Sporten, afvallen en aankomen

Als je wilt afvallen is het advies meestal minder energie binnen krijgen en sporten. Maar is sporten altijd gezond voor je lichaam? En als je een eetstoornis hebt is het dan wel goed om te sporten? En als je overgewicht hebt moet je dan juist veel sporten? Maar wat als je het gevoel hebt dat je hier obsessief mee omgaat, kan je het dan beter helemaal stoppen? Vandaar een blog over sporten en afvallen om antwoord te geven op deze vragen. Voor meer informatie over voeding en bewegen kan je ook mijn eerdere blog lezen over extra eten bij meer bewegen.

Sporten met een eetstoornis als je ondergewicht hebt
Bewegen als je een eetstoornis hebt wordt meestal bij je behandeling besproken. Als je ondergewicht hebt en je sport daarbij dan kan dit voor je lichaam gevaarlijk zijn. Zeker als je hartslag laag is kan iedere vorm van beweging een extra belasting zijn voor je hart. Het kan zelfs zo zijn dat je gebruik moet maken van een rolstoel om je lichaam niet teveel te belasten. Je kan je misschien wel voorstellen dat sporten daarbij niet wordt toegestaan omdat dan iedere vorm van beweging al snel te veel is.

Hoef je niet in een rolstoel, dan kan ook je beweging en sporten alsnog beperkt worden. Dit is uiteraard afhankelijk van je lichamelijke conditie. Hoeveel je kan sporten en bewegen is dus per persoon verschillend, dat kan variëren van alleen fietsen naar en van school tot 1 maal gymen op school tot maximaal een half uur wandelen per dag.

Waarom wordt sporten soms verboden?
Als je ondergewicht hebt dan heeft het lichaam moeite om al je lichaamsprocessen goed uit te voeren en moet het zorgen dat alles zo min mogelijk energie kost. Zo kan je lichaam moeite hebben om je lichaamstemperatuur constant te houden waardoor je vaak te kampen hebt met een te lage lichaamstemperatuur. Ook je stofwisseling kan trager gaan werken, ofwel je hebt een lagere verbranding. Je hartslag zou ook verlaagd kunnen zijn omdat het lichaam daar letterlijk niet voldoende energie voor heeft. Zou je dan wel gaan sporten dan kan deze extra inspanning zoveel energie kosten dat je hart dit niet aan kan. Je lichaam zal bij ondergewicht ook je spieren kunnen gaan afbreken, waardoor je lichaam in een katabole toestand terecht komt.

Ga je krachttraining doen bij ondergewicht dan werkt dit averechts omdat je lichaam juist spiermassa afbreekt om ergens zijn energie vandaan te halen. Een gevolg van te veel sporten kan bij vrouwen het uitblijven van de menstruatie zijn. Dit heeft dan meestal te maken met een te laag vetpercentage.

Sporten met een eetstoornis als je overgewicht hebt
Hoe zit het dan als je juist overgewicht hebt, dan is sporten toch juist goed? Dat is dus niet altijd zo. Stel je hebt overgewicht, maar je hebt geen gezond eetpatroon, doordat je bijvoorbeeld te weinig eet. Dan kan excessief bewegen tevens een aanslag voor je lichaam zijn. Een 1e stap is dan om wel een gezond eetpatroon aan te houden of een dieet waarbij je in ieder geval wel een minimale hoeveelheid aan energie binnen krijgt waarbij je wel kan blijven sporten.

Bij iedere vorm van beweging is het belangrijk om ook voldoende rust te nemen. Dagelijks intensief sporten kan dan een te hoge belasting zijn voor je spieren en gewrichten waardoor je lichaam niet goed hersteld van het sporten. Op deze manier heb je meer kans op blessures.

En wat voor soort sport is dan goed om te doen?
Om gewicht kwijt te raken wordt er geadviseerd om niet alleen maar cardiotraining te doen, maar juist ook krachttraining. Door krachttraining bouw je spiermassa op. Meer spiermassa betekent dat je lichaam meer energie verbrandt omdat spieren ook tijdens rust nog verbranden.

sporten afvallen aankomen

Feiten en fabels

Als je op de weegschaal een gezond gewicht hebt dan kan je altijd sporten
Fabel: Door een hoge spiermassa kan het op de weegschaal lijken dat je een gezond gewicht hebt maar dan zou je vetpercentage wel te laag kunnen zijn waardoor je lichaam dus niet optimaal kan functioneren

Overmatig sporten is zowel bij overgewicht als ondergewicht niet gezond voor je
Feit: Als je overmatig sport kan je lichaam niet goed herstellen. Daarbij is het ook goed om de de reden waarom je sport onder de loep te nemen. Sport je bijvoorbeeld omdat het voor jezelf moet, omdat je voor je gevoel moet compenseren voor wat je hebt gegeten dan is het niet een gezonde manier van sporten

Als je te weinig eet zou je door sporten flauw kunnen vallen
Feit: Als je te weinig eet en je beweegt teveel dan kan je bloedsuikerspiegel te laag worden. Als je dan blijft sporten daalt deze nog verder waardoor je ook flauw kan vallen

Als je sport moet je altijd bij-eten
Fabel: Als je recreatief sport, dus niet op topsportniveau hoef je niet extra bij te eten. Dit geldt alleen als je een gezond gewicht hebt. Bij ondergewicht kan het zijn dat je wel wat extra’s nodig hebt naast je huidige eetlijst. Heb je juist overgewicht dan hoef je niet extra bij te eten maar is het wel belangrijk dat je niet te weinig eet, dus dat je een gezond eetpatroon hebt

Extra eiwitten zijn belangrijk als je sport
Fabel: Als je sport hoef je geen extra eiwitten binnen te krijgen. Met een gevarieerd gezond eetpatroon krijg je voldoende eiwitten binnen. Train je intensief en vaker dan 3 maal per week dan kunnen extra eiwitten wel helpen bij spierherstel. Eiwitten leveren echter wel energie dus dan krijg je ook meer energie binnen

Je kan extra spieren krijgen door sporten
Fabel: Je kan geen extra spieren krijgen door sporten. Wat je met sporten kan bereiken is een hogere spiermassa.

Fotografie: Gabriela Pinto

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

4 reacties op “Sporten, afvallen en aankomen”

  1. Handig, deze blog! Ik train best veel en intensief (ik heb een gezond gewicht en normaal eetpatroon). Soms vind ik het wel lastig om te bepalen of ik nou iets extra’s nodig heb of niet.

  2. Er staat dat als je een gezond en gevarieerd eetpatroon hebt, je geen extra eiwitten hoeft, omdat je er al genoeg binnen krijgt. Maar hoeveel gram eiwit per dag (gemiddeld) is dan genoeg om geen extra eiwitten te hoeven nemen?

    1. Het aantal gram eiwitten dat je nodig hebt is afhankelijk van je lichaamsgewicht. Als vuistregel zou je uit kunnen gaan van 0.8-1.0 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht.

      Of het zinvol/nodig is om meer eiwitten te eten, is helemaal afhankelijk van de manier en de frequentie van je training en de intensiteit van je gewone dagelijkse activiteiten. In de regel: hoe hoger je trainingsfrequentie en hoe intensiever je activiteitsniveau, hoe hoger de eiwit behoefte. Voorbeeld: ik ben fanatiek powerlifter/crossfitter (denk 12-15 uur training per week) en verplaats me te voet of met de fiets. Ik ga uit van een eiwitbehoefte van 2 gram per kilo lichaamsgewicht. Dat helpt me in mijn herstel.

      Maar op zich heeft de dietiste gelijk als ze zegt dat je bij een normaal, gevarieerd eetpatroon gemakkelijk aan je eiwitbehoefte kunt komen, zeker als je maar een enkele keer per week in de sportschool bent.

  3. Goed om dit te lezen.
    En speciale supplementen dan? Bijvoorbeeld om gewrichten te ondersteunen enzovoort.?

    En ook nog, van overmatig sporten kan je zo veel stress krijgen dat je juist niet afvalt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *