Zowel op mijn werk als op het forum krijg ik geregeld de vraag over wat nu precies normaal is qua hoeveelheid om te eten. Hoe ziet bijvoorbeeld een goed belegde boterham eruit en hoeveel gram boter moet erop? Hoeveel scheppen aardappelen bij het avondeten is normaal en hoeveel stuks fruit is een gewone portie? Aan de hand van een gemiddelde dag qua eten en hoeveelheden zal ik per productgroep toelichten wat ongeveer normaal is.
Ontbijt en lunch
Bij het ontbijt wordt gemiddeld 2 boterhammen aangehouden en bij de lunch 3 tot 4. Dit is altijd een gemiddelde en kan natuurlijk altijd wat meer of minder zijn, afhankelijk van je persoonlijke situatie en de afspraken die je hebt gemaakt in therapie.
Je brood goed beleggen is voor veel mensen met een eetstoornis een punt van discussie. Er wordt een bepaalde hoeveelheid boter, margarine of halvarine aangeraden per dag. Dit komt uit op 5 gram gemiddeld per boterham. Nu hoef je dit niet meteen te gaan afwegen tenzij dit natuurlijk voor je behandeling wordt geadviseerd. Als je net bezig bent met het opbouwen van je eetpatroon dan is het wel belangrijk dat je aan voldoende energie komt en ook aan voldoende belangrijke bouwstoffen die de boter levert. Wat kan je dan nog meer doen behalve afwegen? Je kan bijvoorbeeld voorverpakte kuipjes kopen, dit zijn verpakkingen die vaak precies genoeg zijn voor 2 boterhammen. Bij broodbeleg is de vuistregel dat de boterham niet meer zichtbaar moet zijn onder het beleg. Bij plakjes kipfilet betekent dit dat er vaak 2 plakjes nodig zijn om een boterham goed te beleggen. Op mijn werk zie ik vaak dat mensen een foto van een goed belegde boterham erbij houden tijdens het smeren. Op een gegeven moment heb je deze hulpmiddelen vaak niet meer nodig.
Andere voedingsmiddelen bij het ontbijt of de lunch
Als je een eetlijst volgt en je hebt hier 2 belegde boterhammen met een glas melk op staan, dan kan het lastig zijn om eens te varieren en te kiezen voor bijvoorbeeld yoghurt met muesli of havermout. Ook hier hebben we echter handige richtlijnen voor.
Als je dit wil vervangen, dan heb je daar ongeveer 250 ml yoghurt met 6 eetlepels muesli/cruesli voor nodig. Heb je echter 3 boterhammen dan worden deze hoeveelheden wel erg veel en is het niet meer lekker om al je brood hierdoor te vervangen. Dan adviseer ik om maximaal 2 boterhammen te vervangen en de 3e boterham gewoon erbij te eten. Bij havermout is het eigenlijk hetzelfde. Als je bijvoorbeeld een portie van 40 gram havermout hebt met 200 ml halfvolle melk, dan zou je er eigenlijk een schep suiker en een stuk fruit aan moeten toevoegen als je 2 belegde boterhammen en een glas melk wilt vervangen.
Je kunt natuurlijk ook eens kiezen voor crackers in plaats van een boterham. Houd dan gemiddeld 2 crackers aan als vervanging van 1 boterham. Dit geldt niet voor cracottes want die zitten een stuk lager in de hoeveelheid energie.
Fruit
Bij een appel, banaan, peer en een sinaasappel is 1 stuk ook gelijk 1 portie fruit. Bij mandarijnen of aardbeien is dat echter lastiger. Als je op je hoeveelheden wilt letten dan kun je 2 mandarijnen aanhouden voor 1 portie fruit en hetzelfde geldt voor kiwi’s. Heb je aardbeien, dan is ongeveer 200 gram een portie. Bij druiven kan je een trosje aanhouden van 125 gram. Ga je voor mango dan is een portie de helft daarvan. Ook kun je gerust meloen nemen, hierbij houden we ongeveer 2 schijven aan.
Tussendoortjes
Op de website staat een hele lijst met variaties aan tussendoortjes. Ben je aan het opbouwen en vind je variëren of eten op gevoel nog lastig dan zijn portieverpakkingen vaak een uitkomst. Ook als je last hebt van eetbuien kan een portieverpakking een hulpmiddel zijn.
Avondeten
Als je bij het avondeten aardappelen eet, dan kun je 3-4 aardappelen of opscheplepels aanhouden. Uiteraard kun je heel erg varieren met aardappels. Bij aardappelkroketjes neem je er bijvoorbeeld ongeveer 5 voor een normale portie. Vaak krijg ik de vraag wat als ik rijst of pasta eet of gebakken aardappelen moet ik dan niet minder nemen? Als je op gevoel eet, eet je vaak gevarieerd, dat kan de ene keer gebakken aardappelen zijn en dan bijvoorbeeld gevulde wraps of pannenkoeken. Je kan dus voor gebakken aardappelen gewoon dezelfde hoeveelheden aanhouden als bij de gekookte aardappelen. Je lichaam of je gewicht zal niet van deze kleine variatie verschillen opeens gaan schommelen.
Bij groente geldt hetzelfde. Je kan gemiddeld 200 gram groente aanhouden ofwel 4 opscheplepels groente. Als je vlees eet dan kan je bij een karbonade bijvoorbeeld gewoon 1 stuk aanhouden als portie. Bij kipdrumsticks is dat weer lastig, dan heb je vaak meer nodig dan 1 omdat hier veel minder vlees aan zit. Gemiddeld genomen zit je vaak op 100 gram vlees, vis of kip met je portie hoeveelheden. En ook als je vegetarisch eet kan je dit aanhouden als een goede hoeveelheid vleesvervanger.
Zuivel
Als we uit gaan van de gemiddelde leeftijd van een jongere, dan heb je ongeveer 3 porties zuivel nodig per dag. Onder zuivel verstaan we bijvoorbeeld yoghurt, melk, vla en kwark. Ook kaas valt onder de zuivel maar hier heb je slechts 1 plak minimaal per dag van nodig. Als je bij iedere hoofdmaaltijd iets van zuivel neemt zit je eigenlijk goed. Sojaproducten kun je ook meetellen als zuivel, maar let er wel op dat je daarnaast voldoende calcium en B12 binnenkrijgt.
Dit is ongeveer wat je gemiddeld op een dag kunt rekenen qua hoeveelheden. Natuurlijk zijn hoeveelheden ook persoonsgebonden en kan het zijn dat je individuele afspraken hebt gemaakt. Houd er daarom rekening mee dat dit een richtlijn is, geen regel. Lees ook eens onze blog over normaal eten.
Geef een reactie