De koelkast van een veganist

Hoe zien we dat jouw koelkast van jou is? Wat mag er echt niet in jouw koelkast ontbreken? Hoe zag jouw koelkast er 5 jaar geleden uit? ‘De Koelkast van…’ is een blogreeks die je de komende periode op Proud2Bme zal tegenkomen. In ‘De Koelkast van…’ vragen we bekende en minder bekende mensen naar de inhoud van hun koelkast. Naar de inhoud van wiens koelkast ben jij benieuwd? Vorige keer keken we naar de koelkast van een studentenhuis. Vandaag de koelkast van een veganist: Nina Leus van The Vegan Student.

Nina is een 23-jarige vrouw die eigenlijk geen idee heeft waar ze mee bezig is. Ze probeert zoveel mogelijk dingen te doen die haar geluksgevoelens geven. Als je Nina’s vrienden zou vragen wie ze is, zouden ze waarschijnlijk iets antwoorden in de trant van: een idealistische, blije, nuchtere meid. Ze is een tikkie raar, maar dan wel op een goede manier. Tegen haarzelf praten doet ze dagelijks en haar 3 keer roepen zonder enige reactie te krijgen is ook normaal. In digitale communicatie is ze nooit goed geweest.

De koelkast van een veganist

Nina woont in Wageningen waar ze de master Nutrition & Health doet. Haar dagen zijn op dit moment gevuld met colleges over het effect van voeding op kanker. Ook staat ze met regelmaat in een lab om de bacteriën op gesneden champignons te analyseren. Heel erg leuk, vindt ze! Aan het eind van de dag fietst ze naar huis en duikt daar alleen of samen met huisgenootjes de keuken in. De dinertjes zijn het hoogtepunt van de dag, waarbij de gebrande kaarsen elke dag weer op tafel staan.

Het gezamenlijke diner loopt regelmatig uit tot low key keukenfeestjes of thuisbioscoop avondjes. ‘s Avonds nog aan de studie heeft ze na de eerste week al opgegeven. Het is veel te gezellig thuis. In haar vrije tijd vind je haar waarschijnlijk ook in de keuken of is ze een rondje aan het hardlopen. Nina maakt YouTube video’s waar ze vegan recepten deelt in de hoop anderen te inspireren om wat vaker plantjes in het boodschappenmandje te leggen. Een uit de hand gelopen hobby die haar heel veel voldoening geeft…. 

Waarom veganistisch?

De 17-jarige Nina was alles behalve veganist. Toentertijd was het minimaal 4x per week pannenkoekendag, een bak(je) ijs als toetje was niet sporadisch en in het weekend werden er broodjes hamburger gebouwd en verslonden. Ik was die persoon die aan vegetariërs vroeg waarom ze geen vlees aten, aangezien ik zelf geen legitieme reden kon bedenken. “Omdat ik het zielig vind” vond ik namelijk geen legitieme reden.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 

Een bericht gedeeld door The Vegan Student (@nina.leus) op

Zover ik me kan herinneren heb ik altijd last gehad van eczeem. Op m’n 18de was ik daar he-le-maal klaar mee. Ik ging voor de zoveelste keer naar een dokter in de hoop dat hij me een wondermiddel zou geven. Die kreeg ik niet. Ik kreeg helemaal niets. Ik moest er mee leren leven. Met dit advies nam ik geen genoegen. Ik besloot om zelf op onderzoek uit te gaan. Er moest toch iéts zijn dat helpt? Tijdens mijn zoektocht las ik iets over hoe een plantaardig dieet zou kunnen helpen tegen eczeem. Na wat tegensputterende gedachtes van mezelf te hebben aangehoord dacht ik: “Oké Nina, luister, wat heb je nou te verliezen? Probeer het toch gewoon”. Opstandige Nina ging hier uiteindelijk mee akkoord. Ik ging plantaardig eten. Eenmaal bezig, vroeg ik mij af waarom mensen vrijwilliger deze keuze eigenlijk maken?

Waarom zou je een vegan zijn als je het niet doet voor je gezondheid? Na een deep-dive te hebben gedaan in de vegan wereld was me dit al heel snel duidelijk. Het voelde serieus alsof er allerlei gordijnen open gingen die voorheen totaal geen licht door lieten. Hoezo had niemand mij dit eerder verteld? Hoezo wist ik niet dat we geen dierlijke producten hoeven te eten om gezond te zijn? Hoezo wist ik niet dat de vee industrie een enorme impact heeft op ons milieu? Hoezo wist ik niet dat voeding zoveel invloed heeft op je fysieke en mentale gezondheid? En hoezo was ik me niet eerder bewust van het dierenleed dat schuilgaat achter de maaltijden op mijn bord?

Na deze openbaringen klonk de vegan leefstijl heel erg logisch voor mij. Ik kon al die geopende gordijnen niet dicht trekken en weer terug naar mijn pannenkoeken-tosti-ijs-hamburger dieet. Ik wist te veel. Dus ik bleef op allerlei lekkere plantjes knabbelen en liet ik de hamburger feestjes achterwege. En oh ja, als leuke bijkomstigheid trok de eczeem helemaal weg. Tot op de dag van vandaag is die nooit meer komen buurten! 

De koelkast van een veganist

De koelkast van Nina?

Het is een chaotische bedoeling en er is grote kans dat er ergens iets aan het verrotten is. Ik raak het overzicht in m’n zelfgebrouwde creaties vrij snel kwijt en helemaal aangezien ik de koelkast met twee andere keukenprinsesjes deel. Daarnaast laat de hoeveelheid bier ook duidelijk zien dat dit een koelkast is in een studentenhuis.

Wat kenmerkend is voor de koelkast van Nina is de grote pot tahin en de restjes eten. M’n lunch bestaat standaard uit allerlei restjes avondeten. Daarnaast staat er regelmatig een nieuw microbiologisch project in de koelkast. Nu ben ik bezig met het zelf maken van plantaardige yoghurt (zie bovenste plank). Heel leuk nu ik er op de uni zoveel meer over geleerd heb en daadwerkelijk (soort van) begrijp wat er allemaal tijdens het fermentatieproces gebeurd.

Normaal zijn de groentelades overvol met o.a. broccoli, boerenkool, wortelen en andere groenten maar voor een tripje naar de markt had ik deze week geen tijd. Dus nu is de groenten situatie in deze koelkast vrij karig.

De koelkast van een veganist

Wat mag niet ontbreken in de koelkast?

Tahin. Ik ben nog geen gerecht tegengekomen waar je het niet in kan verwerken. Je kunt er super lekkere salade dressings mee maken, het gebruiken voor zoete sausjes voor op pannenkoeken, een dipsaus in combinatie met mosterd voor patatjes of gewoon over je spaghetti heel gedrizzeld. Oh en deze moet je echt even proberen: geroosterd broodje met een laag appelstroop en vervolgens een laag tahin. You can thank me later

Ook de rijstazijn, sweet chilli saus en tamari (naast de tahin) zijn producten die standaard in mijn koelkast te vinden zijn als de echte smaakmakers. Oh en mosterd. Ik sta bij mijn huisgenoten bekend voor mijn overtollig mosterd gebruik.

Betekenisvolle producten die in de koelkast staan?

Als ‘foodblogger’ krijg ik tegenwoordig ook zo nu en dan gratis eten op gestuurd om daar vervolgens recepten mee te maken. Zo zie je op de bovenste plank de pickled mushrooms (super lekker!) en de date paste. De ontdekking van het jaar! Met beiden heb ik een recepten gemaakt die binnenkort online komen. Daarnaast vraag je je misschien af wat al die flessen in de deur zijn: dat zijn fermentatie experimentjes van mijn huisgenoten. Je kunt een glaasje kombucha (gefermenteerde thee) of waterkefir krijgen als je bij ons op bezoek komt. Als je dan ook nog blijft eten is de kans groot dat er gefermenteerde kool op je bord belandt of kokosyoghurt in je toetje vindt.

Jouw koelkast 10 jaar geleden?

Oeh, een wereld van verschil. Toen waren alleen de groentelades bestemd voor groentes. Nu is de gehele koelkast bestemd voor groenten en vegan producten. De gewone yogurt en melk zijn vervangen door een plantaardige variant. Het hartig broodbeleg was toen kaas, vleeswaren en pesto. Dat is vervangen door fancy groentespreads, pindakaas en avocados. Over het algemeen ziet de koelkast er van nu veel kleurrijker uit en bevat het een stuk minder bewerkte voedingsmiddelen.

Jouw ideale koelkast?

Eentje die super geordend is zodat ik precies kan zien wat er allemaal in zit wanneer ik hem open trek. Het liefst met van die mega groentelades waar ik m’n groentes dan op kleur bij elkaar kan leggen. Puur voor de esthetiek. En een groot vriesvak, niet onbelangrijk.

De koelkast van een veganist

Vegan duurder & minder gevarieerd?

Nee, vegan eten hoeft echt niet duurder te zijn dan een omnivore voedingspatroon. De truc is om niet te veel met vleesvervangers te werken, aangezien die vaak vrij prijzig zijn. Een goedkopere en super voedzame eiwitbron zijn peulvruchten. Gerechten als linzensoep met brood, mexicaanse bonenschotel, indiase curry met kikkererwten of wraps met kidneybonen kosten allemaal relatief weinig geld.

Nu moet ik wel zeggen dat ik geen goed voorbeeld ben voor goedkoop vegan koken. Ik houd er te veel van om te experimenteren met nieuwe producten en mega lange ingrediëntenlijsten te maken. Maar dat was ook al zo voordat ik vegan was. Dus in die zin is het qua kosten voor mij niet veel veranderd.

De koelkast van een veganist

Instagram: Nina Leus

En wat betreft de variatie in dieet is die bij mij vertienvoudigd sinds ik vegan ben gaan eten. Er is zoveel mogelijk wanneer het aankomt op vegan eten. Mijn gerechten zijn nu veel kleurrijker, veel diversere qua smaken en hebben hun orgines uit veel meer verschillende landen. Dus nee, een vegan dieet is zeker niet minder gevarieerd dan een omnivoor dieet.

Naar wiens koelkast ben jij benieuwd?

Een koelkast van de bewoners op het Japanse eiland Okinawa. Ik ben altijd super geïnteresseerd in wat er in verre landen en verschillende culturen gegeten wordt. Wanneer ik op reis ben is het eerste wat ik doe naar de supermarkt, my kind of musea. Daar kan ik me makkelijk een middag vermaken om nieuwe producten te ontdekken, te observeren wat de locals in hun winkelmandje droppen en wat voor exotische vruchten en groenten er zijn.

En ik kies dan specifiek het eiland Okinawa omdat dat een van de Blue Zones is. Blue zones zijn een aantal regio’s in the wereld waar de mensen door hun manier van leven en hun leefomgeving meetbaar langer leven. Ik, als Nutrition nerd, vind dit reuze interessant!


Heb jij een bijzondere of betekenisvolle koelkast en wil je meedoen aan deze serie? Mail ons dan. We zijn heel benieuwd naar jouw verhaal én koelkast: redactie@proud2Bme.nl

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

21 reacties op “De koelkast van een veganist”

  1. Leuk! Deze koelkast lijkt veel op die van mij.
    Qua inhoud dan…..
    Hoewel ik best moeite heb om voor mezelf ‘duurdere’ vegan producten te kopen.
    Het helpt mij dat vegan/plantaardig eten beter is voor het milieu en gezondheid. Dan vind ik eten (kopen) wat minder moeilijk.
    Dat is nog wel een eetstoornisdingetje denk ik, maar het is ook gewoon écht beter.
    Al ben ik niet zo heel strikt dat ik nooit iets eet van dierlijke oorsprong. Heel af en toe vis (bij uit-eten) of een ijsje wil ik nog wel eens nemen. Maar zo weinig mogelijk

    1. Thanks voor je reactie Janneke! Leuk om te horen dat je een vergelijkbare koelkast hebt 🙂
      Het gaat er denk ik ook niet om om naar perfectie te streven, maar om te doen wat fijn en comfortabel ons zelf voelt. Dit is voor iedereen weer anders en kan ook met de tijd veranderen 🙂
      Liefs!

  2. Even of topic.
    Wat is er met de blogs op de app aan de hand? Zitten jullie in een soort overgangsfase? En waarom zijn niet alle blogs van de app hetzelfde als op de site en andersom. Ik snap het even niet meer. What’s going on?

  3. Yes mooie blog dit. Helemaal mee eens en ik hoop toch ergens wel dat dit een eye-opener is voor alle omnivoren die denken dat vegans alleen op sla leven;)

    1. Het is alleen niet zo dat alle omnivoren denken dat vegans alleen op sla leven.

      Ze kiezen er alleen zelf niet voor om vegan te worden.
      Iedereen heeft zo zijn of haar keuzes daarin.

      1. Punt is dat je je af moet vragen of ‘het hebben van een keuze ‘ wel zo eerlijk is wanneer je daar andere levende wezens door laat lijden.

  4. Leuke meid lijkt me

    1. Nahw, dat is lief! 😀

    1. Lief mens! 😀

  5. Dit was echt de leukste koelkast tot nu toe! Kan ook niet anders met zo’n leuk kind als Nina!😎

    1. Nahw wat een lieve reactie!

  6. Grappig om te zien hoe een koelkast van een "andere veganist" zo kan verschillen 🙂

    1. Ja hé! Die verschillen tussen vegans vind ik ook altijd leuk om te zien!

  7. Leuk om te zien & lezen
    Ben zelf erg nieuwschierig naar het veganisme maar ik weet niet goed hoe aan te pakken ivm pds oa.. Ben zoekende & nieuwschierig..
    Nogmaals leuk om te zien/lezen! Gelijk je insta op gezocht! haha

    1. Zelf geen ervaring met pds maar wie weet vind je inspiratie in de facebook groep "Vegan Nederland" (zijn er 2 met dezelfde naam, vind degene met de gekleurde "VN" in de afbeelding het gezelligst zelf maar zit in beide) ook Positivegan is een leuke groep. Je kunt je aansluiten en hoeft er geen vegan voor te zijn. Je kan er tips vragen en inspiratie uithalen en zo stapjes naar een vegan lidestyle nemen! Ik zie af en toe wel eens dingen over pds voorbij komen maar scroll dan vaak verder aangezien ik daar niets over weet. Via de zoekfunctie in de groep kun je er ook naar zoeken. Dan krijg je eerdere berichten erover! 🙂

    2. Hi Mar! Dankjewel voor je lieve reactie!
      Ik begrijp dat het hebben van PDS zo’n verandering in je voedingspatroon lastig maakt. Ik zou het met kleine stapjes doen om zo te kijken wat je op het moment wel verdraagt en wat niet.
      Ik doe mijn specialisatie in Food Digestion en vind dit super interessant! Je mag me best via Instagram een berichtje sturen zodat ik even met je mee kan denken.
      Liefs!

      1. Ik heb je net berichtje gestuurd 🙂

  8. Super leuk dit kijkje in je koelkast Nien!❤️ Je bent een leuk mens!

    1. Wat lief! ♥

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *