Een LES-groep is een groep voor mensen met een langdurige eetstoornis (minimaal 8 jaar). De mensen in deze groep hebben al therapie gehad en het ziet er niet naar uit dat ze (volledig) van hun eetstoornis af zullen komen. Het doel van de groep is dan ook niet de genezing, maar meer het leren leven met de eetstoornis. Het is namelijk mogelijk om ondanks de eetstoornis tóch te kunnen genieten van het leven.
Deelnemers aan deze groep willen nog wel kleine stapjes zetten, maar stuikelden in het verleden te vaak over de hoge verwachtingen van zichzelf of anderen. Deze vorm zorgt er juist voor dat er niet zozeer met een doel wordt gewerkt als wel dat je leert om te gaan met wat er is. Het wordt bewust geen therapie genoemd, want dan zou er ook een einddoel worden gesteld. Daardoor ontstaan er vaak weer verwachtingen en dat maakt dat sommige mensen weer blokkeren.
Het samen met anderen kijken naar oplossingen, elkaar steunen en tips uitwisselen is een belangrijke factor in deze groep. Je bepaalt zelf in welk tempo je werkt aan je plannen en bepaalt ook zelf wat jij wilt bereiken. Je leert als het ware een evenwicht te vinden tussen je dromen en wensen aan de ene kant en je eetstoornis aan de andere kant.
Vragen die aan bod komen tijdens de bijeenkomsten zijn gericht op specifieke problemen. Denk bijvoorbeeld aan op welke vlakken verbetering mogelijk is (bijvoorbeeld op sociaalvlak of op gebied van werk), hoe ga je om met de gevolgen van een jarenlange eetstoornis (bijvoorbeeld dwangmatig gedrag of lichamelijke klachten), hoe ga je met jezelf om en met de reactie van je omgeving.
Je kan als groep ook beslissen om bepaalde praktijksituaties met elkaar te oefenen als een soort rollenspel. Dit geeft je de kans om in een vertrouwde omgeving ervaring met elkaar op te doen die je goed kan gebruiken in je dagelijks leven.
De LES-groepen worden door verschillende instellingen aangeboden:
– Rintveld (Zeist)
– Ursula (Leidschendam)
– Ziezo (Zutphen)
– Emergis (Zeeland)
Bovenstaand aanbod is min of meer gelijk, maar er kunnen verschillen zijn in bijvoorbeeld hoe vaak de groep samenkomt, kosten en de manier waarop de groep zelf sturing kan geven aan de te behandelen onderwerpen. Voor meer informatie kun je bovenstaande links aanklikken en zelf bepalen wat je het meeste aanspreekt en wat qua bereikbaarheid haalbaar is.
Als jij jezelf herkent in de behoefte om te leren leven met je eetstoornis en je bent hiervoor al wel in behandeling geweest, meldt je dan aan bij een van de bovenstaande centra. Voorkomen is beter dan genezen zeggen ze wel eens. En genezen is prachtig, maar als dat niet helemaal gaat lukken is een mooi leven hebben nog steeds mogelijk…. of niet?
Laat je trouwens nooit te snel door een instantie een “langdurige eetstoornis” of LES groep aanpraten als jij je wél van je eetstoornis wilt afkomen! Voor jet het weet heb je een etiketje….
Wist jij van het bestaan van deze LES groepen en zou je hiervoor aanmelden?
Lees hier een interview over LES
foto:weheartit.com
Geef een reactie