Interview: Mayra Louise – Op je lijf geschreven

In 2010 spraken we haar al en inmiddels is er veel veranderd; Mayra Louise (1981) heeft inmiddels een dochter gekregen, net haar eerste boek uitgebracht en kijkt tegenwoordig op een hele andere manier naar zichzelf en haar lichaam. Het afgelopen jaar heeft ze hard gewerkt aan de boodschap die zij aan andere vrouwen mee wil geven. Haar boek ‘Op je lijf geschreven’ ligt sinds kort in de winkel.

“Ik heb het boek nu net zelf ingesproken, omdat het ook als luisterboek wordt uitgebracht. Toen dacht ik: ja, ik had dit echt als 19-jarige moeten lezen. Dat had mij echt heel veel ellende kunnen besparen.”

Zelf herinnert ze zich de tijd van het eerste interview ook nog goed. “Volgens mij was ik toen nog aan het diëten. Ik zat in ieder geval nog in mijn lijn-fase. “

Je was volgens mij wel al bezig met op een andere manier naar jezelf kijken, maar het ging ook over dat je wel strakker in je vel zou willen zitten. Dat je nog vaak uit emotie at en beter voor jezelf wilde gaan zorgen.
“Ah! Dus het zat er al een beetje, maar nog niet zoals nu. Dat was in 2010 en begin 2012 heb ik hypnotherapie gehad. Dat heeft mij uiteindelijk geholpen om die eetbuien aan te pakken. Ik leerde om eten en emotie van elkaar los te koppelen. Daar ging ik toen een paar jaar eigenlijk heel prima op, ik voelde mij heel lekker in mijn lijf. Ik ging veel meer intuïtief eten en dat had een positieve impact op hoe ik mij met mijn lijf voelde. Maar dat was een soort afleiding voor wat er intern eigenlijk nog steeds zat. Twee jaar later kwam ik tot de conclusie dat ik het gevoel en de kijk op mijn lijf had aangepakt, maar mij van binnen nog steeds niet goed genoeg voelde. Het ligt dus niet aan mijn lijf. Het is de kronkel in mijn hoofd.”

En het ‘aanpakken van je lijf’ betekent in dit geval dus het accepteren?
“Ja. Kijk, ik moest natuurlijk wel dingen doorbreken, want mijn relatie met eten was heel verstoord. Mijn cirkeltje was: lijnen-eetbuien-schuldgevoelens en dat ging eigenijk altijd zo door. Ik had heel erg ‘goed’ en ‘slecht’ eten. Een appel was goed, maar een stuk taart was slecht. Als ik mij heel goed aan mijn dieet had gehouden, voelde ik me niet alleen slanker, maar ook succesvol en sterk. Maar zodra ik dan een keer chocola at, voelde ik me meteen weer een mislukkeling. Dat stukje heb ik dus aangepakt met hypnotherapie. Maar later ontdekte ik dat ik het bijvoorbeeld in mijn liefdesleven nog steeds heel moeilijk vond om mijzelf belangrijk te maken. Toen begon eigenlijk pas het echte werk. Daar gaat mijn boek dan ook over, dat je lijf vaak niet je probleem is. Dat je eigenlijk iets moet met de kronkel in je hoofd. Met de manier waarop je naar jezelf kijkt en waar dat dan vandaan komt. Dat het niet gaat over of je cellulitis hebt of dikke dijen.”

Wat is het belangrijkste dat je de afgelopen jaren geleerd hebt?
“De verschuiving van mijn lijf naar mijn hoofd. Dat je jezelf eigenlijk liefdevol moet forceren om te stoppen met leven naar je gevoel van schaamte. Dat je schijt moet gaan hebben aan je schaamte, omdat dat je echt klein houdt. Ik heb er 25 jaar over gedaan om dat los te kunnen laten en dat is gewoon echt zonde. Ik gun jonge meiden en vrouwen dat ze gewoon écht kunnen gaan leven. Zonder bezig te zijn met: Hoe zie ik eruit? En wat vinden mensen daarvan? Voldoe ik wel aan wat hoort?

Selfcare is voor mij eigenlijk dat je jezelf belangrijk maakt in de situaties die er voor jou in je eigen leven toe doen. Jezelf durven uitspreken en stoppen met je schamen voor jezelf. Of dat nu is vanwege je lijf of je karakter. Ruimte durven maken voor jezelf. Door mezelf permissie te geven om die ruimte in te nemen, groeide ook mijn zelfvertrouwen.”

Hoe heeft het moederschap invloed gehad op hoe je naar je lichaam kijkt?
“Dat was echt nog wel even een ding. Na de bevalling herkende ik mijn lichaam niet, wat heel veel moeders hebben. Daar heb ik mijzelf maar even de tijd in gegund, om daar echt even in te aarden. Nu ben ik er weer helemaal oké mee. Door die hele zwangerschap en bevalling ben ik mijn lijf juist heel dankbaar. Het is een soort oerkracht die je in jezelf ontdekt.”

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Mayra | Self-Love Blogger (@mayralouise) op

En dat gevoel is er nog steeds?
“Ja, ik ben nu vooral heel blij met mijn dochtertje en heel dankbaar dat mijn lijf dit kon doen. Ik had een vrij makkelijke zwangerschap en een super snelle bevalling. Terwijl er best wel wat oordelen zijn over dikke vrouwen die zwanger zijn.”

Wat voor oordelen dan?
“Als je zwanger bent en je hebt overgewicht, krijg je eigenlijk al meteen te horen dat er bepaalde risico’s zijn. De kans op zwangerschapsdiabetes is groter en je mag niet thuis bevallen. Ze zeggen dat je meer kans hebt op bloedverlies en dat er van alles mis kan gaan. Wat natuurlijk helemaal niet handig is als dat gebeurt, maar het is niet per se zo dat elke dikke vrouw dat heeft. Ik heb daar bijvoorbeeld helemaal geen last van gehad.”

Hoe ging je en ga je nu om met jouw lichaamsbeeld en gevoelens daarbij?
“Ik heb echt nog wel shit-dagen, dat is ook normaal. Vroeger ging ik diëten om van dat rotgevoel af te komen en dan kreeg ik door de stress weer een eetbui. Dat was mijn manier om mijn emoties lam te leggen. Toen ik die eetbuien wist te doorbreken, kwamen er natuurlijk ook heel veel emoties bij. Het heeft ook echt wel even geduurd voordat ik daar mijn weg in had gevonden. Maar nu, inmiddels 7 jaar later, is het oké om het te voelen zoals het is. Dus of ik me nu heel goed voel of een shit-dag heb; het mag er gewoon zijn.”

Hoe ziet dat er dan nu uit? Die gevoelens er laten zijn?
“Stel ik word wakker en ik denk: Dit is hem niet.. Je hebt wel eens van die dagen; je lijf zit je niet lekker. Dan moet je ook nog eens kleren aan en dat helpt meestal helemaal niet! Je hebt gewoon een off day. Nu laat ik dat er gewoon zijn, of ik ga heel bewust dingen doen waarvan ik weet dat ze mij kunnen helpen. Het ligt er ook aan wat voor dag het is. De week voordat ik ongesteld word, ben ik meestal een beetje off en reageer emotioneler op dingen. Op die dagen ga ik dat niet proberen weg te nemen.

Maar stel ik voel me rot omdat ik iets niet goed heb gedaan met werk of een discussie heb gehad met mijn vriend. Dan ga ik vaak eerst even wandelen en daarna schrijven. Om helder te krijgen voor mijzelf wat er nu aan de hand is. Wat voel ik precies? Kloppen die gevoelens en moet ik daar iets mee? Maar soms voel ik me ook niet goed omdat ik moe ben. Dan kan ik in het park gaan wandelen of even een momentje voor mezelf inplannen. Ik stem mijn selfcare dus eigenlijk af op de situatie. Wat heb ik nu nodig? Wat kan ik nu doen om mij iets beter te voelen?”

En als dat negatieve gevoel betrekking heeft op je lichaam? Is dat ook iets wat je dan kan toepassen?
“Stel dat ik mij bijvoorbeeld niet lekker voel over mijn lijf. Het eerste gedrag dat ik dan meestal vertoon, is dat ik dan neig naar comfortfood. Maar wat ik nu meestal bewust doe, is juist heel goed voor mezelf zorgen. Bewust een hele lekkere maaltijd klaarmaken of gaan lunchen in een fijn tentje. Zodat ik weet: ik voed mijzelf hiermee! Ik geef mijzelf hiermee energie. Dan probeer ik dus juist het tegenovergestelde te doen, omdat ik weet dat ik me dan vaak veel beter voel aan het einde van de dag. In de week voor mijn ongesteldheid denk ik: haal maar lekker dat frietje! En die reep chocola! Het gaat er bij mij om: wat gun ik mijzelf nu?”

“Je leven gooit steeds weer nieuwe situaties op je en in elke nieuwe situatie moet je eigenlijk weer uitvogelen hoe je daarin het beste voor jezelf kan zorgen.”

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Mayra | Self-Love Blogger (@mayralouise) op

Hoe is het vandaag de dag met het schoonheidsideaal gesteld?
“Als tiener was ik al fan van magazines, maar pas op latere leeftijd besefte ik dat ik mezelf totaal niet terugzag in die bladen. Voller, dikker of meer curvy vrouwen werden nog helemaal niet getoond. Als het er al was, was het in de vorm van een afvalreclame. De before-foto was dan een dik lijf, zonder hoofd. De after-foto was altijd een stralend mens, mét hoofd, een slank lijf én een stralende lach. Dus dat was mijn associatie; dik is niet goed, dun is wel goed.

Iedereen is ook bezig met diëten en met strakker willen worden. Het is blijkbaar normaal om te vragen; Ziet mijn kont er dik uit in deze broek? Kan ik dit wel hebben? Al die dingen, die eigenlijk hele subtiele afwijzingen zijn van hoe we eruit zien, vinden we heel normaal.

Nu is er wel écht verandering gaande. De afgelopen jaren is er ontzettend veel gebeurd wat betreft zichtbaarheid, als je kijkt naar diversiteit in alle verschillende vormen. Ik heb het idee dat er nu  verschillende schoonheidsidealen naast elkaar bestaan. Je hebt het slanke ideaal, het fitte ideaal, het gezonde ideaal en het curvy ideaal. Maar het zijn nog steeds wel allemaal ideaalplaatjes. Je merkt bijvoorbeeld in de plus size wereld dat het ideaalplaatje is: grote borsten, kleine taille, platte buik en dan weer hele ronde heupen en billen. Wat voor heel veel vrouwen ook heel onrealistisch is.”

Wat is je doel met dit boek?
“Mijn doel in het algemeen, los van het boek, is dat ik eraan wil bijdragen dat vrouwen zich beter gaan voelen over zichzelf en hun lijf. Omdat ik dat zelf eigenlijk zo heb gemist, een positief rolmodel. Ik wil dat nu aan andere vrouwen bieden. Het is nodig om het over dit soort dingen te hebben. Iedereen is zich de hele dag door aan het vergelijken en als je je vergelijkt met iets wat echter is, heeft dat denk ik een positiever effect op je. Het ding met Social Media is dat het allemaal momentopnames zijn. Jij zit 24/7 met jezelf opgescheept. Dus je vergelijkt jouw 24/7, waarin je opstaat met je haar tien verschillende kanten op, met dat plaatje online. Dat win je nooit!

Ik geloof dat het heel belangrijk is om een tegengeluid te bieden en dat letterlijk te laten zien. Het is gewoon heel belangrijk dat mensen, en vooral jongeren, diverse lichamen zien. In maat, maar ook in kleur, seksuele voorkeur en in gender. Het is echt mijn doel om daaraan bij te dragen. Om mensen te inspireren dat ze daarover gaan nadenken en dat ze dit misschien zelf ook gaan toepassen.”

“Je mag babysteps gewoon vieren. Met elk nieuw ding dat mijn dochtertje doet, denk ik: Oh my god! Je kan dit nu! Bij onszelf doen we dat helemaal niet.”

Je hebt het in je boek over een social media dieet. Leg eens uit?
“Voor mij zijn dat twee verschillende dingen. Aan de ene kant gaat het over wat ik zie, mijn feed. Vroeger, toen ik nog heel erg bezig was met diëten, volgde ik heel veel fitgirls. Om mijzelf ‘te motiveren’. Maar als ik dan niet naar de sportschool ging, voelde ik me heel schuldig. Op een gegeven moment ben ik dat er allemaal uit gaan gooien. Ik heb niets tegen fitgirls, maar voor mij werkt dat niet. Dat is gewoon een negatieve trigger. Ik denk dat het voor heel veel vrouwen kan zorgen voor een negatieve vergelijking. Ik ben er juist heel veel diversiteit in gaan gooien. Wat betreft mensen, lichamen, kleuren, maar ook illustraties, zodat ik niet de hele dag door mensen zie. Ook veel planten en quotes! Echt een lekkere afwisseling.

Het tweede is hoe ik met mijn social media omga. In mijn geval is heel belangrijk dat ik regelmatig Social Media breaks neem. Dat betekent dat ik een week niet online ben. Dat even helemaal loslaten, helpt mij heel erg om er relaxter mee om te gaan. Als ik echt eerlijk naar mijzelf kijk, ben ik gewoon gelukkig zonder. Dus ik zoek nog naar manieren om het wel als platform te kunnen gebruiken, maar dat het minder met mijn hoofd doet.

Ik zeg altijd: ga accounts volgen die je inspireren. Maar let daarbij op dat dat geen accounts zijn waarvan je vindt dat ze je ‘moeten’ inspireren. Kijk eerlijk naar of dat wel echt zo is. Kijk wat het met je doet. Doe het voor mijn part elke maand, want waar je behoefte aan hebt, verandert. Jij kan met de dag veranderen en waar jij blij van wordt dus ook.”

Wat zijn nu je toekomstdromen?
“Wat ik hoop is dat ik naar aanleiding van dit boek een werkboek mag maken. Zodat ik mensen kan helpen om hier daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Dat is in dit boek ook al wel een beetje de bedoeling. In één van de eerste hoofdstukken vraag ik de lezer bijvoorbeeld: Wat heb jij nodig om je goed te voelen in je leven? Hoe wil je jouw dag beginnen en hoe wil je die eindigen? Ik kan mij voorstellen dat het heel leuk werkt om thema-hoofdstukjes te hebben en aan de hand van die thema’s, met opdrachten over jezelf, aan de slag kunnen gaan.

Verder hoop ik meer manieren te vinden om offline dingen te doen. Dus meer workshops geven, meer lezingen. Zodat wat ik uitdraag online, offline kan gaan doen. Waardoor er dus ook een betere balans kan ontstaan. En dat ik misschien dingen kan gaan doen voor jongeren en op basisscholen. Want ik denk dat daar ook heel veel kansen zitten. Ik vind bijvoorbeeld dat een thema als selflove of selfcare prima zou passen in het vak maatschappijleer, wat ik vroeger had. Het is mijn doel om mijn werk te maken van mezelf zijn.”

Welke levensles wil je aan je dochter meegeven?
“Pfoe, dat is er niet maar eentje! Als ik kijk naar wat het meeste impact heeft gehad op mij, dan ga ik haar meegeven dat ze altijd goed genoeg is. En dat, wat ze ook wilt, ze het waard is. Ik heb heel lang geloofd dat ik van alles niet waard was. Ik hoop haar in de basis te kunnen overtuigen dat ze gewoon goed is zoals ze is. En dat ze van daaruit een stabiele eigenwaarde op kan bouwen, die haar in het leven houvast geeft.

Het is heel moeilijk als je je eigenwaarde van dingen buiten jezelf haalt, omdat je dan altijd iemand anders nodig hebt om dit te bevestigen. Ik geloof dat het heel erg belangrijk is als je zelf weet dat je goed bent als mens. Het had mij echt enorm gescheeld als ik dat eerder wist. Ik was altijd bezig met advies vragen aan anderen. Ik durfde gewoon niet op mezelf te vertrouwen. Dus als ik haar iets kan meegeven, hoop ik toch wel dat ze op een tevreden manier naar zichzelf kijkt en van daaruit haar leven leeft zoals zij dat wil.

Nu ik moeder ben, besef ik dat kinderen kijken naar wat hun ouders doen. Dus ik kan mijn dochter 100 keer vertellen dat ze goed genoeg is, als ik vervolgens negatief over mezelf praat of aan mijn vetjes sta te trekken als ik voor de spiegel sta, dan zal ze dat onthouden. Dus ik geloof dat het heel belangrijk is dat ik zo goed mogelijk voor mezelf zorg. Want dat is wat mijn dochtertje ziet. En dat is dus precies wat ik aan haar wil doorgeven.”


De winactie is gesloten. Wil je toch graag het boek ‘Op je lijf geschreven’ van Mayra Louise lezen, bestel hem dan hier!

Daphne

Geschreven door Daphne

Reacties

47 reacties op “Interview: Mayra Louise – Op je lijf geschreven”

  1. Ik zou dit boek heel graag willen winnen omdat het me een heel interessant boek lijkt waar ik nu veel aan kan hebben ik vind zelfcare voor je zelf zorgen door jezelf alles te geven wat je nodig hebt en jezelf verzorgen en jezelf af en toe te verwennen

  2. Oh wauw.. Maak graag kans op dit mooie boek. Mayra is echt een inspiratie in hoe ik naar mezelf heb leren kijken en hoe ik de opvoeding van m’n kids wil.

    Bedankt voor dit mooie interview trouwens

  3. Ik zou het boek graag willen winnen omdat het me een heel interessant en leerzaam boek lijkt. Voor mij betekent selfcare voor jezelf zorgen in de vorm van jezelf goed voeden en jezelf beetje bij beetje leren liefhebben. Ik vind dit heel lastig en het lukt mij eigenlijk niet. Wel vind ik het een enorm mooi onderwerp en zou er eigenlijk veel meer aandacht aan besteed moeten worden.

    1. Gefeliciteerd! Bedankt voor je leuke reactie! Je hebt het boek Op je lijf geschreven van Mayra Louise gewonnen! Stuur een mailtje met je naam en je adresgegevens naar redactie@proud2bme.nl, zodat we het boek naar je op kunnen sturen.

      Liefs,
      Team Proud2Bme

  4. Ik wil dit zeker graag winnen! Selfcare is voor mij hulp vragen die je nodig hebt. Niet alleen professionele hulp, maar ook in je eigen omgeving.

  5. Ik zou het graag willen winnen omdat ik ook moeite heb met selfcare. Momenteel ben ik zwanger van mn 4e kindje en nog steeds erg veel moeite heb met de signalen van mn lichaam en t veranderen van mijn lijf… ondanks dat het krijgen van n kindje t helemaal waard is… Ik hoop door de leren over selfcare dat ik dit dan ook aan mn kindjes kan overbrengen en kan zorgen dat ze nooit in een situatie als dit terecht komen of in ieder geval weten dat ze voor zichzelf mogen zorgen… helaas heb ik dat nooit geleerd van thuis uit en dan is t ook moeilijk om dit door te geven… lang verhaal kort: ik zou het heel graag willen winnen voor ons hele gezin ♡

  6. Hoi

    Ik zou dit boek heel graag winnen omdat ik alle tips zeker goed kan gebruiken. Er is nog maar pas een eetstoornis bij mij vastgesteld en ik wil er werk van maken om er vanaf te geraken.

    Gr

    Elly

  7. Complimenten voor het interview, super helpend!

    Ik zou dit boek wel heel graag willen winnen:).
    Selfcare betekent voor mij stil staan bij de handvaten die je jezelf kunt geven om op een gezonde, helpende, manier met het leven om te gaan.

  8. Wauw, mooi zeg. Ik zou dit boek heel graag willen winnen omdat ik weet wat self-care is, hoe ik het op mezelf zou kunnen toepassen, maar het niet doe. Hopelijk kan dit boek me net dat duwtje in de rug geven dat ik nodig heb.

  9. Ik zou dit boek ECHT heel graag willen😍 omdat: Selfcare betekent voor mij heel veel maar mag het wel een stuk meer doen eigenlijk, ik zet steeds anderen op de eerste plek inplakte van mezelf terwijl ik juist met mijn eetstoornis mezelf op 1 moet zetten maar ben daar gewoon te bang voor denk ik💞

  10. Dit is zo’n mooi en verrijkend interview!
    Ik ben een twee-tal weken geleden begonnen met elke avond kort stil te staan bij wat zelfzorg voor mij betekent/ wat zelfzorg zou kunnen inhouden en hier iets over te schrijven. Op die manier hoop ik er in crisismomenten te kunnen naar teruggrijpen om zo constructief verder te gaan. Het doel is dat zelfzorg een soort automatisme wordt door er regelmatig mee bezig te zijn.
    Eigenlijk komt zelfzorg erop neer dat je voor jezelf MAG zorgen en naar je lichaam luisteren door dingen te doen die je aangenaam vind, die je helpen in het leven en hierbij ook hulp mag vragen en aanvaarden. Concrete voorbeelden: tijd investeren in zaken die me energie geven, neen durven zeggen, rust nemen, grenzen stellen, soms ook iets doen dat je minder leuk vind/jezelf uitdagen, …

    Omdat zelfzorg een heel belangrijk thema is binnen therapie momenteel zou ik dit boek zeer graag winnen, ik denk er veel uit te kunnen leren.
    Zelfzorg is een levenswerk!

  11. Net laatste therapie sessie voor de eetstoornis gehad. Dus nu nieuwe stap naar meer groei met de handvatten die ik heb gekregen! Spannend!
    Dit boek zou mij hierin kunnen ondersteunen om steeds verder te groeien en om tevreden te zijn met elke kleine stap! 🙂

  12. Eigenlijk vind ik het ingewikkeld om uit te leggen, waarom ik dit boek zou willen willen; ik zou het willen om het als kracht en inspiratie te kunnen gebruiken nu ik in de kliniek zit en geconfronteerd wordt met de heftigheid van mijn eetstoornis. Maar ergens voelt iets winnen ook als niet mogen, niet verdienen. Wat aan de andere kant misschien juist een goed dingetje aan selfcare zou betekenen; mezelf gunnen iets te winnen, waar ik denk iets aan te hebben en als hulpmiddel zou kunnen gebruiken in deze toch wel pittige tijd.

  13. Oh jeetje, dit boek zou ik graag willen winnen.
    Self care… een onderwerp wat voor iedereen relevant is. Voor mij is self care het belangrijkste wat er is. Mezelf op nummer 1 plaatsen en goed voor mijn lichaam zorgen. Dit lukt nog niet altijd, maar iedere stap is er eentje! Met mijn gezonde verstand verlang ik naar heel goed voor mezelf zorgen, terwijl mijn eetstoornis hier erg destructief in is. Een welbekende onophoudelijke tweestrijd. Maar zoals ik al zei, iedere stap is er eentje en dit boek zou mij hier erg in kunnen helpen!

  14. Ik wil dit boek graag winnen omdat ik denk dat ik er van kan leren! Zelfzorg betekent voor mij mezelf en mijn lijf leren accepteren en letterlijk beter voor mezelf gaan zorgen. Op dit moment ben ik daarvoor hard mijn best aan het doen, maar ik ben er nog niet. Hopelijk geeft dit boek me een duwtje in de goede richting!

  15. Ik heb laatst alle podscasts van Mayra geluisterd, echt een aanrader voor iedereen. Ze zijn heel helder en de gasten gaven allemaal stuk voor stuk goede adviezen, over omgaan met emoties, eetbuien, zelfzorg, je lichaam accepteren. Ik heb er heel veel aan gehad. Ik ben momenteel zwaarder dan ooit door eetbuien maar mede door de podcast en het body positivity boek van Megan Jane Crabbe (ook een aanrader!) voel ik me veel beter dan tientallen kilo’s geleden. Echt heel gek hoe zoiets kan werken, maar wel bewijs dat boeken als deze nodig zijn én echt een verschil kunnen maken.

    Ik zou mede daarom heel graag kans willen maken op dit boek! Voor mij is selfcare eigenlijk heel basaal. Dagelijks douchen, tanden poetsen, mijn gezicht verzorgen, op tijd opstaan en slapen, mijn kamer opgeruimd houden en voldoende en lekker eten zodat ik eetbuien kan voorkomen. Daarnaast doe ik mindfulness en plan ik daar iedere dag momentjes voor in. Natuurlijk, nagels lakken en massages zijn óók zelfzorg, maar voor mij zijn die basale dingen juist heel belangrijk om op de rit te krijgen. Daar houdt ik dan ook een habit tracker voor bij, wat voor mij goed werkt om ervoor te zorgen dat ik al deze dingen ook daadwerkelijk doe en niet de hele dag achter de feiten aanloop.

  16. Ik zou het super tof vinden om dit boek te winnen! Nu ik de keuze heb gemaakt en inmiddels heb geaccepteerd om even een break van mijn studie te nemen om aan mezelf te werken en mezelf op te laden na alle chaos en harde werk heb ik dus alle tijd en ruimte over om zoiets inspirerends erbij te pakken! Het was geen makkelijke keuze, maar misschien wel het beste voor nu om daarna weer volledig uit te pakken als mezelf ♡ #RechargeHEREICOME

  17. Nou, ik hoef dat boek niet te hebben, als je er.zo uit komt te zien.. Ja, sorry hoor, maar dit is echt niet gezond.

    1. Vind dit wel heel kort door de bocht.
      Je hoeft geen reactie achter te laten… De persoon in kwestie kan het ook lezen.

    2. Wauw dat is echt een hele nare reactie. Volgens mij ga je een beetje voorbij aan de inhoud van de blog. Wat hebben wij eraan dat jij er echt niet zo uit wil zien? Als je er niet op een bepaalde manier uit wil zien dan weet je dat toch gewoon voor jezelf. Is je goed recht maar ik ga ook niet onder de blogs van Irene plaatsten dat ik echt niet haar tekst wil lezen omdat ik geen blauw haar wil. Dan lees ik het toch lekker niet.

    3. wat een moeilijke reactie
      iemand mag van zich of haarzelf houden ongeacht uiterlijk en daar draait het in dit geval om, niet om gezond/ongezond maar om van jezelf houden precies zoals je op dat moment bent

  18. Wauw, dat is een boek wat ik super graag zou willen lezen!
    Zelf mama van twee kinderen dus hele herkenbare dingen
    Het interview zelf al heeft zulke goede vibes
    En ja selfcare dat doe ik denk te weinig dus moet nog een hoop leren ☺️
    Maar lekker op de bank met een goed boek, kop thee en een lekker stuk chocola is voor mij echt een heerlijk me momentje 😁

  19. Een lang verhaal kort; ik móet dat boek lezen!!! ☺☺
    🍀🍀🍀🍀🍀

  20. Selfcare is voor mij eten na behoefte i.p.v aanbevelen hoeveelheden. Het boek lijkt mij heel erg interessant, en ik denk dat ik er veel van kan leren.

  21. Ik zou graag kans willen maken op dit boek omdat ik enorm veel moeite heb om mijn nieuwe lichaam te accepteren en daardoor ook weer terugval, en omdat ik last heb van zelfhaat en ik selfcare en selflove erg moeilijk vind. Ik vind het ook lastig om mijn negatief lichaamsbeeld, lichaamsbeleving en zelfhaat te bespreken met therapeuten en hoop dat een boek zoals die van Mayra, een laagdrempelig begin kan zijn om er aan te gaan werken.

  22. Ik had hier zo’n lange reactie getypt maar helaas viel mijn internet weg.. ik kan alles niet herhalen.
    Dit boek zou ik dolgraag willen winnen. Het lijkt me een boek dat me kan ondersteunen in mijn herstel en misschien is dit wel eindelijk hét boek wat me net dat zetje kan geven waardoor ik na 14 jaar eetstoornis eindelijk kan herstellen. Eindelijk mezelf kan liefhebben. Eindelijk dit lichaam kan accepteren. Zelfzorg is super belangrijk, zelfzorg houd me staande in moeilijke tijden, en ik ben er helemaal nog niet zo goed in.

  23. Ik zou dit graag aan een vriendin cadeau doen. Haar verhaal lijkt tot het moment van nu bijna bevallen exact hetzelfde. Ik hoop dat het boek en de eigen ervaring, het doorleefd hebben en er positief (ook met de highs en de lows) uitkomen haar hoop geeft en laat genieten van het wonder dat zal komen.

  24. Dit boek zou echt iets voor mij zijn, omdat ik absoluut nog veel beter voor mezelf kan zorgen… Het lijkt me heel interessant om te lezen!
    Selfcare is voor mij het letten op hoe je dagen eruit zien. Soms bewust dagen niks plannen en ook een paar keer per dag even stilstaan bij wat voel ik en wat heb ik nu nodig.

  25. Wauw… Mayra is altijd al zo’n inspirerende vrouw! Ben erg benieuwd naar haar boek. Wat self-love of selfcare voor mij inhoudt is… De ruimte en tijd nemen om te focussen op eetstoornis herstel. Ik ben door het verhaal van Scarlet geraakt en de volgende dag per direct een pauze ingelast bij m’n studie neuropsychologie. Om gezond te worden en van die anorexia af te komen. Dat is self care voor mij! Nu echt aan mijzelf denken, omdat het moet en nodig is en elke dag dat ik dit niet heb gedaan zo zonde is…

  26. Als ik dit zou winnen zou ik er direct in gaan beginnen. Mijn eetstoornis duurt al zo lang en iedere keer als ik het overwin, verlies ik een stukje steun en voel ik me bang.
    Ik heb een groot verlangen om mezelf te mogen zijn, gewoon zoals ik ben.
    En zonder eetstoornis steun te zeggen dat ik mezelf waardeer en emoties erken.
    En nu dan dit boek wordt verloot, en het plaatsen van een reactie de kans op (over)winnen vergroot. Type ik dit bericht met mijn ogen op de toekomst gericht.

  27. Wat een mooie en wijze woorden van haar – ik zou graag haar boek willen winnen! Zelf houd ik mezelf voor dat ik genezen ben van mijn eetstoornis, want ik eet meer calorieen en kan weer werken, maar toch ben ik nog steeds heel streng in wat ik wel en niet mag, de hoeveelheden, het schuldgevoel als ik wel iets ongezonds heb gegeten…. Tel daarbij op dat ik het altijd voor alles en iedereen goed wil doen en zelfzorg dan laat liggen: eigenlijk ben ik nog helemaal niet zo genezen als ik mezelf voorhoud.

    En ik merk absoluut wat zij ook zegt van het ‘ideaalplaatje’: Ik hoef niet graatmager te zijn, ik vind het prima om rondere heupen en borsten te hebben. Als de taille maar slank is en de perfecte zandloper-ratio heeft. Met dit boek hoop ik beter te leren wat een gezonde manier is van naar je lichaam en jezelf kijken. Wie weet wat ik er allemaal van leer!

  28. Wat fijn dat jullie hier aandacht aan besteden op proud! Zeker omdat ik soms het idee heb omdat er meer aandacht besteedt wordt aan anorexia en ondergewicht dan aan eetbuien en overgewicht. Wat overigens niet per se in verband hoeft te staan met elkaar.

    Selfcare zit voor mij in zoveel kleine dingetjes. Echt even voelen waar je op dat moment behoefte aan hebt. De ene keer is dat een nectarine, de andere keer een stuk chocola.
    Naar bed gaan als je moe bent, ookal is het pas 21.00 uur.
    Mezelf verzorgen met een uitgebreide douche routine en insmeer ritueel.

    Ik struggle al sinds groep 4 van de basisschool met m’n lijf en de onzekerheid die daar bij hoort en ben inmiddels begin 20. Toen ik eenmaal begon met afvalpogingen die uiteindelijk allemaal eindigde in periodes met eetbuien, werd mijn onzekerheid alleen maar erger.

    De extreme afvalpogingen heb ik vaarwel gezegd maar dat heeft er wel voor gezorgd dat ik ben aangekomen.

    Ik hoop dat ik dit boek mag winnen en mag bijdragen aan mijn weg naar zelfacceptatie.

    ❤️

  29. wat een mooie foto’s.
    Selfcare betekent voor mij,goed voor mezelf en mijn lijf zorgen
    en proberen mij niets aan te trekken wat een ander van mijn uiterlijk zegt
    Ik ben erg benieuwd naar dit boek

    groetjes,Anna

  30. Wat een inspiratie is die vrouw ♡
    Ik zou het boek heel graag willen lezen. Ik heb na jaren van ondergewicht nu zelf al een tijd overgewicht en vind dit nog heel moeilijk om mee te leven, en ik denk dat dit boek mij daar heel erg bij zou kunnen helpen.

    Selfcare betekend voor mij; luisteren naar mijn lichaam en als het vermoeid is, mijn lichaam ook rust geven. Zoals na een dag studeren gewoon lekker een avondje in bed netflixen 🙂

  31. Ik zou dit boek heel graag willen winnen, ik vind de toon die Mayra gebruikt heel prettig en toegankelijk, echt zonder (ver)oordeel en ik daar nog heel veel waardevolle lessen van kan leren.

    Voor mij is zelfcare niet een vastomlijnd iets. Het is situatie afhankelijk. Soms kan selfcare betekenen dat ik weet dat ik rust en tijd voor mezelf nodig heb, dan kan een boek lezen buiten in de zon selfcare zijn.
    Soms is het betalen van alle rekeningen net zo goed selfcare zijn. Je ziet er tegenop… stelt het steeds uit… als je het dan eindelijk doet, voel je dat je juist dat nodig had: dat dat weer rust en ruimte in je hoofd brengt.
    Selfcare betekent ook dat er rotdagen zijn en dat je niet tegen de bierkaai op die rotdagen bevecht, maar leert dat ze er zijn… en dat jezelf op die dagen een helpende bemoedigende hand en toon bieden meer brengt, dan koste wat kost willen dat je je op dat moment anders voelt.
    Selfcare is iedere dag, ieder moment anders… selfcare is denk ik jezelf leren kennen en minimaal accepteren… om op die manier ook zorg te kunnen dragen voor jezelf, ongeacht hoe je je voelt. Ongeacht hoe je eruit ziet.

  32. Saskia@
    Vervelend dat je sinds jongs af aan last hebt van een negatieve houding naar je lijf toe.Maar als je weinig eet dan kom je in de noodtoestand wat het afvallen juist moeilijker maakt doordat je minder verbrand en heb je een grotere neiging naar eetbuien toe. Een dieet hoeft echt geen hongerleiden te zijn en zo blijft het ook leuk. Je hoeft een dieet ook niet in je eentje te doen, want je kan het altijd met meerdere mensen doen denk aan sportclubjes,therapie samen volgen, samen gezonde kooklessen volgen en samen naar arts gaan. Ook kan je online ook veel mensen vinden die samen met je willen afvallen zo heb je ook genoeg de mentale steun binnen. Het probleem zit vaak bij voorbaat al in het gedachtengoed van de afvaller die dieet volgd Het doel is vaak “afvallen” en niet “een gezond leefpatroon oppakken”.
    Een assocatie die je hebt met afvallen is dat dat snel moet. Je bent het immers zat en wil van je kilo’s af. Dit brengt ook een extra risico met zich mee. Snel afvallen betekent vaak ook te snel afvallen, met als gevolg dat een lichaam in de “honger-status” terecht komt zoals ik beschreef. Deze overlevingsmodus houdt in dat je lichaam zo veel mogelijk zal proberen op te slaan als vet en zo weinig mogelijk zal proberen te verbranden. Afgezien dat dit spierverlies met zich mee brengt, betekent dat ook dat wanneer men weer “begint” met eten, dit meteen als vet zal worden opgeslagen dan. Het lichaam verkeert nog in de honger status. Pas als het lichaam weer kan vertrouwen op voldoende en regelmatige voeding zal het weer in de normale status terecht kunnen komen. De afvaller is dan echter weer veel (wellicht zelfs alle) kilo’s aangekomen wat bij jou het geval is.
    Weet voordat je begint met afvallen, dat je niet een maandje gaat afzien en dan weer vrolijk verder kan gasn. Je gaat anders leven. Je hoeft geen honger te leiden en geen topatleet te worden, maar het patroon wat heeft geleid tot overgewicht is niet de oplossing..

  33. Whaaa wat een goede mindset 🙂

    Mijn manieren van selfcare zijn:
    – een goed boek lezen
    – afspreken met vriendinnen
    – een warme douche nemen
    – op tijd naar bed gaan
    – pauze mogen nemen met studie
    – de lat niet altijd superhoog leggen
    Ik moet en wil dit lijstje nog heeeel graag verder uitbreiden, maar vind het ook lastig mezelf dit te gunnen.

    Hoop heel erg dat het boek van Mayra me helpt om mezelf meer liefde te geven en mijn lichaam nu te accepteren en niet onnodig streng en hard ben.. (en ook niet na een eetbui – dat ging mis, maar ik wil leren niet te boos te zijn maar weer op te staan en verder te gaan:)). Niet je lichaam per se moeten aanpakken, maar van binnenuit, die kracht straalt echt uit Mayra’s Louises visie en vind ik supermooi en wil ik heel graag leren! En het anders leren dealen met emoties en juist kiezen voor die goede fijne maaltijd in plaats van emotie-eten, is iets waar ik ook van kan leren en Mayra echt een voorbeeld voor mij is. Ook het jezelf bewust ‘gunnen’ van die reep chocola enzo, supermooi, veel beter dan dat schuldgevoel doordat eetregels overtreden zijn, dus dit raakt me enorm! 😀 Ik kon niet stoppen met lezen van deze blog en zou dus onwijs graag verder lezen in Mayra’s eigen boek! 😀 Denk dat het boek me op mijn lijf geschreven staat 😛 Haha

  34. Self care voor mij betekent naar de sportschool gaan na een stressvolle werkdag. Tijd vrijmaken voor vrienden en samen lekker eten. Een wandelingetje met de hond of een rondje hardlopen bij zonsopgang. Selfcare voor mij is eigenlijk de “dagelijkse dingen” waar ik voorheen niet van kon genieten. Alhoewel ik het vaak nog steeds lastig vind om een ijsje in het openbaar te eten (“zou je dat wel doen?” krijg ik vaak te horen) of een rondje hardlopen (mensen die je uitlachen) probeer ik daar wel schijt aan te hebben. Hopelijk kan het boek van Mayra mij meer positiviteit geven om meer schijt te hebben haha.

  35. Ooh wauw, ik heb alle podcasts al geluisterd en zou het boek super graag lezen! Ik denk echt dat het me nog wat verder zou kunnen helpen in m’n herstel, wat op het moment helaas erg moeizaam gaat.. Fingers crossed 🤞🏻

  36. Ooh en nog een aanvulling 🤭 selfcare voor mij betekend op dit moment vooral proberen te accepteren wat ik wel en niet kan, proberen te horen wat m’n lichaam met momenten naar me schreeuwt en er op een gezonde manier naar te handelen. Met momenten een hele uitdaging maar eentje die ik dagelijks keihard aan ga ☺️

  37. Wat zou ik dit boek graag winnen.
    Ik probeer steeds meer aan selfcare te doen i.p.v. alleen maar voor andere mensen te zorgen en mezelf altijd maar opzij te zetten.
    M’n dagelijkse ochtendwandeling en mediteren zijn hier belangrijk onderdeel van.
    Liefde voor mijn lichaam moet nog heel erg groeien! Ik zou willen dat ik al zo ver was als Mayra. Ben daarom erg benieuwd naar dit boek.

  38. Ik doe heel graag mee met deze winactie.Wat zou ik graag het boek van Mayra willen lezen. Juist ook om meer te lezen over selfcare en selflove. Beide zijn niet prominent aanwezig in mijn leven. Ik doe vooral asn othercare en otherlove. Maar o.a. door de podcast van Mayra ben ik aan het denken hierover geslagen. Ik probeer nu beetje bij beetje ruimte voor mezelf in te bouwen. Thuis met het gezin, even iedereen wat voor zichzelf zodat ik even eindelijk mijn tijdschriften eens kan lezen. Ik ben er nog lang niet, maar het behin is er.

  39. Hoewel ik al wat ouder ben, worstel ik nog steeds met mezelf, dus al zoveel jaren. Zou het super vinden eindelijk mn echte ik te ontdekken en nog meer plezier te krijgen van mn echte ik. Herkende zoveel in de stukjes uit het boek, dat ik graag helemaal zou willen lezen. Daarom doe ik mee aan de winactie.

  40. Ik zou dit boek dolgraag willen winnen. Juist omdat ik niet goed voor mezelf zorg. Momenteel zit ik in een burn out en probeer ik juist dát en jezelf goed genoeg vinden én dat eeuwige dikke lijf accepteren, te leren… wat een fijn interview.

  41. mooi interview! Dit lijkt me een fijn en belangrijk boek om te lezen. ik ben trots op mij en mijn lichaam dat het een tweeling gedragen heeft. maar naarmate ik ouder wordt en alles gaat hangen is t soms wel lastig om jezelf niet alleen van binnen maar ook van buiten leuk te blijven vinden en te accepteren.

  42. Wie heeft nu gewonnen? Staat bij mij gewoon 5 keer dezelfde tekst onder elkaar?

    1. Hey,

      Wat gek, dat komt misschien door de opmaak van je pagina? We hebben alle winnaars los onder hun reactie een bericht gestuurd.

      Liefs.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *