Door de media worden wisselende berichten verspreid over de hoeveelheid energie die je nu daadwerkelijk nodig hebt. Is 2000 kcal voor een vrouw per dag echt wat je nodig hebt? Of zou je ook met minder aan energie genoeg hebben? Denk aan alle recente commotie rondom het boek van Fajah Lourens. Om wat onzekerheid weg te nemen hierbij daarom een blog over energie behoefte en wat nou een goede hoeveelheid is om aan te houden.
Heeft iedereen dezelfde behoeftes?
De gemiddelde behoefte voor een vrouw is 2000 kcal en voor mannen 2500 kcal. Maar dit zijn dus gemiddeldes. Als je veel sport of je hebt veel dagelijkse beweging dan kan het dus zijn dat je hieraan niet genoeg hebt. Hoe weet je of je voldoende eet? Als je gewicht in balans is en je lichaam functioneert goed dan zal dit voor jou voldoende energie zijn.
Ook heeft het te maken met je lichaamsbouw en samenstelling. Ben je gespierd dan kan het zijn dat je meer behoefte hebt aan energie omdat je lichaam meer verbruikt. Zit je blijvend in een rolstoel dan heeft je lichaam misschien minder behoefte aan energie. Terwijl als je herstellende bent van een ziekte of van ondergewicht dan heeft je lichaam vaak meer behoefte aan energie.
Zo zegt de hoeveelheid aan beweging dus ook niet alles over de behoefte aan energie. Bij ernstig ondergewicht heb je vaak een bewegingsbeperking omdat meer bewegen schadelijk is voor je lichaam, maar is je energiebehoefte juist hoger dan iemand die een gezond gewicht heeft en niet veel beweging heeft. Als je gewicht stabiel is, zou je kunnen zeggen dat je een goede energiebalans hebt, ofwel de aanvoer van energie en energieverbruik is in balans.
Waarom moet ik in de kliniek een bepaalde eetlijst volgen?
Heb je een eetstoornis dan kan je vaak moeite hebben met het inschatten of wat je nu eet voldoende is voor jou. Het lijkt dan vaak alsof je nog goed functioneert, terwijl als de arts een lichamelijk onderzoek doet het blijkt dat je lichaam toch signalen afgeeft dat je te weinig eet. Dit kan je behalve aan je gewicht ook merken aan je hartslag of lichaamstemperatuur. Ook kan een bloedonderzoek hier meer duidelijkheid over geven.
De eetlijsten zijn er dan om je een richting te geven wat je minimaal nodig hebt op een dag. Zo’n eetlijst is vaak opgebouwd aan de hand van specifieke voedingsmiddelen die je lichaam nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde hoeveelheid aan zuivel, fruit en graanproducten. Maar ook tussendoortjes hebben een functie, namelijk het aanleveren van energie. Er zijn individuele verschillen in de eetlijsten maar ze zullen alle als doel hebben het aanleveren van energie, bouwstoffen en vitamines en mineralen.
Ook als je een gezond gewicht hebt en een eetstoornis is het volgen van een eetlijst belangrijk. Zo kan het hebben van een vaste eetstructuur met voldoende energie je helpen om eetbuien te voorkomen of om het jo’jo effect van het lichaam te voorkomen.
Adviezen uit de media
In de media verschijnen veel boeken, artikelen over speciale voedingsadviezen waarmee je ook een mooi lichaam of gezond lichaam kan krijgen of behouden. Dit zijn veelal adviezen gegeven door mensen die geen professionele achtergrond hebben als diëtist of voedingskundige. Veel van dit soort adviezen zouden vallen onder de zogenoemde crash dieten.
Dit zijn diëten met een dusdanig lage hoeveelheid aan energie wat dus in het begin kan zorgen dat je afvalt maar omdat dit niet vol te houden is zou weer het risico bestaan van over-eten. Juist dit kan zorgen voor het bekende jo-jo effect waar veel mensen die willen afvallen last van krijgen. Houd voor jezelf in de gaten wat het precies is wat je zo aanspreekt aan deze adviezen.
Is het niet je eetstoornis die dit met name fijn vindt?
Zit je nog in je eetstoornis dan kunnen dit soort adviezen je behoorlijk in de war maken. Probeer je te focussen op jouw doelen. Wat wil je bereiken? En kijk rationeel naar deze adviezen. Leveren ze voldoende energie? Is het niet een te eenzijdig voedingspatroon. Krijg je met deze adviezen voldoende bouwstoffen binnen, dus zowel koolhydraten, eiwitten als vetten?
Geef een reactie