EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een therapievorm voor mensen die één of meerdere traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt. Deze gebeurtenissen nemen vaak nog een grote plek in in het hier en nu en belemmeren mensen hierdoor in hun dagelijks functioneren. EMDR kan bijdragen aan het verminderen van klachten zoals nachtmerries en herbelevingen en kan zorgen dat de emotionele lading van de traumatische ervaringen afneemt.
Trauma?
EMDR wordt dus vaak toegepast bij mensen die een traumatische ervaring hebben meegemaakt. Hierbij zul je misschien als eerste denken aan bijvoorbeeld misbruik of een geweldsmisdrijf. In veel gevallen kunnen we dit psychisch zelf opvangen maar het kan ook zijn dat je als gevolg van deze ervaringen psychische klachten ontwikkelt. Denk hierbij aan somberheid, herbelevingen, nachtmerries, concentratiestoornissen of eetproblemen. Bij sommige mensen leidt dit uiteindelijk tot een posttraumatische stressstoornis. Als de traumatische ervaring je zo erg belemmert, dan kan EMDR dus zeker helpend zijn.
Wat veel mensen niet weten is dat EMDR echter veel vaker wordt toegepast. Ook bij een fobie, na een verkeersongeval, een ziekte, het verlies van een dierbare of een operatie die volledig mis is gegaan kan EMDR zinvol zijn. Het gaat erom dat je iets hebt meegemaakt waar je in het heden nog steeds last van hebt. Het hoeft dan ook niet om één ervaring te gaan, het kan ook om een reeks kleinere ervaringen gaan die ervoor gezorgd hebben dat je nu heel onzeker bent, bijvoorbeeld voortdurend bekritiseerd worden in je thuissituatie of getuige zijn geweest van vele ruzies thuis als klein kind zijnde. Ook bij pesterijen die van invloed zijn geweest op je ontwikkeling, kan EMDR nuttig zijn.
Hoe werkt het?
N.B. Dit is hoe het bij mij ging. Andere therapeuten gaan misschien net iets anders te werk.
Aan het begin van EMDR-sessie zal de therapeut vragen je te vertellen over de gebeurtenis om zo meer informatie te krijgen. Hierbij komen meestal al allerlei gevoelens en gedachten omhoog. Samen met de therapeut kijk je dan welk beeld, welk gevoel en welke gedachte het meest op de voorgrond staat. Vervolgens begint het echte verwerken door middel van de EMDR. Als je je het beeld opnieuw voor de geest haalt, zal de therapeut met zijn/haar vingers vlakbij je gezicht van links naar rechts bewegen. Je moet dit met je ogen volgen en je ondertussen ook op het beeld focussen. (Het kan ook zijn dat het in plaats van met vingers, met piepjes in een koptelefoon gebeurt. Dan hoor je eerst links en dan rechts een piepje en moet je je daar op richten in plaats van op de vingers.) Dit duurt ongeveer een minuut.
Daarna kijk je met de therapeut welke veranderingen er plaatsvinden. Als er bijvoorbeeld een nieuw beeld komt, dan focus je je op dat beeld en begint het bewegen met de vingers opnieuw. Dit gaat een tijdje zo door. Tussendoor zal de therapeut je ook vragen een cijfer te geven aan de gevoelens die je bij de beelden ervaart. In het begin is dit vaak erg hoog, omdat de beelden allerlei gevoelens van bijvoorbeeld angst en verdriet op kunnen roepen, maar na een tijdje wordt het cijfer lager.
Het effect van EMDR is namelijk dat de heftigheid van de gebeurtenis afneemt en het zijn emotionele lading verliest. De gevoelens die je er dus eerder bij voelde waardoor het je belemmerde in het dagelijks leven, worden minder. Vandaar dat ook dat cijfer lager wordt. Dit komt doordat je tijdens EMDR heel sterk aan de gebeurtenis denkt en je tegelijkertijd ook moet focussen op de vingers (of piepjes) wat voor je hersenen veel energie kost en je de mogelijkheid geeft de gebeurtenis te verwerken.
Hoe lang het duurt voordat je iets verwerkt hebt door middel van EMDR, is niet te zeggen. EMDR is relatief gezien wel een snelle manier van traumaverwerking ten opzichte van bijvoorbeeld gesprekstherapie, maar het hangt helemaal af van de gebeurtenis, de persoon in kwestie en het verloop van de EMDR af hoe lang het zal duren. Bij sommige gebeurtenissen kun je na enkele sessies (bij mij duurde een sessie inclusief voor- en nabespreken maximaal een uur) al veel verbetering merken en bij andere gebeurtenissen zijn de beelden veel heftiger en heeft het meer tijd nodig.
Ook niet alles leent zich voor EMDR, soms werkt het niet en is er langdurigere en intensievere traumabehandeling nodig.
Mijn ervaring
Ik ben begonnen met EMDR toen ik een kliniek zat. Ik ben blij dat ik er toen mee begonnen ben en niet toen ik thuis was omdat EMDR best wel een heftig na-effect heeft. Je gaat heel bewust weer beelden oproepen die juist zo naar zijn waardoor je na de sessie best wel een tijdje van slag kunt zijn. Het is daarom belangrijk dat je goed opgevangen wordt als je klaar bent, waar ik later zelf stabiel genoeg voor was.
Het is een heftige therapievorm doordat je zo geconfronteerd wordt met wat je hebt meegemaakt, terwijl je daar het liefst nooit meer aan wil denken. Ik zag het dan eerst ook helemaal niet zitten om alles aan mijn therapeut te moeten vertellen. Ik dacht dat het wel een goed idee zou zijn om gewoon nog een extra slaappilletje te nemen, dan gingen die nachtmerries vanzelf wel weg ;). Uiteindelijk was dat natuurlijk niet de oplossing en werden de klachten gewoon te erg. Voor mij was het heel belangrijk dat ik een goede vertrouwensband had opgebouwd met mijn therapeut omdat je hele persoonlijke dingen vertelt.
Ik heb EMDR gehad voor een reeks relatief kleine gebeurtenissen die ik als klein kind heb zien gebeuren of gehoord, maar waar ik toch last van had. Dit was niet een groot trauma maar zorgde er toch voor dat ik regelmatig droomde over een schreeuwende vader en overdag snel schrok als iemand zijn stem verhief. Door middel van EMDR heb ik hier nu een stuk minder last van. Ik droom er bijna nooit meer over en als er iemand op staat schreeuwt, dan denk ik er vaak wel aan, maar het is niet meer zo dat ik er bang van word zoals ik dat als klein meisje werd. Ik kan er nu een betekenis aan geven.
Daarnaast heb ik EMDR gehad voor een grotere traumatische ervaring en dat ligt toch wel ingewikkelder. Op den duur zal daar echter ook de lading van afnemen alleen heeft dit -zoals eerder gezegd- meer tijd nodig. Vergeten doe je het natuurlijk nooit, maar EMDR is een heel effectief middel om nare ervaringen een plekje te kunnen geven zodat het je niet meer belemmert in je dagelijks leven.
Meer Informatie?
Wil je meer informatie over dit onderwerp of ben je op zoek naar een EMDR-therapeut bij jou in de buurt, klik dan hier.
Geef een reactie