Je emoties: verdriet, pijn, boosheid, blijdschap, geluk, angst. Soms weet je even helemaal niet meer wat je ermee aan moet. Hoe ga je ermee om? Hoe kan je bijvoorbeeld angst ‘er laten zijn’? Vaardigheidstraining Emotie Regulatie Stoornis, kortweg VERS, training gaat in op het leren omgaan met en reguleren van emoties met name voor mensen met een emotieregulatie stoornis, zoals borderline persoonlijkheidsstoornis.
Borderline persoonlijkheidsstoornis is niet een voorwaarde voor het volgen van deze training. De training is geschikt voor iedereen die erg gevoelig is voor emotionele prikkels, snel of sterk reageert op bepaalde emotionele prikkels en/of voor iedereen die erg langzaam weer terug kan keren naar een soort basisniveau waarbij geen bepaalde emotie op de voorgrond staat. Het is voor mensen die zich niet goed bewust zijn van hun emoties en hierdoor een emotie ook niet kunnen plaatsen. Het niet bewust zijn van je emoties, of deze juist onderdrukken omdat je niet weet hoe je ermee om moet gaan komt vaak ook voor bij een eetstoornis.
Wat houdt de training precies in?
We zochten het voor jullie op, op verstraining.nl. De basistraining bestaat uit 20 bijeenkomsten die elke week plaatsvinden in een groep van 8 tot maximaal 12 personen. Een bijeenkomst duurt ongeveer 2 soms 3 uur. De training maakt echter wel deel uit van een behandeling. Je kan de training dus niet los volgen, alleen wanneer je een behandelaar hebt kun je mee doen.
Aller eerst wordt er voorlichting gegeven over een emotieregulatiestoornis. Wat houdt dit precies in en wat betekent het wanneer je een kwetsbaarheid hebt op het gebied van emoties en hoe ga je daarmee om? Vervolgens ga je al je gedachten, gevoelens en gedragingen bijhouden door ze op te schrijven. Vaak ben je niet bewust van de samenhang hiertussen en door ze zorgvuldig bij te houden, ga je leren inzien dat gedachten invloed hebben op je emoties en gedrag.
Tijdens de training wordt er gebruik gemaakt van de Emotie Intensiteits Schaal. Dit zijn pannetjes die op gas staan die representatief zijn voor de intensiteit van een emotie. Hoe harder het gas, hoe intensiever de emotie. Op deze manier leer je dat er verschillende gradaties zijn in emoties en word je er meer bewust van dat je eerder kan ingrijpen, voordat het pannetje overkookt.
Nadat je hiermee aan de slag bent gegaan is de volgende stap het leren benoemen van bepaalde gedachten die op hun beurt invloed uitoefenen op je gedag. Je gedachten kunnen je gedrag namelijk negatief beïnvloeden, wanneer je hier meer bewust van wordt, kan je in een volgende stap er wat mee doen. Daarnaast worden er ook ontspanningstechnieken aangeboden waarbij je leert rust op te zoeken.
Soms lopen je emoties zo hoog op dat er een crisissituatie kan ontstaan. Ook hier wordt aandacht aan besteed tijdens de training. Je gaat een emotiehanteringsplan opstellen waarin je stap voor stap beschrijft welke vaardigheden die je tijdens de cursus hebt geleerd in welk stadium in gezet kunnen worden. Op die manier leer je al in een eerder stadium met je emoties om te gaan en zal het minder snel leiden tot een crisissituatie. In je plan betrek je ook de mensen in je omgeving die je kunnen helpen. Naast dat je een plan opstelt leer je ook situaties inschatten. Je gaat praten over het ontstaan van moeilijke situaties en hoe je hiermee om kan gaan.
Een gezond lijf en je goed voelen maakt je vaak meer weerbaar. Voor jezelf zorgen is dan ook onderdeel van deze training. Hier leer je hoe je alle factoren als eten, sporten, gezondheid, slapen en ontspanning in balans kan brengen.
In de training wordt ook je omgeving betrokken. Deze wordt benoemd in het emotiehanteringsplan maar worden ook actief betrokken als steunsysteem bij de training.
Er is een vervolgtraining. Deze is niet verplicht om te volgen maar kan je in overleg met je behandelaar ook starten. Hierbij staan veel van dezelfde thema’s centraal en daarnaast leer je impulsen te controleren, krijg je handvatten voor het omgaan met boosheid, leer je keuzes maken, ga je aan de slag met assertiviteit en leer je te vertrouwen en risico’s nemen in relaties.
Geef een reactie