Regelmatig krijg ik vragen over alcohol in combinatie met eten. Veel mensen met een eetstoornis vragen zich bijvoorbeeld af of zij iets minder van hun eetlijst mogen nemen als zij een glaasje alcohol drinken of dat zij juist moeten bijeten met het drinken van alcohol. Hoe zit het nu precies met alcohol?
Wat is alcohol?
Alcohol is een natuurproduct wat ontstaat door gisting. Er zijn twee soorten, namelijk zwak alcoholhoudende dranken en sterk alcoholhoudende dranken. Een zwak alcoholhoudende drank heeft een alcohol percentage van meer dan 0,5% en tot 15%. Op een etiket van een fles kun je aan de percentages zien welke soort het is. Zo varieert het percentage van 5% in bier tot 35% in jenever. Ieder glas alcoholhoudende drank levert ongeveer 10 gram alcohol.
Hoe werkt alcohol in je lichaam?
Als je alcohol drinkt wordt er in je maag al een gedeelte van het alcohol opgenomen in de bloedbaan. De rest gaat naar je dunne darm en daar wordt alcohol door het bloed vervoerd naar je lever. In de lever wordt dit alcohol afgebroken. Als er voedsel in je maag zit duurt de opname van alcohol in je bloed wat langer. Heb je dus een volle maag dan raak je ook minder snel onder invloed van alcohol. Je lever breekt de alcohol af en dit duurt per glas ongeveer 1 tot 1,5 uur.
Alcohol en je eetlijst
Alcohol levert energie. Dit is per gram alcohol minder dan 1 gram vet en meer dan 1 gram koolhydraten. In gemixte drankjes zit vaak ook suiker wat dus naast de alcohol ook nog energie levert. Stel je hebt een eetlijst die je volgt omdat je moet aankomen. Je gaat een avondje uit en drinkt een glas wijn of een biertje. Kan je dan iets anders laten staan? Ik houd hierbij altijd aan dat een glas alcohol geen eten kan vervangen. Je moet het dan echt zien als een variatie op een drankje. Dus niet een boterham minder omdat je een glas alcohol drinkt. Daarbij heeft alcohol een bloedsuiker verlagend effect dus is het juist verstandig om er iets bij te eten.
Alcohol en vocht
Alcohol heeft een vochtafdrijvend effect. Er is een hormoon in je lichaam wat door alcohol minder goed zijn werk kan doen waardoor je meer urine produceert. Hierdoor krijg je dus meer vochtuitscheiding. Dit verlies aan vocht kan ook zorgen voor die bekende kater. Dus belangrijk om dit verlies aan vocht weer goed aan te vullen.
‘Alcohol was, vóór mijn eetstoornis, een manier voor mij om te ontspannen in sociale situaties. Ik voel me vaak erg ongemakkelijk in groepen of sociale aangelegenheden. Ik voel me snel ‘anders’ of ‘gek’ of ‘apart’. Door de alcohol kon ik gewoon meedoen, gezellig zijn en in de groep passen. Door de drank kwam ik een beetje uit mijn schulp en werd ik – zo voelde het – ‘normaal’. Het sloop er in. Eerst weer een keer een wijntje. Als uitdaging, want alcohol drinken durfde ik tijdens het afvallen niet. Ik was bang dat ik er dik van zou worden en het ging niet samen met anti-depressiva. Eén wijntje werd elke dag een wijntje. Toen elke dag meer dan één, tot ik op een winteravond, flink aangeschoten en behoorlijk depressief, zag dat het zo niet langer kon….’ Lees hier het ervaringsverhaal over Drank, drugs en een eetstoornis.
Wil je meer lezen over alcohol? Lees dan ook eens De psychologie van alcohol.
Geef een reactie