Hypnotherapie gaf me mijn leven terug

Therapie bestaat in vele vormen. Wat goed bij je past, kan bij iedereen verschillen. Ook kan je daar per periode verschil in merken. Het is maar net wat je op dat moment nodig hebt en wat goed bij je aansluit. In deze blog vind je een mooi overzicht van verschillende therapieën. Eén van die vele soorten therapie is hypnotherapie. Onze redactie heeft daar geen ervaring mee, maar lezeres Jolanda heeft dat wel. Zij deelt vandaag met jullie haar verhaal erover. Is in hypnose gaan bijvoorbeeld niet heel eng? Wat kan je verwachten? En welke effecten heeft het? Jolanda heeft er in ieder geval veel aan gehad tijdens het herstellen van haar eetstoornis.

Even voorstellen…

“Ik ben Jolanda, 23 jaar en volg studeer in Nijmegen. Naast mijn studie ben ik erg graag buiten, houd ik van muziek luisteren, met mijn huisgenootjes kletsen, thee drinken en kringloopshoppen.” (Noot: ivm herkenbaarheid is Jolanda niet haar echte naam.)

Wil je iets vertellen over jouw eetstoornis?

“Ik was een blij kind met grote angsten, maar had een fijn en warm thuis waar ik geruststelling vond. Rond mijn dertiende was er in mijn thuissituatie een hoop spanning waar ik niet mee om wist te gaan. Mijn angst kon niet meer gerustgesteld worden. Ik wist niet hoe ik over mijn gevoel moest praten, voelde me ongelukkig en zocht toevlucht in iets waar ik wel grip op had. Ik ontwikkelde een eetstoornis. Verschillende behandelingen volgden en ondanks mijn enorme motivatie om te leven, was er iets wat mij tegenhield om echt te herstellen. Ik was bang. Doodsbang.”

Waarom koos je voor hypnotherapie?

“Na een opname voor mijn eetstoornis, waarin ik keihard heb gewerkt, was ik op. De eetstoornis was voor een groot deel aan de kant, maar wat zich onder de eetstoornis schuil had gehouden, was voor mij onleefbaar. De angst was té groot. Geen behandelaar begreep hoe diep de levensangst in mij was. Ik ben naar mijn ouders gegaan en samen hebben we gekeken naar wat nu. Met praten kwam ik er niet. Ik had het gevoel dat het dieper zat, in mijn onderbewuste. Al pratend kwam ik tot het vermoeden dat de angst en het gevoel geen basis of bodem te hebben iets te maken had met mijn geboorte, die niet soepel is verlopen. Telkens als ik daar over praatte, raakte ik heel emotioneel en angstig. Met deze informatie ben ik gaan zoeken en kwam toen bij Tanja Boeve, een vrouw die ik al kende van mijn profielwerkstuk over hooggevoeligheid. Op haar site stond iets over vroegkinderlijk trauma in combinatie met hypnotherapie.”

Hoe gaat hypnotherapie in z’n werk?

“Hypnotherapie is niet zoals in enge films waarin je volledig in hypnose bent, er zelf niks van meekrijgt en de controle kwijt bent. Dit is dus absoluut niet het geval! Hypnose is juist focus. De hypnose die ik heb gekregen bestaat uit de klassieke en directe hypnosetechniek van Dave Elman. Er wordt gebruik gemaakt van snelle, krachtige inducties waarbij ontspanning centraal staat.”

Gelukkig is het niet zoals in enge films! Dat is fijn om te weten. Toch klinkt in hypnose gaan nog wel een beetje spannend. Is dat zo? Hoe heb jij hypnotherapie ervaren?

“Ik vond het doodeng, maar Tanja heeft mij heel goed begeleid. Eerst had ik een kort gesprek, waarin zij me rustig vertelde wat ik kon verwachten en dat ik gewoon bij bewustzijn ben en dus de controle niet kwijt zou raken. De sessie zelf was heel ontspannen, al was mijn hoofd een storm toen ik klaar was. Er was heel veel gebeurd, maar wat precies? Dat wist ik nog niet.”

Wat heeft hypnotherapie jou gebracht?

“Tijdens de hypnotherapie heeft Tanja mijn onderbewuste gerustgesteld. Ik hoef niet meer te vluchten en hierdoor ontstond het gevoel dat ik veilig ben in mijn eigen lijf. Een basis van waaruit ik weer kon gaan leven. Opeens kon ik weer uitkijken naar afspraakjes, durfde ik te zwemmen, was de trein geen nachtmerrie meer en kon ik oprécht genieten. Hypnotherapie heeft mij een leven teruggegeven. Een leven zonder intense angst, een leven dat het waard is om te leven.”

Jij had aan één sessie genoeg. Is dat normaal bij hypnotherapie?

“Dit is zeker normaal. Soms is een tweede of derde sessie nodig, maar dat is afhankelijk van je hulpvraag en het moment waarop je de sessie volgt. Ik had al een hele weg afgelegd en was qua herstel best ver. Voor mij was daarom één sessie genoeg.”

Is hypnotherapie voor iedereen?

“Nee, ik denk het niet. In ieder geval niet meteen als eerste therapievorm. Voor mij was het bijvoorbeeld belangrijk dat de eetstoornis al een stuk aan de kant was en dat ik kon voelen. Dus dat mijn gewicht hoog genoeg was om bij mijn emotionele leven en gevoelens te komen én dat ik geleerd had om het gevoel uit te houden en er niet voor weg te vluchten door middel van destructief gedrag. Hypnotherapie kan namelijk veel los maken en daar moet je goed mee omgaan.”

Wat moeten mensen volgens jou nog meer weten over hypnotherapie?

“Dat het niet dé oplossing is, dat als eerste. Het is geen wondermiddel waarmee je volledig herstelt. Wat ik wel wil meegeven, is dat hypnotherapie kan helen daar waar geen woorden zijn. Tot in het diepste kan het iets herstellen, geruststellen, zowel voor fysieke klachten als op mentaal gebied.”

Wat is belangrijk voor eetstoornisherstel volgens jou?

“Herkenning is voor mij heel belangrijk geweest. Het gevoel dat ik niet alleen was. Daarvoor wil ik jullie, Proud2Bme, ook heel erg bedanken. Al jullie blogs hebben mij, maar ook mijn systeem, heel erg geholpen om te begrijpen wat er in mij omging. Hoe zij mij het beste konden benaderen en welke hulp op welk moment passend was. Daarnaast is praten heel belangrijk voor mij. Praten, praten, praten. Hoe eng ook. Hoe bang ik ook was voor alles wat ik voelde. Hoe erg ik mij ook schaamde voor alle dingen die ik door de eetstoornis deed. Door uit te spreken wat er in mij omging, kon ik openstaan voor hulp en deze hulp ook gaan ontvangen.”

Wil je verder nog iets kwijt?

“Voor jou, die dit leest, waar je ook bent in jouw weg van herstel: houd vol, ga door. Nooit had ik gedacht dit te kunnen zeggen, maar herstel is het waard!”


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

9 reacties op “Hypnotherapie gaf me mijn leven terug”

  1. Misschien wel goed om erbij te zeggen dat dit geen erkende therapievorm is en dat je daarom goed op moet passen bij wie je de therapie aangaat, want er zitten ook schadelijke therapeuten tussen

  2. Wel goed dat het bij jou helpt. Maar er kunnen ook oplichters tussen zitten.

  3. Ik ben heel erg geholpen door een hypnotherapeute, maar zoals anderen al zeggen; zoek een échte deskundige, met een keurmerk etc.

  4. Ik begrijp wat mensen zeggen over therapeuten en voorzichtig zijn. Vaak zijn er wel beroepsgroepen waar ze zich bij kunnen aansluiten en moet je idd even goed research doen.
    Maar ook binnen de reguliere zorg kan je net de pech hebben om in de verkeerde handen terecht te komen. Dus altijd alert blijven en bij jezelf blijven als het niet goed voelt.

  5. Hi allemaal,

    Bedankt voor de reacties en waardevolle adviezen. Dat is zeker belangrijk om mee te nemen.

    Liefs

  6. ik vind het niet echt duidelijk wat het precies in houd en wat je dan precies doet bij de therapie.
    dat vind ik jammer maar verder wel goed dat je het gedaan hebt en dat het geholpen heeft!

  7. Fijn dat het je geholpen heeft. Misschien goed om te zeggen dat dit geen normale hypnotherapie is. Hypnotherapie wordt normaal gedaan door therapeuten die een 4 jarige studie hebben gedaan. Ik heb zelf ervaring met medische hypnotherapie en die werd in het ziekenhuis gegeven.

    1. hoezo meen je dat de mevrouw Tanja Boeve geen studie gevolgd heeft?

  8. Intense levensagst,geruststellig nodig hebben. Wat herkenbaar,dit raakt me…..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *