20 signalen van een vitaminetekort

Niet enkel te weinig eten, maar ook te weinig van bepaalde vitamines eten kan gevolgen hebben voor jouw lichaam en gemoedstoestand. Het kan zijn dat je al maanden bepaalde lichamelijk klachten hebt, maar eigenlijk geen idee hebt waardoor deze komen. Misschien zweet je de laatste tijd ineens veel meer of heb je last van vreemde tintelingen in je handen en voeten. Je voelt je de laatste tijd erg moe, hebt last van bloedend tandvlees of haaruitval. Al deze klachten kunnen (het hoeft niet!) te maken hebben met vitamine tekorten. 

In dit artikel vind je een aantal veel voorkomende lichamelijke klachten die kunnen duiden op een bepaald vitamine tekort. Weet wel dat deze klachten niet altijd het gevolg hoeven te zijn van een bepaald vitamine tekort. Raadpleeg dus altijd een arts om het juiste advies te krijgen. Blijf niet te lang alleen rondlopen met klachten die misschien eenvoudig te verhelpen zijn door de juiste voeding of vitamine aanvulling. Wil je meer lezen over vitamines en in welke producten bepaalde vitamines zitten, lees dan deze blog van onze diëtist over vitamines en over vitamine tekorten.

20 signalen van een vitaminetekort

♥ Breekbare nagels en haren
Dit is vaak het gevolg van een biotine of vitamine B7 tekort. Voedingsmiddelen met veel biotine zijn bijvoorbeeld vis, vlees, zuivel, noten, zaden, spinazie, broccoli, bloemkool, zoete aardappels, gist, volle granen en bananen.

♥ Kloofjes in je mondhoeken
Hier is vaak sprake van door een tekort aan ijzer, vitamine b1 en vitamine b2. Je kunt hier zelf iets aan doen het volgende meer te eten: gevogelte, vlees, vis, peulvruchten, donkergroene bladgroenten, noten, zaden en volle granen, eieren, zuivel en zetmeel-rijke groenten.

♥ Rode of witte bultjes op je huid
Als gevolg van een vitamine A en C tekort kan je last krijgen van een soort kippenvel achtige bultjes op je huid. Je kan dit tekort mogelijk aanvullen door producten als vlees, zuivel, eieren, vis, donkergroene bladgroenten, geel- en oranjekleurige groenten en fruit te eten.

20 signalen van een vitaminetekort

♥ Bloedend tandvlees
Je kan last krijgen van bloedend tandvlees als je te weinig vitamine C binnenkrijgt. Hier kun je iets aan doen door iedere dag in ieder geval twee stuks fruit te eten.

♥ Restless legs syndrom
Iedereen die weleens last heeft gehad van rusteloze benen weet direct waar ik het over heb. Dit is namelijk zo’n vervelend gevoel! Het kan het gevolg zijn van een tekort aan ijzer. Een hogere ijzer-inname zou de symptomen kunnen verminderen. Eet daarvoor producten zoals vlees, gevogelte, vis, peulvruchten, donkergroene bladgroenten, noten, zaden en volkoren granen. Het kan ook goed zijn om deze producten te combineren met fruit en groenten met veel vitamine C, omdat deze de ijzer-opname kunnen helpen verhogen. Verder kan je beter geen koffie en thee drinken bij een maaltijd.

♥ Roos en schilferige hoofdhuid
Heb je veel last van roos en een schilferige hoofdhuid, dan zou je weleens een tekort aan zink, vitamine B2, B3 en B6 kunnen hebben. Producten die je kunt eten om dit wat aan te vullen zijn gevogelte, vlees, vis, eieren, zuivel, volkoren granen, peulvruchten, groene groenten, zetmeel-rijke groenten, noten en zaden.

20 signalen van een vitaminetekort

♥ Slecht zien in het donker
Een tekort aan vitamine A staat in verband met nachtblindheid. Krijg je te weinig vitamine A binnen, eet dan wat meer van de volgende producten: zuivel, eieren, vis, donkergroene bladgroenten en geel of oranjekleurige groenten.

♥ Hoge bloeddruk
Bij een tekort aan vitamine D zou je last kunnen krijgen van een te hoge bloeddruk. Het is dan goed om producten met extra vitamine D te eten, zoals zalm, tonijn en eierdooiers.

♥ Haarverlies
Verlies je de laatste tijd veel haar, dan zou je weleens een tekort aan vitamine B3 en B7 kunnen hebben. Producten die rijk zijn aan B3 en B7 zijn onder andere vlees, vis, eieren, peulvruchten, donkergroene bladgroenten, noten, zaden en volkoren granen.

20 signalen van een vitaminetekort

♥ Lage Bloeddruk
Een tekort aan vitamine D kan leiden tot een hoge bloeddruk, maar een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot een te lage bloeddruk. Hierdoor kan je last krijgen van spier slapte en een slechte controle over je blaas. Het eten van extra vlees, melk en eieren kan je dan mogelijk helpen.

♥ Overmatig zweten
Heb je om de haverklap last van klotsende oksels of staat het zweet zelfs zomaar op je voorhoofd, dan heb je mogelijk een tekort aan vitamine D.

♥ Extreme vermoeidheid
Ben je overdag voortdurend ontzettend moe en kan je je nergens op concentreren, maar slaap je iedere nacht wel 8 uur, dan is er misschien wel sprake van een tekort aan vitamine B12.

20 signalen van een vitaminetekort

♥ Broze botten
Het is belangrijk om voldoende calcium, Vitamine D, B6, B11, B12, C en K te eten wil je geen last krijgen van broze botten en hierdoor sneller botbreuken oplopen.

♥ Neerslachtig
Voel je je de laatste tijd veel somber en negatief, dan kan dit ook te maken hebben met een vitamine D tekort. Vitamine D is een in vet-oplosbare vitamine. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Vitamine D één van de weinige vitamines is die het menselijk lichaam zelf kan aanmaken. De beste voedingsbron voor vitamine D is vette vis zoals zalm of makreel. Eieren en champignons bevatten ook redelijk wat vitamine D.

♥ Spierzwakte
Ervaar je minder kracht in je spieren, dan zou dit weleens het gevolg van een vitamine D tekort kunnen zijn. Je spieren worden langzaam minder, waardoor het trotseren van een trap met de dag zwaarder wordt.

20 signalen van een vitaminetekort

♥ Tinteling in lichaamsdelen
Plotselinge tinteling in bijvoorbeeld je voeten of handen kan het gevolg zijn van een tekort aan vitamine B12.

♥ Vreemd gedrag
Je sleutels in de koelkast liggen of plotseling namen vergeten kan het gevolg zijn van een vitamine B12 tekort. Dit wordt bij ouderen nog wel eens verward met de eerste tekenen van alzheimer.

♥ Duizeligheid
Als je je met regelmaat duizelig voelt kan er sprake zijn van een vitaminetekort. Bijvoorbeeld een vitamine B12, vitamine D tekort of een ijzer tekort.

20 signalen van een vitaminetekort

♥ Een bleke of gelige huidskleur
Een tekort aan vitamine B12 kan ervoor zorgen dat de kleur uit je huid ‘getrokken’ wordt. Dit zorgt dan voor een wat bleke en gelige huidskleur.

♥ Een gladde, rode tong
Door een tekort aan vitamine B12 kan je tong de hobbeltjes rond het einde verliezen en pijnlijk aanvoelen aan het begin, waardoor je minder goed zal proeven.

Herken jij één van deze klachten? 

Photos by Monika Grabkowska on Unsplash

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

9 reacties op “20 signalen van een vitaminetekort”

  1. Tintelingen kunnen ook komen door kaliumtekort, magnesiumtekort.
    Plots zweten kan komen door lage bloedsuiker.
    Te hoge bloeddruk kan ook komen door te zout eten.
    Ik vind het wat beperkt. Vitamines en mineralen zijn een veel breder spectrum. Overigens kan je ook een teveel aan vitamine d binnenkrijgen. Op zich prima zulke tips, maar zou volledigheid fijner vinden.

  2. Haarverlies, kapotte mond hoeken neerslagtigheid slecht zien in het donker broze nagels lage bloeddruk Spierzwakte duizelig. Ik heb inderdaad een eetstoornis, wel interessant. Heb het laatste jaar inderdaad altijd kapotte mondhoeken, nooit aan gedacht dat het door ondergewicht komt.

  3. Eens met S*. Er staat een hele duidelijke disclaimer boven, maar desondanks mis ik het doel van de blog als je de info eigenlijk niet goed kunt gebruiken.

    Dat dit namelijk symptomen van een vitaminetekort zijn betekent niet dat die symptomen ook uitsluitend optreden bij een vitaminetekort. Als je dus weet dat je een vitaminetekort hebt, kunt je de voedingsmiddelen uit deze blog eventueel gebruiken om het aan te vullen. Dan weet je vaak echter ook wel welke vitaminetekort je hebt en welke klachten daarbij horen.
    Als je nog niet weet dat je een vitaminetekort hebt, lijkt het me handiger om eerst eens uit te vinden welk tekort je hebt en wat de oorzaak ervan is. Daarvoor is deze blog veel te eenzijdig. Dan is zo’n disclaimer leuk, maar wat is het nut ervan als de disclaimer eigenlijk het grootste gedeelte van de info diskwalificeert voor gebruik?

    Overigens is dit voor mij onderdeel van de sterke en zwakke punten van Proud. De ervaringsdeskundigheid van de redactie draagt enorm bij aan het gevoelsleven dat bij een eetstoornis hoort. Wat heb je gedaan om je eetstoornis te overwinnen? Hoe was dat? Welke andere problemen komen erbij kijken? Welke problemen heb je in het algemeen? Hoe eet je nu? Daar is Proud heel veel waard.

    Als het echter aankomt op voedingsinformatie en gezondheidsproblemen, is Proud negen van de tien keer gewoon een kopie van allerlei eenzijdige informatie die je elders op het web ongeveer kunt kopiëren. Er is zo veel meer specifieke kennis en een bredere blik op de werking van voeding op lichaam en geest, en die vind ik veel waardevoller. Nu is Proud daar wat mij betreft het platform niet direct voor – zeker niet wat specialisaties van redactieleden betreft -, maar misschien is het dan ook beter om je kracht in te zetten en je te houden bij je sterkte punt: ervaringsdeskundigheid.

  4. Ik onderschrijf wat hierboven geschreven is, vind de informatie ook een beetje kort door de bocht. Als het om een algemeen bericht gaat als waarschuwing dat je allerlei tekorten kunt oplopen is het prima, maar het menselijk lichaam zit veel ingewikkelder in elkaar dan ‘tekort aan dit, eet dat’ of iets in die strekking.

    Voorbeeld uit eigen ervaring: toen ikzelf nog volop in de boulimia zat had ik allerlei huidproblemen zoals gescheurde mondhoeken, kloofjes in de vingertoppen, slecht genezende wondjes e.d. De internist die destijds als huisarts aan de Ursula was verbonden liet tot mijn verbazing vit.C prikken. Ik snapte er totaal niets van, want het enige wat ik aan eten binnenhield waren rijkelijk groetjes en fruit. Toch bleek ik een giga vit.C-tekort te hebben (scheurbuik), puur omdat door de eenzijdige voeding het vitamine niet opgenomen werd door het lichaam.

    Er is dus duidelijk meer kennis en expertise nodig om tekorten op te speuren en te behandelen. Een uitgewogen evenwicht aan voedingsmiddelen is nog steeds de beste remedie tegen de bovengenoemde klachten, maar dat is juist zo moeilijk te realiseren. Komt bij dat artsen ook niet bepaald meegaand zijn in het bepalen van andere dan de standaard bloedwaardes zoals bloedbeeld, nier- en leverfuncties, misschien nog ijzer, maar daar houdt het vaak mee op.

    1. Klopt, inname is nog geen opname. Ook een belangrijke fout die gemaakt wordt – en waar ikzelf behoorlijke gevolgen van heb ondervonden. In jouw geval werd de vitamine C niet opgenomen, in mijn geval werd voeding waaruit ik voedingsstoffen niet kon opnemen gekenmerkt als afval en dus gif. Als je daar dus meer van gaat eten omdat het je tekort zou aanvullen, overbelast je je spijsvertering alleen maar meer. Met name mijn lever had het zwaar, maar vergeet niet hoe je lever de rest van je spijsverteringsorganen beïnvloedt niet. Doe je daar niet op tijd iets aan, raken uiteindelijk veel meer organen overbelast.

      Ook even iets om over na te denken voordat je besluit dat je de inname van bepaalde voedingsstoffen ophoogt met voedingsmiddelen.

      En inderdaad: standaard bloedwaardentests halen dit soort problemen er allemaal niet uit helaas. Wat mij betreft is voeding bij problemen sowieso niet iets waar door de eerste de beste advies over gegeven zou moeten worden, want het kan je lichaam maken of breken. En dat vind ik dus ook zo gevaarlijk aan dit soort doe-het-zelf blogs.

  5. Zelf wel loszittende tanden gehad tijdens mijn eetstoornis. Gelukkig nu beter in mijn vel. Zijn trouwens niet alleen de vitaminen maar ook mineralen, sporenelementen, vetzuren en aminozuren. Gebruik vaak edelgisvlokken, waar ook zink en chroom in zitten. Als bonus ook nog mooier haar.

  6. Ik slik diverse vitaminen en calcium, magnesium ter aanvulling. Meerdere klachten werden minder na enige tijd of verdwenen zelfs.
    Ik haal het niet voldoende uit voeding dus dit is een manier om ondersteuning te krijgen.

  7. Op zich een goed artikel maar het lichaam zit idd ingewikkeld in elkaar. Het risico dat iemand op basis van een klacht dan maar heel veel van een product gaat nemen is met name bij es groot (ook bij andere mensen maar laten we ervan uitgaan dat iemand geen "normaal" eetpatroon heeft). Wanneer je veel calcium neemt (want dit is goed voor de botten) in combinatie met b.v. te weinig vit D kan dit bijv. echt schadelijk zijn, ik dacht voor de nieren….

  8. Oh men zo herkenbaar 🙁

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *