Wie eet het meeste vlees?

Er is de laatste tijd veel te doen rondom het eten van vlees. Zo bannen steeds meer fabrikanten de plofkip, wordt er meer biologisch vlees verkocht en blijft het aantal vegetariërs groeien. Gelukkig wordt er ook door veel mensen nog gewoon vlees gegeten! Maar in welk land eten ze nu het meeste vlees?

De ‘U.N. Food And Agriculture Organization’ heeft dit onderzocht! Uit dit onderzoek is gebleken dat Luxemburg helemaal bovenaan staat al het aankomt op de gemiddelde consumptie van vlees per persoon. Zij eten maarliefst 136,5 kilo vlees per persoon per jaar. Eigenlijk had ik verwacht dat de Verenigde staten wel op de eerste plek zouden staan, maar zij staan op de tweede plek. Het scheelt niet veel, in de V.S. eten de mensen gemiddeld 125,4 kilo vlees per persoon per jaar.

In deze tabel van de economist zie je een overzicht van de top 18 vlees-etende landen. Ook zie je daarbij hoe het is verdeeld (rund, varken, kip, geit en overig):

Nederland neemt een mooie plaats in, ons land staat op 44 van de 177 in de lijst. In Nederland eten wij met zijn allen gemiddeld 71,3 kilo vlees per persoon per jaar. Het meeste daarvan (33 kilo) is varkensvlees, 18 kilo is rundvlees en 15 kilo is kip. Op de állerlaatste plek staan Bangladesh en India, zij komen slechts aan de 4 en 3,2 kilo p.p. per jaar. (een volledig overzicht kan je hier vinden)

Ik denk dat ik wel aan de 71 kilo vlees kom in één jaar. Dat komt neer op een mooie 200 gram per dag..

En jij?
Eet jij veel vlees?

Bron foto: flickr

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

42 reacties op “Wie eet het meeste vlees?”

  1. Wat?! Zeveel?!

    :O :O

    Ik eet eigenlijk nooit vlees, wel vis en vegetarisch. Soms wat kip. Dat is wel slecht, ik weet het, mijn ijzer is altijd te laag en de kans op bloedarmoede groot. Maar iets van pillen slikken schijnt ook niet goed te zijn..

  2. @Lamp: ik hooop dat je dan wel iets van vleesvervangers/soja/zuivel e.d. eet. en ik hoop dat je ook inziet dat je lichaam deze stoffen (of het uit vlees of de vervangers is)) wel ECHT nodig heeft….

  3. Ik eet ongeveer 2 keer in de week vegetarisch, dus 104 dagen geen vlees. 365-104 = 261. Als ik vlees op een dag dan is het ongeveer 100 gram. Dus 261 x 100 = 26.100, dat is dus maar 26,1 kilo per jaar. Maar minder vlees is best goed en als je het dan eet dan op zijn minst biologisch vind ik. Trouwens die 26,1 kilo is inclusief vis, want dat eet ik ook ongeveer 1 keer per week.

  4. Ik zelf kom denk ik niet aan die 200g per dag! Eet bij mn lunch sowieso wel vlees op n boterham (de rest van de boterhammen eet ik dan zoet of met zuiveldinven)maar savonds varieer ik graag tussen vlees,vis en vleesvervangers!

  5. ik eet maar 3 dagen per week vlees, de rest vega en af en toe vis…
    ik vind het belangrijk mee te werken aan het dier-en welzijn.
    het liefst zou ik dan ook biologisch vlees kopen, maar daar zijn mijn ouders het niet altijd mee eens omdat het vaak toch een stuk duurder is.

    Ik denk dus altijd wel na erover, vind het zelfs wel zielig, af en toe is het wel nodig vanwege de benodigde voedingsstoffen(voor mezelf he, geen oordeel over anderen die helemaal geen vlees eten of juist wel) en af en toe smaakt het ook wel maar het is eigenlijk zo gekomen doordat toen ik dit voorstelde mijn ouders niet wilde dat ik volledig vegerier werd, en nu doe ik het al jaren zo en voel me er prima bij.
    vind het af en toe alleen lastig bij een BBQ zoveel vlees! en ik kom dan aan met een vegaburger ofzo:)

  6. ben al 10 jaar vegetarier (ben nu 19), en ik ben een GELUKKIGE vegetarier. ik ben het eens met N, oordelen of iemand wel of geen vlees eet is een beetje raar. Ik veroordeel mensen die vlees eten ook niet… en dat steeds meer fabrikanten de plofkip schrappen is alleen maar super goed!

  7. @N @Myrthe:
    Het is niet de bedoeling om met dit artikel te oordelen over wel/niet vlees eten. Ik denk dat jullie het anders oppakken dan bedoelt, met “gelukkig” bedoel ik niet dat ik het jammer vind dat veel mensen geen vlees eten!

  8. Ik heb van de lieve heer snijtanden gekregen en dammit I’m gonna use them!!

  9. Ik eet ongeveer 60 – 80 gram vlees per dag. Dat is dan bij de warme maaltijd. Vleeswaren op brood vind ik niet zo lekker.

  10. Ik ben een beetje verbaasd dat kip blijkbaar het minst gegeten wordt?!
    Zelf vind ik kip het lekkerst om te eten 🙂

  11. ‘Gelukkig wordt er ook door veel mensen nog gewoon vlees gegeten! ‘ Deze zin vind ik nogal manipulerend, alsof vlees eten heel erg goed is.
    Het is niet voor niks dat vaak wordt afgeraden om roood vlees te eten, en de te veel gebruikte antibiotica maakt het er ook niet gezonder op.

    Verder vind ik het hoe dieren behandeld worden verschrikkelijk; dieren zijn veel meer een fabrieksproduct geworden terwijl het levende wezens zijn. Zelfs op biologische boerderijen is het niet al te geweldig (een kennis van mij heeft er een en wou me laten zien dat dat wel heel goed is toen ze hoorde dat ik geen vlees eet en toen heeft ze me een rondleiding gegeven). Maar modder om in te rollen, genoeg ruimte en daglicht hadden de varkens echt niet.

    Vaak merk ik ook aan mensen dat ze gewoon niet willen weten waar hun vlees vandaan komt omdat ze ook eigenlijk wel weten dat het op een niet echt goede manier wordt voortgebracht. Maar wanneer je een hart hebt en je ziet met eigen ogen hoe het gaat in de vleesindustrie dan snap ik niet dat mensen wel dat vlees willen eten.

    Daarbij legt de consumptie van vlees een ernorme belasting op het milieu. Voor iedere kilo vlees heb je bijvoorbeeld 5-10 kilo aan plantaardig voedsel nodig. Moet je je eens inbeelden hoeveel langbouwgrond dit kost, en zoveel bruikbare landbouwgrond is er niet meer op onze overbevolkte aarde.

    Ben zelf nu drie jaar pescotarier (dus wel vis, geen vlees) en heb pas bloed laten prikken; mijn ijzer en B12 waren prima in orde. Dus als je verder goed eet hoeft je gezondheid er echt niet onder te leiden. Daarbij worden mensen ook wel eens moe van me omdat ik altijd zo veel energie heb XD.

    Dus praat me er van niet van dat het gelukkig is dat er ook door veel mensen nog gewoon vlees gegeten XD.
    Want het is beter voor jezelf, de dieren en het milieu om niet of minder vlees te eten. Daarbij komt ook dat het wel degelijk want uitmaakt want de vleesindustrie zal het echt wel gaan merken als ze steeds minder omzet maken en dus zullen ze dan misschien hopelijk wat gaan verandere, sterker nog, dat gebeurt zelfs al aangezien steeds meer boerderijen biologisch worden 🙂 (wat alsnog een stuk beter is dan bio-insutrie of iets ertussen in)

  12. @ N ik ben het ook helemaal met jou eens :). Maar ik heb wel een heel lang verhaal opgehouden XD.

  13. Ik vind het eigenlijk best wel eng dat we zoveel vlees eten in een jaar… :$
    Zulke feiten / onderzoeken vind ik best interessant.. maar er zit ook een enge
    kant aan >< Als ik bij mezelf na ga eet ik niet elke dag vlees, maar dat ligt er ook maar net aan of we een maaltijd eten waar vlees bij zit.. 🙂

  14. Waarom staat er ‘gelukkig’? Ik vind dit een heel foute zinskeuze aangezien de wereld naar de kl*ten wordt geholpen door de overbevolking en de manier waarop we leven. Vlees eten is zo 1 van die dingen die allesbehalve goed is voor mens, dier en milieu. Dus wat kan je hebben tegen de minderende consumptie van vlees?!
    Ik ben en blijf een overgelukkige gezonde vegetarier!

  15. Hierop is al door de schrijfster van dit artikel gereageerd. Beetje dubbelop om hier weer op in te gaan. Gaat voorbij aan de inhoud van het artikel.

  16. @JustMeXx: vlees eten is niet per se allesbehalve goed voor de mens hoor… Sommige mensen kunnen prima vegetarier zijn, voor anderen is het goed nog wat vlees te gebruiken.

    Uiteraard liefst wel met aandacht voor dier en milieu…

    Zelf eet ik meer vlees dan ik eigenlijk zou willen. Ik ben opgegroeid in een iedere dag vleesetend gezin en soms vind ik het nog lastig vegetarisch te koken en vind ook niet alle vleesvervangers lekker, echter oefening baart kunst. Ik eet een of twee keer per week biologisch varkens of rundvlees, een keer gevogelte (meestal bio kip) en een keer vette vis. Rest vegetarisch en peulvruchten zijn voor mij echt een uitkomst. Falaffel is mijn lievelingsgerecht 😉

  17. O ja, ff rekenen…. komt uit op 23 kg ongeveer per jaar… hmpf, best nog veel… Vis heb ik buiten beschouwing gelaten.

  18. Zoveel mogelijk vegetarisch, maar dit is ook deels omdat ik vlees eten eng vind. Met vis heb ik minder problemen. Wel biologisch uiteraard.

  19. Overtuigd veganist 🙂
    Vlees bevat zoveel slechte stoffen voor de mens… (denk aan hormonen en bepaalde zuren)
    Daarbij is het belachelijk hoe dieren behandeld worden voor de vleesindustrie.
    Ik raad iedereen die zich erin interreseert het boek 80/10/10 te lezen van Doug Graham 🙂
    Kan je gewoon online downloaden.
    Heeft mijn ogen egt geopend, x

  20. Vegetariers eten nog steeds kaas en melk waarvoor het merendeel koeien ook verschikkelijk behandeld worden.en daarbij is melk voor KALFJES en niet voor volwassen MENSEN. Koeien moeten een kalfje krijgen om uberhaubt melk te geven en ten eerste worden ze niet op de natuurlijke manier zwanger maar daarbij wordt het kalf na geboorte GELIJK bij mama weggehaald en krijgt dat kalfje melkpoeder zooi en gaat het echte melk naar de mens. Walgelijk.
    Met eieren net zo erg: ALLE HAANTJES worden bij geboorte meteen GEDOOD, omdat ze geen eieren leggen en niet zo snel vetgemest kunnen worden als kippen.
    GO VEGAN

  21. Haha, belgie staat hoger 27 🙂
    Ik eet wel vlees, maar eet het liefst gevogelte en vis. 🙂

  22. Wij eten thuis geen vlees, alleen vis.
    Wel eet ik vaak biologische kipfilet, maar dat is eigenlijk vooral om de weinige kcal…

  23. ben zelf vegetarier/veganist. ik ben ruim 1,5 jaar strict veganistisch gegeten, maar is lastig icm mijn es dus eet nu gewoon zoveel mogelijk plantaardig, maar ik ga geen ophef maken als er toch voor een klein deel iets dierlijks in zit. Vlees eet ik helemaal niet, ik kan me enorm boos maken over de manier hoe beesten worden behandeld in de bio-industrie in nederland. Daarom viel bij mij die uitspraak ‘gelukkig’ ook even in het verkeerde keelgat, vind het een misplaatste uitdrukking….

  24. Ik eet 4/5x in de week 100 gram 😉
    en dan 1x vis of groenteburger meestal en die andere 1/2 keer een loempia of pizzabroodje

  25. @Yvonne: er bestaan ook biologisch-dynamische boerderijen waar dieren wel goed behandeld worden…

    Fijn voor je als je wel veganist kunt/wilt zijn, maar vlees, zuivel en eieren gebruiken is niet per se ongezond (het gaat om de hoeveelheid) en/of een misdaad tegen dieren. Ik zal niet ontkennen dat er plekken zijn waar dieren slecht worden behandeld, misschien zelfs op het overgrote deel van de bedrijven, maar het kan en het gebeurt ook anders.

  26. En o ja, dit viel me ook nog op: het is een onderzoek uit 2007. Behoorlijk gedateerd dus. Ik ben benieuwd hoe de situatie op dit moment zou zijn.

  27. helemaal met N eens..
    en @prue.. je schrijft ‘misschien zelfs op het overgrote deel van de bedrijven’.. haal dat “misschien” maar weg hoor!!
    vind dit een heel raarrrr stukje op proud.. ja, je moet je ijzer, andere vitamines en mineralen en eiwitten binnenkrijgen.. maar er zijn ook andere voedingsstoffen waar dat in zit..

  28. Ik zal niet ontkennen dat er plekken zijn waar dieren slecht worden behandeld, zelfs op het overgrote deel van de bedrijven, maar het kan en het gebeurt ook anders.
    Tevreden Lil? 😉

  29. Ik eet denk ik zo’n 75gr. vlees/vis per dag (vooral kip)
    en 1 tot 2 keer per week vegetarisch.

  30. Vreemde opmerking : ”Gelukkig wordt er ook door veel mensen nog gewoon vlees gegeten!”
    Vind ik echt niet kunnen!

  31. Plus er is nu wel uitgelegd wat er niet met desbetreffende zin bedoeld wordt, maar wat wordt er dan wel precies mee bedoeld?

  32. Ik eet best weinig vlees. Ook geen vleesvervangers, dus ik ben heel vaak duizelig.
    Meestal 3 x per week een half stuk vlees.
    Ik eet liever een half bord groente dan een klein stukje vlees.

  33. Al het kwaliteits rundvlees in nederland worden onder goeie omstandigheden gehouden, Kalveren bij de koe, koeien in de zomer buiten, en in de winter op stro. Dit gaat voornamelijk om het volledig nederlands gehouden vlees. Je kunt bij een willekeurige vleesveehouder kijken en daar zullen de omstandigheden zeker goed zijn.

    De massa productie vlees komt vaak uit het buitenland. omdat de nederlandse vleesveehouderij zo klein is.

    Vergis je niet dat er een groot verschil is tussen uitgemolken melk koeien en echte vlees rassen en vlees koeien.

    Varkens en kippen is dit iets anders. Maar een een stukje rundvlees uit Nederland is dus niks mis! Super kwaliteit, super omstandigheden!

  34. Ik vind die 200g/per eigenlijk ziek veel. Zo veel vlees heeft een mens eigenlijk helemaal niet nodig…

  35. Ik eet nooit vlees. Ik begrijp niet hoe mensen ooit aan die 200 gram per dag kunnen komen. Dat is toch veel te veel!

  36. lekker kippetje!

  37. Ik probeer zo weinig mogelijk vis en vlees te eten, als ik 18 ben mag ik vegetarisch worden van mijn ouders.

  38. Vlees is mis lekker maar als je ziet hoe het word gemaakt

  39. Trouwens in de usa zijn er vleesfabrieken waar je niet wilt weten wat er gebeurt dus ik zeg IEDEREEN WORD VEGAA

  40. Er zijn ook mensen die het gemiddelde behoorlijk omhoog krikken. Ik denk dat ik er daar wel eentje van ben. Ik eet sowieso elke dag vlees. En, wat mij betreft, elk uur van de dag. Bij het ontbijt, de lunch en het avondeten zit er altijd wel een vleesprodukt bij. Daarnaast ben ik een fanatieke liefhebber van barbequeen; wij doen dat het hele jaar en naast het vlees, grillen we ook wel groente hoor.
    Ik ben al ruim boven de 50, gebruik geen enkel medicijn, doe weinig aan sport en geniet van het leven en ik ga daar ook lekker mee door.

  41. Het is goed als je gezondheid het toe laat om Vegas te eten. Maar als je zoals ik al 34 jaareinde heel streng eliminatie dieet hebt waarbij geen bonen, noten, en al die andere eiwitrijke producten geen optie zijn zal je wel voor het grootste deel afhankelijk blijven van dierlijke producten. Wel vul ik dat aan met biologische rijsteiwitpoeder. Ik hen namelijk een ernstige en zeer uitgebreide voedsel intolerantie en allergie. Zo iets blijft levenslang. Ik ben reeds 73 jaar en zou het graag anders willen omdat ik me zeker zorgen mzzk om het milieu. Ik tracht daarom ook sober te leven.

  42. De aduki boon is kleinste peulvrucht ter wereld en geeft de meeste voedingswaarde, twee eetlepels van dit gekookte boontje heeft evenveel voedingswaarde als een biefstuk Het is haast nergens te koop Geboycot door de vleesindustrie..? Eerst wassen weken ca 1 uurtje Ik kook het met een klein stukje zeewier wat zout ui paprikapoeder lavas laurier

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *