Naastenbijeenkomst: de zomervakantie

De meeste mensen kijken enorm uit naar de zomerperiode. De zon schijnt, er worden spontane uitjes gepland en de barbecue wordt weer uit de schuur gehaald. Maar voor iemand met een eetstoornis is deze periode vaak helemaal niet zo leuk. De dagelijkse routine verandert, er is minder controle en eetmomenten zijn anders. Dat kan voor onrust zorgen, óók voor de omgeving van die persoon. Hoe ga je hier als naaste mee om tijdens de vakantie?


Foto: Freepik CC

“We doen een afsluitend rondje aan het einde van de themabijeenkomst. Een moeder vertelt dat ze eindelijk weer mogelijkheden ziet voor de vakantie met haar kind, dat worstelt met een eetstoornis. Ik krijg direct kippenvel. Dit is precies waar de themabijeenkomst voor is. Doordat we meerdere kanten van de eetstoornis belichten en stilstaan bij wat er is of wat er gaat komen, ontstaat er weer ruimte en hoop voor naasten. Het is enorm waardevol en ik ben dankbaar dat ik deze bijeenkomsten mag organiseren.” Nicole Roes is programmamedewerker bij Stichting Kiem en vertelt vol trots over de (thema)bijeenkomsten die ze organiseren voor naasten.

Eetstoornissen zijn in Nederland een onderschat probleem. Er wordt geschat dat ongeveer 200.000 mensen worstelen met een eetstoornis. Stichting Kiem zet zich in om de impact van eetstoornissen te minimaliseren. Dit doen zij door verschillende programma’s, bijeenkomsten en trainingen te organiseren voor naasten van iemand met een eetstoornis, scholen en professionals binnen de gezondheidszorg. Ze hopen hiermee bewustwording te creëren en de hulpverlening te verbinden met het sociale vangnet. Ze richten zich daarbij niet op behandeling, maar op preventie en vroeg-signalering. De missie van Stichting Kiem is om eetstoornissen op een deskundige, effectieve en liefdevolle manier aan te pakken, door mensen met een eetstoornis en hun naasten een helpende hand te bieden. De naam zegt het eigenlijk al: het laten ontkiemen van een plantje wat kan groeien.

Ze maken hierbij gebruik van ervaringsdeskundige trainers en vrijwilligers, omdat ze weten hoe onbegrepen je je met een eetstoornis kan voelen. “Als ervaringsdeskundige kan je laten zien dat herstel mogelijk is en daarmee hoop geven aan de persoon die nog met zijn of haar eetstoornis worstelt”, vertelt Nicole.

Tijdens de themabijeenkomst wordt aandacht besteed aan hoe je er als naaste van iemand met een eetstoornis voor kan zorgen dat jullie samen een fijne vakantie hebben. Er wordt uitleg gegeven over hoe eetstoornissen in zijn werk gaan en welke praktische tips kunnen helpen om de zomervakantie ontspannen door te komen. Een tipje van de sluier:

“Houd structuur en bespreek voor. De zomervakantie is voor veel mensen volgepland met activiteiten. Wellicht gaan jullie op vakantie of dagjes uit, staat er een barbecue of een picknick op de planning. Dit kan voor heel veel spanning zorgen. Met wie ga je de activiteiten doen? Waar vindt het plaats? Hoe zien de eetmomenten eruit? Bespreek dat met elkaar, zodat er wat meer rust ontstaat in het moment zelf. Dat helpt. En als je nou merkt dat er toch nog spanning is, houd je dan tijdens de zomervakantie gerust aan je normale dagstructuur. Als dat helpt, is dat helemaal oké.” – Stichting Kiem

Op dit moment zitten alle (thema)bijeenkomsten voor naasten van Stichting Kiem vol. Wel kun je terecht op hun website voor informatie en tips, zoals deze tips voor de zomervakantie. Als er nieuwe data bekend zijn, worden deze tijdig gecommuniceerd.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar. 

Peggy

Geschreven door Peggy

Reacties

4 reacties op “Naastenbijeenkomst: de zomervakantie”

  1. Wat waardevol zeg. Echt onwijs goed dat dit bestaat.

  2. Een periode van ‘minder controle’?
    Mijn man, nog-steeds-lichtelijk-eetgestoorde-ik en de kinderen gaan samen 3 weken op vakantie.. Dus alle eetmomenten samen! Meer controle kan niet! Heb er al stress over, gezien er in verleden conflicten midden op de camping voor zijn gekomen.. 🙁

  3. Kan me voorstellen dat dit voorbespreken kan helpen en fijn als dat kan!
    M’n man heeft alleen een beetje genoeg van alles en daarom doe ik me beter voor dan dat het echt gaat.

    1. Hi L,

      Wat verdrietig dat je zo opkijkt tegen de vakantie met je gezin. Met ‘minder controle’ bedoelen we in deze context minder controle voor de eetstoornis om te bepalen wat er met eten gebeurt. Dus als je aangeeft alle maaltijden samen te eten dan heeft de eetstoornis daar geen controle over en zorgt dat voor de stress die je benoemt.

      Ik kan me voorstellen dat het niet helpend voor je is om je beter voor te moeten dan dat het echt gaat. Ik hoop voor je dat je toch een ingang vindt bij je man om het erover te hebben en de vakantie zo samen wat meer ontspannen aan te kunnen gaan. Mocht je daar verder over willen praten dan ben je altijd welkom op ons forum. We luisteren graag naar je.

      Liefs, Peggy

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *