Happy Halloween! Vandaag is het Halloween; een feestdag die in Nederland toch steeds vaker gevierd wordt, merk ik. Vorig weekend waren er al een hoop Halloween-feestjes bij mij in de buurt. Maar vandaag, op de dag zelf, leek het me ook wel leuk om er een beetje aandacht aan te besteden. Daarom deel ik in deze blog 5 verschillende pompoen-recepten. Van hartig tot zoet. Voor ieder wat wils. Wat maak jij graag met pompoen?
♥ Pompoensoep
Pompoensoep is één van mijn favoriete soepen, dus die mag niet ontbreken in dit rijtje. Ik maak pompoensoep vaak op verschillende manieren. Dan weer met zoete aardappel, dan weer met winterpeen of juist paprika. Wat meer of wat minder knoflook. Een stuk fruit of niet. Het is maar net waar ik zin in heb. Sowieso ben ik wel een groot soep-liefhebber. Zeker in de winter warmt het lekker op. Niet alleen bij het avondeten, maar bijvoorbeeld ook bij de lunch. Soep is makkelijk te bewaren en smaakt de volgende dag vaak zelfs nog iets lekkerder. Ik eet er altijd een stuk brood naast, met wat smeersels.
Wat heb je nodig?
– 1 pompoen of 1 zak pompoen
– 1/2 liter groentebouillon
– 1 uien
– 2 knoflooktenen
– 1 winterpeen
– 1 appel
– Kookroom of crème fraîche
– Peper en zout naar smaak
Hoe maak je het?
Om te beginnen schil en snijd je alle groenten en de appel. Vervolgens fruit je de ui in een soeppan. Daarna kunnen de rest van de groenten en de appel erbij. Knoflook doe ik er altijd iets later bij, omdat die snel verbrandt. Als alle geuren en smaken goed zijn vrijgekomen, giet je de bouillon erbij. Dit laat je ongeveer 20 minuten koken en vervolgens pureer je de soep met een staafmixer glad. Verdeel de soep over kommetjes en voeg naar smaak wat kookroom of crème fraîche toe en doe er wat peper en zout bij. Lekker dippen met je broodje en smullen maar!
♥ Pasta met pompoensaus
Ik weet nog goed dat ik voor het eerst las dat je pompoensaus kon maken voor bij je pasta. Op zich niet baanbrekend, maar ik had het zelf gewoon nooit bedacht. Pasta met pompoensaus is natuurlijk een breed begrip. Er zijn verschillende gerechten die je kan uitproberen, maar ik koos om uit te gaan van dit recept van Ohmyfoodness.
Wat heb je nodig?
– 1 pompoen of 1 zak pompoenblokjes
– 1 teentje knoflook
– 1 ui
– 300 ml groentebouillon
– 2 el mascarpone
– Parmezaanse kaas
– 1 tl gedroogde salie
– 1,5 tl gedroogde basilicum
– peper en zout naar smaak
– champignons
– pasta naar keuze
– (vega)kipstukjes
Hoe maak je het?
Snijd de pompoen in stukjes, als dat nog niet het geval is. Vervolgens kook de stukjes tot ze gaar zijn en pureer je deze met een blender of staafmixer. Daar is je basis. Schil en snijd je ui en knoflook en fruit deze in een pan. Vervolgens voeg je hier de pompoenpuree en groentebouillon aan toe en roer je het goed door. Daarna voeg je de mascarpone, Parmezaanse kaas en kruiden toe. Naar smaak maak je dit af met wat peper en zout. Goed proeven dus. Laat dit goed opwarmen en je saus is klaar. Bereid vervolgens de pasta en bak de kipstukjes en champignons. Voeg alle componenten bij elkaar, roer het goed door en je gerecht is klaar!
♥ Pompoenstamppot met geitenkaas
Ik ben gek op stamppot. Zeker wanneer het buiten koud en donker is, krijg ik echt trek in dit soort gerechten. Om je stamppot helemaal Halloween-proof te maken, kan je hem ook een keertje met pompoen maken. Zelf kook ik meestal voor 2 personen; voor mijzelf en voor mijn vriend. Of voor mijn avondeten en mijn lunch de volgende dag.
Wat heb je nodig?
– 1 pompoen of 1 zak pompoenblokjes
– Een scheutje olijfolie
– Twee porties aardappels
– Een zak spinazie
– Zongedroogde tomaatjes
– Zachte geitenkaas
– Pompoenpitten
Hoe maak je het?
Dit recept vereist niet heel veel handelingen en dat vind ik zelf erg fijn! De pompoen mag met wat olie, peper en zout 25 minuten lang in de oven op 200 graden. De aardappelen mag je schillen en koken tot ze gaar zijn. Terwijl je dat doet, kan je alvast de pompoenpitten roosteren. Als alles gaar is, stamp je de aardappels en meng je dit vervolgens met de pompoen, rauw spinazie, fijngehakte zongedroogde tomaten en de geitenkaas. Bewaar nog wat geitenkaas, want die kan je voor de look en de smaak eroverheen verbrokkelen samen met de geroosterde pompoenpitten.
♥ Pumpkin spice latte
Pumpkin spice everything! En terecht. Want deze smaak doet het goed in elk zoete gerecht. Althans, dat vind ik. Zeker de Pumpkin spice latte van de Starbucks is voor meer mensen echt een begrip geworden. Toch kan niets tippen aan een zelfgemaakte PSL. Culy deelde het volgende recept. Ik halveerde de portie naar 1 persoon, probeerde hem uit en keurde hem meer dan goed. Het enige verschil is dat ik sojamelk gebruik, waar Culy volle melk gebruikt. Die keuze is aan jou.
Wat heb je nodig?
– 250 ml sojamelk
– 1 pompoen of 150 gram pompoen
– 1 el suiker
– 1 el vanille extract/aroma
– 1/2 tl kaneel
– 1/4 tl gemalen gember
– Snufje gemalen kruidnagel
– Snufje gemalen nootmuskaat
– Een kopje espresso
Hoe maak je het?
Snijd de pompen in blokjes – tenzij je ze al als blokjes hebt gekocht – en rooster ze een half uurtje in de oven op 200 graden. Als de pompoen gaar is, maak je hier puree van met een staafmixer of in de blender. Ik deed hier ook wat water bij, want anders lukte het niet om er een gladde puree van te maken. Deze puree haal je door een zeef, zodat je een fijne, dunnere puree overhoudt, zonder klontjes. De rest van de puree kan je eventueel voor het volgende gerecht in deze lijst gebruiken. Dat is in ieder geval wat ik heb gedaan. Zelf gebruikte ik wel een hele pompoen, maar in principe heb je maar 150 gram nodig. In dat geval zal je wat minder overhouden.
Zet de melk in een pannetje op het middelhoog vuur en meng hier de kruiden, het suiker en twee eetlepels pompoenpuree in. Zorg ervoor dat het net niet aan de kook raakt. Als het goed warm is, roer je ook de eetlepel vanille extract erdoor. Vervolgens giet je dit mengsel weer in de blender om het goed te blenden. Hierdoor wordt de melk luchtig. Giet voorzichtig de koffie erbij en klaar is kees. Het is even een werkje, maar dan heb je ook wat. Zelf maak ik hem af met een toefje (vegan) slagroom. Enjoy!
♥ Pompoenmugcake uit de oven
Mugcakes zijn echt ideaal wanneer je trek hebt in iets lekkers, maar geen zin hebt om er heel veel moeite voor te doen. In een handomdraai zet je een nog warm, zelfgemaakte cakeje op tafel. Het basisrecept is wat havermout, banaan en een ei prakken, om vervolgens ongeveer vijf minuten in te magnetron te zetten. Op de hoogste stand. Alsof het een soort magie is wordt je prakje omgetoverd tot een cakeje. Inmiddels zijn er al allerlei uitbreidingen op dit recept. Bijvoorbeeld de pompoenmugcake uit de oven van EatPureLove.
Wat heb je nodig?
– 1 ei
– 2 el pompoenpuree
– 4 el havermout
– 2 el plantaardige melk
– Kaneel/koekkruiden en zout naar smaak
– 1/4 tl bakpoeder
– 1 el honing
– Olie om je kopje in te vetten
Hoe maak je het?
De bereidingswijze is simpel: verwarm de oven voor op 175, vet je kop of ovenschaaltje even in, kluts het eitje, prak de rest van de ingrediënten, voeg tenslotte het bakpoeder toch en zet je kop met inhoud zo’n 25-30 minuten in de oven. Heerlijk! De pompoenpuree kan je wederom maken door geroosterde/gekookte pompoen te pureren, maar wellicht heb je nog iets over van de pompoenpuree die je voor je Pumpkin Spice Latte hebt gebruikt. Je kan ook lekker veel puree maken en die gebruiken in sauzen of als smeersel op je brood! Het is multi-inzetbaar wat dat betreft.
Happy Halloween!
Wat maak jij graag met pompoen?
Geef een reactie