VERS training

Je emoties: verdriet, pijn, boosheid, blijdschap, geluk, angst. Soms weet je even helemaal niet meer wat je ermee aan moet. Hoe ga je ermee om? Hoe kan je bijvoorbeeld angst ‘er laten zijn’? Vaardigheidstraining Emotie Regulatie Stoornis, kortweg VERS, training gaat in op het leren omgaan met en reguleren van emoties met name voor mensen met een emotieregulatie stoornis, zoals borderline persoonlijkheidsstoornis. 

Plaatje: emoties

Borderline persoonlijkheidsstoornis is niet een voorwaarde voor het volgen van deze training. De training is geschikt voor iedereen die erg gevoelig is voor emotionele prikkels, snel of sterk reageert op bepaalde emotionele prikkels en/of  voor iedereen die erg langzaam weer terug kan keren naar een soort basisniveau waarbij geen bepaalde emotie op de voorgrond staat. Het is voor mensen die zich niet goed bewust zijn van hun emoties en hierdoor een emotie ook niet kunnen plaatsen. Het niet bewust zijn van je emoties, of deze juist onderdrukken omdat je niet weet hoe je ermee om moet gaan komt vaak ook voor bij een eetstoornis. 

Wat houdt de training precies in?
We zochten het voor jullie op, op verstraining.nl. De basistraining bestaat uit 20 bijeenkomsten die elke week plaatsvinden in een groep van 8 tot maximaal 12 personen. Een bijeenkomst duurt ongeveer 2 soms 3 uur. De training maakt echter wel deel uit van een behandeling. Je kan de training dus niet los volgen, alleen wanneer je een behandelaar hebt kun je mee doen. 

Aller eerst wordt er voorlichting gegeven over een emotieregulatiestoornis. Wat houdt dit precies in en wat betekent het wanneer je een kwetsbaarheid hebt op het gebied van emoties en hoe ga je daarmee om? Vervolgens ga je al je gedachten, gevoelens en gedragingen bijhouden door ze op te schrijven. Vaak ben je niet bewust van de samenhang hiertussen en door ze zorgvuldig bij te houden, ga je leren inzien dat gedachten invloed hebben op je emoties en gedrag.

Tijdens de training wordt er gebruik gemaakt van de Emotie Intensiteits Schaal. Dit zijn pannetjes die op gas staan die representatief zijn voor de intensiteit van een emotie. Hoe harder het gas, hoe intensiever de emotie. Op deze manier leer je dat er verschillende gradaties zijn in emoties en word je er meer bewust van dat je eerder kan ingrijpen, voordat het pannetje overkookt. 

Nadat je hiermee aan de slag bent gegaan is de volgende stap het leren benoemen van bepaalde gedachten die op hun beurt invloed uitoefenen op je gedag. Je gedachten kunnen je gedrag namelijk negatief beïnvloeden, wanneer je hier meer bewust van wordt, kan je in een volgende stap er wat mee doen. Daarnaast worden er ook ontspanningstechnieken aangeboden waarbij je leert rust op te zoeken. 

Soms lopen je emoties zo hoog op dat er een crisissituatie kan ontstaan. Ook hier wordt aandacht aan besteed tijdens de training. Je gaat een emotiehanteringsplan opstellen waarin je stap voor stap beschrijft welke vaardigheden die je tijdens de cursus hebt geleerd in welk stadium in gezet kunnen worden. Op die manier leer je al in een eerder stadium met je emoties om te gaan en zal het minder snel leiden tot een crisissituatie. In je plan betrek je ook de mensen in je omgeving die je kunnen helpen. Naast dat je een plan opstelt leer je ook situaties inschatten. Je gaat praten over het ontstaan van moeilijke situaties en hoe je hiermee om kan gaan. 

Een gezond lijf en je goed voelen maakt je vaak meer weerbaar. Voor jezelf zorgen is dan ook onderdeel van deze training. Hier leer je hoe je alle factoren als eten, sporten, gezondheid, slapen en ontspanning in balans kan brengen. 

In de training wordt ook je omgeving betrokken. Deze wordt benoemd in het emotiehanteringsplan maar worden ook actief betrokken als steunsysteem bij de training. 

Er is een vervolgtraining. Deze is niet verplicht om te volgen maar kan je in overleg met je behandelaar ook starten. Hierbij staan veel van dezelfde thema’s centraal en daarnaast leer je impulsen te controleren, krijg je handvatten voor het omgaan met boosheid, leer je keuzes maken, ga je aan de slag met assertiviteit en leer je te vertrouwen en risico’s nemen in relaties. 

Plaatje: pan

Plaatje: balance

Sarah

Geschreven door Sarah

Reacties

17 reacties op “VERS training”

  1. Ik heb de training gedaan, half jaar geleden afgerond.
    In die training heb ik geleerd wat ik al in mijn opname en deeltijd wou weten.
    Maar toen ik daar klaar was en de vers ging volgen ging het steeds beter.
    Ik kan nu ook weer ‘normaal’ functioneren, weer naar school en werk etc.
    Anders kon ik het niet omdat ik overspoeld werd met emoties.
    Alleen al als iemand heel iets minder vrolijk naar me keek ging ik kapot.
    En nu kan ik bedenken, ach die heeft zn dag niet en ik ga weer verder.

    Zeker een aanrader!

  2. Ik heb Emotie Regulatie Training. Dat is bij ons maar 10x anderhalf uur en ook iets minder intensief denk ik. Ik heb dan ook geen emotieregulatiestoornis, maar ben wel redelijk gevoelig.
    De onderwerpen zijn hetzelfde, maar wij hebben geen pannetjes oid, wij geven emoties een getal van 0 tot 100 om de intensiteit aan te geven. Ook zit er niet echt een emotiehanteringsplan in, maar zijn het bij ons meer losse oefeningen om met emoties om te leren gaan.
    De theorie ken ik bijna allemaal al uit eerdere therapieën, maar de oefeningen zijn zeker heel nuttig!

  3. Inderdaad een aanrader deze training!
    Samen met je behandelaar kun je kijken of het bij je past en of je er klaar voor bent. En daarna krijg je nog een intakegesprek. Daarna wordt er weer besloten of je ‘geschikt’ bent.
    Ik kon toen een maand later al beginnen en hoewel ik veel al wist, heeft het me heel erg goed gedaan. Nu een jaar later ben ik weer veel sterker! Alles is duidelijk en voel ik goed aankomen en kan ik kijken wat ik er mee kan doen. Soms kun je niets doen aan onverwachte situaties, maar het is allemaal beter te hanteren door de Pannetjes en het Emotie Hanteringsplan.
    Het is niet een wondersleutel dat het daarna altijd goed gaat, maar je kunt er na deze training in ieder geval veel beter mee omgaan.
    Het is wel een zware training, vooral in het begin als je alles nog moet leren. Maar alle energie die je er in gaat steken is zeker de moeite waard!
    Daarnaast heb je ook mensen nodig die je hierbij steunen. Ook heel fijn, want zo gaat de omgeving je ook beter begrijpen en leren zij ook wat ze voor je kunnen doen.
    Ik ben er echt heel enthousiast over!
    De vervolgcursus heb ik niet meer nodig, omdat het nu goed gaat met me. Maar als je toch nog wat extra steun wilt en de onderwerpen zijn ook van toepassing voor je, dan is het ook zeker goed om weer te gaan volgen.
    Succes allemaal!

  4. Het lijkt een beetje op DGT, dialectische gedragstherapie, de therapie die ik nu volg. Ik heb geen persoonlijkheidsstoornis, maar Asperger. Borderline hoedt dus inderdaad geen voorwaarde te zijn.
    Het is zeker een aanrader voor mensen met emotie regulatie problematiek.

  5. Ik sta op de wachtlijst voor deze training. Ergens in mei ga ik beginnen.
    Fijn om positieve ervaringen te lezen! en handige blog.

  6. Ik ga binnenkort waarschijnlijk ook met de VERS beginnen. Heel veel dank voor de info, ook voor de reacties.

  7. veel gehad aan de VERS ben inmiddels bezig met de vervolg cursus. Deze is best pittig, maar is zeker aan te raden voor de mensen die VERS1 hebben afgerond en toch nog wat meer handvatten willen, ook wordt er meer met doelen gewerkt en wordt er veel gekeken naar de schema’s.
    Verder wil ik jullie ook nog laten weten dat er een VERS app is helemaal geweldig gewoon even op je werk een pannetje uitwerken of wat tips om weer pannetje te zakken.

  8. Ik heb enorm veel aan de vers gehad. Ik kan nu eigenlijk bijna altijd op tijd zorgen dat het niet uit de hand loopt, het is alweer 5 jaar of langer geleden dat ik de vers heb gedaan. Maar nog steeds merk ik er de voordelen van.

  9. Als ik dit zo lees vraag ik mij echt af hoe ik dit zonder ouders of steungroeplid noet doen….

    1. Zoek iemand die je vertrouwd in je omgeving. Als dat niet lukt, bij elke VERS training heb je een psycholoog. Doe met hem/haar de moeilijke stukken van het huiswerk en bespreek daar de lastige dingen die je na de afloop van de VERS training met hem/haar verder aan wil werken met vervolg sessies.

  10. blij dat ik der zoveel goede berichten over lees. moet er zelf nog mee beginnen! 🙂

  11. Ik vraag me af hoe oud je moet zijn om aan een vers training te kunnen beginnen.
    Mijn dochter is n.l. pas elf en vind het verschrikkelijk om over haar gevoelens en gedrag te praten, daarom werken therapieen niet bij haar… Denken jullie dat de Vers training haar kan helpen, en zo ja, waar moet ik dan zijn?
    Alvast bedankt!

    1. Overleg met de huisarts en de huisarts ondersteunende psycholoog. Een doorverwijzing naar GGZ is nodig. Maar zorg ervoor dat de juiste diagnose gestel wordt, Pubertijd is een chaotische periode voor een mens, Juist dan is het belangrijk dat ze zichzelf gaan zoeken, bied zoveel mogelijk vormen van cultuur aan, dat helpt om inspiratie te vinden. Geef haar veel troost. De enge buitenwereld is niet altijd een reden om VERS te doen. Je merkt het wel aan haar als ze echt ERS heeft.

  12. De VERS training kwam als een goederentrein over me heen. Heeft heel veel omgewoeld en daardoor zijn een aantal dingen duidelijk geworden. Het is een aandoening, net als de alcoholverslaving die ik in mijn leven ontwikkeld heb. Je moet er mee leren omgaan en het blijft onderhoud vergen. Ik ben bezig met een EHBE (net als EHBO), een eerste hulp bij emoties.
    Mijn beste tip aan ieder die ERS heeft, ga sporten, dat extra tientje aan coaching is het geld dubbel en dwars waard, het geeft je extra energie om ermee om te gaan. Zorg er ook voor dat de digen die tijdens de VERS naar boven komen, erna voldoende begeleid worden door de GGZ, Vooral je schemas, mar geef het minstens en half aar na de VERS de ruimte om daar in te duiken.

  13. ik was eerst bang dat dit niet veel zou uithalen en wou er dus eigenlijk ook niet aan beginnen om dat ik geen vertrouwen er meer in had maar nou ik alle positieve dingen lees ben ik veel meer gemotiveerd het is zo fijn om te lezen dat er zo veel mensen beter van geworden zijn en dat het normaale leven weer draagbaar worden kan
    en het is ook fijn om te lezen dat het veel intensiever is dan het lijkt want dacht dat het aleen een paar groepsgesprekjes waaren en hoe zou dit zon probleem kunnen verhelpen dacht ik maar goed ik heb er nu meer vertrouwen in

  14. Nou ik vind niks dom achterlijk gedoe met de pannetjes net als,ben je een zwaan begaafd iemand nee vind het niks deze terapie

  15. Begin je met VERS-basis of VERS-1? En moet je nog wat voorbereiden (voor de training? Ik ga januari 2023 starten. Al ben in bipolair, ik hoop hier wat van op te steken…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *