Dank voor de vele reacties op mijn vraag waar jullie een blog over willen lezen. “Hoe kun je tekorten herkennen?” was één van de verzoeken. In deze blog heb ik een aantal veel voorkomende tekorten beschreven. Niet alleen voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, koolhydraten maar ook mineralen en vitamines hebben we nodig voor een gezond lichaam. Iedere dag heb je een bepaalde hoeveelheid aan vitamines en mineralen nodig. Vitaminetekort kan dan ook verschillende lichamelijke klachten geven. Kun je ze dan ook herkennen? En wat als je niet voldoende eet op een dag, moet je dan altijd supplementen gebruiken?
Vitamine tekort en een eetstoornis
Bij een eetstoornis komen bepaalde tekorten aan vitaminen vaker voor. Hieronder kun je lezen wat de meest voorkomende tekorten zijn bij mensen die kampen met een eetstoornis. Ook beschrijf ik hoe je deze kunt herkennen en wat je kunt doen om deze tekorten te voorkomen en/of ze aan te vullen.
Vitamine D
Vitamine D is samen met de inname van calcium belangrijk voor de opbouw van je botten en je tanden.
Vitamine D tekort kan bepaalde lichamelijke klachten geven zoals vermoeidheid en somberheid. Vitamine D is namelijk belangrijk voor de aanmaak van je ‘happy hormoon’, serotonine.
Oplossing: Het kiezen van voedingsmiddelen waar vetten inzitten, zoals boter of andere smeersels voor op je boterham. Ook regelmatig een eitje eten of vette vis zorgt voor extra vitamine D. Verder is het ook goed om naar buiten te gaan als de zon schijnt omdat je lichaam zelf ook vitamine D aanmaakt.
Vitamine B12
Vitamine B12 tekort zie je ook vaak bij een eetstoornis en zeker bij ondergewicht. Als je vitamine B12 tekort hebt, merk je dit vooral aan vermoeidheidsklachten en het hebben van weinig energie. Andere symptomen zijn licht in het hoofd zijn en een bleek uiterlijk ten gevolge van bloedarmoede. Op de lange termijn kunnen ook andere klachten optreden zoals klachten van het zenuwstelsel. Tintelingen aan handen en voeten zijn dan klachten die je kunt ervaren.
Oplossing: Vitamine B12 komt met name voor in zuivel en andere dierlijke voedingsmiddelen zoals eieren en vlees. Eet je niet voldoende van deze voedingsmiddelen dan kan een tekort aan B12 optreden. Soms is het aanvullen met voeding of supplementen niet voldoende en zijn injecties of andere behandelingen noodzakelijk.
Let op: het lichaam heeft een grote hoeveelheid vitamine B12 als voorraad dus een tekort kan pas na jaren opgemerkt worden.
Kalium
Een kaliumtekort kan bijvoorbeeld optreden bij ernstig braken of diarree. Symptomen van een kaliumtekort zijn hartritmestoornissen maar ook spierzwakte, spierkrampen, concentratieproblemen of verwardheid.
Oplossing: Fruit en groenten zijn goede leveranciers van kalium, net als aardappelen.
Let op met supplementen, hier op eigen houtje mee aan de slag gaan kan ook gevaarlijk zijn. Een te hoog kaliumgehalte kan namelijk ook hartritmestoornissen geven. Doe dit altijd in overleg met een arts.
IJzer
Het meest bekende symptoom van ijzertekort is vermoeidheid. Ook duizeligheid, je slap voelen en bleek zien zijn signalen dat je mogelijk een tekort hebt aan ijzer. Op een gegeven moment kan er bloedarmoede ontstaan (anemie).
Oplossing: Eten van vlees of volwaardige vleesvervangers. Graanproducten en peulvruchten zijn ook leveranciers van ijzer.
Overige symptomen en tekorten in je lichaam:
Onder andere broze nagels, dunner wordend haar en haaruitval zijn signalen van het lichaam dat je belangrijke vitamines in je voeding tekort komt.
Oplossing: Vitamines die helpen bij een gezonde huid en haren zijn met name vitamine A, C en bepaalde B vitamines.
Botontkalking
Osteoporose zelf geeft geen klachten maar heeft wel gevolgen zoals bijvoorbeeld sneller kans op breuken. In eerste instantie merk je hier zo dagelijks dus niet zoveel van, maar op de lange termijn en bij het ouder worden is dit erg schadelijk.
Oplossing: Voldoende zuivelproducten per dag gebruiken in combinatie met een goede vitamine D spiegel zorgen voor een goede botopbouw. Niet alleen eten maar ook een half uur beweging per dag is goed voor de botten.
Menstruatiestoornissen
Bij ernstig ondergewicht kan de menstruatie helemaal uitblijven. Dan spreken we van amenorroe. Er is een uitgebreide blog over dit onderwerp geschreven.
Oplossing: Gewichtsherstel is een belangrijk doel. Een te laag vetgehalte van je lichaam kan de hoeveelheid geslachtshormonen nadelig beïnvloeden.
Obstipatie
Een moeilijke stoelgang komt vaak voor bij mensen met een eetstoornis. Een onvolwaardige eetpatroon en te weinig eten heeft als gevolg dat het lichaam te weinig vezels en vetten binnen krijgt. Deze factoren zijn echter wel belangrijk voor een goede stoelgang.
Oplossing: Ten eerste voldoende eten op een dag. Daarbij kiezen voor voedingsmiddelen die vezels bevatten zoals volkorenproducten, groente en fruit. Voldoende vetten in de voeding, denk bijvoorbeeld aan boter op brood. Voldoende drinken en voldoende beweging. Bij een ernstig laag ondergewicht is vaak een bewegingsbeperking opgelegd waardoor het moeilijker is om aan deze voorwaarden te voldoen. Vaak wordt een laxantia geadviseerd door een arts.
Let op: Gebruik laxantia alleen op advies en onder begeleiding van een arts
Geef een reactie