Too Good To Go, app tegen voedsel verspilling

Als kind was ik tot op zekere hoogte al wel bezig met het milieu. Ik wilde lid worden van de Greenpeace-kidsclub, ging met een lege appelmoespot langs de deuren om geld op te halen voor de walvissen en wilde al heel vroeg geen vlees meer eten. Ik vond het op jonge leeftijd al heel interessant en belangrijk om hiermee bezig te zijn, ondanks dat ik vaak niet zo goed wist waar het allemaal om ging. Toen ik een eetstoornis kreeg en het niet goed met mij ging, werd die focus verlegd. Ik had al mijn handen vol aan mijzelf, dus had voor mijn gevoel weinig ruimte om met de wereld om mij heen bezig te zijn. Tegenwoordig is dat gelukkig anders en lukt het mij steeds meer om mij hier in te verdiepen. Nu heb ik de kracht en de energie om daar tijd aan te besteden en te kijken wat goed voor mij voelt.

On that note heb ik onlangs een nieuwe app gedowload. Too Good To Go, een app waarbij je alle restaurants kunt zien die zich hierbij hebben aangemeld en ook voedselverspilling tegen willen gaan. Je ziet in één oogopslag wie er meedoen en of ze iets in de aanbieden hebben dat anders weggegooid zou worden.

Voor een derde van het oorspronkelijke bedrag, de eigenlijke waarde van de producten, kun je ze aan het einde van de dag komen ophalen. Het is dus goed tegen voedselverspilling, maar ook heel erg gunstig voor je portemonnee. Ik besloot dit een week uit te proberen. Kijken hoe het werkt, of het iets voor mij is en of het iets kan zijn dat ik in de toekomst vaker kan gaan gebruiken. En ik vroeg mij af of dit ook had gewerkt toen ik nog last had van mijn eetstoornis?

Dag 1
Ik trap af met de EXKI, een gezond fastfood-concept. Het is een Belgische keten, maar je kunt het ook in de grote Nederlandse steden tegenkomen. Ze hebben verse kant-en-klaar maaltijden, snacks en taarten. Ik heb er in het verleden wel eens wat gehaald en vond het altijd erg lekker, dus ik was benieuwd hoe het in deze vorm zou uitpakken. 

Het gebruik van de app blijkt al meteen heel erg makkelijk te zijn. Je geeft aan een maaltijd te willen kopen, ziet het bedrag en wat het oorspronkelijk waard zou zijn, daarna kun je meteen afrekenen. Om de aangegeven tijd kun je naar de winkel komen en daar kan het personeel naar rechts swipen. Niet omdat ze met je op date willen, maar omdat je het netjes bent komen ophalen. 

Terwijl het personeel de stoelen al op de tafels zet en de stofzuiger tevoorschijn haalt, kom ik de winkel binnen. Er is al een pakketje voor mij samengesteld, maar ik mag zelf ook nog kiezen tussen een aantal salades en er waren genoeg vegetarische opties. Wat een luxe! Ik ben echt blij verrast door het aanbod. Met heel veel lekkere dingen kom ik die avond thuis en nog niet voor de helft wat ik er anders voor had moeten betalen. Een verse geitenkaas salade met walnoten, een bietensalade met hummus en een punt cheesecake. Dit was een behoorlijk succes! Het was allemaal onwijs lekker en omdat je niet zelf kunt kiezen, wordt het toch een heel feestelijk verrassingsmenu. Iets wat ik vroeger denk ik wel lastig had gevonden om los te laten, maar nu een heel leuk experiment is. 

Dag 2
De tweede winkel waar ik het wil uitproberen is de EKO Plaza, een winkel waar ik zelf ook wel eens kom. Ik ben heel erg benieuwd wat je krijgt als je een pakket koopt bij een supermarkt. Dit is wel anders dan bij een zaak waar je vooral kant-en-klare maaltijden of broodjes kunt halen, maar ook fijn dat je hierin juist kunt kiezen. Wil je liever niets meer hoeven doen? Of kun je ook prima uit de voeten met wat losse ingredienten om die avond iets van te maken? Dat laatste was het geval bij EKO Plaza. Hier kreeg ik een pakketje waar ik ook erg blij mee was. Een falafelburger, geitenkaas, een vers sapje en een kokos/dadel reep. Van alle ingredienten heb ik die avond en de volgende dag lekker van kunnen smullen. 

Dag 3
Lekker Brood is één van mijn lievelings bakkers en ik was ook erg blij toen ik hen in de app voorbij zag komen. Niet alleen omdat het fijn is als je favoriete bedrijven meedoen aan iets wat je zelf goed vindt, maar ook omdat ik weet dat hier eigenlijk altijd lekker is! Mijn laatste Too Good To Go experiment voer ik dus graag uit bij hen. Nu blijkt ook wel dat dit toch wel een belangrijk concept kan zijn, want als ik aankom hangen er allemaal tasjes die opgehaald mogen worden. Met een bomvolle tas stap ik terug op de fiets! Wat een heerlijk en uitgebreid assortiment heb ik meegekregen. De broden zijn allemaal geschikt om in te vriezen, dus daar heb ik dan nog veel langer plezier van dan een paar dagen. 

Het enige nadeel is dat je van te voren niet weet wat je krijgt. Het is een verrassing en ik vind dat element super leuk, maar ik kan mij ook voorstellen dat je daar niet altijd op zit te wachten. Je weet namelijk nog helemaal niet of je er zin in hebt of het uberhaubt lust. Daarin kun je een beetje rekening houden met het restaurant dat je kiest, een bakker is dan bijvoorbeeld een hele veilige optie. 

Of dit ook had gewerkt tijdens mijn eetstoornis? Ja en nee. Het belangrijkste bij eetstoornis herstel vind ik echt dat je weer opnieuw moet leren voor jezelf te zorgen, in alle opzichten. Daarin ben je zelf het belangrijkste en de rest mag echt later komen, omdat je denk ik echt niets te geven hebt op het moment dat het met jou niet goed gaat. Eerst jouw gezondheid en daarvoor doen wat nodig is, daarna heb je alle energie om je weer op andere dingen te richten. 

Het had mij tegen kunnen werken in de hoeveelheden. Hoeveelheden waar je niet van op aan kunt en waar ik zelf ook nog niet goed mee om kon gaan. Ik had misschien de drang gevoeld om alles in één keer op te eten of alles weg te geven, omdat het voor spanning kon zorgen. Ook kun je natuurlijk niet zelf kiezen, waar ik zeker ook onrustig van had kunnen worden, maar tegelijkertijd had dit aan het einde van mijn herstel ook heel goed kunnen helpen. Het had ook zeker een leuke manier kunnen zijn om tegen een goedkope prijs een uitdaging aan te gaan en te kijken wat ik kon met het eten dat ik die avond kreeg. Dingen die ik zelf niet snel zou uitkiezen of niet zou durven, zou ik dan wel in mijn handen gedrukt krijgen. De urenlange twijfelsessies over welk brood of welke salade het beste zou zijn, had ik op deze manier ook kunnen tackelen af en toe. 

Het heeft dus voor- en nadelen in mijn ogen, als eten nog een uitdaging voor je is. Het beste is denk ik om met alles te kijken of het je kan helpen en wat het toe kan voegen in je leven. Nu is dit iets waar ik plezier en gemak uit kan halen en het geeft mij daarnaast ook nog eens een goed gevoel. Ik ben zeker van plan dit vaker te gebruiken en ook heel benieuwd hoe jij over dit concept denkt! 

Zou Too Good To Go iets voor jou zijn?

Daphne

Geschreven door Daphne

Reacties

11 reacties op “Too Good To Go, app tegen voedsel verspilling”

  1. Ik had de app onlangs ook opgemerkt. Goed initiatief, maar onhandig dat je alleen met creditcard kan betalen. Die heb ik namelijk niet.

    1. Ik kan met ideal betalen.

  2. Ik heb de app sinds een tijdje. Er is haas niet veel in de buurt, maar de 2 keren dat ik heb gehaald was het superlekker! Van de bakker bijvoorbeeld, we kregen 4 appelflappen, 3 kersenflappen, zak krentenbollen, pecanbroodje en een minibartje. Ik haalde het bewust op vrijdag, zodat we dit voor het weekend hadden en ik er niet door de week mee zit.

    Dus ja, ik vind het zeker een aanrader en kijk ook op de app als ik een dagje uit ben.

  3. Ik vind het een fantastisch concept alleen woon ik in een gat en eet ik veganistisch dus het wordt hem nu nog niet helemaal 😛

  4. Vandaag toevallig iets gehaald via Too good to go, van de bakker in onze buurt.

    We kregen een heel brood brood, krentebollen, puddingbrood en twee verse groentebroodjes. Best veel!

  5. ik heb ook de app en van de week voor het eerst bestellingen opgehaald bij een lunchroom (4 broodjes, een wafel en 2 smoothies) en bij een supermarkt. Van die laatste had veel een houdbaarheidsdatum voor diezelfde dag en kon niet ingevroren worden: zuivel, toetje, kaas. Dat maakte dat mijn ES schreeuwde dat het op moest. Ik heb het dus echt opgedrongen aan mijn kinderen. Zo bang was ik dat ik het anders allemaal ging opeten, want eten weggooien vind ik verschrikkelijk. Ik raad het dus af als je een ES hebt, tenzij je het aan je huisgenoten kunt geven en zij het ook willen opeten/lusten. Verder moet je er heel snel bij zijn, want in mijn stad is het snel uitverkocht (dus zit je continu op die app te turen of er aanbod komt) en in een dorp is maar weinig aanbod.

    1. en nog een aanvulling:
      Ik vind het ook lastig dat je het alleen maar kunt ophalen tijdens vooraf vastgestelde tijden (meestal een blok van 30-60 minuten, bijv. tussen 17-18 uur). En soms kun je het pas later op de avond ophalen, Dat is nog onhandiger, want dan eet je het die dag al niet meer en is het over datum.

  6. Ik vind het ook echt een super goed idee, die app. Ik heb ‘m nu een paar weken, maar nog niks gekocht, want er is niet heel veel beschikbaar in mijn buurt. En ik vind het toch wel lastig dat je niet weet wat je krijgt. Niet qua eetstoornis, maar gewoon omdat je al boodschappen in huis hebt enzo. Maar ik ga ‘m zeker nog wel een keer gebruiken. Denk ook dat er in de randstad wat meer verkrijgbaar is dan hier.

  7. Goed intiatief !
    Ik koop vaak spullen die in de supermarkt met korting die bijna tot de houdbaarheidsdatum aan zotten..Dat kan ook en dan kan je zelf kiezen.
    Deze app wil ook wel proberen.Maar ik vind het wel eng als ik niet kan kiezen,en als ik meer krijg dan ik nodig heb.

  8. ik krijg steeds de meldingen:uitverkocht en: niks om te redden.

    ondanks dat ik in een grote stad woon.
    er doen hier in groningen ook maar weinig winkels en horeca mee.

  9. ik zag laatst iemand die 10 donuts ergens meekreeg

    eetbui here i come dacht ik toen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *