Hoeveel eten is normaal met kerst

De feestdagen komen er weer aan. Kerstversieringen, kerstboom, kerstliedjes en ook kerstmenu’s. Maar als je een eetstoornis hebt is eten rondom de feestdagen niet altijd iets om naar uit te kijken. Dit brengt vaak ook onrust met zich mee, want wat moet je eten tijdens de kerst. En als je een eetlijst volgt kan je dan ook meedoen met de kerst?

Wat kan je eten met een kerstontbijt of kerstbrunch?
Bij een kerstontbijt eet je vaak luxe broodjes of croissants. En daarbij dan een gekookt eitje en een plak kerstbrood. En vergeet niet het glas verse jus d’orange. Als je een kerstbrunch hebt is dit meestal een combinatie van ontbijt en lunch, dus eet je vaak meer dan bij een gewoon ontbijt. Doordat je twee maaltijden combineert en vaak dan ook geen apart tussendoortje hebt hoef je dus niet bang te zijn dat je meer eet tijdens een brunch.

Kerstdiner
Bij een kerstdiner heb je vaak een voorgerecht, hoofdgerecht en een toetje. Eigenlijk precies hetzelfde als je uit eten gaat. Soms bestaat een kerstdiner uit meer dan drie gangen. Dat betekent echter niet altijd dat je ook veel meer eten krijgt als bij drie gangen. De gangen bestaan meestal uit kleinere hoeveelheden, waardoor je in totaal ongeveer hetzelfde eet. 

Tussendoortjes
Eet je normaal gesproken schoolkoeken, zoals een pakje evergreen, dan zou je tijdens de kerst misschien eerder kiezen voor kerstchocolaatjes of juist hartige tussendoortjes, zoals toastjes met beleg. Dit hoeft dus zeker niet altijd meer energie te leveren.

Afvallen
Wil je juist wat afvallen, dan kan je ook prima meedoen. Ook dan is het belangrijk dat je voldoende eet. Je maakt misschien andere keuzes wat betreft tussendoortjes of afspraken met jezelf hoeveel je van iets wilt nemen, maar je kan natuurlijk ook met jezelf afspreken dat je juist op deze dagen kiest waar je zin in hebt, maar dan wel op een bewuste manier.

Hoeveel eten is normaal met kerst

Tips tijdens de feestdagen

♥ Probeer van te voren al te bedenken hoe je de feestdagen wilt gaan aanpakken met het eten. Dit voorkomt stress op het moment zelf. Maak al een soort plan wat je gaat doen met het ontbijt, lunch, kerstbrunch of kerstdiner

♥ Ga je uit eten of bij iemand anders eten, vraag van te voren het menu. Of bespreek samen het menu. Dat kan al meer rust geven

♥ Zorg dat je ook wat tijd voor jezelf plant tijdens de feestdagen. Dat je niet je dag te vol plant met allerlei (eet) afspraken

♥ Gun jezelf iets wat je echt lekker vindt. Kies bewust voor een kerstchocolaatje of een plak kerstbrood als jij dat lekker vindt

♥ Heb je last van eetbuien en kan een schaaltje met chocolade of hartige tussendoortjes dit triggeren. Zet dit niet op tafel of bespreek dit met diegene bij wie je bent dat dit niet voor het pakken staat

♥ Geef aan als je het moeilijk hebt en zorg dat er iemand is die dan even met je naar buiten kan of even met je kan praten

♥ Zorg voor afleiding om het eten en natafelen te doorbreken. Speel met elkaar een spelletje of ga even van tafel af

Feiten en fabels

♦ Na de feestdagen kom je altijd aan in gewicht
Fabel: Door een paar dagen anders te eten, kom je niet aan in gewicht. Vaak combineer je maaltijden zoals een ontbijt en een lunch. Mocht je wat zijn aangekomen, dan kunnen dit ook natuurlijke schommelingen zijn.

♦ Je eet tijdens de feestdagen met name ongezonde tussendoortjes
Fabel: Tussendoortjes tellen met name mee voor de hoeveelheid aan energie die je dagelijks nodig hebt. Deze energie kun je halen uit chocolade, koekjes, chips en nootjes, maar ook een belegde boterham kan een tussendoortje zijn. Je eet tijdens de feestdagen misschien andere tussendoortjes, maar dat kun je dan zien als een variatie. Je spreekt dan niet over gezonde of ongezonde tussendoortjes.

♦ Als je een eetlijst volgt, kan je ook mee doen met het kersteten
Feit: Je kan ook met een eetlijst mee doen met de kerst. Natuurlijk is het wel belangrijk dat als je nog moet aankomen, je qua energie die je binnen moet krijgen niet te veel gaat afwijken. Dit kan je dan van te voren met je behandelaar afstemmen. Mocht het te veel stress geven, dan is het wel goed om dit voor te bespreken. Misschien kan het een keuze zijn om niet mee te doen, maar dat hangt ook af van waar je zit in je behandeling.

♦ Na de feestdagen moet je altijd compenseren door de dagen erna minder te eten of meer te gaan bewegen. 
Fabel: Tijdens de feestdagen eet je anders en zal je een andere regelmaat aanhouden. Zoals hierboven ook beschreven, het zijn vaak andere keuzes die je maakt, maar dat hoeft niet per definitie meer energie/kcal te leveren.

Mocht je wel meer hebben gegeten, dan zal dit niet meteen zorgen voor extra gewichtstoename. Je kan het zien als een variatie van voedingsmiddelen. Ben je wel wat aangekomen, dan zal na het oppakken van je gebruikelijke eetpatroon je gewicht zich ook weer gaan aanpassen


Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

17 reacties op “Hoeveel eten is normaal met kerst”

  1. Dankjewel, dit helpt!

  2. Het artikel is niet echt een antwoord op de vraag in de titel.

  3. Dit moet zeker een relativerend artikel zijn.. Nouja als het sommige mensen helpt.. maar snelle suikers uit koekjes zijn echt niet even gezond als de langzame suikers uit bijvoorbeeld volkorenbrood met een plak kaas.. neemt niet weg dat je gerust met de kerst ook mag genieten van een kerstkoekje, maar toch een beetje bijzondere onderbouwing..

    1. 1 product op zich is per definitie niet gezond of ongezond. 1 koekje (of meer) is niet ongezond als je eetpatroon verder voldoende vitaminen, energie en voedingstoffen bevat (en in totaal niet te veel).
      De hele dag appels eten is ook ongezond. Dan is 1 appel eten ook niet meteen ongezond.

      Wat de diëtiste ook zegt: als de rest van je eetpatroon volgens de richtlijnen is, maakt het je lichaam geen bal uit of je de kcal van de tussendoortjes uit koekjes of brood haalt. Tenzij je een ziekte hebt (en daar bedoel ik geen anorexia mee).

      Daarnaast halen heel veel anorexiapatienten het idee van “ongezond” aan als het om koekjes oid gaat, maar het hebben van ondergewicht is duizend keer ongezonder dan meerdere koeken of chocola eten op een dag. (Even in het algemeen, niet per se tegen Maan bedoeld).

    2. Je geeft nogal een eetgestoorde opmerking

  4. @maan, ik denk dat het vooral relativerend is. Waarom zou het altijd gezond moeten zijn? Vooral bij een feest is het heel normaal dat je eerder iets lekkers neemt dan dat je let op of het wel gezond is.

  5. Fijne blog, thanks!

  6. Ik wil gewoon gezond eten omdat ik goed voor mijn lijf wil zorgen en me 1000 keer fitter voel met voedzaam eten met veel vitamines dan al die vieze suikertroep waar je je alleen maar sloom door voelt.

    1. kerst is twee dagen per jaar. als jij die twee dagen jezelf niet kan toestaan iets lekkers te eten dan hoop ik oprecht dat je nog wel hulp krijgt voor je eetstoornis

      1. Ik sta mezelf dat zeker wel toe. Ik wil het alleen niet. Knap dat jij vanaf een afstand kan bepalen of ik een eetstoornis heb….

        1. ik neem aan als je op deze site zit je een eetstoornis hebt gehad of nog hebt. zo niet dan zou ik nog maar even nadenken voor je op een site, wat gericht is op mensen met eetstoornissen, voedsel als vieze suikertroep omschrijft.

  7. Alsof je alleen maar bang bent voor eten kan zijn uit angst om dik te worden !
    Ik raak om hele andere redenen in paniek door eten !
    Niet erg helpend dit 😕

  8. fijne en helpende blog

  9. Fijn om even te lezen

  10. Eigenlijk moet je er niet teveel over nadenken. Nemen wat je wilt zonder ervoor en erna aangepast te eten. Genieten!

  11. Misschien is “voedsel met veel suikers” beter? Maar eigenlijk maakt het niet uit. Zolang je jezelf maar vrij laat in de keuze voor producten en je je geen restricties oplegt met als reden angst om aan te komen (mocht je een normaal of dun postuur hebben) dan is het toch goed? En als Merel zich hier helemaal vrij in voelt en lekker eet wat ze wil zonder eetstoornisgedachten vindt ze blijkbaar gezond voedsel het lekkerst. Klopt dat merel?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *