Gekmakend is het om uren in bed te liggen en maar niet in slaap te vallen. Ieder half uur kijk je op de klok of het al ochtend is. Je luistert naar de radio om jezelf af te leiden. Leest nog een boek. Je pak je telefoon er maar weer bij om wat doelloos op Facebook te scrollen en je luistert naar de meest slome mindful stem ever heard. Niks helpt. Wat je ook doet, je valt niet in slaap. Ik grijp niet snel naar pillen en als het even zonder kan zit ik een pijntje prima uit. In het geval van maanden aan een stuk niet kunnen slapen, was ik het wel klaar met het uitzitten… of beter gezegd uitliggen. Het weinige slapen zelf was niet alleen vervelend, het had ook een enorm negatief effect op mijn veerkracht tijdens de dagen. Ik besloot slaappillen te gaan slikken.
Zo gezegd, zo voorgeschreven. De gemiddelde psychiater die ik ben tegengekomen had weinig moeite met het uitschrijven van de nodige recepten. Voor mij handig, maar mijns inziens niet altijd verstandig. Waarom niet? Omdat een slaappil niet vergelijkbaar is met een paracetamolletje. Een slaappil kan op termijn veel grotere gevolgen hebben dan je vooraf denkt. In deze blog deel ik een aantal gevolgen van een slaappil. Heb ik dan nu spijt dat ik die pillen ooit ben gaan slikken? Neuh, dat valt wel mee.
Het heeft me een tijd lang geholpen om beter te slapen en de dagen met meer kracht en energie te bevechten. Tegelijkertijd heb ik er wel te lang gebruik van gemaakt en niet altijd op de juiste manier gebruik van gemaakt: medicatie misbruik noemen ze dat. Dat was niet nodig geweest. Meer openheid en iets secuurder uitschrijven van recepten had dit mogelijk deels kunnen voorkomen.
“Ik heb een tijdje temazepam geslikt om beter te slapen. Ik viel slecht in slaap en met deze pillen sliep ik binnen no-time. Het was, doordat ik erg slecht in mijn vel zat, wel lastig om geen misbruik te maken van de medicatie. Dit gebeurde nogal eens. Ik had dan geen zin in een dag en wilde het liefst de hele dag wegslapen, waardoor ik om 11:00 uur in de ochtend weleens een slaappil nam.”
De slaappil kater
Een slaappil nemen kan prettig zijn om even een nachtje bij te tanken. Een pil werkt gemiddeld 7 tot 8 uur,… maar wie is er nou gemiddeld? Niemand. Het kan dus goed zijn dat die pil langer werkt dan je eigenlijk zou willen. Hierdoor word je ‘s morgens niet uitgerust, maar moe wakker. Alles gaat nog traag in je hoofd en in je fysiek. Je kan je moeilijk concentreren en reageert slomer dan normaal. Autorijden is gevaarlijk en op je werk of op school heb je moeite met contact maken.
Afkicken
Ik weet nog hoe fijn ik het vond om die eerste slaappil te gebruiken. Ik was even helemaal van de wereld. Zeker in die periode, waarin ik vrij ongelukkig was, was dit prettig. Geen negatieve gevoelens, even helemaal niets. Totale rust en ontspanning. De avond erop wilde ik direct weer zo’n pil slikken. Ik had er direct 30 van de psychiater voorgeschreven gekregen, dus hé, why not?! Het probleem is echter dat ik hierdoor ook binnen no-time totaal afhankelijk van die pillen werd. Mijn verstand en verantwoordelijkheidsgevoel vertelden me wel dat ik beter een nachtje kon overslaan, maar ik had helemaal geen zin in daardoor direct een nacht wakker liggen. Het niet kunnen slapen was door de gewenning aan de slaappillen namelijk nog veel erger geworden. Nog eentje dan maar….
Al snel merkte ik dat het minder effect had en besloot ik er maar twee te nemen. Opnieuw had ik weer even dat fijne gevoel, maar ook hierbij werd het effect uiteindelijk minder. Ik had steeds meer nodig om goed te kunnen slapen en dat is dan ook direct het gevaar. Tijdelijk een pil slikken omdat je niet goed kunt slapen zou kunnen, maar op de lange termijn kan dit schadelijke gevolgen hebben. Daarnaast is het ook lastig om weer af te bouwen als je lange tijd slaapt met hulp van medicatie. Uit: Ik kan niet slapen zonder slaappillen
Verstoorde slaap
De REM slaap (de periode waarin je droomt) wordt door slaappillen korter. Je verwerkt dan allerlei informatie die je overdag tot je hebt genomen. Deze slaap is bovendien van belang voor een gezonde emotionele balans. Is deze slaap korter dan normaal, dan word je vermoeider wakker en emotioneel minder krachtig. Hierdoor vergroot je indirect het risico op een depressie. Stop je met de slaappillen, dan is de kans aanwezig dat je in een korte tijd enorm veel heftigheid gaat dromen, om alle REM slaap in te halen. Deze nachtmerries kunnen ervoor zorgen dat je weer slechter slaapt…, en weer start met slaapmedicatie. Zo is de cirkel van afhankelijkheid rond.
Vergeten
Een slaappil werkt gemiddeld na een half uur tot een uurtje. Hierdoor nam ik deze iets eerder voordat ik naar bed ging in. Op die manier viel ik direct in slaap als ik naar bed ging. Dit zorgde er echter ook voor dat ik nogal eens vergat wat ik had gedaan of gezegd, omdat de pil eerder ging werken dan het moment van naar bed gaan. Zeker in combinatie met een glas alcohol kan dat een gevaarlijke combinatie zijn. Je grenzen vertroebelen en je oordelend vermogen verslapt.
“Die avond had ik allerlei mails verstuurd naar mensen. Het waren mailtjes die ik wilde sturen, maar waar ik een bepaald ongemak bij voelde en het daarom nog niet gedaan had. Na het slikken van de medicatie was die grens een beetje weg. De volgende ochtend zag mijn vriendin de verstuurde mails en ze wees me hierop. Ik dacht dat ze een grapje maakte, want ik kon me helemaal niet meer herinneren dat ik ze had gestuurd”
Angst en prikkelbaar
Misschien ben je met de slaapmedicatie gestart omdat je last had van angst en prikkelbaarheid. De pillen hielpen goed. Je kon wat meer ontspannen en viel hierdoor sneller en dieper in slaap. Tegelijkertijd zorgden de pillen overdag, als ze uitgewerkt waren, ook weer voor extra angst en prikkelbaarheid, als een soort boemerang. Sowieso is het één van de bijwerkingen die staan beschreven bij slaapmedicatie.
Zoals ik al schreef heeft slaapmedicatie me tijdelijk geholpen wat energie en slaap bij te tanken, maar het heeft zeker ook zijn nadelen gehad. Als je slecht in je vel zit en niet altijd goed voor jezelf zorgt, ga dan echt met uiterste voorzichtigheid om met deze medicatie. Laat je informeren en niet zomaar even 30 pillen voorschrijven. Dat is onverantwoord. Makkelijk op de korte termijn, maar moeilijk op de lange termijn. Denk er goed over na en gebruik het nooit langer dan een aantal weken. Probeer niet iedere nacht gebruik te maken van een slaappil, maar zo nu en dan, zodat de kans op afhankelijkheid wordt verkleind.
Geef een reactie