat je er dan niet helemaal bij hoort. Ik vind dit best ver gaan. Het gaat dan niet meer om persoonlijke smaak en je goed voelen in iets, maar om het erbij horen en er buiten vallen omdat je kiest voor een bepaald merk.
Waarom kiezen voor een merk?
Sommige kinderen groeien op met het dragen van merkkleding. Dit wordt dan een nieuwe standaard en dit kan er voor zorgen dat je het draagt omdat je het gewend bent of omdat je geen genoegen meer neemt met ‘minder’. Natuurlijk zijn er ook genoeg mensen die net zo makkelijk kleding zonder merk dragen en hier niet zo om geven. Ik denk dat het goed is om op gegeven moment te bedenken waarom je kiest voor het dragen van bepaalde kleding en een merk. Is dit omdat je de kleding gewoon mooi vindt? Of omdat je van dat merk altijd weet dat de broeken bijvoorbeeld goed passen bij jouw figuur en dat ze lekker zitten? Is het vanwege de kwaliteit? Of heeft het te maken met dat je op die manier graag indruk wil maken op anderen, dat je een bepaalde status wil krijgen of je daardoor aanpast aan de rest? Met het dragen van merkkleding is natuurlijk niks mis, maar het kan goed zijn je te bedenken waarom je dit graag wil.
Groepsdruk en erbij horen
Het dragen van merkkleding kost over het algemeen veel meer geld dan wanneer je kleding zonder bepaald merk draagt of dit in ieder geval met elkaar afwisselt. Dit is financieel lang niet voor iedereen haalbaar. Toch bestaat er in veel groepen, bijvoorbeeld op een middelbare school, veel groepsdruk als het gaat om kleding en wat je wel en niet draagt. Het wordt een soort concurrentie tussen meiden waarbij het gaat om wie het mooiste draagt of het meeste heeft van een bepaald merk. Daarnaast kunnen meiden het idee krijgen dat ze buiten de boot vallen wanneer ze niet net als alle anderen Uggs hebben. En dan niet de na-maak Uggs die veel goedkoper zijn, maar de echte Uggs van €200,- euro. De groepsdruk kan meiden aansporen hierin mee te gaan en veel geld uit te geven voor iets wat ze misschien eigenlijk niet eens kunnen betalen of wat niet bij hen past, uit angst om buitengesloten te worden. Ik snap dit heel goed. Wanneer je jong en kwetsbaar bent, wil denk ik iedereen er graag bij horen en aardig gevonden worden.
De menigte volgen
Wanneer je erg onzeker bent en nog niet echt een goed beeld hebt van wat jouw kledingstijl is en wat jij mooi vindt, kan het heel makkelijk en veilig zijn om de grote menigte te volgen. Hier is opzich niks mis mee. Je mag zoekende zijn en kijken wat jij mooi vindt. Het zou alleen zonde zijn als het ook gaat om het ‘durven’. Wanneer je niet durft te dragen wat jij mooi vindt uit angst voor de reacties van anderen of omdat het dan misschien afwijkt. Ik denk ook dat dat heel spannend kan zijn, maar dat het ook juist respect verdient en bewondering wanneer je echt jezelf durft te zijn. Dit is natuurlijk wel iets wat je meer ontwikkelt naarmate je ouder wordt en waar je ook best tijd voor mag nemen.
Merkkleding voor zelfvertrouwen
Vrouwen die erg onzeker zijn proberen weleens hun onzekerheid te verbloemen door middel van kleding. Merkkleding heeft op een bepaalde manier onder veel mensen een bepaalde status, en dit kan hier dus bij helpen. Ik ben er zeker van overtuigd dat kleding waar je je goed in voelt en die jij mooi vindt kan helpen je zelfvertrouwen te vergroten en dat dit dus een manier kan zijn om dit te doen. Wel denk ik dat het ook goed is om dit niet alleen van buitenaf te zoeken, maar ook door te kijken naar bijvoorbeeld je kwaliteiten, dingen die goed gaan, etc. om je zelfvertrouwen te vergroten.
Kwaliteit en kwantiteit
Vroeger was misschien het ‘als je merkkleding draagt of meegaat met de trends hoor je er bij’, dat opging, maar op latere leeftijd zijn denk ik andere dingen belangrijker als het gaat om je kledingkeuze. Althans, dat zie ik bij mijzelf. Er is helemaal niks mis met het dragen van merkkleding. Zelf draag ik ook regelmatig kleding van bepaalde merken maar hier kies ik bewust voor. Ik draag het niet om het merk en om de status die daar misschien mee samenhangt. Sterker nog; ik hou niet zo van kleding waar groot merken op te zien zijn. Ik ben wat bewuster gaan winkelen en koop veel minder dan vroeger. Ik kom nu bijvoorbeeld meer bij Sissy-boy en Denham omdat ik kies voor die kwaliteit. Vaak vind ik het er ook een stuk mooier uit zien en blijft het langer mooi na een aantal keer wassen. Ik besef tegelijkertijd ook dat ik dan veel minder kleding kan kopen dan wanneer ik de meeste kleding koop bij H&M. De prijzen liggen een stuk hoger en helaas heb ik ook geen geldboompje in de tuin waarmee ik alles kan kopen wat ik wil. Prioriteiten stellen dus.
Draag jij merkkleding en waarom wel / niet?
Geef een reactie