Op dieet als je een eetstoornis hebt. Is dat wel verstandig om te doen? Om deze vraag te beantwoorden is het wel belangrijk om een onderscheid te maken tussen de verschillende eetstoornissen. Als je namelijk ondergewicht hebt door anorexia kan ik eigenlijk al meteen als antwoord geven dat lijnen dan zeker niet verstandig is. Maar wat als je wel een gezond gewicht hebt of als je overgewicht hebt, wat kan je dan doen?
Je hebt een gezond gewicht, maar wel een eetstoornis, kan je dan op dieet gaan?
Je moet dan eerst voor jezelf de vraag beantwoorden, waarom wil je afvallen? Je hebt namelijk al een gezond gewicht. Is het dan wel verstandig om veel met je eten bezig te zijn als je een eetstoornis hebt. Is dat het wel waard? Want door te gaan diëten ga je nog meer focus leggen op je eten en je gewicht, terwijl dit juist al voor veel spanning en angsten kan zorgen als je een eetstoornis hebt.
Verder is het goed om te bedenken dat als je een gezond gewicht hebt je lichaam het niet echt nodig vindt om af te vallen, dus dat het daardoor vaak ook moeilijker zal gaan. Maar een gezond gewicht valt in een ruime range dus als je nu ergens aan de bovenkant zit met je gewicht is het al weer een ander verhaal dan als je aan de ondergrens zit met je gewicht. Juist als je ook aan de ondergrens zit is het gevaar dat als je gaat afvallen je weer over de grens heen gaat en je weer in de gevarenzone van ondergewicht terecht kan komen. Maar ook als je in de bovengrens zit is het gevaar dat je weer snel fout bezig gaat met eten en in een cirkel terecht komt van compenseren, ongezond vasten, eetbuien etc.
Stel ook realistische doelen
Als je weer terug wilt naar het gewicht van toen je een stuk jonger was dan is de kans dat dit niet gaat lukken groot. Probeer jezelf dus te beschermen tegen onrealistische doelen die niet haalbaar zijn. Als je een bepaald gewicht had toen je jong was dan was je waarschijnlijk nog in de groei en had je lichaam nog niet een bij jou passend gezond gewicht bereikt.
Misschien moet je ook niet gaan diëten, maar juist zorgen voor een gezond en regelmatig eetpatroon met de juiste belangrijke voedingsstoffen. Juist regelmaat en voldoende eten zorgt ervoor dat je stofwisseling goed blijft werken. En zo zorg je op een gezonde en natuurlijke manier voor een balans in je gewicht.
Je hebt een overgewicht en een eetstoornis, kan je dan op dieet gaan?
Als je last hebt van overgewicht maar ook nog een eetstoornis hebt is het verstandig om samen met een dietist naar je voeding te kijken. Overgewicht is niet gezond voor je lichaam, maar je wilt wel op een gezonde manier wat gewicht kwijtraken. Niet of veel te weinig gaan eten is iets wat je zeker niet moet doen.
Wat ook nog kan zijn is dat je misschien zelfs te weinig eet. Door te weinig eten kan je stofwisseling op een lager pitje gaan staan, de zogenoemde spaarstand. Je verbranding is dan ook niet optimaal. Door regelmatig te gaan eten met gezonde hoeveelheden gecombineerd met voldoende beweging kan je op een gezonde manier wat gewicht kwijtraken.
Als je overgewicht hebt maar je hebt ook nog last van eetbuien dan is je 1ste doel om van die eetbuien af te komen. Probeer voor jezelf te achterhalen waar die eetbuien door ontstaan. Is het door honger of door emotionele problemen? Misschien is hulp zoeken dan een 1ste stap voordat je kan gaan afvallen.
Het doel om van de eetbuien af te komen en een regelmatig eetpatroon krijgen is dan waar je mee moet beginnen. Echt 6 eetmomenten aanhouden is dan het belangrijkste. Daarbij is het dan belangrijk om voldoende te eten, dus niet 1 cracker als ontbijt of 1 appel maar een goed ontbijt en ook een lunch en avondeten die voldoende groot zijn zodat ze echt voldoende energie leveren. Daarbij passen ook tussendoortjes. Die zijn niet alleen belangrijk voor de energie maar ook voor het constant houden van je bloedsuiker spiegel. En ook beweging speelt naast voeding een belangrijke rol.Als je je eetbuien onder controle hebt zie je vaak dat je gewicht van ‘nature’ al weer gaat normaliseren.
Over het algemeen gezegd kan je het beste begeleiding zoeken van een diëtiste, mogelijk ook gecombineerd met psychologische hulp, waarbij je zowel aan je eetstoornis kan werken als aan je gewicht.
Lees ook: Gezond afvallen
Geef een reactie